Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kakeutfordring: Mamma, kan du lage ninjakake til bursdagen min?

#1

Kaprifol sa for siden:

Ja, kan jeg det, mon tro?

Barnet blir 6 år og ønsker seg en blå Ninjakake.

Han liker ikke marsipan, så jeg bør lage en annen type lokk.

Hvordan lager jeg lokk av annet "materiale"?
Hvordan får jeg lokket skikkelig blått?
Hvilken kake lager jeg som basis?


#2

Kaprifol sa for siden:

Bill. mrk.: Tar gjerne en utfordring.


#3

Tallulah sa for siden:

Jadda! Du kjøper ferdig sukkerfondant som du farger blå med gelefarge fra cacas. De smaker ikke så vondt, og er drøye i fargen. Du kan også tilsette litt smak med smaksoljer, for de fondantene er ikke akkurat superdigge. Men bedre enn marsipan. Eventuet så kan du lage marshmallowfondant selv. Den smaker (marginalt) bedre, men jeg syns det er et forbasket kliss å lage.

Jeg ville brukt saftig sjokoladekake som basis.


#4

Niobe sa for siden:

Det ligger et bilde av min i bursdagskakebildetråden. Jeg laget sjokoladekake med marshmallowfondantlokk. Jeg synes mmf er lett å lage, og det er mindre styr å farge den når man kan ha farge i mens massen fremdeles er flytende.


#5

Kaprifol sa for siden:

Hvor kjøper jeg sukkerfondant i Oslo? Og hvor drar jeg for å finne blå geléfarge fra cacas?


#6

Neket sa for siden:

Jernia har blå gelefarge. :jupp:

Sukkerfondant vet jeg ikke. Kanskje Jernia har det også?

Ja, også kul kake da!


#7

Nenne sa for siden:

Jernia.

#8

Tallulah sa for siden:

På Cacasbutikken! i kongensgate 14. Der kan du gå helt kakebananas. Eventulet på Bakeshop på Sagene.


#9

Kaprifol sa for siden:

Jeg fant bildet, kjempekul kake!

Hvordan lager du mmf? Har du en oppskrift som fungerer for denne typen kake?


#10

Kaprifol sa for siden:

Jeg fant oppskrift til marshmellowfondant på sidene til Cacas. Og så må jeg selvsagt en tur på Cacas-butikken.


#11

Kaprifol sa for siden:

Skal vi se. Jeg kommer til å trenge blå, hvit, svart og hudfarget fondant. Trenger jeg å kjøpe hvit farge for å farge fondant hvit, eller blir fondanten hvit? Marshmellows er jo hvite. I tillegg trenger jeg en smakstilsetning til fondanten. Regner med de har hundre ulike hos Cacas.

Så skal jeg kjevle ut fondanten. Jeg har bakeunderlag fra Tupperware, det pleier å duge til marsipanlokk. Funker det bra til fondantkjevling også? Det er nok på dette punktet det er rom for frustrasjon.


#12

Tallulah sa for siden:

Kaprifol, det er ganske lett å kjevle ut. Jeg bruker melis som mel. Også bør det være tørt, og ikke badstuvarmt i rommet.


#13

Kaprifol sa for siden:

Takk, Tallulah. Jeg forsøker meg på kjevlinga med melis i beredskap, etter barnas leggetid.

Forresten artig hvordan du har staket opp kursen for meg i det siste i sentrum. Fra skate-butikk til cupcakes-butikk. :fnise: Allsidighet er tingen.


#14

Niobe sa for siden:

MMF er mye lettere å kjevle enn marsipan. :jupp: Den revner ikke like lett.


#15

Tallulah sa for siden:

:humre: Takk! Jeg kan fortelle at det ligger en fin kjolebutikk vegg i vegg med cacas-butikken også, om du skulle trenge noe retro. :knegg: Når jeg først er i gang, liksom.


#16

Mirmell sa for siden:

Fondante blir helt hvit, ja. Og det er mye enklere å farge fondaten mens man lager den, enn å farge ferdig marsipan.
Jeg bruker fargen "Ivory" til å få hudfarget marsipan/fondant.


#17

Kaija sa for siden:

Den blir sikkert populær. Jeg måtte lage Ninjago-Kai til seksåringens bursdagsselskap. Da bygde jeg om en Byggmester Bob kake, og pyntet med vanlig farget smørkrem. Fordelte kremen med spatel i stedet for sprøyte, og fikk til en kul kake. Lykke til!


#18

Blåbær sa for siden:

Siden det er Lego ville jeg brukt gul istdenfor hudfarget. :bidrar med det lille jeg kan bidra med her:


#19

Veronal sa for siden:

Du kan få blå Wilton-farge av meg, hvis du ikke har kjøpt selv allerede. Jeg kan legge en boks med blå farge på plassen til yngstemann - jeg tok nemlig nylig av litt (mer enn nok) til en kollega, men han ble så gira at han endte med å kjøpe selv - så han ga meg det tilbake. Si fra hvis du vil jeg skal ta med i morgen!


#20

Che sa for siden:

Håper på å få se resultat og gjerne betraktninger om vanskelighetsgrad


#21

arrow sa for siden:

Nesten all blå konditorfarge er av den tvilsomme sorten, E133 for eksempel har vært forbudt i en rekke land innen EU selv om den nå generelt er tillatt. Det er mest av EU byråkratiske hensyn det er blitt slik, enn at man har ønsket mer utstrakt bruk av stoffene i disse landene, blandt annet Sverige og Norge.


#22

Kaprifol sa for siden:

Veronal, jeg vil gjerne ha. Gul hudfarge er også notert - rimelig logisk i grunnen...


#23

Veronal sa for siden:

Jeg tar med i bhg i morgen!


#24

Tallulah sa for siden:

Kan du utdype? Både hva som er farlig, og hvorfor du mener det er av byråkratiske hensyn?


#25

arrow sa for siden:

Inntil for et par år siden var blant annet E133, som både Wiltons og Cacas blåfarger er basert på, forbudt brukt i mat i Norge. De er kun blitt tillatt fordi Norge automatisk innfører EU direktiver eller det gir for mye motstand å unngå dem, ikke fordi norske forskere eller norsk mattilsyn ønsker det (i dette tilfelle tvert i mot). Det er massevis av indikatorer på at en rekke av dem ikke burde være tilsatt mat, jeg har sett rapporter fra forskning som viser risikofaktorer spesielt allergiske reaksjoner, men også økt kreftrisiko. Det tar tid å spore dem opp og linke til dem, men de er å finne om man leter. Her er en liten artikkel fra aftenposten som viser litt av situasjonen.


#26

Tallulah sa for siden:

Mattilsynet sier det motsatte i artikkelen du linket til, at EU-direktivene er svært strenge. Jeg er helt enig at man skal være forsiktig med tilsetningstoffer altså, men jeg ønsker å gå dypere i det enn "det er farlig, det sier massevis av forskere og artikler". :)


#27

arrow sa for siden:

Mattilsynet setter i disse dager sin lit til EU-rapporter, men før mattilsynet mistet sin autoritet overfor EØS-avtalen var de ikke villig til å godkjenne blant annet 133 og 131 for farging av mat her i landet. Atle Wold har flere ganger rådet folk til selv å velge bort E-stoffene de ikke ønsker, og ut fra et par intervjuer i NRK (tror det var i Puls) samsvarer ikke synspunktene til alle medlemme av Mattilsynet helt med deres EU modifiserte budskap. Uansett, om man ikke har et gjevn strømm av disse stoffene i kosten burdet det ikke være noe umiddelbar grunn til bekymring.


#28

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke det er en motsetning som beviser noe som helst mellom å anbefale folk å velge bort det de ikke vil ha, og samtidig mene det er genrelt safe å spise det, altså. Vi snakker om fargestoffer, det er tross alt ikke nødvendig i det hele tatt.

Men ønsker du å fortsette å snakke om fargestoffer i mat, foreslår jeg å lage en egen tråd framfor å diskutere det i alle kaketrådene på forumet. :)


#29

arrow sa for siden:

...det er jo der blåfargen lyser rett i blikket mitt !! :eek:


#30

Kaprifol sa for siden:

Interessant å diskutere blåfarge, absolutt. Men - jeg har bestemt meg for å bruke blåfarge, sågar kortreist blåfarge, fra Cacas. Blåfargen er ikke en vanlig tilsetning i vår kost.

Jeg fant på sidene til Mattilsynet om E133 briljantblå:

Greit nok at man skal unngå tilsetningsstoffer i det daglige, men dette er jo en enkeltstående hendelse med én kake. Jeg tror det skal gå greit.


#31

Kaprifol sa for siden:

:blomster: Takk!


#32

Kaprifol sa for siden:

Fargene er innkjøpt; blått, svart og gul.
Trinn to: Ingredienser til marshmellowfondant.

Kjolebutikken ved siden av cacas var dessverre stengt, tøffe antrekk utstilt i vinduet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.