Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En nabo har ødelagt tre trær - hva gjøre?

#1

Pelen sa for siden:

:gaah: På andre siden av huset ligger en firemannsbolig + noen andre hus.

En nabo (ukjent hvem, men ikke så vanskelig å finne ut om vi sjekker hvems terrasse som får skygge på ettermiddagen) har fjernet barken rundt tre av våre trær. :mad: Hvorfor kan ikke folk i stedet spørre om de får ta ned trær :sint: (jo de vil vel heller at trærne skal dø og at vi må betale for å ta de ned). Det handler om ganske høye trær og to av dem hadde vært helt greit å fjerne - OM DE HADDE SPURT FØRST. :ropert: :realmad: Det ene hadde de fått ta toppen av så at de fikk sol på terrassen, det er nemlig en del av en bjørkallé som er langs veien.

Nå er mannen rimelig irritert på dustete nabo(er) og han skal skrive et brev som vi skal legge i postkassene og jeg aner at han kommer å true med politianmeldelse. Det gjør jo ikke ting bedre (i vært fall kommer det ikke å komme noen å spørre pent om de kan ta ned trær neste uke ;) ), men egentlig er det ikke noe farlig heller, vi har ikke noe forhold til disse naboene og kommer nok ikke å få det. De bor et stykke fra oss, men i en nedoverbakke derfor skygger trærne. For noen år siden var det noen som borret et stort hull i et annet tre, men det overlevde.

Så til to sprøsmål.

Hva skulle dere gjøre i forhold til naboene?
Hva skal vi gjøre for å redde trærne? Holder det med podevoks? Det er en veldig følsom periode for trærne, det er store/høye trær og barken er fjernet i et 10-20 cm brett bånd rundt hele trærne. Det er både bjørk og gran.


#2

Fluke sa for siden:

:sjokk:
Brevet mannen din har planer om å skrive høres lurt ut. :nikker:

Hva du kan gjøre har jeg dessverre ikke svar på.


#3

Fara sa for siden:

Kan ikke tenke meg til at det er lov å gjøre sånne ting?

Ville tatt kontakt med en gartner og spurt etter råd.


#4

Martis sa for siden:

Så utrolig frekt og dårlig gjort :mad:

Jeg syns dere skal anmelde det som hærverk, selv om det er tvilsomt at politiet gjør noe med det.

Håper dere greier å redde trærne, om så bare for å irritere naboene.


#5

Adrienne sa for siden:

Politianmelde, selvsagt. Skulle ønske vi hadde gjort det samme da naboen gikk løs på thujaen vår i fjor sommer, men vi valgte å la være for å prøve å beholde naboskapet. Men siden dette er naboer som for dere er perifere så trenger dere ikka ta hensyn til det. Det er jo et klart brudd på naboloven, og det er hærverk på annen manns eiendom.


#6

Sitron sa for siden:

Plaster?

Ellers enig med Adrienne.


#7

Candy Darling sa for siden:

Huff! Personlig synes jeg at solforhold på egen eiendom bør veie veldig tungt i slike nabospørsmål, men å ta seg til rette på denne måten er helt forferdelig. Hvorfor i all verden kan man ikke bare ta kontakt på en hyggelig måte? :(

Dessverre har jeg heller ingen trepleieråd.


#8

him sa for siden:

Dette er jo helt vanvittig! :sjokk: Greit nok at man gjerne vil ha sol, men å bedrive hærverk er å gå alt for langt. Det er jo akkurat som å si at siden jeg så gjerne vil ha penger er det OK at jeg raner en bank.

Hvis dere ikke bryr dere om naboforholdet hadde jeg ikke lagt fingrene i mellom. :mad:


#9

Tallulah sa for siden:

Jeg har ikke peiling på hva som kan gjøres med treene, men anmeldt ville jeg helt klart. Men ring til en gartner i morgen, de kan sikkert gi deg noen tips.

Jeg skjønner ikke at folk gjør sånn i stedet for å spørre? Det verste som kan skje er jo at folk sier nei?


#10

Polyanna sa for siden:

I tillegg til anmeldelse så kan dere ringe Friluftsetaten for råd. Det har stått mye i Ullernposten eller Vestre Akers avis eller hva det heter om en sak ved Lysakerelva der noen har gjort det samme på en hel masse trær. Så de har sikkert noen tips om "førstehjelp".


#11

gullet sa for siden:

Anmeld det!

Da vi kom hjem fra en tredagerstur til Sverige for noen år siden hadde naboen saget ned noen trær i vår hage - uten å spørre!
Så kom han for å spørre om vi kunne sage ned et grantre, som jeg gjerne ville ha fjernet.
Jeg sa nei (han hadde kommet med noen lite hyggelige kommentarer om at far og jeg "bare" var samboere i tillegg) bare for å være guffen.
Etter tre å sa jeg ja, og naboen tok jobben og utgiftene med å fjerne treet.
Hadde han spurt kunne han fjernet alle de trærne han hadde villet :sta:


#12

Pelen sa for siden:

Bra idé, det skal jeg gjøre. Jeg skal ta bilder og så skal jeg se om vi har litt podevoks hjemme som litt førstehjelp i vært fall. Deretter ringer jeg hagesenteret i området og hører hva de sier. Kanskje man kan bandasjere trærne på noen måte :undrer: Denne noen har hakket inn i stammen også. :gaah:

Jeg tror at mannen skal politianmelde i dag også.


#13

trøtt sa for siden:

Folk er sinnsykt frekke. De ville sikkert ikke spørre for de var redd for å få nei. Det hadde blitt veldig opplagt hvem som hadde skada trærne da.


#14

bina sa for siden:

Du er selvsagt kjent med naboloven som regulerer høyden på trær? At treet kan ha en høyde på maksimalt tre ganger avstanden til tomtegrensen din?


#15

Pelen sa for siden:

Jepp, men terrassene er faktisk et godt stykke unna, det er til og med en annen hage mellom (men de kjenner vi godt og har en god dialoge med, de er vi helt sikre på at de ikke skulle gjøre noe slikt, de skulle spørre). Ingen av trærne er innefor den grensen. Som sagt så hadde vi gjerne latt dem ta ned to av trærne, det siste vil vi gjerne ha igjen, da det er en del av en allé, men de hadde gjerne kunnet ta toppen (i november).

Her er noen bilder:

Det er også borret hull i trærne, det fremkommer ikke her. All barken som er fjernet med sag ligger fortstt på bakken.


#16

Veronal sa for siden:

Du vet at det er like fullt ulovlig å ta seg til rette uten at eieren av trærene er enig?

En annen ting er at er det ikke gitt at en nabo som klager vil få medhold hvis eieren av trærene kan vise til nytteverdi av trærene. "Treet må populært sagt være «til større skade eller ulempe for naboen enn det er til nytte for eieren av trærene»."

gammel.viover60.no/nytt-nyttig/jurist/nabotre.html

Pelen: Jeg ville sørget for å dokumentere dette - gjerne med en anmeldelse hvis det ikke er noe naboskap å tape - slik at dere kan kreve erstatning hvis trærene dør. Naboene burde kanskje også dekke utgifter til gjenoppliving av trærene? Jeg ville forresten seriøst vurdert å ta det opp med dem personlig i stedet for å legge lapp i postkassen.


#17

Schnuppa sa for siden:

Jeg er faktisk regelrett sjokkert over hvordan enkelte tar seg til rette. Du har fått mange gode råd her i tråden og jeg håper virkelig at dere får reddet trærne og "tatt" synderne. Slikt gjør man bare ikke.


#18

Pelen sa for siden:

Takk for link. Problemet er jo at vi ikke kan vite helt sikkert til 100 % hvem det er. :sukk: Hadde vi vært klare over det så hadde jeg lovet det ag Pelenmannen hadde banket på der i går kveld. Den diskussjonen hadde jeg gjerne hørt, han er veldig flink når det gjelder slike ting. Jeg tror at det ene træet hadde gått som "nytteverdi" eller lignende. Jeg vet at naboen som har resten av "alléen" hos seg har fått noe skrevet om dette hos byantikvariet (huset der er fra begynnelsen av 1900-tallet og egentlig så omhandler det mest huset, men alléen er kommentert).

Det er bare så utrolig skuffende at noen kan gjøre noe slikt.

Ja, nå har vi i vært fall blitt fast bestemt på at vi skal redde trærne, det har jo bare gitt motsatt effekt mot det naboene ønsket. Hadde de spurt oss så hadde det som sagt vært helt greit med to av trærne (og det tredje kunne toppes så at de fikk sol på terrassen).

#19

Tallulah sa for siden:

Kanskje noen av naboene har sett noe?


#20

Fibi sa for siden:

Litt off topic, men... Klarte å lese overskriften: En nabo har ødelagt tre tær. :knegg:


#21

Pelen sa for siden:

Aha!

Jeg har snakket med en snill nabo og han hadde sett "noe" sist lørdag når han var ute med hunden og deretter satt på uteplassen. Først hørt lyder som hørtes ut som en grevling. Deretter sett en nabo. Dette var sent på kvelden/tidlig natt. Vi var på ikke hjemme.

Stakkers naboen syntes at dette var veldig ubehagelig da det kunne se ut som om det var de som hadde gjort det (de bor nærmest rett over veien). Men vi vet at det ikke er dem, de er den der typen mennesker som man bare vet det om. Rettskaffens folk.

Mail fra mannen:


#22

Nenne sa for siden:

Jeg ville definitivt ha anmeldt det og tatt vare på all mulig dokumentasjon på skadene. :nemlig:


#23

bina sa for siden:

Jada, jeg mener jo ikke at naboen hadde "rett til" å skade trærne. Men høye trær for nært nabogrensen er en av de tingene som oftest skaper nabo-konflikter. Mange tror at de kan ha så store trær som de vil inne på sin egen eiendom, men det er ikke riktig. Jeg mente bare å minne Pelen på at det er lurt å sjekke at man SELV følger lover og regler før man går hen og anmelder andre.

Forresten helt enig i at det er bedre å snakke personlig med den det gjelder enn å legge lapp i postkassa.


#24

Veronal sa for siden:

Det er ikke uten videre er ulovlig å ha høye trær for nær nabogrensen.


#25

him sa for siden:

Pelen følger selvfølgelig lover og regler. Det er ikke ulovlig å ha høye trær i hagen, men det kan fattes vedtak som feks består i å fjerne trærne. Dette er som med barnevernet. Det er ikke ulovlig å ha barn, men de kan alikevel bli fjernet fra deg hvis-atte-om-og-men.


#26

bina sa for siden:

Det er i strid med naboloven § 3:


#27

bina sa for siden:

Se svaret over.


#28

Veronal sa for siden:

Bina: Les nøye den første delen av paragrafen: "Er det ikkje nemnande om å gjera for eigaren"

Hvis du også hadde gått inn på linken jeg la ut litt lengre oppe så ville du også sett eksempler på rettspraksis.


#29

bina sa for siden:

Joda, "nemndande om å gjera". Det vil si at hvis trærne er svært viktige for eieren, så kan det gjøres unntak. Men i utgangspunktet begrenser loven trehøyden til tre ganger avstand til nabogrensen. Og det bør man jo forholde seg til.


#30

Veronal sa for siden:

Leste du rettsavgjørelsene i artikkelen? Hvis man kan vise til at trær er mer verdifulle for eieren enn de er til ulempe for naboen så viser rettspraksis at naboen ikke vinner frem. Det er jo ikke sånn at det plutselig en dag står et 10 meter høyt tre 2 meter fra nabogrensen.


#31

bina sa for siden:

Nei, men oddsen er ganske stor for at eierne har skiftet i løpet av tiden det har tatt for treet å bli 10 meter høyt.


#32

Veronal sa for siden:

Det samme gjelder naboen. Det er eksempler på at naboer ikke har fått medhold i sitt trefjerningskrav hvis de har kjøpt en bolig/tomt som har et høyt tre for nær nabogrensen ettersom det sto der i all sin prakt da de kjøpte.


#33

bina sa for siden:

Men på den annen side er det ikke "nemnande om å gjera" hvis eieren av treet innrømmer at man gladelig hadde saget det ned hvis den andre parten bare hadde spurt først.



#35

Veronal sa for siden:

I dette konkrete tilfellet var det kun 2 av trærene det gjaldt. Det 3. treet var det nemnande om å gjera. :nemlig:


#36

Canisa sa for siden:

Jeg er helt rystet over at voksne folk får seg til å gjøre noe slikt!:eek:


#37

Polyanna sa for siden:

Det er jo lov for Pelenfamilien å ha trærne inntil det er avgjort at de er til ulempe. Det er altså "lov" å ha høye trær så mye man vil, inntil naboen sier at det er til plage. Men da måtte de jo kommet og spurt/sagt fra, OG selv tatt kostnaden ved fellingen. Det eneste de har spart på denne måten, siden Pelenfamilien ville sagt ja, er fellingskostnaden, et par tusenlapper.


#38

Libra sa for siden:

:eek: Jeg blir sjokkert og rystet over at voksne folk oppfører seg slik og gjør slikt. Da jeg startet å lese tråden, så var min første tanke at dette kunne da ikke være noen voksne som hadde gjort. Jeg regnet med at det ville komme frem at det var unger eller ungdommer som hadde drevet hærverk. Men, når det kommer frem at det er vitner til at det faktisk er et voksent menneske som har gjort det, så blir jeg bare hoderystende sjokkert.


#39

Miss Norway sa for siden:

I vår bydel er de svært strenge på trefelling - de store trærne er kartlagt og nærmest "fredet". Dvs man får ikke fjerne større trær uten tillatelse fra kommunen, selv om de står på egen tomt og skygger både for en selv og naboen. Området her er definert som en slags grønn lunge der man vegetasjon skal beholdes.

Vet om noen her som gjorde hærverk mot trær de ønsket å få bort fordi det var allment kjent at det ikke kom til å bli innvilget å fjerne dem. :vetikke:


#40

Gaia sa for siden:

Bina: Det skal faktisk en del til for å få rettens medhold til å få fjernet et tre fra naboeiendommen. Og selvtekt er sjelden et særlig godt utgangspunkt.

Ellers er jeg dypt sjokkert over selvtekten dere har opplevd, Pelen. Jeg skjønner ikke at folk går til slike skritt før de snakker med de som faktisk har trærne på tomten sin.

Min erfaring er at hvis man snakker med naboen først så er det mye enklere å få til en løsning som alle blir fornøyd med, men det er det tydeligvis ikke alle som skjønner... (Vi fikk nettopp fjernet et sjenerende tre ved å snakke med naboen. Han fjernet det faktisk selv, fordi han allerede var i gang, selv om vi tilbød oss å dekke kostnadene, siden det kun var vår eiendom treet var plagsomt for.)


#41

Candy Darling sa for siden:

Et dumt spm: hvordan finner vi ut hvor høyt et tre er? :blond: Naboen har et som tar mye sol for oss, og som står 3-4 m fra eiendommen. Men er det mer enn 12 m høyt, mon tro? :gruble:


#42

Lenam sa for siden:

Folk er så frekke!

Det blir som naboen til svigermor som kuttet toppen av et tre som som hun mente skjermet utsikten hennes, dette mens svigermor var på ferie. :himle:
De lot selvsagt tretoppen ligge igjen midt på svigermors plen.


#43

Veronal sa for siden:

Elementær matematikk. :rørt:

iis.hedped.no/vetlesen/skogbruk/takst/tremaaling.htm


#44

Miss Norway sa for siden:

Jeg også har noen minner fra mattetimene angående slike problemstillinger.


#45

Pelen sa for siden:

Saken er nå politianmeldt, så får vi se om de gjør noe med det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.