Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Norske tradisjonsdesserter?

#1

Hjertensfryd sa for siden:

Me prøver å ha dessert kvar søndag og vil gjerne ha dei gode tradisjonsdessertane.
Så langt har me kosa oss med sjokoladepudding, riskrem og sitronfromasj. Har planar om sjokoladefondant på søndag. Ikkje tradisjon, men me lagar vel så gjerne våre eigne :knegg:

Kva andre desserter passar saman med den gode søndagsmiddagen ? Karamellpudding er vurdert, men den er helst noko som me lagar dagen før og det når me ikkje alltid. Så desserten må i utgangspunktet kunne lagast same dag som den skal fortært.


#2

Hot Lips sa for siden:

Tilslørte bondepiker. :hjerter:



#4

Fluke sa for siden:

Himmelsk lapskaus (fruktsalat).
Mandelkjernepudding (det syns jeg å huske smakte godt, men da vi testet det igen var det i grunnen fælt).
Sviskekompott med melk.
Kirsebærkompott med melk.


#5

Pepper Lemon sa for siden:

Semulepudding med rød saus!


#6

Mjau sa for siden:

Semulegrynspudding. Skikkelig gammeldags, og skikkelig godt.

Tilslører bondepiker.

Fruktsalat.


#7

Erica sa for siden:

Hermetiske pærer med krem.
Stekte epler med is eller vaniljesaus.
Multekrem.
Smuldrepai.
Fruktdessert.
Semulepudding.


#8

Esme sa for siden:

Saftsuppe med byggryn
Byggrynspudding med melk
Dravle
Bollemelk/kleppsuppe


#9

Inagh sa for siden:

:nam:

Og nå kom jeg på en hysterisk historie. Svigerfar hadde nemlig oppdaget en fantastisk dessert, den var bare så god! Han tuta oss ørene fulle av denne oppdagelsen, og bare vent til vi kom, da skulle vi få smake! :hyper:

Ernie og jeg var skikkelig spente da vi kom dit til middag - hva kunne denne nye, og fantastisk spennende, desserten være for noe, tro?

Svigerfar holdt på å sprekke av stolthet, da han satte desserten på bordet.

Svigerfar ble tilsvarende pisse sur, da jeg tok et blikk på oppdagelsen hans og sa: "Å ja, Tilslørte bondepiker!"

:grineler:



#11

Hjertensfryd sa for siden:

Åh, mange gode forslag. Lovar godt for søndagane våre framover.


#12

Hot Lips sa for siden:

Åh, og trollkrem. Og semulegrynspudding med rød saus, ja. :nam:


#13

Miss Norway sa for siden:

Rødgrøt så jeg ikke her?
Multekrem
Hoffdessert


#14

Addison sa for siden:

Eplegrøt og plommegrøt, med fløte el. vaniljesaus :nam:.


#15

Meissa sa for siden:

Vetlagraut! : omonomnom:


#16

Mirmell sa for siden:

Mandelkjernepudding.


#17

Hyacinth sa for siden:

Har aldri vært begeistret for tilslørte bondepiker, men har en del eplemos. Hvordan lager man det brød-greiene? Bruker griljermel? Nei?


#18

TwinFusion sa for siden:

Dronning Maud-fromasj
Arme riddere
Fløterand
Bærgrøt med råkrem
:nam:


#19

Luvi sa for siden:

Ja, om man bare passer på å ha i sukker og ikke tilsvarende mengde salt, that is. :nemlig: "Noen" skulle overaske med dessert forrige helg siden det sjeldent er noe som serveres, det ble det fint lite av kan man si.

Men ja, det er vanligvis skikkelig nam.


#20

millact sa for siden:

Veldig godt!


#21

millact sa for siden:

Nydelig! Husker vi laget det på skolekjøkkenet. Raskt og godt.


#22

Puslingen sa for siden:

Eg laga "lette bondepiker". Eplemost, vaniljekesam og knuste havreflarn lagvis i skåler. Kjempegodt, og veldig lettvint.

Russedessert må eg laga på søndag, hadde heilt gløymt den desserten. Nam.


#23

Njulaif sa for siden:

:confused: Dette trenger utdyping kjenner jeg...

Nei, ikke bruk griljermel. :skuffet: Har fått det servert en gang og det var bare ikke godt.

Jeg tenker at man må bruke enten smulet brød (kanskje ikke akkurat det danske rugbrødet dog), kjeks, småkaker eller kavring, blande det med sukker og kanel og steke i smør til det blir sprøtt/får en gylden farge. Så avkjøle før man bruker dette i desserten (tror det var det en eller annen tante brukte å gjøre i alle fall). :jupp: Tror heller ikke det er nødvendig å stekke dem i smør, man kan bare knuse feks kjeks/kavring og strø mellom lagene.


#24

Bokormen sa for siden:

Rødgrøt minner meg om historien om Margrete Kind. :leppe:


#25

Esme sa for siden:

En helt fin erstatning er å knuse bixitkjeks, det funker veldig bra.


#26

Hyacinth sa for siden:

Takk! Jeg mistenkte at griljermel ikke funket. Men jeg lurer på hva moren min gjør. Kan ikke spørre henne akkurat nå, heller.



#28

DM sa for siden:

Stekte uthulte epler med brødrasp, smør, sukker, kanel i midten. Servert varm, med kald melk på. Det hadde vi ofte. Mormor hadde ofte sviskekompott.


#29

Meissa sa for siden:

Vetlagraut er festdesserten i Hardanger der jeg er halvveis vokst opp. Alle spiser det i brylluper og på 17. mai for eksempel. Det er en slags pudding/tjukk graut laget med semulegryn, melk, sukker og fløte. Og rosiner for de som liker det (ikke jeg, urk). Det er foholdsvis enkelt å lage, men må stå kaldt en stund før servering, for den skal serveres kald.

Kjempegodt. Jeg har oppskrift om noen vil ha. :jupp:


#30

Flubby sa for siden:

Rabarbragrøt med fløte :nam: Og den beste av alle, nyplukkede blåbær med sukker og fløte på.


#31

Syrinx sa for siden:

Jeg må også slå et slag for russedessert. Aller best er den på hjemmelagd saft og med vaniljesaus (farmor lagde en annen type saus, mer som en mellomting av eggedosis og vaniljesaus. Noen som skjønner hva jeg mener?)


#32

Njulaif sa for siden:

Sabayonne?
no.wikipedia.org/wiki/Sabayonne



#34

Esme sa for siden:

Jah! Veldig gjerne!


#35

Meissa sa for siden:

Veitla graut fra Odda

1 l helmelk
1 dl kremfløte
100 g sukker
100 g semulegryn
100 g meierismør

  1. Kok opp melk, fløte, semule og sukker under stadig omrøring.
  2. Ha i meierismør og rør til det smelter.
  3. Kok under stadig omrøring i 15 til 20 minutter (ikke for sterk varme)
  4. Hell over i en skål.
  5. Strø på kanel og rosiner.
  6. Avkjøles og nytes.

:D


#36

Esme sa for siden:

Tusen takk! Barna mine elsker sånne desserter.


#37

Arktis sa for siden:

Jeg har den oppskrifta men visste ikke at det var en dessert, hun jeg fikk den hos sa det var grøt til å få vekta opp igjen etter sykdomsperioder


#38

Meissa sa for siden:

Den er kjent for å være såkalt barselmat også ja, men jeg tror ikke det finnes en Odding som ikke spiser vetlagraut til dessert på 17. mai. :knegg:

Fest og høytidsmat fra hardanger. :glis:


#39

Kaprifol sa for siden:

Hva er dette, hvor kommer det fra og har du oppskrift?


#40

Skilpadda sa for siden:

Ikke råkrem, da? Det er bare blanding av eggedosis og pisket krem - det er veldig godt til gelé eller friske ripsbær.


#41

Madicken sa for siden:

Jeg rister/bruner en blanding av knust kavring, sukker, smør og kanel. Det finnes ferdig bondepikestrø å få kjøpt (det smakte godt!), men jeg husker ikke hvor jeg kjøpte det sist. En eller annen dagligvareforretning, men jeg har ikke funnet det igjen, ergerlig nok.


#42

Tjorven sa for siden:

Jeg lager veldig gode tilslørte bondepiker. I kremen blander jeg inn et beger med vaniljekesam. :nam:

Ellers ser jeg at det er lenge siden jeg lagde semulepudding med rød saus. Det lagde jeg masse av i tenårene. Og rabarbrapai må være noe av det beste jeg vet. Med tykk vaniljesaus til.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.