Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er Egner skadelig for barn?


#2

Røverdatter sa for siden:

Jeg er ingen utpreget Egner-fan, men ungene mine er det i høyeste grad, og jeg mener bestemt at barn tåler gamle litteratur, musikk og kunst uten å ta det minste skade av det. Det fordrer selvsagt oppegående foreldre som kan formidle eventyr og historier på en måte som ikke overfører alt man leser til barnets virkelighet. Historier er bare skadelige om man sier at de er sannheten. Så lenge man er tydelig på at virkeligheten er livet vi lever her og nå, som jeg tror de aller fleste er, så kan det umulig skade å lese litt om tante Sofie.

Vi er i en Egner-periode så jeg ser jo hva hun svenske damen mener, men jeg tror definitivt ikke at det er skadelig. Lillesøster elsker bøker, eventyr og historier og vi har et rikholdig utvalg å velge fra. Mye er gammelt og vanskelig å relatere til vår tid, men det har likevel aldri slått meg at det skulle være skadelig eller at jeg ikke burde formidle det videre.

All forskning viser at det er barnas daglige liv og hva primærkontaktene deres foretar seg som har størst påvirkning på barnas samfunnspreferanser. Jeg tror Egner kommer ganske langt ned på listen over ting som påvirker mine, og de fleste andres, barns kvinnesyn. Dessuten er det jo et glitrende innslagspunkt for diskusjoner om gamle dager og hvordan holdningene i samfunnet og samfunnet selv har forandret seg når barna når en viss alder. Da kan de både lære noe nyttig og få en god historie.

Når det er sagt så er jeg klar over at det finnes mennesker der ute som forfekter et gammeldags kvinnesyn og at hverdagsrasismen lever i høyeste grad, men jeg mener at det må bekjempes på andre måter enn å angripe gammel litteratur. Samfunnssynet på 50-tallet kan vi tross alt ikke gjøre noe med nå i 2012 annet enn å konstatere at det er annerledes, men fortsatt trengs å jobbes med i skolen og på andre arenaer.

Jeg mente noe helt annet om dette sist gang det var oppe til diskusjon, så jeg begynner visst å bli gammel og laidback og uten glød. :knegg:


#3

Toffskij sa for siden:

Det Røverdatter sa. :nemlig:


#4

Tjorven sa for siden:

Jeg leste disse artiklene på morgenkvisten.

Jeg tror ikke at Egner er skadelig for barn. Grunntanken i Kardemommeby "man skal ikke plage andre man skal være grei og snill, men forøvrig kan man gjøre som man vil" synes jeg er god. Det er uakseptabelt å stjele. Hvis man roter, så finner man ikke tingene sine.

MEN; jeg tror at det er greit å gjøre barna sine oppmerksom på at Egner sine stykker viser verden fra da besteforeldrene var små, og ikke dagens situasjon. Det er ikke lenger sånn at det nødvendigvis er Herr Bastian som er politimester og Fru Bastian som lager all maten.

Det samme gjelder jo med all eldre barnelitteratur. Lillebror (i Knerten-bøkene) som måtte vente på utsiden av jobben til mor, for eksempel. Snuppa var 4 år da hun nektet å høre mer av den boka, for slikt gikk ikke an. Og det gir jo en god mulighet til å forklare hvordan verden utvikler seg.


#5

kokosbolle sa for siden:

Jeg klarer ikke å ta hennes synspunkter seriøst. Mener hun virkelig at barn er så dumme at de ikke forstår at dette bare er fortellinger? Høyreekstreme meninger? Really??


#6

rine sa for siden:

Selvsagt. Mine barn får verken lese Egner eller Lindgren, der Pippis far var Negerkonge. :niks:
Artikkelen var ment som en spøk, ja?


#7

Tjorven sa for siden:

Nei, jeg tror virkelig ikke det. I papirutgaven så følges den opp med en artikkel av en nordmann (-dame) som er helt enig.


#8

Toffskij sa for siden:

Det egentlige spørsmålet er jo om den litterære kvaliteten er sånn at det forsvarer noen fotnoter om at det var da, det, og itte nå. Og det er jeg jo tilbøyelig til å mene at den er.


#9

Inagh sa for siden:

Om Egner er skadelig, så får vi jammen forby de fleste folkeeventyr med, for de lærer jo barna at det bare er å kappe hodet av troll og hekser og hva har du. Løse knflikter med vold er ikke noe man ønsker lære barn er ok. :nemlig:

Ok, jeg veit dette var flåsete, men som rine her, klarer jeg ikke helt ta denne artikkelen på alvor. Det finnes veldig mye flott barnelitteratur av ny og moderne ideologi og menneskesyn, og det er vel og bra til hverdags. Jeg tror, likevel, det kan være gøy for unger å få et lite dykk ned i hvordan det var da bestemor var lita, og tant og fjås er det mye av i Egner sin verden, og det er gøy.

Og - jeg har større tiltro til den oppvoksende generasjon enn at jeg tror de lærer at de kan kidnappe et damemenneske for å slippe rydde kåken, altså.


#10

Røverdatter sa for siden:

Det er jo litt kjønnsstereotypi i denne sangen da, og jeg måtte svelge et par ganger da jeg leste boka for lillesøster nylig. :humre:

Men heldigvis så er jo Sofie så frigjort at hun tvang røverne til å rydde og vaske selv. Hun var da virkelig forut for sin tid, den dama.


#11

Gaia sa for siden:

Øh, det var da en særdeles lite vidsynt kvinnemenneske.

Jeg tenker at det er skummelt at man i sin jagen etter å være politisk korrekt ikke tørr å vise barna ting som kanskje ikke er politisk korrekte i dag, men som er et uttrykk for tidligere tiders kultur.


#12

rine sa for siden:

I det minste hogger tante Sofie ved og bærer vann, hun driver ikke bare med gulvvask og matlaging.


#13

zinatara sa for siden:

Vel, jeg tror hvor mye påvirkningskraft litteratur har på barn nok er nokså overdrevet her. Det må jo gå an å lese bøker som ikke er helt PK eller som handler om mennesker som oppfører seg på en måte som ikke er allment akseptert, uten at det betyr at barna automatisk kommer til å gå ut og gjøre disse tingene eller få disse meningene etterpå. Det er jo heller en mulighet til å prate om disse tingene sammen med barna.

Men jeg syns nok at det er litt dumt at veldig mye litteratur som selges til barn er klassikere fra foreldrenes barndom. For jeg tror ikke nødvendigvis det er det som fenger barna mest og det er mye bra ny litteratur til barn. Enkelte klassikere tåler jo godt tidens tann, men jeg tror også at barn trenger samtidslitteratur som de kan kjenne seg mer igjen i og som omhandler temaer som er viktig for barn og unge i dag.


#14

Hobbes sa for siden:

Egner er skadelig. Fysj og fy, tenk om barn faktisk kunne fått en interesse for bøker og litteratur? Nei, la dem heller spille skytespill. Det er mye sunnere.


#15

Hyacinth sa for siden:

Hm? :undrer:

Jeg vet vel ikke hva hun Jupiter mener, men jeg tror nok hun mente det seriøst.

Hvis du sikter til meg, så er vel ikke det faktum at jeg linker til en artikkel det samme som at den forfekter mitt standpunkt? :rofl:


#16

rine sa for siden:

Sikter til deg ang. hva, Hyacinth? :undrer:


#17

isola sa for siden:

Ja, sant? Teksten i sangen er ille, men det blir jo ikke som de hadde tenkt.
Ellers syns jeg, selv om jeg skal innrømme at jeg stusset litt sånn med en gang, det var fint at både kjøpmann Berg og bakeren er kvinner i den siste teateroppsetningen.


#18

Hyacinth sa for siden:

Om du mente at jeg la ut artikkelen som en spøk. Mulig jeg misforstod deg helt.


#19

rine sa for siden:

Nei, jeg mente om den var skrevet som en spøk.


#20

Darth sa for siden:

Jeg leser Egner uten skrupler. Tante Sofie er jo helt rå - ei sterk og kul dame, og snill, egentlig. Og røverne - de var jo musikanter før de ble røvere, og når de bare fikk muligheten, og en dose tante Sofie, så ble jo de ærlige borgere de også. Moralistisk - helt klart, men jeg har null problemer med det.

Hakkebakkeskogen også - fantastisk persongalleri. Jeg liker Egner jeg.


#21

Toffskij sa for siden:

Nja, jeg kjøper ikke helt premisset ditt. Jeg er enig i at det er bra om ungene leser ny barne- og ungdomslitteratur også, for all del. Men at grunnen skulle være at klassikerne «ikke er det som fenger barna mest» går jeg ikke med på. Grunnen til å følge med på også nyere barne-/ungdomslitteratur, er jo at man kan gå glipp av noe bra (en kommende klassiker! :p) – ikke at eldre barnelitteratur automatisk går ut på dato.

Fenger det, så fenger det. Leser de noe de liker, så er det glimrende. Å dele egne minnerike leseopplevelser med ungene er noe som har veldig stor verdi for meg. Og å legge seg opp et sett litterære referanser som også omfatter ting som er skrevet før 2000-tallet, har stor verdi.

Etter som de blir eldre og velger bøker mer selv, er ellers min erfaring at de får masse innputt om bøker som er i tida fra jevnaldringer og skole. Og så kan jeg komme trekkende med gæmlisgreier som jeg liker innimellom.


#22

Tallulah sa for siden:

Jeg er enig med Røverdatter, Tjorven og Toffskij. Jeg tror ikke det er skadelig. Det som er synd er at Egnerfamilien har ekstremt sterke meninger om hvordan verkene hans skal legges fram, og hvis man prøver å gjøre det mer interessant setter de seg kjapt på bakbeina. Ergo får man utrolig tannløse versjoner slik som den Kardemommeby-oppsetningen som vises denne sesongen.

Det har for øvrig pågått en lengre debatt om Egner, krigen og nazismen, bl.a. om Karius og Baktus. Originalkronikken sto i Klassekampen, men den ligger ikke på nett. Her er Fredrik Wandrups svar:

www.dagbladet.no/2012/12/17/kultur/bok/litteratur/barnebok/thorbjorn_egner/24873376/


#23

rine sa for siden:

Jepp, Mikkel Rev- den første lavkarboist!


#24

Toffskij sa for siden:

Jeg vil også påstå at de basale temaene i god litteratur stort sett alltid er de samme.


#25

Tallulah sa for siden:

Jeg er enig, men jeg syns fremdeles det er problematisk at voksne veldig ofte kjøper sine barnebøker til barna, og veldig lite ny barnelitteratur. Små barn er jo til en viss grad prisgitt foreldrenes innkjøp av bøker.

Balanserer man det er det selvsagt fint, men både bibliotektarer, pedagoger og barnebokforhandlere har nevnt dette som et "problem" i flere år. Vi er jo nostalgigenerasjonen, kler barna i dans økodesignertøy, fotformsko, lar dem se gamle østblokktegnefilmer i stedet for nyskapende barnetv og syns det er strålende med Knerten.


#26

rine sa for siden:

Mulig jeg har lest fort igjen, men er det slik, da? Mine leser både nytt og gammelt, og jo eldre de blir jo mer velger de selv-noe som resulterer i at de ofte foretrekker nyere litteratur.

Jeg tror faktisk det var vel så skadelig for meg å lese Egalias døtre som 11-12-åring (min mors bok, men jeg leste alt i nøden) som Hakkebakkeskogen som seksåring. :hehehe:


#27

Tallulah sa for siden:

Ja, som jeg skrev, små barn er jo ofte prisgitt foreldrenes bokvalg.

Det har vært skrevet mange kronikker og artikler om emnet, i flere år. Det er jo lett å se på salgstall, for eksempel. Forelder er svært lite eksperimentsvillige når det kommer barnelitteratur,


#28

Toffskij sa for siden:

Jada, jeg er jo med på den. Det er mest «fenger ikke»-premisset jeg ikke kjøper. Jeg prøver å passe på selv, og dette var hovedgrunnen til at vi var medlemmer av Bokklubbens barn noen år. (Selvsagt også en nostalgisk løsning, jeg har vokst opp med masse nostalgilesing av mamma og mormors gamle bøker, og hoveddosen nyere ting kom fra BB og deretter egne eksesser på biblioteket.)

Jeg mener også at dette er et ekstremt first-world problem. Hvis barnet vokser opp i en entusiastisk bokelskende og bokdelende familie, er det uansett i en optimal posisjon til å bli en ivrig leser selv. Jeg klarer ikke med min beste vilje å tro at deling av gamle lesegleder vil hemme barnet på noen relevant måte.


#29

oslo78 sa for siden:

Gode bøker er gode bøker, leseglede er leseglede og ting man leser i bøker er ting man leser i bøker.

Det er revnende likegyldig for meg om boka er fra 50-tallet, 90-tallet eller 2013 hvis den bare gjør barna mine glade i litteratur og de får lyst til å lese mye selv.


#30

Tallulah sa for siden:

Nja, jeg er ikke helt enig. Selvfølgelig enig i at det er et typisk vestlig problem, men ikke enig i at siden det ikke er et problem som bunner i et grunnleggende behov, så trenger man ikke ta det alvorlig.

Hvis man vokser opp i en entusiastisk bokelskende familie så er dette mest sannsynlig et mindre problem. Men de aller fleste gjør ikke det. De vokser opp i helt ordinære familier, som kjøper de bøkene de likte best selv til barna sine. Jeg syns mye av den litteraturen jeg vokste opp med har gått ut på dato.


#31

Hyacinth sa for siden:

Ah. Nei, jeg tror ikke det.


#32

Røverdatter sa for siden:

Jeg tror, eller egentlig, jeg vet at barn (og andre) som er glad i å lese oftest vil velge både fra klassikere og fra nyere litteratur, og at de er lydhøre for mange tilbydere av litteratur. Jeg har iallefall alltid vekslet mellom nytt og gammelt så lenge jeg har lest, og jeg ser at mitt leseglade barn helt av seg selv gjør det samme. Det er stor fokus på lesing i barneskolen, mye større enn da jeg var liten, og lærerne er flinke til å tilby litt av hvert når de i selvvalgt bok hver eneste dag. Og så syns jeg det er evig langt mellom de nyutgitte barnebøkene som har noe nyskapende ved seg, og at det derfor blir fattigslig å skulle ha stor fokus på å tilby det.

Det er jo også helt søkt å skulle finne ut hva som fenger barna mest uten å se hva de faktisk liker å lese. Hvis min unge sluker Anne fra Bjørkely, så er det ikke fordi det er det eneste hun har å lese - det er jo fordi hun faktisk liker boka.

Når det er sagt så er sikkert ikke jeg og mine, og mange andre her inne representative, jeg vil tro at FP-folkets barnebokhyller er relativt rikholdige på både nytt og gammelt. Iallefall er mine det. :knegg:


#33

Toffskij sa for siden:

Og dette er å dele en bokopplevelse. Finnes det noe statistikk om hvor stor andel av foreldre som leser for barna sine? Jeg er ikke så sikker på om de som gjør det mye er «ordinære familier».

Jeg er enig i at det optimale er å prøve nytt og dele gammelt i skjønn forening, men jeg mener også at en bok lest høyt med entusiasme og (gjerne nostalgisk) glede antagelig fenger mer enn en lest av plikt.


#34

Tallulah sa for siden:

Mener du at ny litteratur leses av plikt? :gruble:

Selvsagt er det fint å dele leseopplevelser, men jeg syns virkelig ikke det burde være så himla skummelt å prøve seg på noe nytt heller.


#35

Maverick sa for siden:

Jeg tenker at Sofia Jupither ikke synes hun har fått nok PR på stykket hun selv regisserer som straks settes opp på Nationaltheatret.


#36

venla sa for siden:

Helt enig. Vi leser både Egner, andre gamle klassikere og helt nye barnebøker om hverandre. Nå leser hun ikke selv enda, men vi bruker biblioteket mye og hun er glad i å lese. Det synes jeg er viktigst. Hun har ikke fått traumer om pastellfargede byer, kidnappede damemennesker eller svære tannbørster etter å fått lest Egnerbøker.

Voksne analyserer innholdet helt annerledes enn barn, og barn som spør underveis får gjerne noen forklaringer som hjelper å tolke innholdet. Jeg tviler på at barn opplever innbyggerne i Kardemomme by som høyreekstreme...


#37

Skilpadda sa for siden:

Veldig fint innlegg av Røverdatter i #2. :nikker:

Jeg synes synspunktene i artikkelen som det linkes til er smått latterlige slik de er lagt frem - jeg tror for eksempel ingen barn oppfatter "stjelingen" av Tante Sofie som et signal om at det er greit å kidnappe en partner dersom vedkommende ikke lar seg overtale med sjarm. :hehehe: At holdningene i stykket er problematiske er jeg jo helt med på, og det kan man i det minste ha i bakhodet og eventuelt også velge å si noe om og balansere. Men at barn skal ta skade av å lese eldre litteratur med gammelmodige holdninger, det tror jeg ikke på. Ikke så lenge det ikke er den eneste inputen de får, og det skal vel ganske mye til. (Jeg tror jo for eksempel at de foreldre og lærere som leser artikkelen og tenker over bekymringen som kommer frem der, det er folk som allerede er ganske bevisste på holdninger i litteratur og i hverdagen. De folkene som det kunne være grunn til å være bekymret i forhold til, når det gjelder barn og holdninger, de vil neppe lese eller bry seg om slike problemstillinger.)

Jeg oppfattet zinatara slik at det kan være problematisk dersom ungene ikke lar seg fenge av "gammeldagse" bøker. Og det er klart man bør prøve å finne litteratur som ungene liker, for at de skal få gode litterære opplevelser og bli interessert i både lesing og litteratur. Men min erfaring er heller ikke at det primært er ting Poden "kjenner seg igjen i" som fenger mest - det han har lest med størst begeistring på egen hånd, helt uten oppfordring fra oss (bortsett fra at jeg kjøpte bøkene til ham da jeg oppdaget at han var interesser), det er en hel masse greske myter, og de har fint lite direkte å gjøre med hans egen hverdag midt i Oslo. Folkeeventyr har han også alltid satt pris på. Det er jo en grunn til at myter og eventyr har overlevd i hundrevis og noen ganger tusenvis av år, og grunnen er nettopp at disse historiene fenger.


#38

Hyacinth sa for siden:

Jøss, helt tilfeldig hører jeg på NRK P1 akkurat nå, og der intervjuer de Sofia Jupiter. Ikke om dette temaet, dog. Hun har mye viktig å si. Snakker om å være i nået og ikke alltid på vei, og om samfunnskritikk generelt og det nye stykket hun regisserer(?) i Oslo(?). Veldig interessant.


#39

oslo78 sa for siden:

Det er mye ræl blant gammelt - og det er definitivt mye ræl blant nytt. Vi har fokus på å finne de gode bøkene, nytt eller gammelt, og det tror jeg de fleste har. Barn gidder ikke å lese dårlige bøker, nye eller gamle. I hvert fall ikke mine barn og barna jeg har på skolen. Hos oss går det i Anne Cath Vestly, Egner og Astrid Lindgren fra gammelt av - men ellers blir det mye nytt. Det eneste problemet vi har er at Storebror er så forelsket i Brødrene Løvehjerte og Mio min Mio at alle nye bøker faller gjennom sammenlignet med dem.


#40

Hyacinth sa for siden:

Forøvtig er jeg enig med både Røverdatter og Skilpadda i denne saken.


#41

Skilpadda sa for siden:

Sånn ut over det, så er jeg også veldig enig med Tallulah i at det er fint og viktig å holde seg litt oppdatert på nye ting som kommer, både for å se etter kvalitet (de nye klassikerne, som Toffen er inne på) og for å få andre slags impulser og tanker og ideer enn det man får i de eldre bøkene. Det synes jeg når det gjelder all slags kultur. Men det er ikke fordi den gamle kulturen ikke er "bra nok", det er blant annet fordi jeg vet at det finnes mye bra ny kultur, og det ville være synd å gå glipp av den. (Og så er det fordi alle, både barn og voksne, har godt av varierte kulturelle impulser.)


#42

Tallulah sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg syns mye Anne Cath Vestly er ræl, som hadde mer en samfunnsnyttig funksjon da de kom, enn egentlig høy, litterær verdi.

Og ikke misforstå, jeg sier ingen steder at man kun skal lese moderne litteratur barnet kjenner seg igjen i, men jeg skulle ønske at foreldre turte å gå litt utenfor nostalgiboksen i blant, også.

Nettopp.


#43

Toffskij sa for siden:

Det jeg mener, er vel primært at medium leseinteresserte foreldre safer når de velger bøker til barna. Det skjønner jeg godt, det kommer jo ut masse kjipe til medium nye barnebøker hvert år, og om du ikke orienterer deg godt, kan du komme til å kjøpe noe som ikke er særlig stas. Jeg mener det er uhorvelig mye bedre at de da velger noe de selv er begeistret for i utgangspunktet. Jeg synes begeistringen har så stor verdi at jeg ikke ønsker å pålegge folk dårlig samvittighet for den, på sett og vis.

Jeg synes kampanjer for å fremme god, ny barne- og ungdomslitteratur er kjempefint, og er ganske sikker på at dette er noe som ikke kan overlates til bokhandlerne alene (nettopp pga. kundenes iboende konservatisme). Men må de ledsages av «gammel litteratur er utdatert»-sutring?


#44

Skilpadda sa for siden:

Jeg mistenker at du har rett angående Vestly, Tally, og jeg har ikke prøvd meg i voksen alder på å finne ut hvor godt de eviglange seriene om Aurora og Guro har holdt seg. Men Knerten-bøkene, og de første par Mormor-bøkene, de er veldig fine barnebøker fremdeles, synes jeg. :nikker: Og Poden likte dem også veldig godt da han var en del mindre.


#45

Tallulah sa for siden:

Men jeg tror ikke folk alltid velger av begeistring, men av mote. Og her har forlagene en stor vei å gå. De kan bli flinkere til å fronte nye litteratur for barn, i stedet for å trykke opp samlebøker av vår barndomslitteraturpå dårlig papir. I tillegg må mediene på banen, og anmelde ny barnelitteratur i mye større grad enn de gjør nå. Til slutt på foreldre faktisk også lese disse anmeldelsene, da.

Gjør de det da?


#46

Toffskij sa for siden:

Jeg tror ikke egentlig vi er spesielt uenige, Tally. :knegg:


#47

oslo78 sa for siden:

Vi låner ca 40 bøker på biblioteket hver måned til sammen i vår familie, så vi dekker det meste etter hvert. Foreløpig er det den eldre litteraturen som har slått best an hos ungene (vi låner ofte bøker som er nummer 1 i en serie, jeg leser dem høyt for dem og så velger de selv hvilken serie de vil fortsette på på egen hånd), men jeg regner med at i alle fall Storebror kommer til å spesialisere seg innen fantasysjangeren etter hvert, og der er det jo mest nytt.

Ja til masse, masse, masse lesing av det som fenger ungene sier jeg.


#48

Toffskij sa for siden:

Mitt utbrudd i denne debatten kommer stort sett av utsagnet om at gammel litteratur ikke fenger. Det er jo pølsevev, så da hoppet jeg opp på talerstolen for å foredra litt om formidlet leseglede. :knegg:

Min niåring leser for øvrig helt selvvalgt og med glødende entusiasme Roald Dahls selvbiografiske Gutt (Boy) om dagen.


#49

rine sa for siden:

Både Lindgren og Egner er jo kulturhistorie, og tenk på alle referansene fra spesielt deres tekster man finner overalt. Jeg for min del ønsker ikke at mine barn skal sitte på norskeksam på VG3 og lure på hva Kardemommeloven er. Jeg sier ikke at man må lese all gammel barnelitteratur fordi man kan støte på referanser på eksamen, men en viss kjennskap bør man jo ha.


#50

Skilpadda sa for siden:

Mote? Jeg ville vel heller si at folk gjerne velger noe de kjenner. Enten det nå er genuin begeistring eller bare fordi de ikke vet om annet. Jeg synes det blir feil å kalle det mote når det nettopp er snakk om at foreldre har kjøpt og lest de samme bøkene for ungene sine i tre generasjoner. :)

Og jeg er, som sagt, veldig enig med deg i at det er bra og viktig å følge med på nyere kultur. Men veldig mange foreldre gjør jo ikke det, enten fordi de ikke er interessert eller fordi de ikke tenker på det. Og jeg skjønner jo godt at folk safer og kjøper bøker de mener å ha hørt (eller husker selv) at er gode, i stedet for å ta sjansen på en helt ny bok de ikke kjenner til i det hele tatt.

Det betyr ikke at jeg ikke synes man skal engasjere seg i å prøve å øke interessen for nye bøker (og annen kultur), altså! Jeg synes det er kjempefint at det ser ut til å bli mer interesse rundt å ta barn og unge på alvor som kulturmottagere (for å unngå lappen "konsumenter"). :jupp:


#51

Tallulah sa for siden:

Nå skrev zinatra at hun ikke trodde "nødvendigvis at det var det som fenget mest".

Sånn for å flisespikke. :knegg:

Jeg syns det er strålende at barn finner litteratur som fenger, både av egen maskin og med foreldrenes hjelp, fra hvilken som helst årgang. Samtidig som jeg syns at både teater og foreldre kan være flinkere til å tilby moderne stykker og litteratur for barn.


#52

Skilpadda sa for siden:

Ja takk, begge deler. :jupp: Sånn for å holde oss til kjente barnebokreferanser. (But don't worry about the bread - som kanskje er de kjedeligste Vestly-bøkene, og de mest rasistiske Egner-tekstene? :knegg: )


#53

Tallulah sa for siden:

Joda, jeg er enig i det altså. Men akkurat nå så er det ikke til å stikke under stol at retro er moderne, og jeg tror det faktisk hindrer foreldre litt i å lete etter nye impulser. At retro er moderne er jo en trygghet i seg selv.


#54

Tallulah sa for siden:

Noe sånt! :knegg:


#55

Toffskij sa for siden:

:jupp: Jeg er for øvrig enig i at det meste av Vestly er traurig-politisk, og har lest minimalt av det for mine unger.


#56

Skilpadda sa for siden:

Sant nok, det er vel litt av sjarmen med retro. :) Men det er jo ganske mange nyere barnebøker som er "moderne" de senere årene - Doktor Proktor og Pitbull-Terje og Dustefjerten og Rampete Robin og Pulverheksa og kunstdetektivene til Bjørn Sortland, bare for å nevne de mest kjente norske seriene (og ikke si noe om Harry Potter og Percy Jackson i det hele tatt). Det er disse jeg ser først når jeg kommer inn i en bokhandel, synes jeg, og det må jo henge sammen med salgstallene (som jeg ikke kjenner).


#57

Skilpadda sa for siden:

Knerten er fortsatt fin, da. Og mormor med hjulvispen. :kjepphest:


#58

Tallulah sa for siden:

Som barn likte jeg de traurig-politiske bøkene hennes best, og syns Ole Alexander, Knerten og Mormor var avsindig kjedelig. :knegg:

Ja, det har kommet en endring de siste åra, og det er veldig bra! :jupp:


#59

Toffskij sa for siden:

Agreed. Men alt som foregår på Tirilltoppen er så godt som uleselig.


#60

Pelle sa for siden:

Det er den biten jeg har vektlagt. Mange synes det er kjedelig å rydde, men tante sofie gidder selvsagt ikke gjøre det for dem - de får smøre på brødskivan sin sjøl.

For øvrig kan det være en inngangsport til å forklare dagens samfunn, ut fra de stereotypiene som er.

Jeg synes synspunktene er morsomme, og en debatt er fint. Og mens den pågår koser vi oss med egner.


#61

Tjorven sa for siden:

Jeg er nok litt enklere. Jeg tror at det ikke er så farlig om "ordinære familier" velger bare de bøkene foreldrene kjenner fra barndommen OG det fenger (hvis det ikke fenger velger de vel noe annet? :vetikke: ), så skaper det leseglede. Og dette legger et grunnlag for at ungene kan velge selv når de blir store nok til det. Snuppa har hatt bibliotek på timeplanen siden første klasse, og der har de fått låne bøker helt selv. Noen ganger kommer hun hjem med Elsa Beskow (snakker om gammeldags!) og andre ganger nyere bøker. Jeg tror uansett det legger et godt grunnlag for at hun vil lese videre.


#62

Blå sa for siden:

Jeg tiltror barnene mer intelligens enn som så altså. Jeg tror ikke at man blir høyreekstrem av å lese Torbjørn Egner, like lite som jeg tror at man bestemmer seg for en yrkeskarriere som husmor med mange fine blomster av å lese Evi Bøgenæs.

Det viktigste er at man leser og at man liker det man leser, for da leser man mere.

Jeg har ønsket å bruke en blanding av klassikere og nyere litteratur for mine barn, men jeg kunne ønsket meg mere hjelp. Jeg husker fremdeles da jeg gikk på biblioteket (Hovedbiblioteket i Bergen) og ba om hjelp til å finne nyere litteratur og fikk levert tre bøker av Astrid Lindgren. Jeg liker Lindgren, men veldig ny er hun ikke.


#63

Maverick sa for siden:

Jeg vil tro at man kan lære riktig mye av å lese bøker skrevet i annen tid enn samtid.


#64

Charlie sa for siden:

Klart Egner er skadelig for barn. Akkurat som cola og mobiltelefon er det. :dulte: Men heller Egner enn mobilos.


#65

isola sa for siden:

Nå har jeg lest det hun skrev. Når Kardemommeloven for henne blir "pass på deg selv og blås i alle andre", da kjenner jeg at jeg ikke har så mye mer å si.


#66

Kaija sa for siden:

Jeg skjønner ikke hva som skal være galt med holdningene som formidles i Kardemommeby, jeg. Røverne vil ikke rydde selv. De røver et damemenneske, og tror at alt skal bli bra. Ja, de er teite og gammeldagse og skikkelige mannssjåvinister, men de er jo røverne, ikke heltene. Tøffe Sofie setter jammenmeg røverne skikelig på plass også, og lærer dem at rydding og vasking er noe de må fikse helt på egen hånd. Ok, så er fru Politimester sikkert av den husmoderlige typen som gjør det trivelig i fengselet. Kanskje det er det skumleste med Kardemommeby, at fengselstilværelsen er for trivelig? Lurer på hvordan happymøffinbloggen hennes ser ut?

Kardemommeloven er finfin, synes jeg. Den legger temmelig sterke føringer for hvordan man skal være mot hverandre. -Ikke plage andre, og være grei og snill kommer først. Det krever konsekvensanalyse før man handler. Er dette snilt? Plager jeg andre med det jeg gjør? Omsorg, hensyn og medmenneskelighet vektlegges framfor egoisme. Det er i hvert fall verdier jeg gjerne ser at mine unger tar til seg.

Ellers mener jeg både gammel og ny barnelitteratur har sin verdi, så lenge den er godt skrevet, og at veldig mye ligger i hvordan den formidles. Jeg synes det er kjedelig å høytlese Vestly for ungene, og unngår bøkene så godt jeg kan, siden jeg kjenner at jeg ikke klarer å hente frem engasjement nok. Kollegaen min formidler Ole Aleksander Filibombombom med innlevelse og engasjement for begeistrede 1. og 2. klassinger som bare vil høre mer og mer. -Tenk, sånn var det da...

(Mormor med hjulvispen blir jeg fremdeles litt rørt av, Skilpadda.)


#67

him sa for siden:

På vår skole har de bibliotek fra 1 trinn, og mine barn var mye på biblioteket før skolealder (nå er vi sluttet, går aldri). Og der har de jo anledning til å "plukke" som de vil. Jeg er også helt overbevist om at hvis man vekker lesegleden (med hva som helst, gjerne Donald for min del) så kommer barna etterhvert til å selv drive utvelgelsen, og da blir det sikkert en del som er mer moderne også.

(Selv leste jeg mest gammelt lenge, kommer av at jeg i hovedsak lese fra biblioteket)


#68

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns den debatten om at Kardemommeloven er litt morsom ettersom at jeg alltid har syns den har minnet om Frp-retorikk. :humre:


#69

Kaija sa for siden:

Det er vel hvis man bare tar med kan man gjøre hva man vil-delen. Ikke plage andre, og være grei og snill er ganske voldsomt, egentlig. Jeg klarer det ikke.


#70

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er fint at Jupither har greid å skape debatt, og syns egentlig at Nationaltheatret burde begynne å sette opp mer interessant barneteater enn Kardemomme by og Reisen til julestjernen annenhvert år. De er rene pengemaskiner, utfordrer ikke på en flekk og syns det hadde vært nyttig for dem å tenke litt nytt.


#71

Maverick sa for siden:

... men for mange er det hyggelig, koselig, og ikke minst lav-terskel å bestille billetter til. Nationaltheatret er definitivt også til stede for Folk Flest, og jeg synes det er viktig at klassikere får leve.

De tenker nytt med Sofia Jupithers stykke, det er utfordrende. (Og i mine øyne ganske platt. :knegg: )


#72

Katta sa for siden:

Egner er jo bare barnemat. Tenk hvor mye skade folkeeventyr kan gjøre! :nemlig:


#73

isola sa for siden:

Nja, det var ikke mye tannløst over Mari Maurstads tolkning av Tante Sofie.. :knegg: Men for all del, det meste var vel som forventet.


#74

Maverick sa for siden:

Det kan selvfølgelig være litt uheldig om barn nutildags tror at løver er velegnede kjæledyr.


#75

Tallulah sa for siden:

...og så vidt jeg kan se, ikke et stykke beregnet på barn. Har du sett det, siden du mener at det er platt? :)

Jeg syns i grunn en barneforestilling i året er ganske dårlig, generelt. Og ser ikke helt å å tenke utenfor boksen skal utelate klassikere. Jeg tror også det er å tro at folk er enklere enn de er å mene at Folk Flest bare vil ha Kardemomme by.


#76

isola sa for siden:

In the words of Politimester Bastian: Det ville være meget uheldig. :nemlig:


#77

Maverick sa for siden:

Beregnet på barn er det ikke, nei. Jeg har sett et langt intervju med Jupither og skuespillerne, og diverse klipp fra øvingene. De fikk utvilsomt frem essensen.

Og jeg står på at jeg tror foreldre som ikke er velkjent i teaterverdenen lettere bestiller billetter til Folk og Røvere enn noe ukjent. Så kan det da heller være en fin inngangsport til å være mer komfortabel med teater. Det er ganske langt fra å mene det, til å påstå at folk flest er enkle mennesker som kun vil ha Kardemomme By.


#78

Tallulah sa for siden:

Hvorfor trekker du det fram som et eksempel på nyskapende barneteater da? At Nationaltheatret er nyskapende på teater beregnet på voksne, hersker det da ingen tvil om.

Akkurat som det er ganske langt fra å mene at klassikerne skal utelukkes ved å ønske at teatrene turte å tenke nytt, også for barn.


#79

Tallulah sa for siden:

Vel, jeg er uenig. Hun er god hun altså, men jeg syns det var en kjedelig versjon. Den som har gått på TV tidligere (som nå er byttet ut med denne) er mye morsommere.


#80

Maverick sa for siden:

Jo, men du skrev "mer interessant enn Folk og Røvere og Reisen til Julestjernen", og det oppfattet jeg som at du mente at disse (som da i mitt hode ble "klassikerne") skulle byttes ut med noe mer innovativt. Da misforsto jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.