Jeg trenger og tips, det har en tendens til å bli det samme om igjen hele tiden.
Vi spiser mye gulrot og brokkoli, de er vel nesten faste innslag.
Rotmos - med kålrabi og gulrot, noen ganger pastinakk eller søtpotet
Gulrot og pastinakk i lange biter stekt i litt smør i ovnen
Aspargus spiser vi mye (kokt eller dampet) når det er i sesong.
I salatveien er vi ganske kjedelige. Jeg pleier å kjøpe sånn trippelsalat, og fyller på med litt agurk, tomat, mais, oliven osv.
Kokt gulrot har vi så å si hver dag, for det liker faktisk Poden. Jeg gjør ikke det, men jeg spiser en rå en mens jeg lager mat. :jupp: Kokt brokkoli har vi nesten hver dag, for det liker vi andre så godt. Cherrytomater i en skål er den tredje vanligste grønnsaken. Blomkålsmos med creme fraiche har vi ganske ofte, det er det bare mannen og jeg som spiser, men det er veldig godt. Noen ganger har vi sopp stekt i panne, ofte kokt sammen med litt soyasaus og fløte.
Potetstappen jeg lager: Poteter, gulrot (kanskje dobbelt så mye potet som gulrot, eller tre ganger så mye) og noen hvitløksbåter kokes sammen, stappes med smør, salt og melk. Sellerirot er også veldig godt i potetstappe, men den med gulrot er standardmosen som Poden foretrekker.
Jeg ukehandler og putter disse basisgrønnsakene i kurven:
Bladsalat
Cherrytomater
Agurk
Gulrøtter
Blomkål
Brokkoli
Kålrot
Minimais (fersk)
Hermetiske tomater
Frossen spinat
Diverse løk
Hvitløk
Tidvis har vi også:
Vårløk
Asparges
Paprika
Sopp
Stangselleri
Persillerot
Ingefær
chili
Typisk tilbehør er:
Dampede grønnsaker:
Gulrot i tykke staver legges i en kjele og dekkes nesten med vann. Ha i litt smør, salt og sukker. Når de har kokt 5-10 minutter legger blomkålbuketter på toppen og dampes i ca. 10 minutter, brokkolitopper legges med de siste 7 minuttene.
Wokede/stekte grønnsaker:
Gulrot og kålrot i staver
Minimais delt i fire
Små buketter av blomkål og brokkoli
bittesmå biter av chili og ingefær
Hakket vårløk/løk og hvitløk
Alt freses i nøytral olje og litt til det er mykt. De trenger litt forskjellig steketid, så jeg steker i to-tre omganger og blander alt i noen minutter på slutten. Smaker til blandingen med passende krydder og soyasaus eller sweet chili.
Salat:
Her er jeg tradisjonell pga. allergihensyn. Bladsalat, agurkbiter og cherrytomat er basis og så tilsetter jeg innimellom hermetisk mais, dampet asparges, avocado, paprika, vårløk, stangselleri og annet.
Bruker ofte salat til stekt kjøtt (fisk, men det har vi dessverre så godt som aldri pga. allergi).
Ovnsbakte grønnsaker:
Gulrot, kålrot, potet, sjalottløk, hvitløk og litt store blomkåltopper legger i en ildfast form eller langpanne og jeg har over salt, pepper, timian, litt fløte og noen smørklatter. Stekes til potetene er møre.
Potetmos med grønnsaker til ca. 4:
10-12 poteter
1 gulrot i biter
1 bit kålrot delt i mindre biter
1/4 blomkål
1 bit persillerot delt i bittesmå biter
Alt kokes til det er mørt. Grovmoser. Tilsetter så 2-3 ss smør, 1 dl matfløte og salt og pepper og noe grønt, moser alt sammen til ønsket konsistens.
Ellers lager jeg ofte gryter og gratenger/ovnsstekte former som jeg tilsetter det vi har av grønnsaker. Rotgrønnsakene deles da i ganske små biter så det ikke blir så dominant smak av dem. Spinat er rikt på jern og vitaminer og kan puttes i nær sagt alt av gryter, sauser og gratenger.
Spinat bruker vi også en del. Enten fersk spinat som vi woker med purre og sopp, eller frossen spinat som vi varmer opp med fløte og hvitløk, som en saus.
Vi har alltid cherrytomater og oppskåret agurk, og veldig ofte brokkoli, for det er grønnsaker Hiawata liker godt. Ellers har vi nesten alltid en salat til oss voksne. Maiskolber har vi en del av, samt sukkererter, asparges i sesongen, og av og til raspet gulrot med sitron og rosiner.
Jeg syns det er godt med stekt squash, husk maldonsalt og nykvernet pepper.
Og ellers så har vi mye av det som allerede er nevnt her. Til laks lager jeg en frisk og god salat av avocado, tomat, rødløk og mango i små terninger. Det er også godt med litt lime, chili og koriander i den.
Ovnsbakte grønnsaker liker jeg også veldig godt, gjerne med litt balsamicoeddik. Og fersk spinat tilberedt etter en Jamie-oppskrift, med smør og sitron.
Hyppigst er da rød søt paprika (det elsker guttungen) og sukkererter (det elsker datteren vår) + gjerne rå gulrøtter.
Ellers så har vi litt ymse. Sjelden vi har hatt mye kokte grønnsaker, men det blir oftere ovnsbakte i en form sammen med kjøtt eller fisk. Da kan det være tomater, squash, paprika, løk, rotgrønnsaker for eksempel.
Vi bruker mest gulrøtter, broccoli, blomkål, løk, paprika og agurk. Mais bruker vi og en del av, selv om det vel ikke er det sunneste. :) Vi lager en del blomkålmos eller -ris også.
Hvitsak, gulsak og grønnsak, også kjent som blomkål, gulrot og brokkoli er gjengangere.
Knøtteliten spiser ikke grønnsaker, Knotten har akkurat startet med hvitsaker. :gal:
Knøttet tåler ikke paprika og tomat, så det settes ikke frem. Derimot elsker hun mais, litt vel mye, så det settes heller ikke frem så ofte. :bleiebarn:
Pleier å smørdampe sakene, det blir digg. :nemlig:
Brokkoli (smørdampet), gulrøtter (stort sett også smørdampet), ymse wokmikser, tomater, agurk, cherrytomater, ruccolasalat, hjertesalat, mais, maiskolber, i det hele tatt.
Våre favoritter er (smør)dampede grønnsaker (brokkoli, gulrot, grønne bønner, sukkererter, asparges), rotmos (potet, selleri, kålrabi, persillerot, søtpotet, jordskokk), grønne salatblandinger med olje/eddikdressing, stekte eller ovnsbakte grønnsaker (sopp, aubergine, potet, søtpotet, andre rotgrønnsaker) eller rå grønnsaker i biter (gulrot, agurk, paprika, tomat, dette er det som er lettest å få i ungene).
Dessuten spiser vi mye mat der grønnsaker er hovedingrediensen, grønnsakstette gryteretter, ovnsretter og supper, f.eks.
En gjenganger er brokkoli, og jeg er så lei av det. Jeg har i tillegg en tendens til å overkoke den så den blir skikkelig kjip.
Ellers:
Rotmos - en eller flere rotgrønnsaker stappes med myyyye smør.
Ovnstekte grønnsaker - Rotgrønnsaker igjen. Veldig godt med rødbet har jeg oppdaget. Eller gjerne aubergine, squash, paprika, fennikel og potet.
Pannestekt/grillet grønn asparges - serveres med olivenolje, parmesan, salt og pepper. :nam:
Aspargesbønner i tomatsaus
Kålstuing eller smørdampet kål
Ertestuing med mynte - bruker frosne erter som får et oppkok, stavmikses med smør og fersk mynte.
Tomatsalat - oppskårne tomater med olivenolje og fersk basilikum
Ellers synes jeg det er fantastisk godt og friskt med en ren grønn salat med olivenolje, salt og pepper.
Tomat- og mozarellasalat
Tomat, agurk, fetaost
Til laks er det godt med 1 most avokado blandet med 1 most agurk (uten kjerner og skall), litt sitron og rømme.
Stekt sopp
Ertestuing av frosne grønne erter som kokes og moses. Bland i litt smør, salt og pepper
Stekte rosenkål i panne med litt smør, og drysser over sesamfrø på slutten
Vi spiser mye grønnsaksgryter og lager mye av grønnsaker (feks veggieburgere), er ikke så ofte vi har sånne vanlige potetmiddager. Men vi spiser lassevis av frukt og grønt til de fleste måltider. De grønnsakene vi bruker mest, er søtpotet, sopp, mais, potet, løk, hvitløk og purre, gulrøtter og paprika. I tillegg spiser vi store mengder belgfrukter.
9-åringen spiser en god del oliven hver dag.
Vi brukar det meste, men er veldig glad i squash. Dvs oss vaksne. Eg steiker som regel grønsaker i steikovnen med olivenolje, salt og urter. Det vanlegaste er løk, squash, søtpotet, potet og paprika. Det er godt med kikerter oppi også, og enda betre om ein drysser i kummin.
Vi brukar blomkål og brokkoli altfor sjeldan.
Til fisk er det godt å legge squashskiver og tomatskiver i ei form, la dei stå til knes i matfløyte og strø over litt ost.
Ungene her liker best gulrøtter når jeg skjærer de i litt grove staver, og koker de litt før jeg surrer de litt i smør.
Så det får de flere ganger i uka, ispedd litt erter, brokkoli eller blomkål.
Guttungen elsker amerikansk blanding fra frysedisken, men han spiser kun det om vi har det, så innimellom må vi droppe det for å få i ham andre ting.
Rare ungen.
Varme grønnsaker som tilbehør, ikke salat eller som ingredienser i varmretter altså?
Bruker mye wokede grønnsaker. Paprika, squash, løk, purre, bambusskudd, vannkastanjer, gulrot, minimais, brokkoli, vårløk, ingefær, chili... Liker ikke sopp og blomkål, men ellers spiser vi det meste.
Til fisk lager jeg ofte ertepure. En pose frosne, grønne erter kokes. Deretter helles vannet av, man tilsetter en god smørklatt, salt og pepper, ogbruker stavmikser eller blender. Litt kraft eller buljong for å få ønsket konsistens. Enkelt, raskt, og veldig godt.
Ovnsbakte grønnsaker bruker vi også mye, poteter, gulrot, kålrot, sellerirot, søtpoteter, neper, ananas, sølvløk.
Her går det i paprika, løk, rødløk, sukkererter, blomkål, brokkoli, gulrøtter, purre, vårløk, champignon, kålrot, sellerirot, pastinakk. Salat av ruccola, paprika, agurk og rødløk som regel.
Vi har som regel salat om jeg ikke kommer på hva som passer, eller hva annet jeg har lyst på. Isberg, agurk, vårløk eller purre, mais, perletomat, kuttet minigulrot, søt paprika, og pasta om det passer middagen.
Rosenkål er nydelig når en steker dem i smør og har på litt honning, valnøtter og kayennepepper. Baconbiter går også an, men jeg syns nesten den er enda bedre uten.
Vi har ofte bare kokte gulrøtter og brokkoli til, men bruker også mye rosenkål til kjøtt.
Amerikans blanding bruker vi også endel i ris, potetmos, makaronistuing osv for å få i minsten mer grønnsaker.
Ovnsbakte rotgrønnsaker er veldig godt (for oss voksne bare tydligvis) gjerne med litt hvitløk, timian og olivenolje.
Brokkoli/blomkålgrateng er godt - koker nesten ferdig, har over i ildfast form, lager hvit saus og heller over. Strø ost over og setter i ovnen til osten er smeltet. :)
Samme som over men litt kjappere er å blande inn presset hvitløk i lett creme fraiche som bare heller over kokt blomkål, strø revet ost over å settes midt i ovnen.
Vi har veldig ofte ovnsstekte grønnsaker. det er kjapt, slipper å passes på sånn som når man steker eller woker og kan varieres i det uendelige.
Noen ganger hiver jeg en fløteskvett, og får da en fløtestuet variant.
Salater er også veldig mye brukt. Ulike bladddtyper og ingredienser, men alltid tomat og noe søtlig i (f. eks mango, tørket tranebær, jordbær o.l) og nesten alltid rødløk.¨
Purrèer er også mye brukt. Jeg er ikke så glad i blande flere grønnsaker i en purè, men lager ofte av fennikel, sellerirot, mais, erter, gulrot (det smaker så mye bedre enn kokt gulrot).
En blandisngspurè vi spsier mye av forresten er av kokte rødbeter og langtidsbakte tomater. Den er nydelig, og kan varieres med eller uten CF/rømme/fløte, og med krydder og urter.
Mine unger er ganske minimalistiske og liker ulike ting, så vi bruker ofte småskåler med en ting i hver: en skål med lettkokt brokkoli (der vi må passe på at de små får på fatet sitt før eldste sluker alt...), en med småtomater, osv. med agurk, rå gulrotstenger, mais, sukkererter, salat. Ikke alltid alt.
Hverdagsmiddager har alltid brokkoli. Vi varierer fint lite fordi barna likt det og det er så sunt. Vi har noen ganger gulrot, blomkål, mais, tomat i tillegg.
I helgene varierer vi veldig da mannen er ansvarlig for helgemiddagene og han er super flink påkokkelering og utprøving av nytt tilbehør:)