Min ambisiøse plan er å så urter, og plante ut i krukker på terrassen. :hyper: Vi har en lun og solrik terrasse, men ingen brukbare hageflekker. Noen med erfaring som kan komme med nyttige innspill? Når sår jeg? Hva slags urter er greit å satse på i første omgang? Jeg har hatt hagesenterurter i krukker på kjøkkenet, med greit resultat. Ser for meg rosmarin, timian, mynte, koriander, basilikum (leste et sted at den burde være innendørs?), gressløk? Og kanskje salat, om det lar seg gjøre? Jeg har store potter klar. :jupp:
Basilikum er i hvert fall veldig enkel å ha med å gjøre.
Gressløk har jeg ikke klart å få til, det blir bare tre gresstrå. :knegg:
Salat har jeg hatt mange ganger, direktesådd i verandakasse faktisk. Da har det vært salatmix fra hva_det_nå_heter - de frøene de selger overalt.
Jeg drepte mine før de kom ut i fjor, men jeg skal prøve igjen. :nemlig:
Basilikum er tricky, de andre du nevner burde gå greit. Mynte og gresslø er jo supervillige, rosmarin vokser litt seint så her ville jeg kjøpt et par små planter, ikke frø. Vår rosmarin står ute i stor potte nå, spent på om den overlever vinteren! Bare vestlandsvinter, da, men dog.
Mynte er veldig enkel og takknemlig å få til. Den må være helt for seg selv for den vokser og kveler det den står med. Basilikum vil ha der lukt, så lenge du har en plass uten trekk er den villig. Div. salater og Ruccula er kjempe enkelt å så rett i kasser eller urner. Så litt på våren og etterså etterhvert som du bruker.
Me har fått nokre kjempefine basilikumplanter her heime. Men eg har hatt dei inne, mens resten av gjengen har flytta ut.
Har hatt timian, oregano, og eit par andre ting som eg ikkje kjem på akkurat no.
Jeg hadde basilikum på terrassen en hel sommer jeg i vind og vær- før jeg leste de ikke skulle. Jeg tror kanskje alle urtene kan herdes litt? Det vil si at du tidlig setter de ut på en eller annen måte slik at de blir vant til klimaet.
Jeg burde også dyrke mine egne. Det går med absurde mengder i huset her, spesielt koriander og basilikum. Har veldig lyst å dyrke grønnkål, har ikke kommet så langt enda.
Følge med her :) Lyst å få igang egne urter, for de små pottene holder ikke så lenge, det er vel ikke meningen heller... Basilikum dør skikkelig kjapt hos meg ihvertfall men aldri prøvd å dyrke selv :)
Ikke akkurat det du er ute etter, men jeg dyrker "gressløk" av hvitløk. Jeg bare putter 7-8 skrelte fedd (de må stå med enden opp) i ei potte med jord, vanner hver dag og vips. De vokser i superfart og smaker fantastisk godt. Kjekt for ungene siden de ser så raske resultater. Har dem på skiva, over middager osv. :nam:
Basilikum er lett, så det inne med en gang. Jeg pleier legge over litt gladplast i starten for drivhuseffekt. Vanskelig å ha ute, hvis du ikke bor et sted det er godt og varmt og lunt hele tiden.
Hvitløk: som Dixie sier, ta et fedd og putt i jorda. Det spirer "gress" fort, du kan bruke det i salat etc. Dette kan plantes ut på våren, og høstes til høsten. Da er ett fedd blitt til en løk. For absolutt best og størst resultat la gjerne løken overvintre ute, nytt "gress" neste sommer og mye større løk neste høst. :)
Jeg har prøvd salat et par ganger, bare enkel plukksalat, og det skal jeg defintivt så mer av i år. "våren" er relativ, men direktesådd ute bør det... ikke akkurat være vinter, og når dette inntreffer avhenger av hvor du bor. Men det står gjerne greit bakpå frøpakka, om når/temperaturkrav, så det er en grei plass å starte der...
Jeg sådde timian, rosmarin, gressløk, persille, koriander og dill ute i fjor. Og estragon, kummin og salvie. Jeg ventet til ca 15. Mai. Spesielt koriander, persille og dill vokste så det sprutet. Timianen kom etterhvert og samme gjorde salvien. Rosmarinen syntes det var vått i Bergen. Gressløken ble finere utover sommeren og den er en staute, så vi får se til våren.
Jeg vil anbefale å kjøpe ferdige urtepotter i butikken, brekke de fra hverandre og sette utover. Det er ikke en stor plante, men masse små, billigere og enklere enn å så selv. Basilikum ble enklest slik.
Korriander, hvordan får dere denne til å overleve? Jeg har plantet og den har vokst, helt til jeg begynner å "høste" av den. Da bare klapper den helt sammen.
Mange av staudene av mine selvsådde urter har ikke blitt store nok til å høste av før andre året. Det går nok bedre der du bor Niobe, men ellers er det et godt tips å supplere med ferdigurter som Harriet foreslår. Gressløken min var for eksempel bare enkeltstrå de to første årene, men så plutselig ble de til fantastisk store tuer tredje året.
Jeg har skikkelig lyst på urtehage i år, lurer litt på slike pallerammer og så fylle med såjord. Har lyst på luftløk, men finner ikke frø til det noen steder. Er det bare noe man får avlegger av fra andre?
Alle de du nevner der får du frø til på hagesentre, evt. kjøper potter med urtene i. Hvitløk dyrker du enkelt og greit ved å stikke feddene ned i jorda.
Luftløk tror jeg det er enklest å få løk av andre, jeg har heler aldri sett det i salg.
Bare pass på at du har skikkelig drenering i pallekarmene, jeg hadde fiberduk, masse lecakuler (20 cm) og jord oppå der, i blandet kompost. I år skal jeg spa inn masse skjellsand, det ble litt for vått, enda jeg hadde sørget for drenering med lecakulene.
jeg ville også ha delt i to soner, en vanlig til persille, gressløk, koriander og sånt og en med nesten bare grus til rosamring, timian, levendel og sånne "greske/provenceaktige" planter som vil ha det tørt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.