Ja, det er sært, jeg vet det. Gammel Bergens-tradisjon, ikke uvanlig på andre deler av vestlandet og så er det visst i bruk i Tyskland (gammel hanseatisk tradisjon visstnok) og litt i Sverige også visstnok.
Nam nam, sinnsykt godt (og mektig) og jeg gleder meg til i kveld!
(Det er basically en gammel bolle man heller varm kokt fløte/smør/sukker/kanel/kardemomme-blanding over til den blir soggy og kan spises med skje. Oh la la!)
Har smakt det en gang, men aldri laget det selv. Jeg syntes det var ganske grusomt. :knegg: Men jeg liker ikke blandingen pisket kremfløte og gjærbakst heller. Skal lage rosinboller og kanelboller.
Da er jeg kommet bittelitt lenger enn deg, Palmen. Vi venter på at deigen skal bli ferdig å heve seg slik at vi kan bake ut bollene.
Jeg er forøvrig en ganske altetende person, men de heiteveggen høres litt spesielle ut. Antakelig var det noe noen fant opp for å bli kvitt noen harde dagsgamle boller, tenker jeg. :knegg:
Jeg smakte det for ikke så veldig lenge siden, og synes det var fryktelig kvalmende. :sparke: Her er det verken heitevegger eller fastelavensboller i dag. Med ett barn på hyttetur og ett på fotballturnering store deler av dagen, gadd vi ikke styre med det. Har heller spist litt Twist. :nemlig:
Jeg synes heitevegger høres supergodt ut. Men her blir det vanlige boller med krem og melisdryss. Guttungen er litt mer avansert, og vil ha en skive marsipan under kremen.
Jeg er vokst opp med feteboller på fastelavn. Og heitevegger, i følge min mor. Men ikke som du forklarer det her, Missa. Hun forteller at en baker på bygda vår lagde digre, flate boller til fastelavn. Med en liten fordypning i midten, som jeg er usikker på hva vi gjorde med. Kanskje vi hadde kremen oppå? Jeg husker ikke annet enn navnet, og at de var store.
Feteboller er boller med ekstra mye smør i deigen. Og så pensles de med smeltet smør og rulles i sukker etter at de er stekt. Jadda, jeg er vestlending. :flau:
Jeg har en venninne med svensk far, og de spiste det der i stedet for fastelavensboller. Tradisjonen fra det stedet han kom fra i Sverige, var at det skulle ligge en marsipanklump inne i bollen, også helte man den varme fløtegreiene over.
Grandonkelen min, som ville vore 120 år om han levde nå, åt heitevegger kvar veke. Det var bolle med fløye på ja. Eg har aldri smakt det, men syns det høyres godt ut!
Jeg er vokst opp med heitevegger (kanskje ikke så overraskende). Jeg er likevel mer glad i vanlige fastelavensboller og det spiste vi i går, for da hadde vi gjester. Mine barn har aldri smakt heitevegger.
Jeg kjenner Heisse Wecken fra Tyskland, men det ligner i grunnen mer på rosinboller/julekake enn på det som beskrives her. Men det kan godt tenkes de har brukt gamle slike og bløtt de i varm fløte.
Jeg har alltid tenkt at det het "heite vegger" fordi mange graver ut innmaten slik at bare veggene i bollene (og lokket) står igjen. Og blir varme av fløtesausen. :vetikke:
Her er et gammelt NRK-klipp hvor de lager Heitevegger. (Fra ca 32 minutter ut i klippet)
Heitevegger kommer opprinnelig fra Tyskland , men er en gammel skikk fra Bergen som er i bruk den dag idag. Men ikke på fastelavenssøndag men mandagen, altså dagen etter. Spises bare engang i året :)
Heitevegg, fastelavnsboller servert på gammel bergensk manér, varme med kokt fløtemelk, sukker og smeltet smør.
en stor hvetebolle, lag et hull i midten, tøm oppi litt smeltet smør sett lokket på igjen over hull, tøm over varm fløtemelk med sukker og kanel i melken. Obs, kanel piskes inn i melk rett før servering..Nyt!!
Jeg har ikke kanel i da, det er helt FEIL i min verden. Kardemomme!
Igår laget jeg på ca 4 dl fløte (1/4 var lett kremfløte) og en halv dl H-melk som jeg kokte på lav varme et kvarters tid. Tilsatte 70-100 G (?) smør, kokte et par min til sammen med 4-5 ss (?) sukker og en liten ss kardemomme. Dette går til 4 boller. Nam!
Jeg har aldri smakt dette, men jeg har hørt om det ja. Jeg aner ikke om foreldrene mine har smakt det heller, det var ihvertfall ikke tradisjon for dette hjemme hos meg da jeg vokste opp.
Mulig det minner noe om Semla, som min bestemor i Sverige lagde til fastelaven. Den hadde varmt fyll med mandelmasse og litt syltetøy. Jeg fikk alltid uten krem, for jeg er ikke så glad i det, men disse smaker himmelsk!
Fra wiki:
En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.
Jeg er oppvokst med noe lignende på Fastelavn, morfar kalte det Bergensboller og hadde en litt egen vri, tror jeg. For det var ikke veldig soggy og vi spiste dem ikke med skje, men han snudde bollene på hodet så bunnen lå opp, skar lokket av bollen slik at veggene skrånet nedover i bollen, og hadde en slags fløte- smør- og kardemommeblanding i og stekte det i ovnen. Kjempesnadder.
Da har jeg sett klippet som er lagt ut. Jeg har aldri sett noe slikt før. – Men jeg ble inspirert av beskrivelsen tidligere i tråden her. Jeg forsøkte å lage glutenfrie sjokoladecroissanter nå i uken, men det ble mer scones-aktige bolle-horn. Ungene digget dem ("men mamma, det kan jo være godt og vellykket selv om det ikke ble akkurat det du hadde tenkt å lage"), men jeg liker ikke bolle med sjokolade. Så inspirert av beskrivelsen din her, så lagde jeg en slags saus av smør, sukker og kanel som jeg bløtla dem i, og de ble himmelske! :D
Semlor er min mann vant til også, han bodde i Sverige til han var 7 år. Ble ikke noe i helga, men han bakte i går kveld, og skal nok kose seg med disse i ettermiddag. Jeg kan styre meg for mandelmassen, synes det blir litt vel søtt.... Men klarer kanskje en halv?