Jeg laget grove vafler i går som ble ganske gode. Det skulle blitt 18-20 plater, men Vesla stekte dem med ganske mye røre i vaffeljernet, så det ble 13 tykke vafler i stedet.
eggedosis:
4 egg
3 ss sukker
ca. 6 ss havregryn
150 g grov sammalt hvete
450 g hvete mel
1 l ekstra lett melk
1,5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
Svelle i en time og serveres med syltetøy eller pålegg. Vi var tre voksne, to treåringer og en tiåring og det var ikke en smule igjen på fatet.
Jeg bruker ganske mye havregryn i mine vafler, bare det får svelle litt så merker man det ikke, men de metter mer og det blir litt mer mat.
Nå bruker jeg som regel vanlig lettmelk og kanskje en fløteskvett, så direkte sunne er de ikke, men med rørt jordbær på så blir det slettes ikke det verste man kan spise. Problemet for min del er at det er såpass godt at man spiser aaaaalt for mye.
Jeg bruker havregryn og kanel i mine grove vafler. Jeg serverer dem rett som det er uten å anonnsere at de er grove, og ingen barn har så langt stusset på dem. Fine å ha i matboksen dagen etter.
Jeg kjører havregryn og fullkornshvetemel (og masse egg) i vaflene hvis de skal spises som frokost og ikke som kaffebrød.
De er ikke like gode kalde, da.
Her er copy/paste fra nettet på noen jeg prøvde her en dag. Jeg synest de var veldig gode. Ha gjerne i raspet gulrot eller annet søtt, for de var ikke søte i det hele tatt. Vi hadde søtt oppå:
Grove vafler
2 små vaffelplater
1 egg
1 ss smør
1 ss hvetemel
3 ss havregryn
3 ss sammalt rug
3 ss bygg
1 ss fullfet rømme
1 dl melk
1 klype kardemomme
Bland alle ingrediensene, og stek nydelige, næringsrike grovbrødvaffelplater. Har du flere i nærheten, så flerdobler du oppskriften til det ønskede antall vaffelplater. Kjempegodt med rømme og rørte tyttebær eller syltetøy av kirsebær. Nystekte grovbrødvafler gir deg masse helsebringende fiber, vitaminer, mineraler, antioksidanter og sunt melkefett. Fantastisk kombinasjon for optimal hukommelse og konsentrasjon. Kos deg med vafler hver eneste dag om du vil.
Vaflene mine består av 3 egg, ikke noe sukker, melk, kardemomme, masse havregryn, fibra hvetemel, litt vanlig hvetemel og et par ss smeltet smør. Har aldri nevnt til ungene at de er grove.
Bland alle de tørre ingrediensene og rør inn yoghurt til en smidig deig. Del deigen i fire deler.
Lag 4 flate runde kaker, ca 15 cm i diameter.
Legg dem på stekeplate med bakepapir. Skjær et kryss, nesten i gjennom, i hver kake med en spiss kniv før du steker dem på 225 grader i ca 12 minutter.
Bryt dem fra hverandre, slik at du får 16 scones.
Server nystekte scones med lettsyltetøy eller annet pålegg.
Jeg lager grove vafler med kesam, lager aldri noe annet etter at jeg fant denne oppskriften. De er kjempegode.
(ca 20 plater)
3 dl havregryn, lettkokte eller store
7,5 dl melk, skummet eller lett
3 dl kesam, 1% eller 8%
3 store egg
2 ss olivenolje
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt (jeg dropper ofte denne, eller tar bare bittelitt)
4,5 dl speltmel eller hvetemel
2,5 dl sammalt hvete, grov
Rør alt sammen, fra toppen av oppskriften og ned. La røren svelle i 30-40 minutter (ikke alltid jeg gjør dette, men da bør man kanskje ha litt mer mel. Havregrynene suger en del væske under svelling).
Jeg pensler med litt soyaolje i jernet når jeg steker fordi det ikke er så mye fett i røra.
Inspirert av denne tråden (og at det var tomt for hvetemel) forsøkte jeg å hverdagsliggjøre mammas gamle vaffeloppskrift i går. Ungene var strålende fornøyd! Vaflene ble myke og gode, og like fine var de i morges etter et halvt minutt i mikroen.
2 egg
2 ss sukker (kan jo sikkert droppes)
2 dl hvetemel
1 dl sammalt hvetemel
1 dl havregryn
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
4 dl melk
1 dl vann
Egg og sukker røres til eggedosis, og så has det tørre og våte vekselvis i røra. Det ble 5 store vaffelplater hos oss.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.