Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dyrke egne urter

#1

Niobe sa for siden:

Min ambisiøse plan er å så urter, og plante ut i krukker på terrassen. :hyper: Vi har en lun og solrik terrasse, men ingen brukbare hageflekker. Noen med erfaring som kan komme med nyttige innspill? Når sår jeg? Hva slags urter er greit å satse på i første omgang? Jeg har hatt hagesenterurter i krukker på kjøkkenet, med greit resultat. Ser for meg rosmarin, timian, mynte, koriander, basilikum (leste et sted at den burde være innendørs?), gressløk? Og kanskje salat, om det lar seg gjøre? Jeg har store potter klar. :jupp:


#2

Ru sa for siden:

Basilikum er i hvert fall veldig enkel å ha med å gjøre.
Gressløk har jeg ikke klart å få til, det blir bare tre gresstrå. :knegg:
Salat har jeg hatt mange ganger, direktesådd i verandakasse faktisk. Da har det vært salatmix fra hva_det_nå_heter - de frøene de selger overalt.

Jeg drepte mine før de kom ut i fjor, men jeg skal prøve igjen. :nemlig:


#3

Retz sa for siden:

Basilikum er tricky, de andre du nevner burde gå greit. Mynte og gresslø er jo supervillige, rosmarin vokser litt seint så her ville jeg kjøpt et par små planter, ikke frø. Vår rosmarin står ute i stor potte nå, spent på om den overlever vinteren! Bare vestlandsvinter, da, men dog.


#4

Libra sa for siden:

Mynte er veldig enkel og takknemlig å få til. Den må være helt for seg selv for den vokser og kveler det den står med. Basilikum vil ha der lukt, så lenge du har en plass uten trekk er den villig. Div. salater og Ruccula er kjempe enkelt å så rett i kasser eller urner. Så litt på våren og etterså etterhvert som du bruker.


#5

Niobe sa for siden:

Takk for svar! Litt i tvil om basilikumen, kjenner jeg. :knegg:

Så rett i krukkene? Når da? "Våren" er jo et relativt begrep..?


#6

Alias sa for siden:

Denne tråden vil jeg også være i! :) Jeg har samme ambisjon, Niobe, men ingen erfaring, dessverre. Eller, vi dyrket jo karse på barneskolen! ;)


#7

Hjertensfryd sa for siden:

Me har fått nokre kjempefine basilikumplanter her heime. Men eg har hatt dei inne, mens resten av gjengen har flytta ut.
Har hatt timian, oregano, og eit par andre ting som eg ikkje kjem på akkurat no.


#8

Niobe sa for siden:

Da har vi samme utgangspunkt! :knegg: Men som en god begynnelse, så har jeg kjøpt sånne søte skilt i sink til å sette ned i pottene. :D


#9

Daisy sa for siden:

Jeg hadde basilikum på terrassen en hel sommer jeg i vind og vær- før jeg leste de ikke skulle. Jeg tror kanskje alle urtene kan herdes litt? Det vil si at du tidlig setter de ut på en eller annen måte slik at de blir vant til klimaet.


#10

Alias sa for siden:

Oooh! Da leder du stort..! :D Men jeg har tenkt på at jeg ønsker meg fine hvite krukker som skal henge på kjøkkenet over sittebenken vår. :)


#11

Dixie Diner sa for siden:

Jeg burde også dyrke mine egne. Det går med absurde mengder i huset her, spesielt koriander og basilikum. Har veldig lyst å dyrke grønnkål, har ikke kommet så langt enda.


#12

Alias sa for siden:

Jeg mener jeg så på danske "Bondeknølen" en gang at han dyrket hvitløk. Noen som vet om det er mulig, og hvordan man i så fall gjør det?


#13

Nip sa for siden:

Følge med her :) Lyst å få igang egne urter, for de små pottene holder ikke så lenge, det er vel ikke meningen heller... Basilikum dør skikkelig kjapt hos meg ihvertfall men aldri prøvd å dyrke selv :)


#14

Dixie Diner sa for siden:

Ikke akkurat det du er ute etter, men jeg dyrker "gressløk" av hvitløk. Jeg bare putter 7-8 skrelte fedd (de må stå med enden opp) i ei potte med jord, vanner hver dag og vips. De vokser i superfart og smaker fantastisk godt. Kjekt for ungene siden de ser så raske resultater. Har dem på skiva, over middager osv. :nam:


#15

Daisy sa for siden:

Jeg mener det bare er å sette fedd om høsten. Det er visst bra mot snegler og.


#16

Magica sa for siden:

Basilikum er lett, så det inne med en gang. Jeg pleier legge over litt gladplast i starten for drivhuseffekt. Vanskelig å ha ute, hvis du ikke bor et sted det er godt og varmt og lunt hele tiden.

Hvitløk: som Dixie sier, ta et fedd og putt i jorda. Det spirer "gress" fort, du kan bruke det i salat etc. Dette kan plantes ut på våren, og høstes til høsten. Da er ett fedd blitt til en løk. For absolutt best og størst resultat la gjerne løken overvintre ute, nytt "gress" neste sommer og mye større løk neste høst. :)


#17

Tallulah sa for siden:

Du kan fint sette dem om våren også. Bare stapp feddene i jorda når frosten har gått. Du trenger ikke skrelle dem. Du kan bruke både gresset og løken.


#18

Malama sa for siden:

Jeg har prøvd salat et par ganger, bare enkel plukksalat, og det skal jeg defintivt så mer av i år. "våren" er relativ, men direktesådd ute bør det... ikke akkurat være vinter, og når dette inntreffer avhenger av hvor du bor. Men det står gjerne greit bakpå frøpakka, om når/temperaturkrav, så det er en grei plass å starte der...


#19

Harriet Vane sa for siden:

Jeg sådde timian, rosmarin, gressløk, persille, koriander og dill ute i fjor. Og estragon, kummin og salvie. Jeg ventet til ca 15. Mai. Spesielt koriander, persille og dill vokste så det sprutet. Timianen kom etterhvert og samme gjorde salvien. Rosmarinen syntes det var vått i Bergen. Gressløken ble finere utover sommeren og den er en staute, så vi får se til våren.

Jeg vil anbefale å kjøpe ferdige urtepotter i butikken, brekke de fra hverandre og sette utover. Det er ikke en stor plante, men masse små, billigere og enklere enn å så selv. Basilikum ble enklest slik.


#20

Niobe sa for siden:

Ah. Takk!


#21

Daisy sa for siden:

Aha, vel, da kan man sette de nå også. :Bergen:


#22

Harriet Vane sa for siden:

Ja, det kan du.


#23

Libra sa for siden:

Korriander, hvordan får dere denne til å overleve? Jeg har plantet og den har vokst, helt til jeg begynner å "høste" av den. Da bare klapper den helt sammen.


#24

Harriet Vane sa for siden:

Knipe av fra oversiden. men jeg sår den jevnt gjennom sommeren, det er definitivt bruk og spis.


#25

mkj sa for siden:

Basilikum har jeg sådd selv med greit hell (østlandet) - og jeg har 20 tommeltotter uten antydning av grønnfarge. Mulig det bare var flaks altså.


#26

Tallulah sa for siden:

Jeg sår over et relativt stort område, tett i tett. Da blir det mer enn nok å høste av.


#27

Miromurr sa for siden:

Mange av staudene av mine selvsådde urter har ikke blitt store nok til å høste av før andre året. Det går nok bedre der du bor Niobe, men ellers er det et godt tips å supplere med ferdigurter som Harriet foreslår. Gressløken min var for eksempel bare enkeltstrå de to første årene, men så plutselig ble de til fantastisk store tuer tredje året.


#28

Kahlan sa for siden:

Jeg har skikkelig lyst på urtehage i år, lurer litt på slike pallerammer og så fylle med såjord. Har lyst på luftløk, men finner ikke frø til det noen steder. Er det bare noe man får avlegger av fra andre?

Gressløk
Hvitløk
Koriander
Basilikum
Og salater


#29

Tallulah sa for siden:

Alle de du nevner der får du frø til på hagesentre, evt. kjøper potter med urtene i. Hvitløk dyrker du enkelt og greit ved å stikke feddene ned i jorda.

Luftløk tror jeg det er enklest å få løk av andre, jeg har heler aldri sett det i salg.


#30

Harriet Vane sa for siden:

Bare pass på at du har skikkelig drenering i pallekarmene, jeg hadde fiberduk, masse lecakuler (20 cm) og jord oppå der, i blandet kompost. I år skal jeg spa inn masse skjellsand, det ble litt for vått, enda jeg hadde sørget for drenering med lecakulene.

jeg ville også ha delt i to soner, en vanlig til persille, gressløk, koriander og sånt og en med nesten bare grus til rosamring, timian, levendel og sånne "greske/provenceaktige" planter som vil ha det tørt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.