Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp! Kake uten gluten og melk?!

#1

Taien sa for siden:

Jeg skal feire guttenes bursdag neste søndag, og da kommer det iallefall en liten gutt som ikke tåler gluten og melk.
Foreldrene vil ta med mat til han, men jeg vil gjerne kunne servere noe han kan spise også.

Har dere forslag til kake (og oppskrift) og evnt hva jeg kan servere til varmmat? Jeg hadde planer om å ha pølser med brød/lompe...men er åpen for andre idéer også.



#3

Erica sa for siden:

Her er oppskrift på muffins:

otilieshus.blogspot.no/2013/01/appelsinmuffins-mens-vi-venter-pa-varen.html

Hvis du bytter ut meierismøret med blå soft er det gluten og melkefritt.

Vet du om det er laktose barnet ikke tåler eller om det er alle melkeprodukter? Enklere med laktose, for nå får man kjøpt laktosefri melk, rømme og fløte, så det er enkelt å lage mat laktosefri.

I kaker er det relativt enkelt å bare bytte ut hvetemel med glutenfritt mel.


#4

Katta sa for siden:

Jeg kan melde om at Leiv Vidar pølser er uten egg, melk og gluten og nøtter. Du kan sikkert ha potetmos til. Kanskje fungerer lomper, jeg er usikker på om det er mel i dem?

Ellers er det vel ikke noe problem å lage mat uten det der. Alle gryteretter kan vel duge (hjemmelaget sådan), bare bruk noe stivelse uten gluten til sausen. Kylling liker jo barn ofte, laks er også en mulighet. Man må bare tenke i potet-gaten når man skal tenke tilbehør. Eller ris.
Toro sine kakemikser er glutenfrie og melkefrie såvidt jeg husker. Men de inneholder egg.


#5

kamp sa for siden:

Kan vel legge inn favoritt oppskriften min på kake igjen.

Grunnoppskrift kake

300 g glutenfri Mel blanding (eks schar eller semper)

200 g sukker
1 1/2 ts natron
3,5 dl appelsinjuice
70 g smeltet melkefri margarin eller olje

Mel, sukker, natron og appelsinjuice blandes. Rør så inn margarinen.

Stekes i stekeovn på midterste rille ved 200 °C til den er ferdig, det avhenger av formen.

Passer fint i en liten rund form, selv bruker jeg ofte en form formet som bamse.

Dette er en grunn oppskrift så tilsetter man det man ønsker videre.

Kanelkake - 1,5 ss kanel
Kardemomme - 1 ss kardemomme
Sjokolade - Kakao eller smeltet sjokolade (litt mindre væske)
Eplekake - Revet eple (tilpass væske)
Sitronkake - Sitron

Jeg bytter og appelsin juice mot eple juice eller ananas juice innimellom.


#6

Erica sa for siden:

Lomper er med mel, men det finnes glutenfrie, men de er ikke gode. Pølsebrød har de i frysedisken, de er bedre enn lompene.

I gryter og slikt kan man bruke maizennajevner istedet for mel for å tykne. Funker veldig fint.


#7

ingling sa for siden:

Torokake er gullfint, den er skikkelig god også. Hvis du kjøper Leif Vidar-pølser kan sikkert foreldrene ta med glutenfrie pølsebrød til ham, ellers har de det frossent på litt store butikker (Meny etc.). Vanlige lomper har hvete i seg, ja.

Hvis du vil lage kake fra bunnen kan du se på allergikokken.no og hake av for de ingrediensene du ikke skal ha i kaken. Lykke til!


#8

Taien sa for siden:

Denne skal jeg lage! Du er en knupp! Hvor får jeg tak i mel blandingen?

Takk for supert tips. :blomster:
Det gjør det jo lett at Leiv Vidar-pølsene er melk og glutenfritt, for da kan jeg BARE kjøpe dem, så er det ingen forskjell.
Pølsebrødene, finner jeg dem i en hver velass. kolonoalforetning? Som HelgøMeny osv?


#9

Taien sa for siden:

Jeg syns faren til denne gutten snakket om at det var noe melfiber eller noe sånt i den Torokaken...for jeg spurte spesifikt om det.
Jeg er god venn med mammaen hans, så jeg skal snakke litt mer med henne i løpet av uka. Jeg vil bare ikke at de være nødt til å ta med seg mat.


#10

Syrin sa for siden:

Taien: melblanding får du tak i nesten over alt. Toro sin er mest vanlig å finne, men der er gjerne fleire merke å velge i. Eg brukar Toro som ein god allrounder, men Kamp har lært meg at Schär sin mix B er veldig bra :) (Dog er mix C vanlegare å finne).

I kaker er det nesten litt hips om haps kva merke du velger, etter mitt syn.


#11

ingling sa for siden:

Ja, det er hvetestivelse i, som de fleste med cøliaki tåler, men ikke alle med glutenintoleranse, så kanskje det var det?

Pølsebrødene burde de ha på Meny hvis det er en stor butikk, ja.


#12

millact sa for siden:

Meny har pølsebrød, Coop har også greit utvalg så vidt jeg husker.


#13

Taien sa for siden:

Hvetestivelse var det ja. :flau: Jeg er ikke inne på det der, så jeg tenkte bare mel (hvete) og det var det. :humre:


#14

kamp sa for siden:

Jeg kjøper mel på mega og rema :)


#15

Taien sa for siden:

Nå frir jeg litt til deg igjen Kamp.
Jeg fikk tak i Semper melmix i dag og vil lage den kaken du gav oppskrift på.
Jeg kunne tenkt meg å hatt noe smak i den. Helst ikke sjokolade, for jeg har allerede en liten sjokoladekake.

Hva synes DU er best?! Og egner denne oppskriften seg som muffins? (Eller har du en lett oppskrift på muffins kansje? :sparke: )


#16

celebelen sa for siden:

Du kan få oppskriften jeg bruker til glutenfrie og veganske muffins:
(Som regel dobler jeg, dette skal være til 12 stk)

140 g sukker
40 g melange uten melk
80 gram Jyttemel
1 ts bakepulver
1 klype salt
1 ts vaniljesukker
1 1/4 dl soyamelk (eller appelsinjuice for litt syrligere smak)
1 ts No Eggs blandet i 2 ss vann (du kan bruke ett egg i stedet)

Rør melange og sukker hvitt, ha oppi mel, bakepulver, vaniljesukker og salt litt etterhvert og miks til det er kornete. Ha oppi soyamelk/juice og egg, og miks til det er en helt glatt røre.

Stekes på 175 grader i 20-25 minutter.


#17

Taien sa for siden:

Åh takk! :blomster: Går det ann å bruke den melmiksen jeg allerede har kjøpt? (Semper sin)


#18

Taien sa for siden:

Ett spørsmål til:
Er det en god glasur jeg kan bruke på dem?


#19

celebelen sa for siden:

Jeg har aldri bakt med Semper, så jeg vet ikke helt. I originaloppskriften er det brukt 120 g hvetemel, jeg har gått ned til 80 fordi det står på Jyttepakken at man bare skal bruke 2/3 - kanskje det står noe på Semperpakke også?

Jeg har brukt å lage vaniljeglasur:
250 gram melis
80 g melange uten melk
1/4 dl væske

Visp sammen melis og melange, og ha oppi væske - et par skjeer om gangen. Glasuren skal vispes lenge slik at den blir luftig.

(Både muffinsene og glasuren kommer egentlig fra boka til Hummingbird bakery, jeg har veganisert dem og gjort muffinsene glutenfrie. Muffinsene har vært veldig populære i Villes bursdager, særlig med farget glasur).


#20

celebelen sa for siden:

Glasuren er forresten veldig mektig. Det kan godt være at det er like godt å lage vanlig melisglasur med sitronsaft i.


#21

Taien sa for siden:

Kansje jeg bare skal kjøpe den melblandingen da. Jeg ser de har den over alt, så det er ikke vanskelig å finne iallefall.
Forskjellige slike melmixer er jo greit å ha i hus. Denne lille gutten er en god venn av gutta, og bor rett oppi gata her, så jeg regner med at det blir mye samvær utover våren. :glis:


#22

Taien sa for siden:

1 pk gjær
2 dl melk
150 g smør, romtemperert
1 krm salt
Ca 7 dl Semper Miks, Semper Fin Miks eller Semper Lavprotein Miks (spar 1 ½ dl til utbaking)

Fyll:

75 g smør
2 ss sukker
3 ts vaniljesukker

Til pensling:

Egg
Perlesukker

Slik gjør du:

Rør sammen fyllet. Rør gjæren ut i melken. Tilsett smør, salt, sukker og miks, men spar ca 1 ½ dl til utbaking. Elt alt til en deig. Del deigen i to og kjevl avlange leiver, ikke for tynne. Skjær deigen i firkanter og legg en litt fyll midt på hver firkant. Brett inn hjørnene og press lett sammen. Legg dem i muffinsformer. Heves tildekket på et stekebrett kledd med bakepapir i ca 2 timer. Pensle med pisket egg og dryss over perlesukker. Stekes ved 250 °C i ca 8 minutter.

Jeg fant denne oppskriften på Semperglutenfritt.no. Hvis jeg bytter ut melk med havremelk, smør med margarin uten melk, kan jeg da lage dette til allergikeren? Går det greit med vaniljesukker?


#23

Amic@ sa for siden:

Bare vær oppmerksom på at glutenfri gjærdeig er ganske annerledes enn med vanlig mel. Det beste er å bruke kjøkkenmaskin til å lage deigen, og det er ikke alltid lett å kjevle ut.

Og jeg syns det er helt fantastisk at du vil lage og tilpasse sånn! Det hadde vi satt utrolig stor pris på!


#24

Taien sa for siden:

Ah, takk for tips. Jeg har aldri lagd noe med denne melmixen, så det kan bli spennende. :knegg:


#25

Amic@ sa for siden:

Og smaken er også annerledes, og definitivt best nystekt og varme!


#26

Erica sa for siden:

Taien, du gjør en allergimamma rørt her altså. Kudos til deg!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.