Eldstedatteren konfirmeres i vår og jeg har begynt å planlegge kakebordet. Jeg er god til å bake kaker som smaker veldig godt, men de ser bare så dølle ut. Og så vil Storesøs gjerne at kakene skal ha litt pynt i rosa eller hvitt eller sølv eller ett eller annet lekkert. Noen tips? Jeg vil ikke ha sånne fancy kunstferdige lokk og ditto figurer altså, bare pene, stilige kaker. Hvordan pynter man f.eks en oreokake pent? Eller gulrotkaken fra r.o.o.m.? Eller en successterte? Eller dajmiskake? Verdens beste?
Ferdigkjøpte rosa sukkerblomster og sølvkuler er vanskelig å komme unna. Man kan farge hvit sjokolade rosa og bruke omtrent som vanlig sjokolade. Oreokake er ofte pyntet med tilfeldige striper smeltet sjokolade, man kan variere med hvit, mørk og rosa? Muligens også mini oreokjeks.
Kanskje du kan få tak i sånne Chocolate Transfer Sheet i rosa?
Da kan du lage dem i både brun og hvit sjokolade og enten lage biter som man stikker nedi kaken eller putter rundt kanten. Eller legge rundt kanten på kaken før sjokoladen har stivnet helt.
Kurvmønster er klassisk og pent, gjerne til fløtekaker eller sjokoladekaker.
Oreokaken pleier jeg å pynte med et lag kremfløte på toppen (ikke alle oppskrifter som har dette), deretter brekker jeg opp en del kjeks og putter litt nedi kremen. Lager slynger med sjokoladesaus først den ene veien så den andre, ganske tilfeldig og så drysser jeg gjerne littegrann sjokolademelkpulver oppå (ikke mye), alternativt melis. Nokså likt som på bildet under her:
Gulrotkaken pleier jeg å pynte med rutemønster laget med gaffel i glasuren og så gjerne litt hvite perler oppå, om du forstår hva jeg mener. Trodde dette var en klassisk måte å pynte gulrotkaker på, men greier ikke å finne noe bilde som viser hva jeg mener.
Alternativt putter jeg glasuren i sprøytepose og sprøyter mange roser/sirkler rundt på kakelokket og siden om det skal være en litt finere kake, og legger et par-tre perler i midten av hver rose, noe a la bildet her bare at mine gulrotkaker er runde (det er da viktig å bruke meierismør i glasuren slik at den holder fasongen).
Du kan enkelt pynte mange slags kaker ved hjelp av en sprøytepose. Ikke er det særlig avansert, men det ser lekkert ut. Om hun liker litt "dillete" kaker uten lokk og slikt kan du jo lage rufflemønster av glasuren slik som på bildet her. Det er bare å sprøyte lag på lag oppover langs kaken, men det blir gjerne litt mye glasur da.
Ikke noen veldig avanserte tips fra meg, altså, men forhåpentligvis noe du kan bruke. Anbefaler deg å google mønster/glasur/pynt + den type kake du skal pynte og så velge "bilder" i google for da finner du gjerne en del fine tips :)
Det er veldig trendy med rosa glasurer, selv er jeg ikke så dreven med spøyteposen og resultatet varierer sterkt. Er de glasurene som egner seg til sprøyteposen god? Jeg bruker ofte den typen hvor man visper kremost og melis, eventuelt med smør.
Den r.o.o.m gulerotkaka er kjemegod med bringebærkrem på toppen(kan finne oppskriften til deg om du ønsker, den er fra detsoteliv ett sted den også). Jeg lagde den kaken i rund form og lagde så stor porsjon av kremen så jeg fikk smurt inn hele kaka. Delte ferske bringebær på toppen til å "skrive" med.
Verdens beste synes jeg er pyntet nok som den er, hva mer skal man ha på den?
Jeg ville heller gjort litt mer utav marsipankake med flotter roser og sjokoladekake. Sprøyte på kremen så den får flotte roser.
Sølvglitter er også fint på. Det er sikkert fint oppå ostekremen på gulrotkaken for sånt blir vel ofte brukt på muffins. Er det ikke hun som har den nettsiden Passion4baking som er så flink til å pynte, tro? Det hender jeg ramler innom den siden og kakene er jo lekre å se på ihvertfall..
Jeg har en sånn i ovnen nå. Spørs om jeg får til pyntingen like lekkert som dette, for det ser veldig lekkert ut, synes jeg da.. :)
Her er den oppskriften på bringebærkrem jeg vellykka har hatt på r.o.o.m.
Tror jeg dobla eller tripla oppskriften.
Jeg lagde bringebær"sausen" dagen før, den kan sikkert lages flere dager i forkant og oppbevares i kjøleskap. Helt til slutt kan alt lages sammen dagen før og bare oppbevares i en tett beholder i rom-temperatur, da er den enkel å smøre utover. Altså, den må ikke lages i forkant, jeg bare syntes alt som kunne gjøres på forhånd var genialt. R.o.o.m kaka hadde jeg forresten i fryseren også, tok den opp samme dag som den skulle brukes og pynta den rett før servering.
Tusen takk for flotte tips, bringebærkrem er en ny vri jeg ikke har forsøkt før - spennende. Og så bør jeg nok kjøpe sprøytepose, google litt kaker for inspirasjon og bare kaste meg ut i det. Jeg har liksom gitt opp den kakepyntingen og det er jo dumt, jeg er jo egentlig jåleflink og det ville vært veldig gøy å få til pene kaker.
Er det forresten noe spesiellt sted jeg bør gå for å finne fin kakepynt som kuler og ferdiglagde blomster o.l., er Meny helt ok eller finner dere det andre steder?
På oreokaka pleier jeg å lage en spiral av sjokoladesaus og så dra en kniv gjennom fra midten og ut til kanten over hele kaka. Blir som et edderkoppnett nesten.
Som denne, men det blander seg litt mer med krem og sjokoladesaus enn det har gjort her:
Cacas har utrolig mye fin pynt, sprøyteposer og annet tenkelig stæsj som finnes for å få lekre kaker. De har godt utvalg på Jernia og Kitch`n butikker. Og i kjøkkenavdelingen på Glasmagasinet i Oslo sentrum.
Oreokake blir kjempefin om du avslutter det siste laget med å putte litt store knekte biter av de forskjellige oreokjeksvariantene oppi øverste kremlaget. Oreo fins i mørke kjeks uten glasur, og med glasur av hvit og brun sjokolade. Bruker du alle 3 sorter, og har på mye av det, slik at det blir litt overflod-stil er det skikkelig fint. Avslutt med å risle smeltet kokesjokolade over.
Jeg synes ofte det er fint med "heldekkende" ytterside på kakene. F eks. denne sjokoladeiskaken lager jeg med "skjult bunn", slik at isen dekker hele kaken:
En enkel type pynt til sjokoladekake: mørk sjokoladeglasur, la tørker, klipp ut en pen sjablong og legg på, og dryss melis rundt. Nb: forsiktig når du tar av sjablongen!
Cacas har en god del utstyr som gjør kakepynting enkelt. De har ulike verktøy til å merke opp kremen slik at du kan sprøyte etter merkene (finnes både mønstre og sett hvor man kan sette sammen bokstaver - a la "mitt lille trykkeri" som noen hadde som barn :ja: ). Og også sjabloner man kan bruke på ulik måte. Det enkleste er å bare sikte over melis for mønster på mørke kaker og kakao på lyse kaker. Det fins også kjevler for å lage mønster/ border i sukkerpasta eller marsipan. De har dessuten fine konfirmantfigurer.
Settet de har til å lage fondantblomster/ marsipanblomster er veldig enkelt å bruke, også. Disse blomstene bør lages noen dager på forhånd så de får tørke litt før de legges på, det er en fordel i seg selv (at det er klart på forhånd..)
Ulik pynt til å sette på kan du lage selv i god tid på forhånd, oppbevare i tett boks. Enten drisle/ sprøyte sjokolade på bakepapir (det behøver ikke være artistisk, bare sikksakk, rundinger eller whatnot) eller lage småfigurer i royal icing. Oppskrift finner du på cacas.no. Viktig at icingen står og modner litt før du bruker den, så den blir seig og fin. Sukkerblomstene du ser i butikken er slike figurer, men du kan i prinsipp lage hva du vil. Det er mye tips hos cacas, eller gå rett til kilden - [url]www.wilton.com[/url].
Kan bestille spiselige fotos (dåpsbilde av konfirmanten ?!) til å legge på kaka også, enten i farger eller svarthvitt eller sepia/ bruntoner (da brukes kakao, tror jeg). Bakeren kan ofte skaffe det på forespørsel.
Amerikanerne har ikke konfirmasjon som oss - men latinomiljøet har en fest for jenter i den alderen - La Quinceanera søker du på da. Wilton har en god del kaker for dette. Dokkekaka hvor skjørtet er kaka er en fin kake for det. Den er enkel å pynte, også.
Cupcakes krever også lite avansert pynt. Du kan bruke hvilkensomhelst kake. Krydderkake og gulrotkake er f.eks. gode som cupcakes. Da er det mer fatet du bruker som gjør det flott. Etasjefat er fint og praktisk.
Behøver slett ikke være vanskelig for å være showstopper!!
Suksesskaken har jeg enten helt ren bare med den gule kremen, eller så kjøper jeg slike "blonder" i sjokolade som de har på alle vanlige forretninger, og legger dem i mønster rundt.
Marsipankake pynter jeg enten med friske bær, eller med kremroser (sprøytepose), kjøpt sukkerpynt eller enkel dessertsjokolade.
Ostekrem til gulrotkake kan jo enkelt farges rosa, og den burde være grei å sprøyte også. Har du en stor stjerneformet tupp (2D fra wilton f.eks) så er det enkelt å lage rosemønster. Lag rosemønster ved å lage små spiraler. Begynn i midten og ta et par runder utover. Jeg har gjort det med ostekrem til en amerikansk eplekake. :jupp:
Jeg lagde en sånn ostekake til eldstemann sin konfirmasjon men kan ikke huske at jeg måtte lage en spesiell ostekrem. Lager alltid den samme oppskriften.
Google mylittlekitchen. Fine tips til lekre kaker. 🙂
Ok, da vet jeg det til senere. ROOM-kaka har jeg laget mange ganger.
Det løste seg, forresten - min kakebakerslektning som elsker å bake, har tilbydd seg å bake kaker. Da får jeg sånne nydelige blomster!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.