Kan dere hjelpe meg med det tro?
Mine to småtroll er veldig forskjellige i matveien. Han ene spiser det meste, han andre er mye mer kresen.
Men det de har til felles er at de ikke er flinke til å spise fisk. Det er ikke så rart, for mammaen deres er ikke flink til å lage spennende og gode fiskeretter.
(Fiskegrateng og panert torsk er ikke SÅ spennende kjenner jeg!):o
Har dere noen veldig småbarnsvennlige fiskeretter på lur? Som gjerne ikke krever vinter og vår for å lages?
Pleeeeease! Jeg er i fiskenød her. :dramaqueen:
Femåringen gikk fra å sjelden ville like fisk til å eeeeelske laks etter at vi begynte å ha kjapp laksemiddag en gang i uka. Kjøper rema1000 sine filetstykker i folie, krydrer godt med set krydderet man føler for og steker i ovnen. Grønsaker/ris/potet/salat/pasta til, alt etter som.
De kan lage sine egne skattkister, ha litt forskjelllig å velge i. Mange unger liker f.eks. mais, sukkererter o.a.
Vi lager ofte fiskeburger. Fiskekaker med høyt fiskeinnhold (gjerne de dyrere med 80 % fisk), grove hamburgerbrød, div grønt (salat, paprika, agurk, løk, tomat.... Hva liker dere?) kanskje en dæsj dressing. Vi bruker hamburgerdressing eller remulade.
Noen ganger skeier vi ut med fiskepinner med remulade som dip - med digg potetstappe og grønnsaker. Mais hvis mor er grei.
Min yngste, og til dels de to eldste, er veldig glade i en ekstremt enkel fiskesuppe: Vårløk i biter og gulrøtter i strimler, surres i smør eller olje, hell over ca. 50/50 med fiskekraft (jeg er en sjuske og bruker buljongterning) og matfløte, det varmes opp til kokepunktet, og så har jeg i laks eller torsk i terninger.
De rører selvsagt ikke vårløken, gud forby, og vil helst ha rå gulrot til å gomle ved siden av i stedet for den i suppa, men selve suppa og fisken går ned. Du må åpenbart IKKE finne på å ha i grønne urter og sånt!
Mellomjenta må i tillegg ha mattestykker før og etter måltider, sånn at vi kan bevise at hun blir smartere av å spise fisk. :knegg:
Er de glade i supper?
Da blir bitene litt mer kamuflert.
Jeg har fiskestykker i potet og purreløksuppe feks.
Ellers er vi glad i en fiskesuppe fra godfisk.no. Klassisk fiskesuppe heter den tror jeg.
Fiskepakker i ovn er også populært. Laks eller det du har i folie med løk, gulrøtter, brokkoli, litt saltog en dæsj smør gjør susen.
Vi spiser det med poteter og rømme til. Rømme gjør fiskesmaken mild og god. :jupp:
Laksewok med kinesisk peppersaus er populært her. Det samme er pasta og laks med carbonarasaus. Røkt torsk med hvit saus og gulrøtter og fiskeburgere er også gjengangere. Fiskeburger er også podens matboksfavoritt.
Minsten her har gått fra å elske fisk til "ikke like" det så han får ofte makrell i tomat på brødskive og lompe, fiskepudding ved siden av frokosten også er han glad i laksesushi så prøver å gå ut for det ofte.
Han kan spise lefse med røkt laks og tilbehør i :)
Også lager jeg fiskeboller i hvit saus til han som er favoritt. Han har aldri likt fiskepinner og slike friterte ting heldigvis.
Han spiser litt fisk når vi har laks, og smaker på det andre bare...
Finner desverre aldri noen oppskrifter med fisk han digger... utenom sushi som glir ned på høykant :)
Begge mine unger spiser gjerne laks. Jeg kjøper den frosne i porsjonspakninger på butikken. Disse tines og legges i ildfastform. Ungenes stykker får salt og pepper på. Vi voksne har litt mer krydder og noen ganger en philadefiaost/senneps-krem.
Dette serveres med ris og wokede grønnsaker. Soyasaus til de voksne og ketsjup til ungene. Ja, de synes laks med ketsjup er supergodt. Jeg håper at de vokser det av seg snart.
Her elsker de en oppskrift vi fikk på nett en gang.
Kutt opp løk, blomkål, gulrot, vrokkoli og evnt legg oppi en del poteter fra dagen før evnt. Skjær opp frossen laks i terninger. Legg over. Lag tykk (!) hvit saus og fordel over. Stø ost over. Ca 30 min i ovnen, ca 200 grader.
Nyyydelig!
Snuppa spiser det meste, veldig glad i fisk om den er ren type kokt torsk, da spiser hun helst bare torsken. Klumpen, derimot, han vegrer seg for alt rent, og ikke spiser han makrell i tomat heller. Men det han spiser av fisk, sånn om det kan være noen tips er:
Fiskenuggets/fiskepinner med hel filet inni - steker dem på bakepapir i ovnen. Han er ikke så tilbehørsvennlig den karen men vi andre liker godt båtpoteter og søt erterstuing til.
Grove fiskekaker/"vanlige" fiskekaker - supre å bare dele i to og sende med i nisteboksen eller spise i hånda til kvelds eller hva som måtte passe.
Røykelaks på skiva - om jeg deler opp skiva så ikke fiskebitene blir for store og dermed "seige". Eggerøre er veldig godt til, spesielt om det er masse gressløk i.
Og så hender det han slår til med stekt laks. Om han spiser den varm til middagen så nekter han å spise restene kalde dagen etter, men om han nekter å smake på den varme fisken så spiser han gjerne rester kalde... Altså, vi serverer ham ikke resten av middagen sin dagen etter; når jeg steker laks steker jeg alltid ekstra for å ha på skive osv.
Fiskeboller/fiskepudding i hvit saus eller stekt på panna eller kald på skiva fungerer også. Prøver å velge de grovere versjonene, de med mest fisk i.
Våre unger er i grunnen veldig glade i fisk, men de dagene vi har laks og pasta blir de gjerne ekstra glade. Det jeg gjør er at jeg skjærer laks i små terninger, som jeg steker i god olje på ganske høy varme til de blir sprø utenpå, og gjerne går litt i oppløsning slik at det blir masse små, sprø biter. Dette serverer jeg med tagliatelle, og lys pastasaus.
Fres finhakket vårløk, hell over matfløte og tilsett fiskefond etter smak. (buljongterning). Så tilsetter jeg grønnsaker, og det varierer hva jeg bruker. Sukkererter, gulrot i staver og brokkoli er det jeg bruker mest. Tilsett laksebiter som på forhånd er bittelitt stekt. Spe sausen med litt melk til du får den tykkelsen du liker.
Det høres ikke dumt ut.
Nå har de ikke likt laks til nå, spesielt ikke laks bakt i ovnen...men kansje denne versjonen ikke var så dum.
Kjøper du laksekoteletter da? Eller sånne ben og skinnfrie fileter?
Og oppskrift på lys pastasaus mottas gjerne altså. :glis:
I tillegg til all prosessert fisk (fiskekaker, -boller, -pinner, -grateng) elsker mine barn teriyakimarinert laks. Kjøp en flaske teriyakisaus og mariner laksefileter i den et kvarters tid før du steker filetene i panne. De liker også foliebakt laksefilet i biter med en dæsj teriyakisaus eller soyasaus på, noen ganger slenger vi med kokt ris i pakkene, som blir gjennomtrukket av laksekraft og soya/teriyaki. V. populært.
Begge liker i tillegg rå laks, særlig niåringen, som glatt klarer å sette i seg en hel salmaloin alene.
Mine er ganske glad i fisk, og en av deres favoritter er hjemmelagde fiskepinner. Laget av torskefileter som jeg deler i passende biter, ruller i mel/salt/pepper, deretter i sammenvispet egg, og til slutt i strøkavring. Stekes på panne, og serveres med poteter/potetmos, grønnsaker og remulade.
Kjøper oftest fileter. Dersom de kommer med skinn så legger jeg de ett øyeblikk i stekepanna med skinnsiden ned før jeg skjærer de opp, for da løsner skinnet enkelpenkelt.
Panerte laksebiter, tacosaus/dressing og grønnsaker i lefse er godt likt her også. Minsten foretrekker dog å spise lefsen først, og så innholdet. Men gjerne for meg. :knegg:
:knegg: Som min ene spiser taco det. Lefsa først, så LITT agurk og mais, litt kjøttdeig og ost og så "jeg er mett mamma." (Han andre gafler i seg tacotubs med fult innhold. Guttunge med matvett!)
Takk for mange gode tips folkens. Jeg ser laks går ofte igjen. Gutta har ikke likt laks til nå, men det har nok med min tilberedning vil jeg tro.
Jeg får prøve igjen. JEG elsker fisk og faren til ungene blir like positivt overrasket hver gang han får en fiskerett: "Det ER jo godt jo." :vant med morens ihjelkokte sei fra gammelt av:
Jeg tror veldig mange i vår generasjon fikk fiskeopplevelsene ødelagt ved middagsbordet på 70-80 tallet. Ihjelkokt fisk med dertil ihjelkokte grønnsaker.
Hvis dine liker tacoretter, så kan du forsøke dette: Kjøp en pakke som heter Crispy Chicken (eller noe i den duren), og bruk laks i stedet for kylling. :jupp: Ofte en løsning jeg går for på hytteturer hvor det ikke ligger an til de helt store matlagingseventyrene.
Dampet torsk er også populært her. Jeg legger torsk på damprist, salter og skviser limesaft over. Serverer med poteter og grønsaker og saus. (En av de sjeldne gangene jeg bruker posesaus. Kjøper hollandaise eller en jeg tror heter fiskesaus, fresher opp med litt lime- eller sitronsaft.)
"Baccalao" med fersk torsk eller sei i stedet for klippfisk er også godt.
Jeg vil absolutt anbefale å kjøpe skikkelig laks fra fiskebutikk, steke det med godt krydder f.eks i smør/olje og la det steke på middels tempratur nesten helt igjennom på en side før man snur de.. De får man en helt ny opplevelse på fisk - snakker av erfaring :)
Laks i f.eks wok kan funke, torsk med pesto ovndbakt i ovnen, laksetaco, laks i tortillalefse..
Mine gutter elsker sushi, men det er jo dyrt å kjøpe og tidkrevende å lage, så vi har begynt med det vi kaller rotesushi: Jeg koker sushiris og blander inn sushi-su som for vanlig sushi (japansk riseddik tilsatt sukker). Jeg legger risen i et stort fat og blander eventuelt inn finsnittet vårløk og nori (svarte tangflak) eller annet man måtte ønske, men det er ikke nødvendig hvis ungene misliker slikt. Så legger jeg salmalaks på toppen, skåret i tynne skiver eller strimler, og blander det lett inn. Risen trenger ikke være kald først. Spises med soyasaus, og de voksne kan ha det tilbehøret de ønsker i etterpå (mer vårløk, nori, syltet ingefær eller annet). Nesten like godt som sushi.
I samme gate er det ganske greit å håndrulle sushi – bland sushiris, skjær opp fisk og ønsket tilbehør, del noriflak i kvarter, og så kan alle rulle seg kremmerhus med det de ønsker oppi.
Med poteter og/eller grønnsaker til. Det går fort, og smaker bra. Jeg har enda ikke klart å ødelegge fisken så den blir tørr.
Ellers har vi av og til laget risotto med fisk til. Da moser jeg fisken og blander den inn med risotten til ungen, mens vi spiser fisken i stykker sammen med risottoen. Da tror han at han slipper fisken. :humre: Det gjelder å ha litt smak i risotten og en litt smakløs fisk.
Vi har noen fiskemåltider i uka, men for et års tid siden, bestemte guttungen seg for at han ikke likte fisk. Så nå lurer vi det i ham av og til og andre ganger serverer vi maten som den er og oppfordrer til å smake. Her om dagen var retten jeg la inn link til over, en stor hit. Vi kalte det rosa torsk, for nå om dagen mener han at han liker torsk men ikke fisk. :knegg:
Kokt torsk med kokte poteter og slappkokte gulrøtter. Jo takk. :nemlig:
Her i huset er fiskegrateng (God gammeldags fra Findus) en av favorittene, Ville kan godt foreslå den hvis vi spør hva hun vil ha til middag.
Samme her. :knegg: Hver fredag fikk ungene pizza mens vi spiste sushi, for det var noe "bare de voksne likte", og de ble mer og mer nysgjerrige på sushien vår. Den ene begynte å like laksesushi og den andre makiruller, men nå spiser begge alt, og hvis alle skal bli mette av sushi, må vi ha mins tre "familie-pakker".
Etter Japan-ferien vår klager Prima dessuten over at de har så kjedelig utvalg hos den vanlige sushipusheren vår. «Har de ikke noen litt mer interessante typer sushi?» Jeg diskuterer med meg selv om jeg skal ta henne med på Alex, eller om jeg absolutt ikke skal gjøre det. :knegg:
Jeg slår et slag for Kristiansunds lokale delikatesse "Fishan. :knegg:. Vi hadde det faktisk i dag. Skjær skinn og benfri og fersk(!) torskefilet i skiver. Paner sånn:
mel/salt og pepper
dyppe fiskestykket i en skål med lett sammenvispet egg
Rulle fiskestykket i strøkavring. Enten kjøper man griljermel, eller man rasper/blender et tørt brød.
Man kan også lage røre på øl, eller man kan kjøpe tempuramix i butikken, men jeg synes dette er vel så bra.
Paner fiskestykkene i gryte med nøytral olje til de er gyldne.
Lag hjemmelaget remulade, det er gjort i en fei. Server med hjemmelaget pommes frites med litt salt og eddik over( Går også fint med kokte poteter ). Også må man jo ha noe grønt ved siden.
Dette er en sikker vinner til alle barn jeg har servert det til og selv om det ikke er noe man har ofte, er det iallefall barnevennlig fisk. Og det er utrolig godt!
Sushi er en hit her også! Sønnemannen liker all slags sushi og spiser mye når vi har det. Laks spiser vi omtrent ikke, siden man kun får tak i oppdrettslaks.
Posesaus med urter og ost har de ikke hatt i nærbutikkene på et par år. Jeg har trodd de var gått ut av produksjon, så nå ble jeg veldig interessert! Synes det er knallgodt med pastaskruer, ostesaus og bacon. Hvilken type butikk handler du i?
Denne retten er kanskje ikke den sunneste fiskeretten, men den er veldig god og ungene kommer nesten garantert til å like det:
Fiskeboller, hvit saus med karri, halvkokt makaroni og bacon i terninger blandet sammen i ildfast form. Ha over ost og gratiner i ovnen. Vi serverer med poteter og revne gulrøtter.
I dag hadde vi laks i terninger, båndspaghetti og ostesaus fra bunnen av. Først stekte jeg fisken, tok den ut av panna og i ovnen, lagde saus på "fiskepanna" av charlotteløk, hvitløk, revne gulrøtter og litt bacon, litt mer smør, mel, fløte, salt, pepper og litt sitron, tilsatte revet parmesan mot slutten. Har en toåring som er håpløs bare han mistenker at det er fisk i maten, så han spiste rundt laksen... :) Mannen og jeg har faktisk snakket om at løsningen må være å servere fisk hver eneste dag til han kapitulerer.. :D Han spiser fiskeboller, fiskekaker, fiskepinner og panert fisk, makrell i tomat og seibiter stekt i grovmel, så det bør jo være et håp for at han kan finne ut at ren fisk også er snadder.
Jeg kjøper den typen saus både på Rimi, og Rema 1000. Noen ganger finner jeg den sammen med andre typer saus - brunsaus, bernaise, og denslags, og andre ganger står den sammen med pastaen. Håper du finner.