Jeg har lyst til å begynne med dampkoking av grønnsaker etter jeg leste hvor mye det faktisk hadde å si for næringsinnholdet. Jeg kjøpte en kjeleinnsats på Ikea, men den er for stor til kjelene våre så da må vi evt kjøpe en ny kjele også. Men hva er enklest og greiest? Det finnes jo dampkoker som f.eks. denne:
Noen med erfaringer? Det er fristende med den elektriske dingsen, og virker jo særdeles enkeltpenkelt med oppskrifter og whatnot. Men den tar jo mye plass vil jeg tro. Burde kanskje rote frem manualen til mikroen også. Vi har nemlig en avansert sak, så mye mulig det er noe den kan gjøre som vi ikke har fått med oss? :sparke:
Vil også legge til at vi kommer til å lage mye babymat fremover også.
Vi bruker en sånn vanlig kjele-dampkoker av denne typen.
Aner ikke merke, muligens fra tv shop (fått i gave). Men den fungerer helt utmerket. Bruker den hver uke, både til damping og hvis vi skal lage mos. Kjeledelen er såpass stor at den brukes når vi lager store porsjoner av noe.
Jeg hadde en dampkoker som den på bildet i HI. Den var genial! Den hadde egen innsats for ris også. Kunne koke poteter, egg, grønnsaker, dampe opp frosset (ferdigkokt) pinnekjøtt og alt mulig gøy. Og sterilisere flasker da Leo var baby. :knegg: Slang jeg nedi en smørklatt ble det smørdampet.
Det gjer vi og. Det enkle er ofte det beste! Vi har rett og slett ikkje skapplass til eigne duppedingsar til alt mulig. Bruker rist både til damping av poteter og andre grønnsaker. Det er faktisk svært sjelden at vi koker poteter og grønnsaker. I 99% av tilfellene bruker vi damping.
Jeg har noe liknende som Venla viser. Den ble brukt en del for mange år siden, men jeg syns egentlig den tar stor plass og ikke er så veldig praktisk. Nå bruker jeg kun rist i kasserolle, og den brukes stadig. Jeg damper grønnsaker og poteter konsekvent.
Jeg har sånn dampkoker i tre etasjer som vises her. dem er super, og nå ble jeg litt inspirert til å bruke den mer. Hele måltider kan tilbredes i den, det er veldig praktisk og greit.
Fibi og Mrs. Longbottom: Er det mange oppskrifter i heftet som følger med? Tilbreder dere fisk i den? Får dere da luktet heeeelt ut av beholderen igjen? Jeg får hattifnatten av fiskelukt dessverre, og synes det hadde vært topp med noe som ikke fikk hele huset til å stinke :sparke: Tar det lang tid å dampe f.eks. blomkål, gulrøtter, ris og poteter?
Det er mye fisk jeg tilbereder i den, har aldri merket lukt. Delene går i oppvaskmaskina. Jeg dampet sjelden ris, da vi ikke egentlig spiser så mye av det. Ellers legger jeg det som trenger mest tid nederst, og det som trenger lite tid øverst, og satser på at det er ferdig ca samtidig.
Jeg "koker" det meste av grønnsaker i microen, men bruker ikke noen spesiell beholder eller noe. Jeg bare kutter det opp, har det i en helt vanlig plastbolle eller annen microegnet bolle sammen med vann. Gulrot i biter feks kjører jeg på max ca 2 x 1,5-2 minutter. Grønnsakene blir kjempegode synes jeg; ikke overkokte og god smak.
Vet ikke helt om dette går under dampkoking riktignok, men de holder i alle fall både sprøheten og næringsinnholdet bedre enn når man koker i vann i kjele. :jupp:
En egen, stor dings til dampkoking virker ikke fristende på meg, men nå har vi det veldig fullt på kjøkkenet, da. Vi dampkoker stort sett alltid grønnsaker i en innsatsgreie i en vanlig kasserolle, begge deler fra Ikea.
Hvis du har kjøpt en for stor innsats, ville i alle fall jeg heller kjøpt en større kjele som passer til enn et eget elektrisk apparat bare til dampkoking. :) Kjelen kan jo brukes til andre ting også.