Jadda! Du kjøper ferdig sukkerfondant som du farger blå med gelefarge fra cacas. De smaker ikke så vondt, og er drøye i fargen. Du kan også tilsette litt smak med smaksoljer, for de fondantene er ikke akkurat superdigge. Men bedre enn marsipan. Eventuet så kan du lage marshmallowfondant selv. Den smaker (marginalt) bedre, men jeg syns det er et forbasket kliss å lage.
Det ligger et bilde av min i bursdagskakebildetråden. Jeg laget sjokoladekake med marshmallowfondantlokk. Jeg synes mmf er lett å lage, og det er mindre styr å farge den når man kan ha farge i mens massen fremdeles er flytende.
Skal vi se. Jeg kommer til å trenge blå, hvit, svart og hudfarget fondant. Trenger jeg å kjøpe hvit farge for å farge fondant hvit, eller blir fondanten hvit? Marshmellows er jo hvite. I tillegg trenger jeg en smakstilsetning til fondanten. Regner med de har hundre ulike hos Cacas.
Så skal jeg kjevle ut fondanten. Jeg har bakeunderlag fra Tupperware, det pleier å duge til marsipanlokk. Funker det bra til fondantkjevling også? Det er nok på dette punktet det er rom for frustrasjon.
:humre: Takk! Jeg kan fortelle at det ligger en fin kjolebutikk vegg i vegg med cacas-butikken også, om du skulle trenge noe retro. :knegg: Når jeg først er i gang, liksom.
Fondante blir helt hvit, ja. Og det er mye enklere å farge fondaten mens man lager den, enn å farge ferdig marsipan.
Jeg bruker fargen "Ivory" til å få hudfarget marsipan/fondant.
Den blir sikkert populær. Jeg måtte lage Ninjago-Kai til seksåringens bursdagsselskap. Da bygde jeg om en Byggmester Bob kake, og pyntet med vanlig farget smørkrem. Fordelte kremen med spatel i stedet for sprøyte, og fikk til en kul kake. Lykke til!
Du kan få blå Wilton-farge av meg, hvis du ikke har kjøpt selv allerede. Jeg kan legge en boks med blå farge på plassen til yngstemann - jeg tok nemlig nylig av litt (mer enn nok) til en kollega, men han ble så gira at han endte med å kjøpe selv - så han ga meg det tilbake. Si fra hvis du vil jeg skal ta med i morgen!
Nesten all blå konditorfarge er av den tvilsomme sorten, E133 for eksempel har vært forbudt i en rekke land innen EU selv om den nå generelt er tillatt. Det er mest av EU byråkratiske hensyn det er blitt slik, enn at man har ønsket mer utstrakt bruk av stoffene i disse landene, blandt annet Sverige og Norge.
Inntil for et par år siden var blant annet E133, som både Wiltons og Cacas blåfarger er basert på, forbudt brukt i mat i Norge. De er kun blitt tillatt fordi Norge automatisk innfører EU direktiver eller det gir for mye motstand å unngå dem, ikke fordi norske forskere eller norsk mattilsyn ønsker det (i dette tilfelle tvert i mot). Det er massevis av indikatorer på at en rekke av dem ikke burde være tilsatt mat, jeg har sett rapporter fra forskning som viser risikofaktorer spesielt allergiske reaksjoner, men også økt kreftrisiko. Det tar tid å spore dem opp og linke til dem, men de er å finne om man leter. Her er en liten artikkel fra aftenposten som viser litt av situasjonen.
Mattilsynet sier det motsatte i artikkelen du linket til, at EU-direktivene er svært strenge. Jeg er helt enig at man skal være forsiktig med tilsetningstoffer altså, men jeg ønsker å gå dypere i det enn "det er farlig, det sier massevis av forskere og artikler". :)
Mattilsynet setter i disse dager sin lit til EU-rapporter, men før mattilsynet mistet sin autoritet overfor EØS-avtalen var de ikke villig til å godkjenne blant annet 133 og 131 for farging av mat her i landet. Atle Wold har flere ganger rådet folk til selv å velge bort E-stoffene de ikke ønsker, og ut fra et par intervjuer i NRK (tror det var i Puls) samsvarer ikke synspunktene til alle medlemme av Mattilsynet helt med deres EU modifiserte budskap. Uansett, om man ikke har et gjevn strømm av disse stoffene i kosten burdet det ikke være noe umiddelbar grunn til bekymring.
Jeg syns ikke det er en motsetning som beviser noe som helst mellom å anbefale folk å velge bort det de ikke vil ha, og samtidig mene det er genrelt safe å spise det, altså. Vi snakker om fargestoffer, det er tross alt ikke nødvendig i det hele tatt.
Men ønsker du å fortsette å snakke om fargestoffer i mat, foreslår jeg å lage en egen tråd framfor å diskutere det i alle kaketrådene på forumet. :)
Interessant å diskutere blåfarge, absolutt. Men - jeg har bestemt meg for å bruke blåfarge, sågar kortreist blåfarge, fra Cacas. Blåfargen er ikke en vanlig tilsetning i vår kost.
Jeg fant på sidene til Mattilsynet om E133 briljantblå:
Mattilsynet sa:
Stoffet er rapportert å kunne gi reaksjoner hos utsatte grupper, med symptomer som høysnue, elveblest og astma.
Greit nok at man skal unngå tilsetningsstoffer i det daglige, men dette er jo en enkeltstående hendelse med én kake. Jeg tror det skal gå greit.