Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Erstatte melk i baking

#1

GydaG sa for siden:

Minste her har melkeproteinallergi og nå ble hun nettopp ett år, og bakingen har vært en utfordring, for å si det mildt. Så da lurer jeg på- er det et erstatningsprodukt som fungerer bedre enn andre? Eller må jeg bare droppe alle mine gamle oppskrifter og gå på jakt etter nye som er melkefrie?
Jeg har bakt muffins med kokosmelk og olje i stedenfor smeltet smør, funka jo greit nok, men syns konsistensen ble litt mer smulete enn jeg er vant til fra den oppskriften.
Er soyamelk egnet til baking, eller er havremelk (?) bedre?
Jeg sliter litt med å følge apotekets råd om å bruke Althera i bollebaking, men det er vel mer en mental sperre kanskje.


#2

Pamina sa for siden:

I muffins kan du jo bruke epllejuice eller appelsinjuice eller annen fruktdrikk, i stedet for melk, det funker fint i sjokoladekaker også.


#3

GydaG sa for siden:

Og hvis det finnes egne tråder jeg ikke klarte å finne blir jeg glad for link.


#4

GydaG sa for siden:

Jeg fikk et tips fra ei venninne som hadde hørt på radioen at man kunne bruke Villabrus i vaffelrøre, så det blir kanskje samme greia?


#5

Meissa sa for siden:

Jeg bruker havremelk til nesten alt og merker liten eller ingen forskjell. I hvert fall på hveteboller. de blir like gode og fluffye som vanlig. Det samme med pannekaker, muffins og vafler. Det eneste jeg syns er vanskelig er å jevne ut er sauser og gryter der jeg vanligvis ville ha brukt litt fløte eller creme fraiche feks. Da funker ikke havremelk så godt.

Vi har oppdaget at det går helt fint å lage risgrøt med 4 dl lett kokosmelk og resten havremelk (4 porsj og geisha). Den blir nesten like god som vanlig og står ofte på middagsbordet på lørdagen. Jeg var redd det skulle smake kokos av den, men det gjør det faktisk ikke. Lukter litt mens den koker, dog.


#6

Input sa for siden:

Jeg baker med havremelk, og synes det funker helt ypperlig til gjærbakst. Det er egentlig det eneste jeg har prøvd, for skal jeg bake sjokoladekake, bruker jeg Toro sin langpanne-kake, siden jeg ikke er spesielt begeistret for sjokoladekake uansett.



#8

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har bakt melkefritt (og eggefritt) i 2 år nå, og det er ikke noe vanskelig altså. Jeg bruker hovedsakelig soyamelk, og det blir kjempebra. For å få "kefir" bruker jeg soyamelk blandet med litt eddik, det tykner og blir som surmelk.
Jeg har hundrevis av oppskrifter helt uten melk (og egg) på bloggen min, om du er interessert. Jeg laget vafler uten egg og melk på fredag, alle skrøt veldig. Melk er vel det enkleste i verden å erstatte. :)


#9

Meissa sa for siden:

Jeg trodde jo rismelk skulle funke så fint i risgrøten, men fysj for en smak. Urk!


#10

star sa for siden:

Jeg bytta ut melk med havremelk når jeg lagde kringle for 2 uker siden. Jeg har aldri bakt kringle i mitt liv og fikk masse skryt. :D
Brukte Toro sin sjokoladekake for langpanne i bursdagen til minsten forrige helg. Den er både gluten og melkefri.


#11

Meissa sa for siden:

Det er viktig å huske på at mange melkeallergikere reagerer på soya og kan i verste fall utvikle allergi mot dette også selv om de ikke reagerer på det i utgangspunktet. Så lurt å følge litt med og ikke bruke for mye av det. Vi har styrt unna.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Ja, det er ikke noe for meg heller, pføy. Jeg liker best kombinasjonen med kokosmelk og soyamelk. Har ikke prøvd med havremelk dog. Jeg lager av og til de 5-minuttersposene, om ungene vil ha grøt NÅ og jeg ikke gidder å koke i en hel time. Da bruker jeg bare soyamelk, funker greit det og, men i den hjemmelagde blir det merkelig nok IKKE like godt med bare soyamelk. Må ha kokosmelk og oppi.


#13

Input sa for siden:

Risgrøt med kokos- og soyamelk er den beste risgrøten jeg har smakt. Enda jeg ikke kan fordra soyamelk i matlaging ellers.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Ja, det regner jeg jo med at folk har kontroll på. Havre- og rismelk er sikkert like bra i bakst.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Kokosrisgrøten funker også ypperlig til riskrem, jeg lager alltid det til dessert på julaften. Enten med pisket havrefløte eller Alpro soyafløte. Sistnevnte har best konsistens, helt som pisket kukrem, men reagerer man på det, bruker man feks. Visp havrefløte. Den er veldig god.


#16

GydaG sa for siden:

Ok, så havremelk er flott til gjærbakst, og ellers er soya omtrent like greit?
Jeg har ikke testet ut så mye enda, men takk for link- den crazykaka Benzo, er den "barnevennlig" eller blir den for kraftig? Jeg kjenner at jeg må teste den uansett altså, for den så utrolig god ut.

Og så syns jeg det er litt vrient å erstatte melk jeg altså, men det er vel fordi favorittoppskriftene mine ofte inneholder både smør og rømme i tillegg til melk. Men det er vel mest vanen.


#17

Hobbes sa for siden:

Crazy-kaka er kjempegod og saftig, Gyda.


#18

Input sa for siden:

Jeg bruker minst mulig soya fordi det er hormonforstyrrende. Og jeg skjønner godt at du synes det er vrient, jeg har holdt på i snart halvannet år og synes fremdeles det er vrient. Det er (teit nok) en liten sorg for meg at jeg må lage allergitilpasset mat, og jeg sliter veldig med blant annet hvit saus. Har ikke fått det til ennå, så alt som skal ha hvit saus må spises i de periodene vi tester ut melk i kosten til poden.


#19

Meissa sa for siden:

... men jeg visste ikke om det og skjønte ikke hvorfor frøkna plutselig ble på samme måte som før vi kuttet melka. Det er godt det finnes gode fastleger rundt omkring. :sparke:


#20

Dixie Diner sa for siden:

Hvis du kan bruke soya, så har jeg et magisk baketips: du får de aller luftigste, lette kakene om du bruker Alpro-dessert i røra. Disse 4-pkn med dessertbegre. Jeg lager vaniljekake/eplekake med vaniljedesserten, og sjokoladekake med sjokoladedesserten. Jeg liker crazykaka, men får aldri den luftige, lette konsistensen jeg av og til vil ha, feks. til sukkerbrød (men jeg bruker jo ikke egg da), men det får man med disse begrene. Kanskje litt mer aktuelt for de som ikke spiser egg, kanskje.


#21

Meissa sa for siden:

Hmm, og du er helt sikkert på at du ikke liker havresmaken? For jeg lager hvit saus til fiskebollene ved å bruke all krafta i boksene og har bare i en liten dæsj med havremelk på slutten så sausen blir hvit. Den er god den altså. :nikker:

Bechamelsaus er tricky...


#22

Dixie Diner sa for siden:

Jeg bruker næringsgjær i bechamelsaus, gir den ostete smaken den skal ha. Den blir knallgod, jeg kan spise den med skje rett fra gryta. Lager superdigg lasagne med den.


#23

Mjau sa for siden:

Ei på jobb hos meg tåler ikke melk. Og hun bruker havremelk til bakverk og mat. Den er "fetere" og rikere på konsistens enn rismelk som hun drikker, og passer derfor bedre i matlaging enn feks rismelk.


#24

Meissa sa for siden:

Kult, hvor får man kjøpt næringsgjær?


#25

Fibi sa for siden:

Sitronbrus er ypperlig i søt gjærbakst. :jupp:


#26

Dixie Diner sa for siden:

Helsekosten, men jeg bruker såpass mye av det at jeg kjøper store bokser på Iherb til en rimelig penge. Denne selges dyrt i helsekosten, og denne kjøper jeg på iHerb.


#27

Meissa sa for siden:

Takk for tips. Skal prøves. :D


#28

GydaG sa for siden:

Ok, havremelk altså.
Kjenner at soyaterskelen ble litt høyere med hormontrøbbel, der har vi mer enn nok utfordringer fra før i denne familien.

Sitronbrus i gjærbakst kjente jeg at jeg plutselig fikk akutt behov for å teste ut. :D


#29

Dixie Diner sa for siden:

Dette med soya og hormoner er jo ganske omdiskutert da, ifølge ei venninne som er klinisk ernæringsfysiolog (master) og har hatt soya som "spesialfelt", finnes det ingen seriøse undersøkelser som kan påvise at det er hormonforstyrrende. I så fall bør man være like redd for kumelk og kjøtt, da dyrene blir foret med mye kraftfor av soya (som i tillegg kommer fra regnskogen) som går i både kjøttet og melka. Ifølge henne, ikke mine ord (men jeg er jo enig da). Nå skal man jo ikke høre på ETT menneske, men jeg velger selv å høre på ei som har studert det og det jeg har lest selv om emnet, så får andre lytte til andre ting om de vil. Jeg bruker soya uten skrupler, men varierer jo litt med havre- og rismelk innimellom.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Man kan forresten piske krem av kokosmelk! Det er kjempegodt og enkelt. Sett en boks kokosmelk i kjøleskapet en stund så du er sikker på at den skiller seg. Så lager du et lite hull i hver ende av boksen, topp og bunn, slik at all væske renner ut og bare den tykke "kremen" er igjen i boksen. Den har du i en (helst kald) bolle sammen med noen ss melis og kanskje litt vanilje, og pisker med elvisp til kremen er luftig. Den holder formen lenge i kjøleskapet også. Her er en mer detaljert beskrivelse med masse fine binder. Du kan blande inn kakao eller annet og, for "sjokolademousse" feks.

Ja, apropos sjokolademousse, en av de beste jeg vet om er faktisk smeltet kokesjokolade og havrefløte. That's it. Kanskje litt melis eller appelsinskall, vanilje etc og da, smak og behag. Jeg smelter 1 plate sjokolade per pakke Visp havrefløte, og pisker det godt sammen. Blir veldig luftig og bra. Har fått masse skryt når jeg har servert det, og folk blir like overrasket hver gang jeg forteller at den består av to ingredienser.


#31

GydaG sa for siden:

Hm.
Kokoskrem, det kan kanskje funke til bløtkakelignende greier da eller?


#32

Dixie Diner sa for siden:

Det kan det nok. Jeg har ikke prøvd akkurat det selv da, jeg foretrekker Alpro sin siden den er omtrent som vanlig kremfløte, men vet at andre har brukt kokoskrem i både bløtkaker og riskrem med hell, eller havrekrem. Her har jeg laget bløtkake med Alpro, og her har ei venninne av meg laget bløtkake med havrevisp.


#33

trøtt sa for siden:

Jeg syns havremelk blir bra i det aller meste av bakst. Gjærbakst kan du lage med bare vann også. I sjokoladekaker bruker jeg gjerne juice.


#34

Lhi-My sa for siden:

Jeg har konkludert med at man bare må prøve seg fram og se hva man liker. Hos oss er soyaprodukter helt uaktuelt både fordi vi synes det smaker høgg og fordi den melkeintolerante også reagerer på soya, iallefall når det blir litt mengder av det. Vi bruker derfor stort sett bare havrebaserte produkter. Hun drikker havremelk (og synes det er veldig godt!) og jeg bruker havremelk i stort sett alt av mat der det ellers skulle vært vanlig kumelk. Vafler og pannekaker blir faktisk (etter vår smak) bedre med havremelk og eventuelt litt havrefløte enn med kumelk.

Jeg er ellers storforbruker av Oatley havrefløte. Den bruker jeg til alt der det ellers ville vært fløte/matfløte. Den er ikke piskbar, men er veldig anvendelig til alt annet. Jeg synes også den er god i hvit saus, men smaken er jo forskjellig.

Risgrøt lager jeg med kokosmelk og litt havremelk. Den må koke lenge og jeg bruker langkokt ris, koker opp og setter den i stekeovnen. Disse hurtigposene mener jeg å huske vi ikke kan bruke fordi de inneholder melk, men det er mulig jeg tar feil siden det er lenge siden det har vært aktuelt.

Jeg har ikke funnet noe som kan erstatte vanlig krem og som smaker godt. Alpro soya sin vispekrem synes jeg er grusom (og det samme synes den melkefrie). Jeg har løst det ved å lage andre kaker som den melkefrie jenta kan spise. Hun er ikke spesielt glad i kremkaker uansett, så det har ikke vært noe stort problem.

Rismelk bruker vi aldri. Det eneste vi bruker av det, er vel isen. Risis er en grei erstatning til is og min jente liker den iallefall godt.

Det er mange ok oppskrifter på [url]www.utenmelk.no[/url]


#35

Input sa for siden:

Jeg synes denne er helt utrolig god, men det er også det eneste av soyaprodukter jeg liker.


#36

Dixie Diner sa for siden:

Nei de er melkefrie, jeg bruker dem i ny og ne. Består av ris, vann, salt og vanillin. I hvert fall 5-minuttersen.

Mmm, risisen er god, spesielt den med skogsbær. Mye bedre enn soyaisene i boks. Men pinneisen av soya (den som ligner på Magnum) og kroneisene er gode, synes jeg.


#37

Dixie Diner sa for siden:

Den er kjempegod, synes jeg. Alle andre soyafløter smaker horribelt, men den er god.
Anbefaler krem av ris på sprayboks, den er veldig god, men kan være litt stress å få ut av boksen til tider. På den nettbutikken jeg linker til har de forresten utrolig mye snadder. Jeg kjøper alltid godteri til ungene der når det er jul, påske etc. De har melkefrie versjoner av Mars, Bounty, Snickers osv, og masse andre kjempegode sjokolader laget av bla. rismelk. Jeg og ungene hadde sjokoladekalender med rismelksjokolader i desember, kjøpt derfra. :nam:


#38

Lhi-My sa for siden:

Jeg synes den Alpro-fløten var grusom også, jeg da, men jeg har virkelig store problemer med alt som har det minste snev av soyasmak. Jeg klarte heller ikke spise vaniljekake laget med Alpro soya vaniljepudding. Hun som er melkefri liker dette godt og det er jo det viktigste. Jeg kan spise noe annet.


#39

Dixie Diner sa for siden:

Ja nei, det er jo smak og behag. Jeg kjenner bare ørlite soyasmak i den, men det er så lite at det er ikke plagsomt i det hele tatt. I iskremene (kun de på boks) kjenner jeg det mer, så de liker jeg ikke så godt. Alpro sin sjokolademelk er en favoritt her i huset, den liker alle, veganere eller ei, men ren soyamelk drikker vi ikke. I mat kjenner vi det overhodet ikke da. Jeg har laget saus av soyamelk til mange ikke-veganere, og alle skryter fælt og sier de ikke kjenner forskjell, så du er nok overfølsom ja. Jeg kjenner et par som er det. Men heldigvis finnes det jo mange andre gode erstatninger. :)


#40

Input sa for siden:

Jeg kjente ikke soya-smak av den i det hele tatt, men det er kanskje fordi jeg hadde i litt i overkant mye melis. :flau:


#41

Lhi-My sa for siden:

Eller du har veldig høflige gjester! :knegg:

Neida, jeg innser at jeg er sensitiv på soyasmaken. Jeg tror også det er lettere å venne seg til slike smaker når man ikke hele tiden veksler mellom "vanlig" smak og soyasmak. Datteren min takler det helt greit, men hun spiser jo bare erstatningene. Jeg kunne sikkert vent meg til det, jeg også, men det trenger jeg jo ikke.


#42

Dixie Diner sa for siden:

Tro meg, dette er ikke høflige gjester, de fleste rundt meg er direkte brutalt ærlige. :knegg: Men det er jo å foretrekke, for da vet jeg jo når jeg bommer og ikke.


#43

trøtt sa for siden:

Jeg liker heller ikke soyaalternativene. Ungene spiser soyayoghurt og soyais, ellers bruker vi ikke noe særlig med soya, havre er så mye bedre.


#44

Harriet Vane sa for siden:

Jeg synes havrefløte og havremelk funker fint. I rundstykker bruker jeg vann og olje eller vann og melkefri margarin. Hvis vedkommende tåler egg, så blir de mer smaksrike med et egg i.


#45

Dixie Diner sa for siden:

Det som er så greit med havrefløte, er at den fås tak i nesten overalt. Her får man havrefløte til både matlaging og visping både på Rema, Kiwi osv.
På Kiwi og et par andre butikker har de små porsjonspakker (type Kjeft med sugerør) med sjokolade-havremelk. De står i romtemperatur da, det er litt kjipt.


#46

GydaG sa for siden:

Og så jeg som nettopp skulle si at jeg ikke finner havrefløte noen steder.
Fant en til bruk i mat da, så den skal jeg teste ut i sausen i morgen tenker jeg.
Men havredrikk står det på de eneste havrekartongene jeg har funnet, enten 0,5 % fett eller rundt 4? Husker ikke, men det er det som erstatter melk eller har jeg ikke funnet havremelk enda?
Har vært på to ganske store Meny, en kiwi (der hadde de nada) og to Rema, og de sistnevnte hadde Imat havrefløte og altså Havredryck tror jeg det stod på dem.

Og så nam til den sjokoladekaka! Datteren kom hjem fra skolen i dag og hadde hatt natron og eddik-eksperiment, så da ville hun teste ut kakebaking for å se om det boblet like mye. Da ble det kake til venninnelunsj denne uka og da gitt. :D

Men jeg har pisket kokosmelk- og vel, jeg hadde oppi to ss melis som jeg leste ett eller annet sted, og det ble så mektig at jeg ikke vet om jeg orker. Men som tilbehør til den sjokoladekaka lengre opp her var det kjempegodt i følge mannen.

Tusen takk for mange tips og innspill, setter pris på det altså.
Og så har jeg nettopp våget meg på mmf, det var jo så enkelt og greit at selv jeg klarte det. Så heretter blir det nok mer av det, og eldste var svært fornøyd med det.


#47

Dixie Diner sa for siden:

Havredrikk er det samme som havremelk ja. :)
Har du prøvd å lage mandelmelk selv? Det er gøy, og smaker godt og. Jeg bruker det i smoothies av og til, og ungene liker å drikke det. Du lar 2 dl mandler ligge i bløt over natten, så blender du det i en kraftig blender eller food processor sammen med 2 dadler uten stein (kan sløyfes, men anbefales virkelig, Meny har deilige Medjool-dadler i løsvekt, smaker som karamell), 1 liter vann og gjerne ørlite rent vaniljepulver om du har. Kjør til en helt glatt masse. Sil den gjennom en tynnmasket sil så har du melk! Nøttemassen som blir til overs kan du bruke i kaker, kjeks osv, eller kaste den om du ikke orker å lage noe. :)

Er du i Sverige for å handle noen gang, har de enormt mye bedre utvalg der enn her, det er en skam. De har Alpro mandelmelk, enormt med yoghurtsmaker (bla. vanilje og kirsebær), og mye annet snadder. Jeg MÅ ta meg en tur i sommer.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.