Det finnes så mange spennende små butikker, restauranter og annet som drives av utlendinger med et utbud som man ikke finner på Rimi og i kjedebutikker. Jeg har ikke vært så flink på å besøke så mange av dem de siste årene, mer enn noen grønnsakshandlere som jeg besøker ganske ofte.
Kan du anbefale meg og andre noen av disse stedene der man kan finne små bortgjemte skatter, spennende mat, andre produkter, god service eller bare en kulturell opplevelse?
I dag var vi på Grønland for å reparere en mobil og vi var inne i en butikk ved siden av Kiwi pånGrønlandsleiret 25. God service og greie priser.
Så kjøpte vi nan-brød på et bakeri i samme kvartal, litt nærmere politihuset. Bakeriet ligger inne i en bakgård.
I tillegg så var det en fantastisk brukthandel litt nærmere polithuset.
Jeg er ofte i grønnsaksbutikken som ligger på Vinderen. Flotte grønsaker, frukter og annen mat.
For såvidt. Men er ikke veldig bekymret kjenner jeg, siden det jeg kjøper på slike butikker er frukt, grønnsaker, ris og krydder. Og kanskje en og annen boks med tomater og muligens te.
Ellers har jeg aldri tenkt på dette, men når det nå først er omtalt så kommer det jo ikke som et sjokk egentlig. Sånn med tanke på alt det "rare" som blir importert fra andre land som kanskje ikke har så stort fokus på transfett enda. :gruble:
På Grønlands torg ligger det en super grønnsakshandel, som faktisk presset ut den skikkelig dårlige Rema-butikken som lå der tidligere.
Litt lenger bort ligger en av Evita-filialene, Grønlands egne, lille kaffekjede. Ikke alltid den raskeste servicen, men de lager utrolig deilige små muslibars.
På Grønland ligger også Oslos første pakistanske fastfood-restaurant Desi Kitchen (selv om de andre ikke akkurat er slowe i serveringen, de heller). Min favoritt er riktignok Punjab Tandoori, den originale indiske restuaranten på Grønland. Her er det litt soupnazi-tendenser, det går fort og når det er din tur bør du ha tenkt ut hva du skal ha. Null fuzz, og deilig mat.
Grønland tror jeg også er det stedet i Oslo hvor du finner mest moderne kunst, innenfor minst radius. Det bugner av små gallerier, blant andre Unge Kunstneres Samfunn, 0047, 1857 og Galleri-Map.
Cafeteatret ligger også her, Nordic Black Theatres hjemmescene, og hvor du også kan spise i cafeen som er åpen hver ettermiddag. Vegg i vegg ligger cafe saba som drives av kirken bymisjon. Jeg har ikke testet den, men det er alltid andre fullt der.
Kulturskolen i Oslo holder også til på Grønland, i den gamle politistasjonen. Der ligger også Interkulturelt museum, en delen av Oslo Museum. Vel verdt et besøk! Her er det også en hyggelig og veldig god cafe, kalt Vann og Brød. I tillegg til galleritettheten tror jeg Grønland leder på cafetetthet også. I lokalene til museet og kulturskolen arrangeres Barnas Verdensdager hvert år i november. Det er et fantastisk arrangement hvor ungene kan lære indonesisk dans, spille instrumenter fra Siri Lanka, besøke et marrokansk marked, spise mat fra flere ulike land, lage nicaraguanske drager, teste kung fu og en masse annet. Kjempegøy!
Grønland er rett og slett det eneste stedet i Oslo som er internasjonal storby. :hjerter:
Det er et område preget et eksotisk utbud av diverse tilbydere av matvarer fra Midtøsten og østafor, som har vokst frem siden 80-tallet. Dette har tiltrukket seg kunstnere, alternative, ei blokk med homser og ivrige urbanister som har gitt et marked for kunstvirksomhet og et voksende uteliv.
Imidlertid blir det stadig mer møblert. De løse fuglene dør, innrøkte institusjoner renoveres. Sist jeg gikk over Grønlandsleiret hadde Kaffebrenneriet etablert seg i den gamle brannstasjonen. Omtalt i selveste New York Times.
Nylig leste jeg en reiseomtale om Brussel i en større norsk avis, journalisten måtte reise flere kilometer for å få seg sin sårt tiltrengte latté i byens eneste utsalg av denslags. Tenke seg til å bli avspist med en liten kopp svart og en sjokoladebit....:D
Det kommer an på hva slags cassava. Den som er vanlig i Sør-Amerika har blåsyreproblemt.
Edit: feilinformasjon fra min side - dette har visst ikke noe med verdensdel å gjøre, men med type cassava og vekstforhold. Uansett hvor den er fra: cassava må skrelles og ikke spises uten ordentlig varmebehandling.
Ja, jeg er enig at det er andre merker og mat enn de vanlige daglivarekjedene, men det er veldig standard utvalg. Som om alle flerkulturelle butikker tar inn fra samme grossist, og ikke alltid top kvalitet på varene. Det gjelder selvsagt ikke alle varer, og den største fordelen med å handle i slike butikker synes jeg er utvalget av frukt og grønt. Den dagen de får påfyll av ferskvarer er det gøy å handle der.
Cassava varieties are often categorized as either sweet or bitter, signifying the absence or presence of toxic levels of cyanogenic glucosides, respectively.
Cassawaene jeg har kokt er ikke kjøpt i Norge, altså - de er dyrket i helt andre strøk av verden. (En viktig presisering når jeg plutselig så for meg tilfeller av blåsyreforiftning pga påståelig FP-dame. :skremt:)
Det er ikke noe hokus pokus, det gjelder å være på Økern torg tidlig om morgenen. Der handles det inn fra eksakt samme grossistledd, av og til samme som kjedene. Førstemann til mølla. Det er slike utsalg over hele byen på sentrale knutepunkt. Tyrkerne er best.
Jeg ble veldig usikker etter å ha googlet litt, og det ser ut til at jeg tar feil hva angår verdensdeler. Dette har med type cassava å gjøre, men også vekstforhold mm. Der jeg har erfaring med cassava fra, var det tilstrekkelig å skrelle den og koke den på vanlig vis, men det kan altså ha noe med kvaliteten på jorda den er dyrket i snarere enn hvor dette er. Jeg går inn og redigerer innlegget der jeg påsto det så ikke noen blir feilinformert. Sorry. Og ingen må spise rå cassava!
Jeg slår et slag for Red Sea Star, etiopisk restaurant i Storgata. Absolutt ikke fancy, og med ganske eksotisk service, men maten er god. Dessuten får man gjerne et kjempefat med injera - en slags pannekake - hvor de ulike rettene ligger oppå, og så er det meningen at alle tilstedeværende spiser med hendene fra dette fatet. Det er ganske festlig. Sjefskikadorkelneren fnyser foraktelig om man skulle komme til å spørre etter bestikk, men kan til nød finne frem en kniv til de største kjøttstykkene. :nikker:
Jeg synes Red Sea Star var direkte dårlig sist gang jeg var der -altså dårlig mat! Jeg har vært der mye, og på tross av interessant service likt meg godt. Men sist gang var så dårlig at jeg ikke tror jeg gidder å gå dit igjen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.