Eldste blir åtte år, og jeg har lyst til å lage en fancy, men enkel kake til henne av denne typen:
Jeg har en hjerteformet kakeform, og tenkte å lage vaniljekakerøre som jeg deler i tre, blander i farge i tre nyanser, og steker hver for seg. Så stabler jeg dem oppå hverandre med et lag vaniljekrem og litt jordbærsyltetøy mellom lagene, og krem utenpå.
Jeg hadde antagelig fått prisen som årets mor av Snuppa dersom jeg hadde fått til noe sånt.
Tror du egentlig klarer deg med en rød evt en rosa og tilsetter litt mer for hvert lag . Når jeg lagde regnbuekaken laget jeg den kun med hvitter , ikke eggeplomme for å få den mest mulig hvit .
Jeg syns denne kakebunnen er god. Den passer fint å farge siden den er veldig hvit i utgangspunktet. Kjempegod med friske bringebær og krem mellom lagene. Litt tyngre enn vanlig sukkerbrød, og smaker mere også.
Jeg laget denne til eldste sin bursdag et år. Stor suksess, og alle lurte å hvordan jeg hadde klart å få det til. Sorry stort bilde.
Det er såre enkelt, du bare lager lys kakerøre og fordeler i så mange skåler som du vil ha antall farger. Farg hver røre med forskjellige Wiltonfarger (konditorfarge funker ikke her altså) og hell først den ene skåla midt i kakeformen, så heller du neste skål oppi den forrige røra, altså bare heller den midt på. Og så den neste oppå der igjen and so on. Den ytterste røra vil bre seg utover og lagene oppå vil følge etter. Resultatet blir som på bildet. Jeg har også laget muffins på samme måte. Dødskult.
Jøss, er du på krigsstien mot konditorfarger for tida, eller? De gelefargene fra wilton bruker jeg med den beste samvittighet, man bruker jo så utrolig lite, og spiser det så sjelden, at det spiller ingen rolle.
Nei, ikke helt krig mot dem, men jeg liker ikke helt trenden med utrolig mye kunstige farger. Det er morsomt med farger, men noen av dem er direkte tvilsomme som mattilsetning. Jeg må innrømme jeg reagerer mer enn litt på regnbuekaker :rolleyes:
Jeg er ikke noe fan av unødvendige tilsetninger sjøl, men mikroskopiske mengder i en matvare som spises et par-tre ggr i året, nei det greier jeg ikke å hisse meg opp over.
Det er jo det som er genialt med Wiltonfargene. Man bruker så ørlite av dem. Jeg lager denne til barneselskap to ganger i året helt uten noen som helst frykt for at barna skal dø av kreft.
Hehe, litt Brillantcarmoisin E122 går sikkert greit for en veganer også. Uansett, man bruker alltid kun litt av dem og de har vist seg skadelig selv i denne konstetrasjon.
Den røde Wiltonfargen er vegansk. Jeg bruker ikke den uveganske røde vanlige konditorfargen. Det er sikkert ikke helsekost, men vi lager slik kake ca 2 ganger i året. Vi unngår allerede et tonn av andre potensielt skadelige ting i kosten så dette har jeg ingen skrupler med.
Så få ganger i året det er aktuelt å bruke slike farger, så kan jeg ikke si det bekymrer meg.
Jeg orker heller ikke å bruke all energi på å bekymre meg over alt i vårt miljø som kan påvirke oss negativt. Da ville jeg blitt mentalt syk tror jeg.
Jeg velger å fokusere på sunt kosthold i hverdagene, og så får fest være fest.
Det er vel heller en trend at man begynner å lage fler og fler naturlige farger. Jeg syns det er å begynne i feil ende å reagere på regnbuekaker, i stedet for unødvendig tilsetning av farge i hverdagsmat. Man kan selvsagt gjøre begge deler parallellt, jeg ser det, men alt i alt tror jeg folk er mye mer bevisst dette enn for 10 år siden, det forskes mer på det, og det mange tar mer bevisste valg.
Nettopp.
Er man interessert er det bare å google "natural food dyes" og man får opp både leverandører og oppskrifter til hvordan man kan gjøre det selv. Som her for eksempel. India Tree er en leverandør av naturlige farger.
[quote=Tallulah;3596686]Jeg syns det er å begynne i feil ende å reagere på regnbuekaker, i stedet for unødvendig tilsetning av farge i hverdagsmat.
Det jeg reagerer på er at det ikke er noe sammenhenge mellom farge, smak og ingredienser, den natrulige logikken mellom rødfargen som eventuelt ville vært bringebær-, jordbærsmak eller noe slikt er helt borte. Og når det gjelder blåfargen spesielt tenker med en gang på forskningen som indikerer på at vi helst burde slippe å få det i oss. Det virker kunstig og falsk. Det er noen få alternativer til naturlig blåfarge (uttrekk fra kamille bland annet), men de er nesten aldri brukt på grunn av holdbarheten. Ikke at jeg aldri bruker fargestoffene selv, jeg lager av og til rosamarsipan roser med grønne blader, men ellers er det ingrediensene selv som setter smak og farge på maten jeg lager.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.