banana sa for siden:
Hva er faremomentene ved upasteurisert melk? Hva slags beholdere er praktisk å hente melken i, og hvordan bør beholdere være rengjort hvis man skal hente slik melk? Hvor lenge er den holdbar?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
banana sa for siden:
Hva er faremomentene ved upasteurisert melk? Hva slags beholdere er praktisk å hente melken i, og hvordan bør beholdere være rengjort hvis man skal hente slik melk? Hvor lenge er den holdbar?
konsulenten sa for siden:
Jeg tror det kun er et faremoment med upasteurisert melk hvis den blir stående kaldt for lenge. Hvis melken settes i romtemperatur gir dette gode vekstbetingelser for "snille" melkesyrebakterier. De vil syrne melken, noe som hindrer oppvekst av andre bakterier. Men hvis melken blir stående kaldt for lenge så er det ikke gode vekstvilkår for melkesyrebakterier så da kan andre typer vokse frem og dominere. Hvis du får melk rett fra en ku så går det helt fint. Får du fra kjøletank bør den helst ikke ha ligget i tanken for lenge. Også bør du ikke ha den stående i kjøleskapet særlig mange dagene, men syrner du den så holder den lenger. Jeg har sett folk hente melk i norgesglass, halvannen liters brusflasker og gammeldagse melkespann.
Disclaimer: jeg har ingen som helst erfaring med dette i det hele tatt, har bare lest om det. :D
Heldige du som kan få ferskmelk. Jeg vil og.
Floksa sa for siden:
Listeria og noe som kalles hamburgerbakterien. Små bøtter på 2 til 5 liter er det enkleste. Husk lokk om den skal fraktes. Fløten legger seg på toppen etter en natt i kjøleskap og kan taes bort med skje. Den holder tre til fire dager i kjøleskap.
banana sa for siden:
Hvor får jeg kjøpt slike bøtter? Hvordan må jeg rengjøre dem fra gang til gang?
Floksa sa for siden:
Claes Ohlson? Vår går i oppvaskmaskin, men de er aldri i kontakt med melka som leveres på meieriet. Vi tapper ut fra tanken via kran og ned i bøtta.
banana sa for siden:
En sånn, f.eks.: www.clasohlson.com/no/B%C3%B8tte,-5-liter/Pr345252000
Jeg har tenkt å hente på en gård.
Bruke noe til å drikke men endel til å lage jogurt av. Da varmer jeg den opp først, til ca 80 grader. Deretter står den med temp ca 40 grader i et halvt døgn mens den surner. Er dette noe du synes høres avskrekkende ut?
Meissa sa for siden:
Vi har laget yoghurt av h-melk fra butikken mange ganger. Når du varmer opp melka til 80 grader, pasteuriserer du den ikke da?
banana sa for siden:
Da skal man vel ideelt sett avkjøle den umiddelbart etter oppvarming, tror jeg.
zinatara sa for siden:
Vi har egentlig kun brukt upasteurisert melk til varme drikker og i varm mat. Og vi bruker den ferskest mulig.
Vi har fått melk fra bonden oppi en liten plastbøtte med lokk.
Floksa sa for siden:
Jeg tror neppe det tar et halvt døyn å surne ved 40 grader, et par timer bør holde. Og den yoghurten er jo pastaurisert når du har varmet den opp, selv om den står varmt etterpå. Jeg regner med du ikke skal selge dette?
Det hadde ikke bekymret meg noe å brukt det til eget hushold. Tankmelk har mange kvaliteter :nam:
Vi pruker jo kun tankmelk til alt og jeg har drukket tankmelk gjennom alle svangerskapene og gitt det til barna med en gang de begynner med kumelk. De får den også varm direkte fra kua.
Problemet i forhold til listeria er vel når det brukes upastaurisert melk i muggoster. Listeria trenger tid på å blir mange nok til å bli farlige.
Men jeg melker jo melken vår selv og har full kontroll på hygienen hos oss. Dersom jeg skulle hentet fast hos andre ville jeg tatt en titt på analyselappen og sett på bakerieinnhold og celletallet. Disse parameterene gir en god indikasjon på hvordan ting er. Celletallet bør ikke ligge på så mye over 150-200 over tid. Bakteriene bør i allefall ikke over 20. Vi ligger normalt mellom 4 og 7. Bare vær obs på at gjennomsnittet uansett ikke kommer under 50, av en eller annen pussig grunn.
Noen kan være litt såre på å gi ut slik info, så spør med litt omhu ;)
Syrinx sa for siden:
Åh, den som hadde en bøtte råmelk så det kunne bli kalvedans (råmelkspudding) med sukker, kanel og melk på til dessert... :nam:
Nooria sa for siden:
Jeg begynner også å bli interessert i dette med upasteurisert melk. Dette fordi jeg har lest en del den siste tiden, hvor det hevdes at det er sunt og at mange som i utgangspunktet ikke tåler melk, vil kunne tåle dette. Jeg og moren min tåler ikke melk, men moren min husker at hun tålte det da hun fikk melk rett fra kua som barn. Selv har jeg holdt meg helt borte fra melkeprodukter i nesten to år, men har såvidt begynt å tenke på om jeg skal teste ut upasteurisert smør og oster.
banana sa for siden:
Sånn, nå er jeg lykkelig eier av tre liter helt fersk melk, hvorav en liter er på vei til å bli jogurt. Jeg blir litt lykkelig av sånt, jeg. At det er litt kortere vei for maten hjem til meg og for at jeg kan lage noe ut av en råvare. Sikkert barnslig nerdete, men jeg blir sånn av tre salatblader fra egen hage også.
Nå skulle jeg bare ønske at melka var økologisk, det hadde vært toppen.
Edit: Takk for god info, Floksa. Nei, jeg skal ikke selge dette. :knegg: Kun til hjemmebruk.
Nooria sa for siden:
Banana, hvordan gikk du fram for å finne en melkebonde som ville selge deg melk?
banana sa for siden:
Det var bare flaks. Jeg trodde ikke noen ville det (er det egentlig lov?). Men noe jeg kjente sa at "på den gården kan du kjøpe melk og egg", og tilfeldigvis vet jeg hvem bonden er fordi hun er mitt årskull, også møtte jeg henne tilfeldigvis ved en anledning i forbindelse med ungenes fritidsaktiviteter og da spurte jeg.
vixen sa for siden:
Jeg husker vi "solgte" melk til naboer og slikt av og til da jeg var lita. Spes før jul til mølsgrøt og slikt. Jeg skriver solgte i anførselstegn for jeg tror betaling var det så som så med. Litt mølsgrøt kanskje ev det vi selv fikk pr liter (og det er jo ikke store greiene).
Syrin sa for siden:
Nå kom eg på alt far min har fortald om melkemat i "gamle dagar". Dei lot melka stå og surne, med vilje :)
Heilt rart å tenke på korleis mat og matlaging har endra seg dei siste 50 åra. Far min er født tidleg på 30-talet.
Nooria sa for siden:
Men har du fått med deg at man er i ferd med å ta opp igjen den matlagingskulturen?
Syrin sa for siden:
Nei i grunn ikkje. Så spennande! Det må eg fortelle gamlingen - det vil han syns er kjekt :)
konsulenten sa for siden:
Ihvertfall noen av oss. Kanskje vi skulle lage en tradisjonsmattråd?
Nooria sa for siden:
Hvis du er interessert kan du søke opp Facebookgruppen Wicked Mums.
Syrin sa for siden:
:jippi:
konsulenten sa for siden:
Der har jeg blitt husvarm for lenge siden. :knegg:
Nooria sa for siden:
Ja det regnet jeg med. :p
Floksa sa for siden:
Nei, det er ikke lov.
Floksa sa for siden:
Ja!
Ungene her er godt kjente med mye rar melkemat. Jeg lager bla. gomme selv.
Nooria sa for siden:
Jeg lurer på om de som holder på med disse melkeringene organiserer på en eller annen kreativ måte som er "innafor".
konsulenten sa for siden:
Det er lov å selge upasteurisert melk så lenge det bærer preg av "tilfeldig salg". Altså de kan ikke ha åpen butikk, men de kan selge til folk som kommer litt sånn tilfeldig innom. :D
Floksa sa for siden:
Kan man det altså?
Jeg vet vi har lov å gi bort i små mengder.
Men upastairusert melk er ansett som "farlig" og Mattilsynet er veldig strenge på det. Men så flott at det er lempet på reglene.
konsulenten sa for siden:
Det har jeg ihvertfall lest flere steder, så jeg tror det.
Mattilsynet ønsker at salg av upasteurisert melk skal være lov, det er folkehelseinstituttet som setter seg på bakbeina.
konsulenten sa for siden:
Jeg synes det er ganske opplagt at noe skurrer her. Melkebønder har ikke lov til å selge upasteurisert melk, for det er farlig. Men de har lov til å ta livet av seg selv og sine egne unger og gjester med den. De får jo bruke melka selv, det er fullt lovlig. Enkelte meierier, som f.eks. Avdem, får lov å lage rømme og ost av upasteurisert melk. Dette henger jo ikke på greip. Enten er melka farlig eller så er den ikke. Hvis den er farlig så kan de jo ikke gi tillatelse til noen.
Mjau sa for siden:
Jeg syns også det høres merkelig ut at den ikke er lov å selge upasteurisert fordi den er farlig, men man kan drikke av den selv.
Og hva gjorde man før i tida da? Den upasteuriserte melka har vel ikke blitt farligere med åra? Her er det rom for en liten konspirasjonsteori kjenner jeg. :nemlig:
Nooria sa for siden:
Det er ikke mange dagene siden jeg så noen omtale Folkehelseinstituttet som en privateidbedrift, i en diskusjon som denne. :p
Veronal sa for siden:
Animaliehygieneforskriften, paragraf 21. :D
konsulenten sa for siden:
Supert! Da har vi det svart på hvitt:
§ 21. Krav til omsetning av melk og fløte beregnet på direkte konsum
All melk og fløte som omsettes til konsum, skal være varmebehandlet. Som unntak fra dette kravet, kan det fra gård eller seter omsettes rå melk og rå fløte direkte til forbruker for bruk i egen husholdning. Dette unntaket gjelder bare dersom omsetningen skjer tilfeldig og ikke har preg av butikksalg.
konsulenten sa for siden:
Med andre ord: rå melk er farlig hvis man kjøper den i en butikk, men hvis man helt tilfeldig kjøper den fra en bonde så er den ikke farlig. :D
Mjau sa for siden:
:knegg:
Floksa sa for siden:
:hjerter:
Syrinx sa for siden:
Hos oss koker jeg søst, pappa gomme. (Vi må riktignok, siden vi ikke har tilgang til melk rett fra bonden, bruke "butikkmelk". Det funker greit nok det også.)
Floksa sa for siden:
Så utrolig bra. :)
Niobe sa for siden:
:jupp:
Syrin sa for siden:
Eg elskar dravle og råmelkspudding :) Og då eg var lita fekk eg noko dei kalla melkesuppe. Den var med risgryn i? Og temmelig mykje sukker trur eg....
At salg av melk er tillatt var gode nyheter for islendingen i heimen. Han prøver å lage seg ekte islandsk skyr, sånn som den skal vere, og har muligheten til å skaffe seg riktig bakteriekultur heimefrå. Men da skal visst melka helst vere upasteurisert.
banana sa for siden:
Sånn på den seriøse sida: Folk som selger næringsmidler systematisk og som en inntektskilde må naturligvis forholde seg til strenge(re) krav til hygiene. At det skulle være samme hygienekrav for å "gi bort" til naboer det som man spiser selv og serverer besøk ville være helt absurd.
banana sa for siden:
Opplagt at noe skurrer? Hvorfor det? Det er ingen som sier at den upasteurisert melka er farligere nå enn før. Men man sier at det følger en viss risiko med den som med mye annet, og at man nå vet hvordan man reduserer den risikoen og at det er hensiktsmessig når man leverer melk til en befolkning som nødvendigvis har noen som er mer utsatt enn andre. Det er ikke det samme som å si at man tar liv av sine nærmeste ved å gi dem upasteurisert melk. Det kan jo også naturligvis være slik at enkelteer nøyere med hygienen når det gjelder sine nærmeste enn man er når målet bare er å tjene mest mulig penger, og at man da gjør noen risikoreduserende tiltak tror jeg de fleste av oss kan være glade for.
"Enten er melka farlig eller så er den ikke" er jo et veldig merkelig utsagn. Det er forskjell på at melka (alltid) er "farlig" og på at det finnes en viss risiko for at den i sjeldne tilfeller kan være farlig for noen få utsatte mennesker. Sannsynligvis har noen funnet ut at det er samfunnsøkonomisk i et større perspektiv å ikke ta den risikoen enn å ta kostnaden de (få) som blir syke eller dør påføre samfunnet.
Jeg er ikke redd for den upasteuriserte melka jeg kjøper av bonden jeg kjenner, men jeg er glad for at ikke "gud og hvermann" kan levere det til kommersielt til befolkningen.
konsulenten sa for siden:
Gud og hvermann? Det er jo melkebønder da, og det er ikke så mange av dem. Rå melk må selges innen 24 timer etter melking så det sier seg selv at slik melk ikke kan distribueres ut til befolkningen. De som vil ha melk må komme til bonden og jeg tviler på at det er store horder som gidder det. Hvis en og annen melkebonde ønsker å ha en gårdsbutikk med melkesalg, som da mest sannsynlig kun vil besøkes av folk som bor i rimelig nærhet, så kan jeg ikke skjønne at dette skal være så mye verre enn at de selger melk til folk som kommer litt sånn tilfeldig innom. Med god hygiene så kan dette skje på trygg måte, og hvorfor skulle ikke en melkebonde kunne oppfylle hygienekrav like bra som en kebabselger?
Det er mange mennesker som har melkeintoleranse men som likevel tåler upasteurisert melk. Jeg synes det er synd og urettferdig at denne gruppa skal forhindres fra å kose seg med meieriprodukter, når det egentlig kunne vært mulig.
banana sa for siden:
Hvor finnes det statistikk eller annen troverdig informasjon om det å tåle upasteurisert melk selv om man har melkeintoleranse? Og betyr det at disse menneskene ikke kan spise/drikke melk som har vært varmet opp?
konsulenten sa for siden:
En person som er laktoseintolerant produserer for lite av enzymet laktase som er nødvendig for å bryte ned laktose. Imidlertid inneholder melka laktase i seg selv, så lenge den er rå, og da kan den tåles av laktoseintolerante. Laktase tåler ikke noe særlig varmebehandling så det er lite eller ikke noe aktivt enzym i pasteurisert melk. Kasein er det også mange som reagerer på, strukturen til dette proteinet endrer seg ved oppvarming. Jeg har lest andres erfaringer med dette og ser ingen grunn til at de skulle lyve om hva de tåler og ikke tåler, så for meg er det troverdig informasjon. Noen statistikk har jeg ikke.
Jeg synes ikke det virker rart om strukturforskjellen på kasein i rå og varmebehandlet melk har betydning for om man tåler den eller ei. Jeg har selv erfart at strukturforskjellen i pasteurisert kontra fermentert melk er avgjørende. Jeg har kaseinintoleranse og får diare og mageknip av pasteurisert melk, men ingen reaksjon på fermentert (hjemmelaget kefir). Det er min erfaring, du får tro meg eller ei.
banana sa for siden:
Du sier altså at du kan drikke upasteurisert melk, men hvis du koker grøt på den tåler du den ikke lenger?
konsulenten sa for siden:
Nei. Jeg sa at jeg tåler ikke pasteurisert melk, men jeg tåler den hvis jeg lager kefir av den (melkesyregjæring). :D
Gaia sa for siden:
Jeg skjønner ikke egentlig hvorfor det reageres på denne bestemmelsen. Det er myndighetens måte å si at de primært mener at melke og fløte som omsettes skal være varmebehandlet (på samme måte som fisk som omsettes skal være frosset før salg). Det ligger en risikoavveining i dette kravet, og man har kommet til at kvaliteten på produktet ikke forringes på en slik måte at man bør lempe spesielt mye på hovedreglen.
Samtidig så uttrykker bestemmelsen at man ser at det er behov for en unntaksregel, slik at de som har behov for det det har mulighet til å få kjøpt råmelk direkte fra bonden. Samtidig så veier hensynet til at melken bør være varmebehandlet før salg tyngre enn behovet for at man skal kunne kommersialisere omsetningen.
konsulenten sa for siden:
De som har behov for det blir kraftig forhindret, vil jeg påstå. Det står i loven at omsetning kun er lov hvis det skjer "tilfeldig", hva dette betyr helt konkret kan hvem som helst bli usikker på. Noen bønder tror at alt salg er forbudt, andre vet det er lovlig til en viss grad men tør ikke fordi de er redde for å overskride grensen (som de ikke helt vet hvor er) og bli bøtelagt. Det kan dermed være veldig vanskelig å finne en bonde som vil/tør å selge rå melk. Jeg ser også (i diverse blogger) at de som har fått tak i rå melk ikke vil ut med navn på bøndene de har kjøpt fra, i frykt for å forårsake bøtelegging.
Gaia sa for siden:
Tja, jeg ville tro at det heller er et problem at unntaksbestemmelsen ikke er kjent. Eventuelt at bonden faktisk ikke ønsker å selge upastaurisert melk, og at det da er ganske greit å kunne vise til at dette i utgangspunktet ikke er lov.
Jeg tenker at det er en god grunn til at man har de reglene for hygiene innen næringsmiddelproduksjon som det mar har. Selvfølgelig vil det kunne få konsekvenser for noen entusiaster, som vil kunne slite med å få tak i det de ønsker seg. Men samtidig så forhindrer det at folk kaster seg på en trend, fordi de har lest i VG at upasteurisert melk er sunnere enn annen melk.
Hadde det ikke vært risiko av en viss størrelse forbundet med salg av upasteurisert melk og fløte, så hadde det heller ikke som hovedregel vært forbudt. Da hadde man løst helseproblematikken gjennom merking, slik som det f.eks. gjøre ved salg av upasteurisert ost.
Og hvem skal bære risikoen hvis noen blir skikkelig dårlige fordi de har kjøpt upasteuriserte produkter av en bonde som f.eks. har for høyt bakterieinnhold i melken? Bonden? Forbrukeren? Staten (som vi alle er så glade i å rope på, når ting går galt)?
konsulenten sa for siden:
Grunnen til at jeg reagerer på bestemmelsen er at inntak av rå meieriprodukter ikke er mer risikabelt enn mange andre matvarer som tillates solgt. Sjømat, frukt/grønt og kylling står bak langt fler tilfeller av matbåren sykdom enn meieriprodukter. (Pasteuriserte meieriprodukter forårsaker også sykdom, bare minner om det).
Når det kommer til den svært så fryktede E.coli dingsen som kan forårsake HUS så har jeg et diagram fra CSPI (det er ingen pro-råmelk organisasjon). Jeg klarte ikke å finne det på nett, må legge ved fra en pdf fil.
Gaia sa for siden:
Disse tallene sier noe ikke om hvor utbredt konsumet av ikke-pasteurisert melk eller fløte er eller hvem det er som konsumere det. Det man må sammenligne er jo antall sykdomstilfeller forårsaket av ikke-pasteurisert melk med antall sykdomstilfeller forårsaket av andre matvarer. Ikke antall sykdomstilfeller forårsaket av melkeprodukter med antall sykdomstilfeller forårsaket av andre matvarer.
konsulenten sa for siden:
Det må man gjerne sammenligne. Uten min hjelp, for nå har jeg ikke tid til å lete etter mer info. :D
Floksa sa for siden:
Dette er svært svært viktig. Jeg vet at om noen skulle bli syke av melk kjøpt av oss, så hadde jeg nesten gått til grunne.
Under e.coli saken for noen år siden, snakket man om å finne kilden.
Altså finne fjøset sauen kom fra. Jeg grøsser fortsatt av tanken på å skulle dele ut skyld på den måten. Den gangen lå feilen hos slakteriet og rutinene der, men det ville ikke ha hjulpen den stakkaren som hadde blitt hengt ut. Heldigvis tok noen til vettet og fikk avblåst dette.
Jeg vil nok ikke selge rå melk på noe fast basis til noen. Vi drikker den selv og serverer til gjester. Men aldri uten å si i fra og da har jeg kontroll over alle ledd.
Det heter rå melk med mellomrom. Råmelk er det første melken kua får som inneholder antistoffer til kalven :)
banana sa for siden:
OK - for jeg mener det er viktig å ha klart for seg at pasteurisering og fermentering er to forskjellige ting. Men du sier altså at enkelte andre har det slik at de tåler upasteurisert melk men ikke hvis den samme melken brukes i f.eks. grøt, varm kakao etc.? Og tåler du da upasteurisert melk i f.eks. grøt og andre retter som krever varmbehanling?
Er "diary" her pasteurisert eller upasteurisert melk? Det er jo helt vesentlig for å trekke noen konklusjoner (forutsatt at pasteurisering tar knekken på E.coli).
Gaia sa for siden:
Der syns jeg Floksa satte fingren på noe veldig viktig. Bonden skal (faktisk) slippe å måtte bekymre seg for at folk blir syke av deres produkter. Ikke minst fordi sykdommen vel så mye kan komme av uvettig lagring hos den som kjøper melken og at intet kan lastes bonden. Problemet er jo at ved sykdom så vil ofte selger/formidler få skylden, helt uavhengig av hvem feilen faktisk ligger hos. Det er som sagt en grunn til at håndering og salg av næringsmidler er regulert.
konsulenten sa for siden:
"Dairy" inkluderer både pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter.
banana sa for siden:
Så lenge man ikke vet fordelingen mellom de to er statistikken overhodet ikke egnet til å trekke noen konklusjoner og underbygger ikke argumentasjonen din. I praksis kan det jo være veldig lite konsum av upasteurisert melk i den statistikken, og at sykdomstilfellene kun kommer derfra. Eller omvendt, for den saks skyld.
konsulenten sa for siden:
Da må bonden slutte å produsere bønneskudd og cantaloupe melon også.
konsulenten sa for siden:
Hvis du koker upasteurisert melk i grøten så blir vel det det samme som å pasteurisere den? Jeg tipper at jeg ikke tåler den da. Men har ikke prøvd så det vet jeg ikke.
konsulenten sa for siden:
A FoodNet survey done by the CDC itself in 2007 found that 3% of the U.S. population – about 9.4 million people - regularly consumes raw milk.
During the 2000 − 2007 period, there were 12 hospitalizations for illnesses associated with raw fluid milk. That’s an average of 1.5 per year. With approximately 9.4 million people drinking raw milk, that means you have about a 1 in 6 million chance of being hospitalized from drinking raw milk.
The risk of dying in a plane crash (1 in 2,000,000) is orders of magnitude lower than dying in a car accident (1 in 8,000) – and yet most people who are afraid of flying don’t hesitate to get in their car. But as unlikely as dying in a plane crash is, it’s about 3 times more likely than becoming hospitalized (not dying) from drinking unpasteurized milk.
Gaia sa for siden:
Nå er det vel ikke så mange bønder som produserer cantaloupe i Norge, og der kan man forhindre smitte ved at man vasker melonen godt før man skjærer i den. Bønneskudd kan man jo produsere på egen kjøkkenbenk (og kanskje det er like lurt...)
Poenget mitt er at når det gjelder melk har helsemyndighetene kommet til at bøndene ikke skal ta risikoen det innebærer å selge upasteurisert melk kommersielt. Og jeg syns Floksa beskriver en av årsakene veldig godt.
konsulenten sa for siden:
Du må ikke ta meg så bokstavelig når jeg kommer med sånne sære eksempler. :D Det gjelder like så gjerne salat og tomater.
Jeg skjønner poenget ditt. Jeg er bare ikke enig i at det er gode grunner for å forby salg gjennom gårdsbutikk. Floksa trenger ikke selge rå melk. Men noen ønsker det, og noen ønsker å kjøpe. Jeg tipper det gjelder et lite mindretall.
Gaia sa for siden:
Nei, men så regner jeg med at du verken jobber hos Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet. :) Min erfaring er at det ligger ganske grundige interesseavveininger til grunn for de reglene og unntakene som gjelder næringsmiddelhygiene i Norge. At du, som forbruker, ikke er enig i reglene, betyr ikke at det ikke er gode, gjennomtenkte grunner til at de finnes.
konsulenten sa for siden:
Mattilsynet har fremmet forslag om å tillate salg av upasteurisert melk, så jeg er på linje med dem. (I denne saken, vel og merke).
banana sa for siden:
Står det noe om hvor mange som blir alvorlig syke også?Gaia sa for siden:
Mattilsynet har hørt et forslag om å tillate salg av upasteurisert melk. De har ikke fremmet forslaget. (Det er to forskjellige ting). Det kom blant annet frem i høringsrunden at Folkehelseinstituttet mentet det var en dårlig idé. Mattilsynet er ikke bundet av det Folkehelseinstituttet mener, så det at de ikke fremmet forslaget betyr at de mente FHIs argumenter veide tyngre enn argumentene for å tillate salg.
konsulenten sa for siden:
Oki, my mistake.
konsulenten sa for siden:
Mener du hvor mange som ble alvorlig syke utover de 12 som havnet på sykehus? Eh, skjønte ikke helt spørsmålet ditt.
banana sa for siden:
Ikke jeg heller. :knegg: Hadde ikke lest nøye nok det du siterte. Men fosterskader, da? Ligger det inne i sykehusinnleggelsene?
banana sa for siden:
Linken som grafen din er hentet fra er en side skrevet av en som bl.a. er akupunktør, og som i følge seg selv er selvlært på å vurdere forskning. På siden som heter "How to cure lactose intolerance" står det som følger i tredje siste avsnitt:
Han sier altså bl.a. at forskning ikke underbygger påstanden om at rå melk skal være ok for de som har fått påvist laktoseintoleranse. Jeg hadde uansett ikke stolt på det han fremlegger, altså, men jeg synes det er viktig å finne data fra seriøse kilder og jeg vet ikke om akupunktøren har hentet stolpediagrammet ditt er hentet fra en seriøs kilde eller laget det selv. Men dersom du ville bruke det til å forklare at upasteurisert melk er mindre farlig enn annet så er det ikke egnet til slikt siden "diary"-kategorien også omfatter pasteuriserte produkter (i følge deg). Hvor fant du diagrammet?
konsulenten sa for siden:
Det står ikke spesifisert hva de 12 innleggelsene skyldes, så jeg vet ikke. Fant ikke noe om info om fosterskader spesielt.
konsulenten sa for siden:
Diagrammet kommer fra en rapport fra denne organisasjonen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.