Jeg må gjøre noen grep for å få magen min i orden tror jeg, og det første jeg vil prøve er å spise mindre brød. Jeg spiser pr. i dag ca. 4 skiver daglig og må erstatte disse skivene med noe som ikke er gjærholdig. Knekkebrød og grøt er det eneste jeg kommer på. Begge måltidene inntas utenfor huset, så jeg ser bare begrensninger nå og ser for meg at det blir tonnevis med knekkebrød fremover. Finnes det andre kilder korn og karbo som kan spises med appelsinmarmelade og skinke? :p Sunt er er must.
Jeg ønsker gode tips til hvordan jeg håndterer dette og gjerne erfaringer fra dere som har gjort det samme.
Har du vurdert å spise mer lunsj og middagsmat sånn generelt i løpet av dagen?
Jeg har ikke spist en brødskive på halvannet år og jeg opplever det ikke som vanskelig. Bruker endel hjemmelaget knekkebrød for å ha noe å ha pålegget på, men kan også bruke pålegg på salatblader eller spise kun pålegg. Velger egg til frokost noen dager i uken, middagsrestert til lunsj osv.
Mulig jeg misforstår deg nå, men det gjør jeg allerede. Jeg spiser bare en liten frokost og mer til lunsj og middag og så en liten kvelds som oftest bare er en frukt og yoghurt. Lunsjen er litt vanskelig fordi jeg ønsker å delta i lunsjordningen på jobben. Det er brød/knekkebrød og pålegg som er alternativet de aller fleste dagene. Jeg føler på å bare spise pålegg når det er et slags spleiselag mellom kollegene og arbeidsplassen. De dagene vi har salat er det veldig greit, og da får jeg oftest ikke vondt i magen heller fordi jeg kan velge bort de to obligatoriske brødskivene.
Nå skjønte jeg ikke helt hva du mente? :flau: Pakkene? Er det mindre gjær i lavkarbobrød? Jeg tror det er gjæren som gjør at jeg får magetrøbbel nemlig. Spiser jeg en fersk bolle eller et skolebrød så får jeg halsbrann og kolikksmerter. Brød gir ikke så stort ubehag, men det er kjipt nok til at jeg ønsker å gjøre noe med det.
300 g siktet hvetemel
150 g sammalt rug, finmalt
50 g hvetekli/kruskakli
1 ts salt
1/4-1/2 salt
Ca 4 dl vann (noen ganger rører jeg ut litt honning i vannet)
Rør kjapt sammen, deigen kan godt være klissete og litt løs. Hev under plast i 12-24 timer. Ta deigen ut av bollen, helle den på godt melet bakeunderlag og brett den inn over seg selv et par ganger. Som om du bretter en konvolutt. Sett en bolle over den og la den heve videre. Etter minst 1,5 time skrur du ovnen på 250 grader og setter inn et ildfast fat/gryte med lokk. La den stå en halvtime. Ta ut den varme gryten og "hell" deigen i gryten. "Rist" den litt på plass. Skjær gjerne et kryss i brødet på toppen. Stek i 45 minutt med lokk og ca 15 minutt uten.
Det knekkebrød tilgjengelig på jobb, så spørsmålet var egentlig alternativ til knekkebrød, ja. Jeg ser for meg at jeg blir litt lei av knekkebrød etterhvert.
Jeg er veldig glad i brød. Det er vel det som er kjernen her. Gruer meg til å kutte det ut.
Hvis du er nødt til å ha noe med pålegg på blir det jo knekkebrød som blir alternativet, evnt hjemmebakte scones/bakepulverrundstykker, om du er sikker på at det er gjær, og ikke hvete du reagerer på. Ellers fins det jo masse fine alternativer til brødmat; salat, muesli, smoothie, grøt, egg osv. Til jobblunsjen kan du enten ta med salat og ha oppi ost og skinke fra bordet, eller ta med en hjertesalat og ha pålegg på den. Hjertesalatblader med italiensk salat og skinke er kjempegodt.
Det finnes en del brødalternativer uten gjær, men det kommer jo litt an på hvor mye mulighet du har til å lage selv og ta med. Jeg kaldhever gjærdeiger og bruker veldig små mengder gjær, da blir det ikke så tøft for magen. Det hjelper faktisk også å riste brødskivene, fikk jeg tips om fra ernæringsfysiologen. Ellers har jeg for eksempel lagd brødvafler (mye havregryn, ikke sukker) eller scones og sånt som ikke har gjær. Hvis du liker rugbrød, er den typen som heter Vollkornbrot uten gjær, selges i butikken i skiver, så velidg praktisk å ha på jobb e.l.
Utover det er det jo ofte enklest å spise helt andre ting, salat, omeletter, middagsrester etc., men skjønner dilemmaet med lunsjordningen. Kan du evt. ha med eget brød i et eller annet format og så bare spise pålegg?
Tenkte på møllerens lavkarbobrød - det er ferdigmix som skal tilsettes vann og olje eller noe sånn. Lurer på om det er bakepulver i den. Står hevemiddel (E450, E500 og E341) i innholdsfortegnelsen.
Har dere brødrister på jobb? Jeg hadde en kollega som ikke tålte gjær så godt, men hun tålte det bedre hvis det var ristet, uvisst av hvilken grunn.
Hjemmelagde knekkebrød er veldig godt da. En dag i ny og ne kan du kanskje lage deg en omelett og ta med på jobben, så kan du ta litt ost og skinke fra fellespålegget som du strimler opp og har ved siden av?
Hjemmelagde knekkebrød er godt ja, iallefall fint med litt variasjon! Jeg blir aldri lei av knekkebrød jeg, spiser mye av de i de store hvite posene (som henger sammen to og to... husker ikke hva de heter)
Min mor elsker disse rundstykkene og baker dem hele tiden. Hun spiser ikke hvetemel,og unngår gjær så godt hun kan. Chiafrøene kan erstattes med linfrø. Jeg pleier å bake dobbel porsjon siden en porsjon bare er 4 stk.
Jeg lager ofte dette brødet, uten mel og gjær;
[size=3][/size]
1 brød:
4 egg
1,5 ts bakepulver
4 ss linfrø
60 g kruskakli
50 g sesamfrø
45 g solsikkekjerner
3 ss olje
1/2 boks Creme Fraiche ( Ikke lettutgave, men full fett varianten 35% fett)
Visp eggene sammen med elektrisk visper, til det er luftig men ikke eggedosis, og bland så bare i resten. Rør sammen med en vanlig visp og hell i form m bakepapir. Strø evt.litt sesamfrø på toppen.
Så enkelt som det kan bli!
Steke v 180 grader i 55 min på nederste rille.
Oppbevares i kjøleskap i opptil 2 uker.