Luftslottet sa for siden:
Dere som har gjort det: Hvordan greier man å finne ut hva det vil koste omtrent, for å finne ut om man har råd?
Spesifiser gjerne omtrent hvor mye som er gått til avgifter, bygging og tomt.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Spør om alt mulig du lurer på - kanskje er det noen som kan svare.
Luftslottet sa for siden:
Dere som har gjort det: Hvordan greier man å finne ut hva det vil koste omtrent, for å finne ut om man har råd?
Spesifiser gjerne omtrent hvor mye som er gått til avgifter, bygging og tomt.
meisje sa for siden:
Gang katalogprisen med 2 og legg til 10% så har du sikkert et greit startbudsjett
Syrinx sa for siden:
Har ikke noe svar på det du spør om, men må bare si at trådtittelen og navnet ditt sammen ble et litt festlig innslag i listen over nye tråder.
Nessie sa for siden:
Man lager iallefall en plan.
Om man velger ferdighus (som det har kommet utrolig bra utvalg i nå!) - så står det ofte de ulike prisene du har å velge i. :nikker: Ift hva du skal ha med, hvor mye du skal gjøre selv osv.
Og så må du sjekke hvor mye det evt koster å gjøre endringer.
Få prisoverslag på tomtearbeid etc. Og sett opp et budsjett i forkant.
Vi har bygd både hus og hytte, og vi har aldri opplevd at det har kostet 2 x det vi trodde det kom til å bli. :niks: Det gjelder å kommunisere med de som skal gjøre de ulike tingene, få priser på forhånd (skriftlig), og sett deg inn i hva de ulike avtalene inneholder. :jupp:
Vi satte opp enbolig (stor en) til ca 2 mill, men da gjorde vi en del selv. Vi satte opp hytte til ca 1 mill - da fikk vi satt opp råbygget.
Men det viktigste er å sjekke rundt på priser og gjøre et godt forarbeid.
Veronal sa for siden:
Katalogpris ganger 2 pluss tomtepris (n=1, 2007). Gjorde "ingenting" selv (dvs. vi sparklet og malte selv).
mina sa for siden:
:humre:
Anda sa for siden:
:knegg:
For meg ble det også litt som å spørre hvor langt et tau er. :Sorry:
Tomtepriser varierer enormt, standard og fikse løsninger du ønsker likeså, og det er forskjellige gebyrer for hver enkelt kommune.
Luftslottet sa for siden:
Nicket er ikke tilfeldig valgt. :knegg:
Saken er at jeg kan få gratis tomt. Spørsmålet er om det er noen idé å bygge noe på den.
Lhi-My sa for siden:
Jeg har et vennepar som bygger nå. De hadde gratis tomt, men må selvsagt koste kloakk, vann osv (ikke offentlig utbygd der de bygger) og andre tomtekostnader selv om selve tomtegrunnen var gratis. De bygger et ganske nøktert hus på ca 200 kvm og skal betale ca 3 mil for det. De gjør ingenting selv. Huset bygges i Gudbrandsdalen og det er mulig det er rimeligere å bygge her enn i mer sentrale strøk. :vetikke:
Inagh sa for siden:
Bror min jobber blant annet med å få elektrisitetslogistikk på plass rund nybygg, tomter og nye veier rundt tomtene. På et av de nyere boligfeltene i vårt område, har flere av eneboligene budsjett i 11-millionersklassen. :skremt:
mkj sa for siden:
Jeg aner ikke hva det koster å bygge hus. Men hvis den tomta ligger på et attraktivt sted, sånn etterspørselsmessig så vil jeg tro det er en bra investering. Er det langt unna folkeskikken får du kanskje ikke igjen investeringen om du får lyst til å selge en gang.
Dette ville jeg ha basert en beslutning om bygging eller ei på, og jo mer attraktivt jo dyrere hus (innenfor rimelighetens grense) kan forsvares.
Luftslottet sa for siden:
Jeg kommer ikke til å bygge et hus for å selge det igjen, jeg kommer til å bygge for å bo der til jeg blir for gammel til å bo i hus, så rundt det økonomiske lurer jeg mest på om vi har råd til inngangsbilletten, rett og slett.
Får man bygd et ok hus med 3-4 soverom og normal standard for 3 mill., f.eks.?
Jeg tror vi ville kunne få igjen det i dette området, altså.
mkj sa for siden:
Ser den, men den dagen du er for gammel til å bo i hus kan det være greit å kunne veksle det inn i et annet sted å bo. Hvis det ikke er salgbart blir jo det litt vanskelig.
mkj sa for siden:
Ser jo nå at det virker å være et greit nok populært område. Go for it!
Luftslottet sa for siden:
Tomta er i en vekstkommune, og nye hus her i kommunen går for fra 3,5 og oppover. Jeg tror ikke dette er i noe dårlig område, egentlig, selv om det ligger mer grisgrendt til i kommunen enn de mest attraktive husene. Det er snakk om pendleravstand til Oslo, så i løpet av de neste 20 årene tror jeg vel ikke beliggenheten kommer til å bli mindre attraktiv. Vårt mer sentrale hus har iallfall økt betraktelig i verdi de siste fem årene bare ved å stå her.
mkj sa for siden:
Kom igjen, høres ut som en bra plan å bygge! Husprosene varierer jo med størrelse og krav til standard, men om man får tomta så må det kunne la seg gjøre å sette opp noe innenfor fornuftige rammer.
Det er ofte sånn at når man får en tomt, så er det fordi det er ganske mange ledige tomter, langt ute på landet i ei fraflyttet grend. Der man kan få hus for noen få hundretusen. Da vil det neppe svare seg å bruke et par-tre millioner på å sette opp et hus. Det var sånn jeg fryktet at det kunne være.
Teofelia sa for siden:
Det høres veldig lite ut, uten at jeg har noen god oversikt over hva et nytt hus koster nu til dags.De jeg kjenner som har bygget hus de siste par årene, har ligget på rundt 5 mill og oppover, men det har vært ganske store hus.
Teofelia sa for siden:
Du bør uansett sammenligne prisen på et nytt hus med bruktboligprisene i området. Hvis du betaler 4 mill for å bygge et hus, mens tilsvarende hus i nabolaget går for 3 mill, har du i praksis tatt opp et "forbrukslån" på 1 mill for å bygge huset ditt, da det er penger du ikke kan regne med å få igjen.
Dersom man bygger for mer enn bruktboligprisen, er investeringen man gjør ved boliganskaffelsen langt dårligere eller i verste fall ikke-eksisterende.
nokon sa for siden:
Mitt inntrykk er at det går an å få eit ok hus med 3-4 soverom for ein plass under 3 mill, viss du bygg nytt og trekk frå tomteprisen, ja. Det avheng litt av kor mykje eigeninnsats de har tenkt å legge ned i det. Men eg har assistert ei søster som driv research på det same i det siste, og det går fint an å få bygga eit moderat stort hus for 3,5 inkludert tomt i eit heilt anna vekstområde enn det eg antar du snakker om.
Nessie sa for siden:
Til 3 mill mener jeg det er fullt mulig.
Har du sett her feks? dhh.no/hus/
Her kan du velge hva du vil ha, og prisen er vel del inn i tre tror jeg. Vi har sett på "Elvebredden" - og liker det godt. :jupp:
Det er sånn ferdighuskonsept da, finnes flere av de. Settes vel opp på et par mnd.
Nessie sa for siden:
Dette koster rundt 2 mill ink el.punkt og rør.
Men det kommer nok litt ekstra med endringer og innvendige vegger/maling etc. Men med trapp og 2.etasje.
Hvis du ser på «leveringsalternativer» så ser du hva som er med på komplett byggesett. Og det er ganske mye det altså. :nikker:
Nessie sa for siden:
Bilen er nok ikke med da. :skuffet:
Syrin sa for siden:
Sist eg sjekka blei det rekna ca. 20 000 per kvm. for eit nybygg. Vårt bygg havna oppi der ein stad, men vi har ikkje satt oss ned og gått gjennom kostnadene. Og vil helst ikkje heller :D Nå betaler vi lånet vårt og nyt huset i staden.
Det finst masse fine ferdighus å velge i. Berre hugs at dei fleste er levert med veldig "enkle" valg inne. Kanskje er det berre eit el-punkt over kjøkkenbenken. Det er kanskje ikkje nok kontaktar til både TV, spelekonsoll, DVD og andre dippeduttar du skal ha borti kroken. Generelt er det ofte altfor lite, og ekstra stikk er veldig dyrt. Bad og kjøkken vil du kanskje oppgradere, og så vil du kanskje flytte på ein vegg. Kanskje har du lyst på litt skikkelig parkett, eller du vil ha eit stort hjørnebadekar, eller noko anna som du har drøymt om å ha.
Dei eg kjenner som har bygd i det siste har betalt mellom 4 og 6 mill for eit hus på mellom 200 og 300 kvm. Det skal vel vere mulig å greie under 4 om de finn eit hus som er arealeffektivt og nøye tilpassa dykkar behov.
nokon sa for siden:
Eg snakka med ein i bransjen, som pleier sitte på andre sida av bordet. Han sa at det er enormt store prisforskjellar på oppgraderingar som blir tatt med før kontrakten er skriven (då får ein det gjerne til kostpris, fordi dei vil jo selgje huset) og oppgraderinger som blir bede om etter at kontrakten blir skriven (då har jo byggefirmaet alle korta og kan fint ta ti gonger prisen for ein ekstra stikkontakt). Så slike ting er det visstnok lurt å tenkte gjennom før ein skriv kontrakt.
Syrin sa for siden:
Ja, nettopp Bai :) Alle tillegga etterpå er forferdelig dyre. Og mange av tillegga er ikkje nødvendigvis ekstra luksus og staffasje. Problemet er at ein på eit tidleg stadium ikkje veit kva ein treng. F.eks at det kan det i samband med grunnarbeidet vere smart å legge ned drensrøyr bort fra der taknedløpa skal komme. Det står ikkje i kontrakten nei? Katching! Ekstra utgift!
Odelia sa for siden:
Først og fremst bør du sjekke at du får bygge et vanlig hus på den tomten du kan få, og at den er regulert til boligformål (men det regner jeg meg at du alt har gjort).
Deretter kan det være lurt å sjekke ferdighuskatalogene da dette ofte gir en sikrest mulig cirkapris kontra å tegne selv (men greit å gange med to, som det blir nevnt her, for å ta høyde for uventede utgifter og tilvalg som gjerne kommer). Kravet til elektriske punkter er så stort i dag at man vanligvis ikke trenger å legge til så veldig mange punktene. Vi er i sluttfasen av bygging av enebolig på 106 kvm i grunnflate, 3 etasjer, og behøvde ikke å legge til så mange ekstra punkter. Kun der vi tenkte å ha taklampe eller julebelysning, og ikke minst kontordelene, samt på kjøkkenbenken hvor maskinene kommer til å bli oppbevart. Vi la også til en del spotter i taket, noen ekstra punkter til utebelysning, en god del ekstra TV-/internettpunkter (type til hvert soverom og et par på ulike vegger i to av stuene). Alt ekstra kom på bare 17 000,- og det var uventet lite (men så er jo som sagt kravet til antall punkter veldig stort etter siste revisjon).
Ellers er det greit å se på romskjema, hva som er inkludert der og ikke minst beregne litt ekstra til bad og kjøkken og evt trapp. Man kan komme veldig mye rimeligere ut om man holder en nøktern stil, men på samme tid frister det jo gjerne litt å legge de ekstra kronene i større ting som man gjerne ikke kommer til å bytte ut de første 15-20 årene.
Det finnes noen fine budsjetter inne på byggebolig.no som har med utgifter til istandgjøring av tomt (graving, inkl graving av grøft til vann/kloakk, strøm, evt utskifting av masse, evt sprenging, pukk, osv), grunnmur, byggesettet, utgifter til søknader, osv. Den kan gi en pekepinn på alt det man ikke kommer på å ta med i beregningen.
Det er lagt opp slik at man gjerne ikke sparer for mye på egeninnsats med mindre man har fagkunnskaper eller fagfolk som kan godkjenne arbeidet siden man må rapportere inn ansvarshavende for de ulike arbeidene. For oss ville egeninnsatsen ha tatt mye lenger tid enn om fagfolk gjør det så vi sparer mer på å la være å sparkle/male selv (vi har byggelån som løper). Dette skyldes i stor grad at de håndtverkerne som jobber for oss er sinnsykt effektive.
Ut fra den erfaringen vi har tror jeg det skal holde hardt å klare seg med 3 mill, men det kan kanskje gå om man styrer unna fordyrende valg og har en grei tomt som ikke krever for mye arbeid. Håper i alle fall at det går bra! Lykke til :)
Luftslottet sa for siden:
Takk for grundige og fine svar!
Jeg er i tenkeboksen, for vi har en god del mer eller mindre gode alternativer i tllegg til husbygging.
Min hovedinnvending er at jeg ikke har lyst på ferdighus, egentlig, og da er jeg rimelig sikker på at jeg ikke har råd. Andre alternativer er å ta over barndomshjemmet mitt, bli boende der vi er eller kjøpe et helt annet sted. :knegg: Jeg orker ikke dra i gang en byggeprosess en å være helt sikker på at det er det jeg vil.
Nessie sa for siden:
Hva er årsaken til at du ikke vil ha ferdighus? Det er muligheter for tilpasning der og. Ferdighusene nå er noe helt annet enn bare for 5-6 år siden da vi bygde. :jupp:
Vi har funnet flere alternativer i funkisstil som vi ser etter.
Luftslottet sa for siden:
Det er litt vanskelig å si hvorfor jeg ikke vil ha ferdighus i en tråd der mange har det. :knegg:
Hovedsaklig koker det ned til materialsnobberi og følelser. Jeg liker at huset har en historie og at materialene ligner på det de er. For eksempel har vi nå gulv av treplanker, ikke parkett. Vegger av panel, ikke panelplater eller glatte gipsplater. Sånne ting. Det er kanskje mulig å få dette i ferdighus også, men antakelig en god del dyrere.
Syrin sa for siden:
Eg forstår kva du meiner Luftslottet. Vi har fått huset tegna for oss, og det har gitt ein fantastisk kvalitet i og med at vi har kunne få ei romfordeling og struktur heilt som vi ønsker. MEN eg ser også at det finst eit bra utval av typehus også, og veit at dei kan tilpassast den enkelte i stor grad. Eg ser gale og godt med begge vala. Å få huset teikna for seg er ein lengre prosess, fordi det tar tid å tenke, drøfte, fordøye og teikne på nytt. Vi angrar ikkje i det heile tatt.
emm sa for siden:
Man kan egentlig få det meste i ferdighus også, emn det koster jo. Grunnen til at ferdighus er så billige er jo ofte at de kjøper kvadratkilometer med parkett og gips, det gjør jo noe med prisen. Har du kontakter på innkjøp og vilje til egeninnsats ville jeg som deg gått for å få tegnet og bygget noe helt eget. Tror ikke du tråkker noen på tærne med å mene det altså!
Nessie sa for siden:
Men alt det innvendige (gulv og vegger feks) kan du jo bare trekke ut av prisen og fikse selv. :jupp: Det er ikke sikkert totalen blir så ille av den grunn. Fordelen med ferdighus er jo at det kommer litt i moduler, og er kjapt å sette opp. :jupp:
I hytta vår - det var byggesett liksom - så valgte vi alt innvendig selv.
Teofelia sa for siden:
Et av poengene med et arkitekttegnet hus er jo at det er tegnet til den tomten det står på; vinduene gir utsikt der utsikten er best, vinduer er kuttet der man ser rett inn i naboens stue eller bergveggen, og generelt passer huset til tomten og omgivelsene. Huset utnytter solforholdene på tomten best mulig, slik at verandaen fanger opp siste rest av kveldssol, for eksempel. I tillegg til at man selvsagt lettere kan få akkurat den rominndelingen man ønsker seg.
Visst finnes det masse fine ferdighus, men de flotteste husene får man ved å tegne dem sprsielt til det stedet de skal ligge. I tillegg til alt det Luftslottet sier om materialvalg og kvalitet, selvsagt.
Nessie sa for siden:
Det er klart. Vi fikk tegnet forslag til vår tomt nå, og det kom på 5,2 mill. Og økonomisk er det ganske uaktuelt, og da er det jo mulighet for å finne hus som er tilnærmet lik, og det har vi i grunn funnet til 1,5 mill billigere.
Så om man vil ha et arkitekttegnet hus og er veldig kresen på materialvalg, holder nok ikke 3 mill. Men i utgangspunktet var jo om det går. Og det gjør det jo.
Og innvendige materialer tilpasser man uansett uten problemer.
Jeg tror bare at "ferdighus" har litt sånn traust rykte på seg, som ikke nødvendigvis stemmer lenger. Og at det kan være verdt sjekke.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.