Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelaget lasagne for første gang

#1

tinkadott sa for siden:

Vi har bare brukt ferdigmixer, men har lyst å lage skikkelig hjemmelaget til gjester. Den må være god, og jeg kan ikke feile siden det er gjester der.
Hvordan gjøres dette?
Noen gode tips på veien?


#2

Inagh sa for siden:

Vi bruker lage en god kjøttsaus, en god hvit saus, og så legger vi dette lagvis med pastaplater i mellom og har ost på toppen. Enkelt og veldig godt.


#3

Njulaif sa for siden:

Jeg/vi lager alltid etter slumpmetoden. Jeg bruker riktinok ferdigkjøpte lasagneplater da.

Kjøttsausen lager jeg som regel med
Karbonadedeig
Løk
Tomat - enten ferske i biter, hermetiske eller en kombinasjon, alt etter hva jeg har
Tomatpure
Fersk sopp
Litt gulrot
Ellers hva jeg har av grønnsaker som måtte passe i en god tomat/kjøttsaus
Krydrer/smaker til med salt, pepper (ganske mye siden jeg liker sterk mat) og/eller fersk chili, oregano el.l. og også litt sukker (alt etter hvor mye gulrot jeg har i)
Det er også godt å smake til kjøttsausen med litt god fond.

Så lager jeg en god hvitsaus/bechamel med ost i (kan være forskjellig type ost her også, feks parmesan, cheddar, helt vanlig vellagret norvegia eller hva jeg nå har).

Legger alt lagvis i form og strør med ost på toppen (bruker som regel den ferdigkjøpte revet ost-miksen med 4 forskjellige oster i, fordi det er blitt en uvane hos oss å ikke rive ost selv)

Bruker stekeanvisningen på pakken til pastaplatene.

Var kanskje ikke en så tilfeldig oppskrift du var ute muligens...?


#4

LilleLeo sa for siden:

Denne er enkel og veldig, veldig god!

Fritt tolket etter Gordon Ramsey:

Man trenger:
-1 kjøttdeig
-1 oppkuttet løk
-et par raspede gulerøtter
-1 fedd hvitløk
-olivenolje
-tomatpure
-en boks tomater
-Worcherstersaus
-Balsamico vinaigrette
-buljong
-vann
-krydder: persille og provence
(Opprinnelig skal det kun være oregano til krydder)
-ost (vanlig og parmesan)

Til ostesaus:
-smør
-mel
-modnet cheddar

Hell en klunk med olivenolje i stekepannen. Stek gulerøtter og løk. Når det er mykt hiver du oppi kjøttdeigen og steker den. Lag en sirkel i midten og hiv oppi ca et halvt glass tomatpure. La det steke litt. Krydre med persille og provence. Ta på worchestersaus etter smak (måtte litt til) og stek litt til. Hiv oppi en boks med tomater, ett fedd hvitløk og dryss over buljong. Ta litt vann oppi i tillegg (vann og buljong erstatter rødvin).
Mens dette surrer lager du en tykk ostesaus og hiver oppi revet cheddar.

Legg ett lag med saus i bunn av formen og et lag saus oppå. Legg plater oppå ostesausen, og gjenta samme prosedyre en gang til. Rasp hvitost og parmesan sammen og legg oppå (etter originalen skal det være et lag med oregano på toppen). Stek på 220 grader i ca 20-25 minutter. Nam!


#5

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liker å ha gulrot i småbiter i sausen, i stedet for revet gulrot. Mye bedre.


#6

tinkadott sa for siden:

Takk for mange gode tips!
Første gang er det greit med veldig presis oppskrift. :knegg:

Men hva er worchestersaus? :blond:


#7

Filifjonka sa for siden:

Nei revet er bedre. :) Vil ikke ha gulrotbiter.


#8

Che sa for siden:

Det er vel så greit å lage lasagne fra bunnen som fra pakke når du har gjort det. Jeg bruker forøvrig parmesanost og ikke cheddar i sausen jeg da...
(har hatt en oppskrift med bacon i i tillegg til kjøttdeig - det var og veldig godt)


#9

Dixie Diner sa for siden:

Ja nei, det er jo en smakssak. :)


#10

Njulaif sa for siden:

en.wikipedia.org/wiki/Worcestershire_sauce
Legg spesielt merke til uttalelsen. Hehehehe... Det er veldig mange som ikke helt har fått med seg det. (Hilsen frøken henger-seg-opp-i-slikt :knegg:)


#11

Candy Darling sa for siden:

Jeg har både blåmuggost og parmesan i bechamelsausen. Det blir i all beskjedenhet veldig godt.

Pass på at tomatsausen får koke en stund, slik at sødmen kommer frem.


#12

mkj sa for siden:

Jeg synes det er best. Ha kjøttsaus i bunnen, så pastarør oppå der, og så tømmer man over hvit saus med ost. Og gratinerer med ost. Jeg synes at vanlig lasagne lett kan bli litt suppete.


#13

Nip sa for siden:

Denne bruker vi (man kan fint droppe gulrot og rødbet)

Lasagne


#14

apan sa for siden:

Jeg lager denne:

6 personer
Stekeovnstemperatur 200 grader

Lasagneplater (står 500 gram i oppskriften, avhenger vel av formen du bruker, jeg ender med å bruke mindre)
Olivenolje (til div steking)

Kjøttsaus:
1 finhakket løk
1 presset hvitløksfedd
400 g kjøttdeig
1 dl matfløte
1/2 dl revet ost
1 eggeplomme
Salt og pepper

Fres løk og hvitløk blank i olivenolje i en gryte. Tilsett kjøttdeig, mos den litt, la den bli gjennomstekt. Tilsett krydder og fløte. La sausen trekke i minst 20 minutter. Rør til slutt inn ost og eggeplomme, og ta gryten av platen.

Tomatsaus:
1 finhakket løk
2 bokser finhakkede tomater
1 liten boks tomatpure
Basilikum
Oregano
Salt og pepper
Litt sukker

Fres løken i olivenolje, tilsett de øvrige ingrediensene og la det småkoke i 30 min. Smak evt til med mer krydder.

Hvit saus:
1 liter melk
50 g margarin
1 dl hvetemel
3 dl revet ost
2 pressede hvitløksfedd

Varm melken. Smelt margarin, rør inn melet og spe med melken. La det koke opp (jeg koker den i 5 min også for å være sikker pÃ¥ at melsmaken forsvinner) og tilsett hvitløk, ost, salt og pepper

Hell litt av den hvite sausen i en ildfast form. Legg så plater, kjlttsaus, tomatsaus og hvit saus lagvis. Det øverste laget skal være lasagneplater toppet med tomat- og hvit saus. Stekes i 40-50 minutter.

Det er noe helt annet enn ferdiglasagne, og denne blir kjempegod. Jeg vil likevel nevne for deg at tidsbruken er noe helt annet enn Toro. Det er ikke vanskelig, men jeg synes det tar mye tid med mye kutting og ulike gryter. Særlig fordi jeg lager dobbel av denne når jeg først lager, og da koker hvit saus i to omganger.


#15

Filifjonka sa for siden:

mkj: Det er jo helt sikkert godt, men det er ikke lasagne. :)

Når du ikke har laget lasagne før så er det kanskje lurt å bruke en oppskrift første gang. Så kan du heller slumpe og eksperimentere etterhvert.


#16

GinaK sa for siden:

Når du bruker tomater på boks så er det lurt å ha i et lite dryss med sukker oppi, ellers blir det lett en litt feil smak - for noen.. smak deg frem.

Vi bruker hvit castello i sausen. Nam.


#17

Tallulah sa for siden:

Jeg kaller det alltid wosh-sh-sh-shest-shrr-ettellerannet-saus. :nemlig:


#18

Njulaif sa for siden:

:knegg: Har hørt det før ja. Og flere ganger opplevd at folk ikke har skjønt hva jeg mener når jeg sier wuuster-saus (nesten da, litt vanskelig å skrive sånn derre uttaleskrift altså). :fnis:


#19

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har alltid wustershshshhiresaus i brun saus. :nam:


#20

Fløyel sa for siden:

Her er min lasagne:

600 gr karbonadedeig
2 gule løk, finkuttes
5-6 stenger stangselleri - finkuttes

1 boks hakkede tomater (gjerne med hvitløk og basilikum)
1 boks seterrømme
1 liten boks tomatpure

Oregano
Salt
Pepper

Løk og stangselleri freses i smør i en stekepanne til de er gyldne. Ha i karbonadedeig og brun denne sammen med løk og stangselleri.
Hell over rømme, hakkede tomater, tomatpure og rør godt. Smak til med krydder.

Legges i en smurt ildfast form lagvis med lasagneplater. Avslutt med lasagneplater

Ostesaus:
3 ss smør
2 ss hvetemel
1/2 ltr H-melk

200 gr revet ost, gjerne en med litt mye smak, type jarlsberg, cheddar.
Spar litt av osten til gratinering.

Lag hvitsaus, ved at du smelter smør, rører inn hvetemel og sper på med H-melk, rør godt og la denne småkoke i 5 minutter, ha i revet ost og la denne smelte i den varme sausen, rør godt.

Hell ostesausen over lasagnen og strø over revet ost. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 35 minutter.

Jeg serverer hvitløksbrød og salat til.


#21

Tallulah sa for siden:

:humre:

I Norge skriver vi vel som regel Worshestershire-saus, og da blir det vel mer Wuustershaier-saus, ikke bare Wuuster. Men det er ikke særlig logisk uttale altså!


#22

Fløyel sa for siden:

Får-schester-saus sier jeg, er det feil?


#23

Njulaif sa for siden:

Ja, sant det. Og det står i den der linken jeg la til også.
Worcestershire sauce = wuustershire saus
Worcester sauce = wuuster saus

Veldig vanskelig, ikke minst lite logisk (britter er sære av og til altså, det er ikke til å komme bort fra), og jeg må jo innrømme at eneste grunnen til at jeg har fått hang-up på det er jo fordi jeg har fått leksjon av ei britisk venninne i dette. :knegg: Så jeg må konsentrere meg for ikke å si det på sånn "snobbete" britisk måte også vett. :fnis:


#24

Candy Darling sa for siden:

Ah, så Worcester er tilsvarende som fotballaget Leicester /lester/? Enda litt mer ny lærdom.


#25

Njulaif sa for siden:

:jupp:


#26

Fnissa sa for siden:

Takk for tips. Det må jeg prøve. :jupp:


#27

Joika sa for siden:

Jeg lager kjøttsaus med tomatboks, tomatpure og karbonadedeig. Krydrer godt.
Den hvite sausen lages som vanlig hvit saus, men jeg tilsetter muskatnøtt, taffelost og vanlig norwegia. Smaker helt fantastisk.


#28

Storm sa for siden:

Det er ansjos i den, til info.


#29

Katta sa for siden:

Matprat sin er god.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Takk for info, men jeg bruker denne. :)



#32

Filifjonka sa for siden:

Dagens lasagne her ble skikkelig god syns vi. Her er en slags oppskrift.

Kjøttsaus: 400 g karbonadedeig, 2 ganske små revne gulrøtter, 1 finhakket løk, 2 finhakkede hvitløksbåter, 1 bx tomater, 2 store ss tomatpure, et par ss creme fraiche, 3/4 ts sukker, maldonsalt, grovkornet pepper, 1-1,5 dl rødvin, mye av et blandingspastakrydder som er i kvern fra Santa Maria. Brun først karbonadedeig og løk og gulrøtter, og ha så i resten. Sausen skal ikke være skvipete og tynn, reguler med vann hvis den blir altfor tykk. Den sto og putret på svak varme i ca en time.

Hvit saus av 3-4 ss smør, mel til fast masse, melk til passe tykk saus, revet ost og salt og pepper til slutt. Jeg brukte en halv pakke Tine blandet ost i svart pakke og en raus mengde parmesan.

Legg lagvis med kjøttsaus, ostesaus og Barilla pastaplater, jeg liker å bruke en form som ikke er altfor stor, så jeg får mange lag. 25 minutter i ovnen, + stå på benken 5-10 minutter før den serveres.

Jeg serverte den med en salat av babyspinat klippet i biter, avokado, perletomater og vårløk, med fikenbalsamiko og en god olivenolje og maldonsalt og pepper.


#33

Toffskij sa for siden:

Jeg liker ikke veldig flytende lasagne, så jeg koker alltid inn kjøttsausen til den er veldig tjukk, lager relativt tjukk bechamel og er gjerrig med saus mellom lagene.


#34

Filifjonka sa for siden:

Enig. Denne ble akkurat passe fast, uten noe flyting.


#35

Lavender sa for siden:

www.matprat.no/oppskrifter/gjester/lasagne

Min oppskrift er svært lik denne. Men det skal være to stilker stangselleri og en gulrot. Og 60 gram bacon hvis jeg har. Og en grønnsaksbuljongterning og 1/2 liter vann. Kjøttsausen lar jeg koke i minst 30 min. Krydrer med pepper, oregano, rosmarin og revet muskatnøtt.


#36

zinatara sa for siden:

Lager ikke fra oppskrift, men mer på slump. Men vi pleier å ha et lag ferske basilikumblader og et lag tomatskiver under osten. Det blir veldig godt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.