Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjenner du til skjør-ost?

#1

Syrin sa for siden:

Eg har oppdaga at det finst ein norsk "ekvivalent" til den islandske skyr'en. Det er skjør, eller skjørost! Som jo er logisk, namnet i betraktning. Eg ser at Rørosmeieriet lagar den. Osten er basert på skumma melk (slik som skyr på island er).

Vi er veldig, veldig glad i skyr her i huset. Mannen er islending, og islendingar et i snitt 11 kilo skyr i året :knegg: Dei et altså IKKJE den der aspartam-varianten ein får kjøpt i Norge. Den kjøper vi ikkje, men vi tar gjerne naturell-varianten der vi finn den. Rører den opp med sukker og fløyte, eller bær.

Skyr er jo ein ost som vikingane sannnsynligvis hadde med seg då dei reiste til Island. Så at den ikkje skulle finnast her var ei gåte for meg. Heilt til eg nå fann ut at joda, den er ikkje ukjent, men at den nesten har gått ut av bruk hos oss. Da lurer eg på om nokon her kjenner til skjør?

Mange framgangsmåtar på nett, m.a. her.

Vi har tenkt å begynne å lage skjør /skyr heime. Har tenkt å skaffe ei god panne der ein kan regulere temperaturen. Svigerfar kjem neste månad og kan ta med ein boks skyr som vi kan ha som start (vi syns islandsk skyr er litt betre enn den norske). Og så treng vi løpe. Er litt forundra over at Rørosmeieriet seier at skummamelka må vere syrna, men alt vi finn av oppskrifter for skyr på nett seier at det er søt skumma melk.

Nuvel - kjenner du til skjør eller skjørost?


#2

Bluen sa for siden:

Ja, grøss og gru - fra mannens østerdalsslekt. Nytes helst med en god ladning seterrømme en varm sommerdag. :skremt:


#3

Syrin sa for siden:

Ja, det sto hos Rørosmeieriet at det kunne bli servert med rømme. Men det må da bli veldig, veldig surt??

Eg likar det best med sukker og fløyte :D Men også mindre søtt, og med bær. Det er vel som kesam omtrent. Eller for den del, yogurt naturell, bortsett frå at det ikkje er yogurt, men ost.


#4

Mjau sa for siden:

Ja, fra mammas familie i Østerdalen. Den ser ikke ut som på bildet ditt da, men med som cottage cheese.
Den blandes med kulturmelk og seterrømme, og dryss med sukker. Det vekker skikkelig gode barndomsminner, selv om jeg ikke syns det er noen kulinarisk høydare i dag.
Spiser dog en dæsj år vi er på hytta i traktene min kor kommer fra, sånn for gamle dagers skyld. :jupp:

Jeg har også kjøpt det på Meny, fra rørosmeieriene tror jeg.


#5

mina sa for siden:

Jeg har hørt om skjørost, men har aldri smakt.

Har kjøpt skyr et par ganger, det er grøsselig!


#6

Mjau sa for siden:

Her var det et megasvært bilde av en boks skjørost..


#7

Syrin sa for siden:

Ser nå at det også kan bli kalla kvarg. Eg veit ikkje om alt dette egentlig er det samme, altså om kjemien i alt dette her er lik. Men det er i alle fall ost som er basert på skumma melk.


#8

Mjau sa for siden:

Nommin, så søtt et lite bilde da gitt... :eek:


#9

Mjau sa for siden:

Jeg forstår riktignok ikke helt sammenlikningen med snjo og skyr. Det er jo en helt annen konsistens, men kanskje noe samme næringsinnhold? Masse protein, lite fett.


#10

Syrin sa for siden:

Takk!
Sto også litt her hos Aperitif.
Stussar framleis på at det er laga på sur skummamelk. Eg har forstått det slik at den på Island er laga på søt skumma melk. Dette må eg finne ut av...


#11

Mjau sa for siden:

Men den på Island har kanskje en annen konsistens? Og er ikke ruglete og oftere, men mer kremaktig i konsistensen?


#12

Syrin sa for siden:

Den med frukt er ikkje særlig god nei. Den som er naturell skal ikkje etast rett ut av boksen, men blandast med søtt og/eller fett, alt etter kva ein ønsker sjøl :)

(kunne aldri ha funne på å blande det med rømme... skyr naturell er veldig surt)


#13

Syrin sa for siden:

Konsistensen er som naturell skyr i Norge. Dei med frukt er omtrent som norsk fruktyogurt. Og har antagelig ganske mykje sukker i seg. Dei er veldig søte og gode i alle fall.

Naturell-varianten er veldig pop blant lavkarbo-folk. Og bodybuilders.


#14

Erica sa for siden:

Skjørost er vanlig her jeg bor, og jeg kan ikke helt se at det er det samme som skyr? Skjørost er jo som pultost som ikke er modnet, den er tørr og litt smakløs på en måte. Men absolutt spisende med seterrømme og sukker på.


#15

Mjau sa for siden:

Sånn tenker jeg og. At skyr og skjørost virkelig ikke er det samme. Jeg har smakt og sett begge deler.

Mulig skjør er noe annet enn skjørost igjen da. Det vet jeg ikke.


#16

Pøblis sa for siden:

Nam! :knegg: Det er genetisk. Rømmsoll er jo noe av det beste som finnes en varm sommerdag i skogbygdene lengst øst i landet. Nytt med flatbrød og spekepølse mens myggen (og knotten) svermer rundt. :hjerter:


#17

Pøblis sa for siden:

Jeg kjenner også skjørosten. altså. Den er jo tørr og grynete og smaker mer som cottage cheese - bare at den altså er mye tørrere.


#18

Syrin sa for siden:

Ok - så den er ganske fast denne skjørosten? For skyr er ikkje det
Er Rømmesoll skjørost med rømme det da? Det meiner eg da far min har snakka om :undrer: Det er jo ein jungel der ute, når det gjeld tradisjonelle melkevarer!!!


#19

Mjau sa for siden:

Sånn ser skjørosten ut når den ikke er iblandet rømme og kulturmelk. Den blir overhodet ikke myk når den røres i.


#20

Syrin sa for siden:

Åkei, det der er ikkje skyr i alle fall! Kanskje det er fordi den er laga på sur skumma melk. Jaja, da kan eg stryke skjør-ost av lista da, sjølv om teorien var så fin. Det blei påstått at dette er det samme.



#22

Syrin sa for siden:

I følge wiki er skyr i alle fall laga på søt melk. Ved upasteurisert melk brukar ein den delen som er igjen når topplaget med fløyte er tatt bort. Ein har deretter i bakteriekultur.

Moderne skyr blir laga med pasteurisert skumma melk.

en.wikipedia.org/wiki/Skyr


#23

Elisabet sa for siden:

Jeg kjenner til det og svigers spiser det også, men har aldri smakt det selv. Mannen min er fra nesten Rørostraktene så da er det kanskje ikke så rart at de kjenner til det og at jeg har hørt det derfra.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.