Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Strømsparetips (uten å fryse ihjel)

#1

mamaria sa for siden:

Månedens strømregning sprengte alt som er av budsjetter.:(

Vi bor i gammelt trekkfullt gårdshus, og dette er vår første vinter her.
ca 5400 kwh ble brukt i desember, og strømregningen kom på lekre 4800 kr. besvimte nesten
For EN måned, altså. Det var veldig kaldt i Desember, så vi måtte få tak i flere ovner. Ungene fikk en liten oljeovn på rommene hver seg, og vi plasserte en ganske stor oljeovn i stua. Det står på en panelovn på kjøkkenet, samt en såvidt på lunk i det vi kaller "gamlestua", det kaldeste rommet i huset, her den stasjonære pc-en står. Vi har også på varme på badet. Ellers er jeg nesten nødt til å bruke tørketrommelen litt. Vi fyrer forøvrig med ved også, hver eneste dag med unntak av milde dager. (fordi vedlageret vårt minker...)

Vi prøver å skru av lys i rom vi ikke bruker, skru ned ovnene på dagtid osv, men allikevel fikk vi den strømregninga. I tillegg faktureres vi forskuddsvis for strøm i uthusene, og har fått regning på ca 2200 denne mnd. Det blir 7000 å betale på strømregning denne måneden...

Så jeg trenger virkelig strømsparetips. Jeg reduserer varmen på kontoret ytterligere, samt at ungene som ofte sover to og to sammen ikke har på varme i rommene de ikke sover i. Ellers så hater jeg virkelig å fryse, og orker ikke å ha så mye lavere temp i oppholdsrommene.

Jeg skal bytte strømleverandør, men synes det er litt vanskelig å orientere seg. Prisene på konkurransetilsynets liste sier en ting, hjemmesiden til produsenten jeg vurderer (Gudbrandsdal Energi) sier noe annet. Jeg vet at vi betalte ca 47,5 øre kwh i Desember.

Hjelp!


#2

Pelle sa for siden:

Ikke et stort tips; men noe jeg gjør selv. Når stekeovnen har vært i bruk og er ferdig, så lar jeg den stå og lufte seg med åpen dør - så vi får glede av varmen som har blitt i ovnen.


#3

shute sa for siden:

Varmepumpe?


#4

Floksa sa for siden:

Det er sannsynligvis oppvarming som trekker mye strøm.
Mere ved til neste sesong. Har dere egen ved?
Mange står med store vedlagere nå så det skulle være mulig å kjøpe ved til grei pris.

Varmepumpe vil monne lite, når dere bor der dere bor. Den er fin når det er sånn litt kaldt, men når det blir veldigkaldt trekker den MYE strøm.


#5

Harriet Vane sa for siden:

7000? Det er da ingenting! Den vinteren minsten var baby hadde vi 10000 på to mnd! I en tomannsbolig på vestlandet! Og vi frøs!

Vi har satt inn varmepumpe, skiftet kledning, isolert og skiftet vinduer.

Hvis du ikke har planer om eller penger til å gjøre dette umiddelbart foreslår jeg at du tar herregårdstilnærmingen. Jeg er oppvokst på en gammel herregård der det meste var uisolert, hauggammelt og iskaldt.
-tepper på gulvene
-ha ting på veggene, åklær, veggtepper og skinn ble ikke hengt opp for pynt i gamle dager, det var for isolasjon.
-gobeliner/tykke forheng foran dører
-bomull mellom indre og ytre vindu (min bestemor pyntet bomullen med pene småting)
-tøfler, flanellspysjer, varme morgenkåper, ullljakker, varmeflasker, saueskinn.
-skikkelige vedovner, mine foreldre som bor i minus tretti-land har klebersteinsovner.


#6

Mjau sa for siden:

Hvilken vedovn har dere? Vi bruker veldig lite ved i år etter å ha byttet til en mer effektiv ovn. Med kleberstein. Det kan være verdt å investere i.
Varmepumpe.
Sjekk isolasjonen rundt vinduer og dører, her er det dårlig noen stederog vi har fyllt etter med isolerende skum. Tetningslister rundt vinduer og dører.
Isolasjonsmatter på øverste loft er et bra tips. Det skal vi gjøre i løpet av året tror jeg.

Isolasjon av gulv er også greit å tenke på om det er et gammelt hus. Det er ikke sikkert det er isolasjon i gulvene i det hele tatt da.


#7

Harriet Vane sa for siden:

Ja, vi har rullet ut glava på loftet. :nemlig: Når vi skifter ut gulv i første etasje skal vi bare ta de opp og isolere under.


#8

zinatara sa for siden:

Vi halverte bortimot strømregningen ved å innstallere varmepumpe og ny varmtvannstank. I tillegg prøver vi å kjøpe energieffektive hvitevarer når vi skal ha nytt og har planer om å isolere og innrede kjelleren etter hvert

Småting man kan gjøre er vel å skru av alt elektrisk som ikke er i bruk og dra ut ladere ol. når de ikke er i bruk. Samt skifte til mer effektive lyspærer og ta raske dusjer.

Jeg tror egentlig at de tingene som virkelig gir effekt på strømregningen også medfører innvesteringer som er dyre på kort sikt men som lønner seg mye på lengre sikt.


#9

Tonjemor sa for siden:

Jeg tenker at dere kanskje må gjøre noe med trekken jeg. Vi flyttet inn i hus nå i oktober. Her er det fjernvarme og peis. Vi fyrer mye, men fikk liksom ikke opp varmen i hele stua. Oppdaget nå nettopp at det trekker voldsomt fra terrassedøra og vinduene. Vi fyrer for kråka altså.
For øyeblikket satt vi en oljeovn foran terrassedøra for å varme opp trekken. Og det er merkbart lunere her nå.
Det kan jo være et tips, plassere ovnene ved utsatte trekksteder.
Men vi må nødt å tette bedre her nå. Kan jo ikke fortsette med dette. Det blir for dyrt i lengden.


#10

Nina sa for siden:

Før jeg installerte varmepumpe, så satte jeg inn takvifte for å få sirkulasjon i luften og på den måten få jevnere temperatur. Det var iskaldt på gulvet og veldig varmt oppunder taket da jeg bare hadde panelovner og vedfyring.


#11

Lhi-My sa for siden:

Ved er vel fortsatt ganske mye rimeligere enn strøm de fleste steder i landet. Iallefall om du f.eks. kan kjøpe direkte av en bonde eller noe sånt. Jeg tror jeg heller ville satset på å kjøpe mer ved enn å fyre såpass mye med strøm. Pass på at du har en god og effektiv vedovn. Vi halverte vedforbruket vårt når vi kastet ut en gammel vedslukende og brannfarlig Jøtulovn (sånn grønn, diger tønneovn) og kjøpte en moderne peisovn i stål i steden.

Jeg har hus på ca 250 kvm. Vi har en varmpepumpe med to innedeler og den er gull verdt helt til temperaturen kryper under 25 minusgrader. På ekstra kalde dager har jeg en panelovn (med termostat) i stua og en i gangen. I tillegg står det på varme på gulvet på ett bad. Det andre badet bruker jeg kun som vaskerom på vinterstid og der har jeg ikke mer enn 12-14 grader. Vi har ikke ovner på noe soverom. Det er ikke nødvendig. Dørene står åpne på dagtid og på natterstid kan det gjerne være litt kaldt. Ungene har gode dyner og pysjamas på og selv sover jeg med åpent vindu selv i 30 minusgrader.

I oppholdsdelen av huset holder vi en slags grunnvarme med strøm (varmepumpa og panelovn på ekstra kalde dager) på ca 15 grader. Resten fyrer vi med ved. Det betyr at det er rundt 15 grader når vi står opp, men med god ovn, så blir det fort varmt.

Vi bruker ca 6 kubikk ved pr vinter. De siste årene har den vært selvlaget, men om vi skulle kjøpt den, så hadde vi betalt ca 800 kr pr kubikk. Det hadde kostet oss veldig mye mer å skulle varme opp samme areal til samme temperatur med strøm.

Jeg hadde strømregning på 1800 kr i desember.

Ellers er det nok etterisolering, nye vinduer osv som er tingen hvis huset er gammelt.


#12

Daisy sa for siden:

Vi bor også i gammelt trekkfullt hus og utbedrer litt etter litt. Dere kan ta av vinduslistene og se om det er isolert bak. Dere kan dytte inn isolasjon eller sånn byggeskum. Og så kle på dere da. Her omd agen var jeg alene med ungene, vi hadde vært ute i tre timer i 7 minus og var kledd deretter. Da vi kom inn tok vi bare av ytterklærne, og ingen frøs. Jeg ser på gradestokken og det var 17 grader. Ingen problem med stilongs og sånt på!


#13

Tangina sa for siden:

Vi har bodd i gamle trekkfulle hus de siste 12 åra. Vi har bare fyrt med ved, og prioritert oppholdsrom (stue, kjøkken, bad og eventuelt et rom til). Det har ikke blitt satt på varme på soverom med mindre det har vært ekstremt kaldt - ei heller da vi hadde baby. Barna har alltid ligget med ullpysj på skinn, og den eldste som var bitteliten om vinteren hadde en liten myk ulllue om natta. Vi satte på gummlister rundt vinduene - det hjalp godt. Ellers var vi svært påpasselige med å lukke dører. Jeg vet at mange andre syntes vi hadde det kaldt, men mine gutter har alltid løpt halvnakne og barbeinte rundt året rundt, og synes det er skrekkelig varmt i det nye huset vårt. :knegg: Det er en vanesak.


#14

gullet sa for siden:

Det er lite økonomi i å installere varmepumpe i et trekkfullt og dårlig isolert hus. For at den investeringen skal lønne seg må det nok litt arbeid til.


#15

Anne C sa for siden:

Det er gjennomtrekk i huset vårt, dårlige vinduer osv. Men vi halverte neste strømregningen når vi fikk varmepumpe. Vi fyrer i tillegg på de kaldeste dagene for å hjelpe pumpa litt.


#16

Anne C sa for siden:

Vi skal selvfølgelig skifte vinduer og panel og sånt etter hvert. Men det er tull å si at det ikke lønner seg å sette inn varmepumpe selv om huset trekker. Vi har nesten spart pumpa inn på 2.5 år.


#17

Joy Stark sa for siden:

Vi er også litt der at vi må gjøre noe for å få ned strømregningen. Vi har ikke vedovn. Det skulle vi gjerne hatt.

Vi har redusert temperaturen litt og alt som ikke er i bruk trekkes ut av veggen sånn at det ikke trekker strøm på standby. Vi er mer nøye med å slå av lys og andre duppeditter når de ikke er i bruk. Lukker dører til rom som ikke er i bruk.
Jeg prøver å gjøre klesvasken noe mindre dvs få oss og ungene til å bruke klærene litt mer. Så lenge det ikke er synlige flekker og lukt av dem kan de jo brukes litt til før de må vaskes.
Dette er jo bare småting, men sånn over tid så vil det nok merkes ihvertfall litt.


#18

Harriet Vane sa for siden:

Vi halverte strømregningen ved å sette inn varmepumpe og halverte den en gang til da vi etterisolerte og satte inn nye vinduer.


#19

mamaria sa for siden:

Vi har hatt tilgang på egen ved i år, -det som var igjen etter faren min. Vi berger oss nok med ved over den verste kulda. Neste år må vi nok kjøpe litt, men det er flust av naboer som selger.
Skulle gjerne hatt varmepumpe og byttet ut varmtvannsberederen, men desverre så har vi rett og slett ikke råd. Jeg håper vi har en varmepumpe på plass til neste vinter. Deler av huset (oppholdsrommene) ligger best til med tanke på varme, så det er ikke gulvkaldt eller trekkfullt i særlig grad der. Det verste sluket er som nevnt gamlestua. Her har vi skjermet av "kontordelen" med tykke gardiner, og de isolerer overraskende nok ganske godt slik at kontordelen holdes varmere enn stuedelen. Stuedelen holder nok ca 10-12 grader nå, den bruker vi ikke.

Hovedproblemet i oppholdsrommene er nok vinduene, her kjenner jeg det er kaldt og trekker. Og på badet lekker det mye fra vinduet, samt at kald luft kommer fra kjelleren i gangen utenfor badet, der det er bygget inn noen skap som ikke er isolert godt nok mot den kalde kjelleren. I 2 etasje er det mange gamle og dårlige vinduer, doble gamle glass og nyere ( 50-60 talls) vinduer i dårlig stand. Yttergangen er kjempekald, snøen jeg har dratt inn i dag smelter ikke. Men den brukes jo ikke annet enn til oppbevaring, så den får være kald altså.

Jeg skal ned i kjelleren etterpå og legge isolasjon inntil døra som går ut, der lekker det masse kald luft inn. Kjøpe flere tetningslister til vinduer bør jeg nok også. Se over alle quick-fix steder som kan bidra til å holde på varmen. Og så skal jeg lese skikkelig igjennom fine tips fra dere, tusen takk. :)


#20

mamaria sa for siden:

Glemte å si: vedovnen er ganske ny, ca 8 år gammel kanskje. En modell som varmer godt, og som har mye rørdel inne i rommet (skal ikke det gi mer varme?) Den greier å varme opp stue og kjøkken, men vi må ha døra igjen mot innergangen, evt kun på gløtt for å få litt varme opp. Det er varmekabler i innergangen, og de hadde jeg på litt i Desember. De drar sikkert mye strøm? Har ikke hatt dem på denne måneden. Jeg og mannen har vedovn på soverommet også, men det blir litt heftig å fyre i soverom. :D


#21

Kaprifol sa for siden:

Glava er ganske rimelig, så mitt beste tips er å rulle ut ett ekstra lag på loftet.


#22

Floksa sa for siden:

Varmepumpe er sikkert bra i mildere deler av landet. Det var veldig popt her oppe også en stund. Begeistringen har lagt seg litt nå.
Svigermor har skrudd av sin :knegg:


#23

gullet sa for siden:

Det er varmepumpeinstallatøren som sier at for å få full effekt både økonomisk og varmemessig at man først burde isolere.

Vi installerte varmepumpe i fjor, og har to gulv som burde vært gjort noe med, men huset er varmere og vi står opp i et varmere hus, og ungene slipper å komme hjem til et kaldt hus.


#24

Adrienne sa for siden:

Vi stenger av deler av huset om vinteren, de delene som er dårligst isolert, og vi punktvarmer, det vil si at stue og kjøkken har en temperatur, trappeoppgang er kjøligere og soverommene er enda kjøligere og så er vi veldig flinke på å lukke dørene. Vi har innstallert varmepumpe og pelletskamin med tilskudd fra Enova.

Det vi skal gjøre etterhvert er å bytte vinduer, bytte og etterisolere tak og etterisolere veggene enda litt mer. Da tror jeg det vil begynne å monne litt. :sukk:

Eventuelt kjøper vi tomt og bygger helt nytt hus. :knegg:


#25

Syrin sa for siden:

Eg kan jo bidra med at vi har fletta nytt hus - lavenergi. Og skyhøg første straumrekning? Årsak? Jo, vi har vannbåren varme i garasjen. Den har ikkje fått garasjedør enda. Og termostaten var satt til 30 grader. Med minus i lufta... Snakk om å fyre opp 1000-lappar til kråkene :knegg:

Nå har vi skrudd ned termostaten til eitpar pluss, og satsar på ein penare rekning neste gong.
[size=1][/size]
Beklagar avsporinga!


#26

Lhi-My sa for siden:

Bare en liten kommentar ang varmepumpe. Hvis man ser hele fyringssesongen under ett, så er det vel ingen som helst tvil om at varmepumpe lønner seg, også i steinkalde strøk. Hos meg har temperaturen ligget og vippet rundt minus 30 den siste uka. Varmepumpa mi går (man skal ikke slå den av!) og den gir en del varme, men den bruker selvsagt mer strøm for å produsere denne varmen enn hva den gjør i mildere perioder. Poenget mitt er at selv her i de dype, kalde dalene, så er det ikke minus 30 hver dag hele vinteren. Jeg bruker min varmepumpe fra september til mai og med unntak av desember og januar (i snitt), så gir varmepumpa definitivt mye varme for pengene. Selv på de kaldeste dagene er det rimeligere å fyre med varmepumpe enn med panelovner. Iallefall gjelder det den pumpa jeg har. Det er store forskjeller på effektiviteten i kuldeperioder på de ulike merkene.

Jeg tenker ellers at hvor varmt man skal ha det innendørs er en vanesak. Når jeg og mine barn kommer hjem om ettermiddagen i kalde perioder, er det gjerne 14-15 grader i stue og kjøkken. Vi fyrer da opp i ovnen, tar av det ytterste laget med klær og går rundt i ullundertøy og bukse/genser. Etter hvert som det blir varmere, tas bukse/genser av og vi tasser ofte rundt i ullundertøyet. Ingen av oss forventer å kunne gå i t-skjorte og barføtt innendørs på vinteren. Vi klarer oss fint med litt over 20 grader innendørs. I praksis blir det nok gjerne noen grader varmere i stua, ca 20 på kjøkkenet, 15-16 i soveromsgang og 12-14 grader på soverommene til ungene. Mitt soverom har åpent vindu om natta, så der er det nok ikke mer enn 5-6 plussgrader om morgenen (døra er lukket, så det betyr ikke så mye for resten av huset).

Jeg bodde flere år på en gammel husmannsplass og ble vant til å måtte kle på meg også innendørs. Det går fint an å venne seg til det også.


#27

Mjau sa for siden:

For meg høres det ut som dere bør starte med å bytte vinduer. Det kan gjøres etter hvert slik at det ikke blir så dyrt.
Og så kan dere følge med på finn.no om det er brukte vinduer for salg der.
Vi byttet vinduer i et helt utleiehus på tomta her helt gratis ved hjelp av finn.no. Vinduene som vi byttet til var heller ikke nye selvfølgelig, men fra nittitallet, og i perfekt stand, og mye mer isolerende enn de gamle fra søttitallet eller når de var fra. :jupp:

Det er av og til salg på vinduer også.


#28

Timar sa for siden:

Et sånn minitips fra en som bor i leilighet: Sett på timer på varmeovnene i oppholdsrom. De kjøpes særdeles billig på feks clas ohlson. Still dem inn slik at ovnene er avskrudd på natta og på dagtid hvis dere alle er borte, og at de skrus på i god tid før dere kommer hjem eller står opp.


#29

Polyanna sa for siden:

Er det noen som vet om solide firmaer som kan gå gjennom en bolig og foreslå fornuftige tiltak? Hvor og hvordan man bør isolere, for eksempel?


#30

Nextlife sa for siden:

Jeg har ikke noen gode tips utover de som er kommet over her, men vil gjerne komme med et som virker litt mer langsiktig:
Ta kontroll over strømforbruket og skriv opp informasjon daglig. På denne måten ser du fort mønster i forbruket, og det blir lettere å sette inn tiltak.
Vi startet med dette da vi flyttet inn i nytt hus, det skulle egentlig bare være for det 1. året i ny blig, men vi holder på på 9. året.
Vi skriver av strømforbruk til samme tid hver dag, utetemp, været og strømkrevende aktiviteter (dusjing, brødbaking, utagerende matlaging, vaskemaskin, tørketrommel osv).
Det høres sikkert både nerdete og passelig koko ut :sparke: men i vårt lavenergihus greier vi å redusere strømforbruket vår fra år til år med å gjøre dette.
Barna har vært med hele veien i denne prosessen, og begge to er nå veldig bevisste på strømforbruk.


#31

Nyx sa for siden:

Noen jeg kjenner har sånne små vifter som drives av varmen, som settes oppå vedovnen og hjelper til å spre den varme lufta rundt i rommet. De merket god forskjell etter at de fikk den, sa de.
Nesten sånn som denne:


#32

Elisabet sa for siden:

I desember så hadde vi et forbruk på 2233kw. Vi har et hus fra 1970 på 170kvm over to etasjer (og med kald kjeller under 1.etg.) og åpent fra stue, gang, opp trapp og loftstue. Andre rom kan lukkes av om vi vil. Vi har unger som dusjer lenge et par ganger i uka nå om vinteren, og jeg som dusjer lenge i godt varmt vann minst annenhver dag. Mannen er litt kjappere til å dusje. Vi har byttet nesten alt av vinduer og lagt glava utover bjelkelaget oppe på loftet og byttet ytterdør. Vi har termostat med nattsenking på det vi har på av elektriske ovner (3 stykker totalt) og varmepumpe som går på 23 grader i loftstua hele tiden (det er ikke 23 grader i rommet siden det er åpen løsning ned, men det er nok ca. 21). Men vi fyrer mye med ved når det er under null grader. Ned til minus 5-10 grader holder det bare å fyre opp i stua, men under 10 grader må vi fyre hele tiden når vi er hjemme siden jeg liker å ha det godt og varmt. Mannen fyrer gjerne opp om morgenen når han står opp når det er veldig kaldt sånn at en får varmet opp litt ekstra. På 2 bad har vi varmekabler stående på godt og varmt sånn at det er deilig å kle på seg og på morgenen har vi det også bare godt og varmt på kjøkkenet. Der har vi ikke varmeovn, men når vi lukker dørene dit og det står en stor fryseboks der inne så holder det mer enn nok så lenge vi holder dørene lukket. Når ungene kommer hjem fra skolen så sitter de gjerne oppe i loftstua hvor varmepumpa er om de synes det er for kaldt i stua, men de vil gjerne gå i t-skjorte hjemme bare, men vi fyrer mye med billig ved. Nemlig oppkuttede paller mannen har fått gratis som bare skulle kastes.


#33

Hyacinth sa for siden:

Syrin: Dere har fletta dere et nytt hus, faktisk. :sjokk:


#34

Mjau sa for siden:

:lol:


#35

mamaria sa for siden:

Og etter ekstra fokus på strømsparing i Januar, gikk likevel forbruket opp med litt over 1000 kwh. 6500. Gjett om det må settes inn tiltak i løpet av sommeren.


#36

Elisabet sa for siden:

Har dere vannvittig stort hus eller mye varmekabler? Her kan dere nok fort spare en god del ved å gjøre tiltak. Vi brukete i januar ca. 2400 kWh og har et hus på 170 kvm (som er fra 1970) + garasje som har oppvarmet 2.etg. på ca. 50 kvm. Nå fyrer vi mye med ved på kalde dager når vi er hjemme, men har en varmepumpe og en elektrisk ovn på ellers + varmekabler på 2 bad, vaskerom og gang.


#37

Floksa sa for siden:

Er du sikker på at det ikke står på et eller annet i et fjøs/låve/garage?
Ovn, lampe ect.


#38

Lhi-My sa for siden:

Det høres ut som et veldig stort forbruk. Jeg ville sjekket om det virkelig ikke er noe som står og drar strøm som du ikke er klar over. Varmekabler på vannrør f.eks? Kanskje du kan slå av absolutt alt av strøm som du vet om og sjekke forbruket på måleren? Du ser jo fort om det står på noe som drar mye da.


#39

mamaria sa for siden:

Alt av låve, stall og andre uthus har egen, annen måler. Det er kun huset. Har varmekabler i en gang, men ingenting som står på. Har skrudd ned varmen på alle ovner som står på. Og fyrer alt vi kan med ved. Vi hadde helt normalt forbruk frem til desember, tror jeg.
Huset er stort, nesten 300 Kvm brutto, husker ikke helt boarealet. Nå må vi bare fortsette å fokusere på strømsparing, og heller forberede for neste vinter. Kanskje skru av alt og sjekke måleren ja. Se hva som drar mest.


#40

Tallulah sa for siden:

Kan dere begrense rom dere bruker på de kaldeste dagene? I et gamle gårdshuset hos min tante i Østerdalen varmet hun kun opp kjøkken, bad og soverom om vinteren. Kan dere flytte dataen inn på kjøkkenet og droppe bruken av gamlestua?

Henge opp tykke gardiner foran alle dører og vinduer, samt legge trekkstoppere nederst ved alle dørene, bruke varmeflasker i sengene, samt saueskinn?


#41

Olvina sa for siden:

Berre ein tanke men, har de ein frysar eller kjøleskåp eller noko som er byrja å bli gammalt? Ein eldre person i slekta her hadde ei gammal kjøleskåp ståande påkobla for tilfeller der ho trengde ekstra kjøleplass. Det viste seg etter lang tid at den kjøleskåpa hadde ein defekt som gjorde at den drog straum så berre det.

Eg reknar med at det kan vere fleire årsakar til straumbruken, men kan vere greitt å sjekke sånne gamle elektriske produkt for sikkerheits skuld.


#42

Elisabet sa for siden:

Bestill el-sjekk hos nettleverandøren din av strøm. De har forskjellige måleapparater og kan lett finne ut hva som er unormalt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.