Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Andre som lager heitevegger i stedet for fastelavnsboller her?

#1

Miss Norway sa for siden:

Ja, det er sært, jeg vet det. Gammel Bergens-tradisjon, ikke uvanlig på andre deler av vestlandet og så er det visst i bruk i Tyskland (gammel hanseatisk tradisjon visstnok) og litt i Sverige også visstnok.

Nam nam, sinnsykt godt (og mektig) og jeg gleder meg til i kveld!

(Det er basically en gammel bolle man heller varm kokt fløte/smør/sukker/kanel/kardemomme-blanding over til den blir soggy og kan spises med skje. Oh la la!)


#2

Tallulah sa for siden:

Det hørtes litt ekkelt ut. :sparke:


#3

Miss Norway sa for siden:

:knegg: Jeg kan se den faktisk. Men det er GODT! :hjerter:


#4

isola sa for siden:

Må si meg enig... For meg er det Berlinerboller som er fastelavnsboller da.


#5

Filifjonka sa for siden:

Har smakt det en gang, men aldri laget det selv. Jeg syntes det var ganske grusomt. :knegg: Men jeg liker ikke blandingen pisket kremfløte og gjærbakst heller. Skal lage rosinboller og kanelboller.


#6

isola sa for siden:

Det gjør ikke jeg heller. Eller, jeg liker ikke krem til noe som helst da.


#7

Enhjørning sa for siden:

Heitevegger høres ikke så veldig godt ut, nei. :knegg:

Jeg er vant med vannbakkels til fastelaven, jeg!
Berlinerboller!? :skeptisk:


#8

Palmen sa for siden:

Det har jeg aldri hørt om før. Jeg står over kjøkkenmaskina og venter på at den skal elte inn smørterninger til vanlige boller.


#9

Pøblis sa for siden:

Da er jeg kommet bittelitt lenger enn deg, Palmen. Vi venter på at deigen skal bli ferdig å heve seg slik at vi kan bake ut bollene.

Jeg er forøvrig en ganske altetende person, men de heiteveggen høres litt spesielle ut. Antakelig var det noe noen fant opp for å bli kvitt noen harde dagsgamle boller, tenker jeg. :knegg:


#10

rine sa for siden:

Jeg smakte det for ikke så veldig lenge siden, og synes det var fryktelig kvalmende. :sparke: Her er det verken heitevegger eller fastelavensboller i dag. Med ett barn på hyttetur og ett på fotballturnering store deler av dagen, gadd vi ikke styre med det. Har heller spist litt Twist. :nemlig:


#11

Tallulah sa for siden:

Vi lager helt vanlige rosinboller. Ingen av oss liker krem.


#12

Hot Lips sa for siden:

Høres interessant ut. :skeptisk: Får jeg velge, er de ultimate fastelavnsbollene svenske semlor. :nam:


#13

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg synes heitevegger høres supergodt ut. Men her blir det vanlige boller med krem og melisdryss. Guttungen er litt mer avansert, og vil ha en skive marsipan under kremen.

Jeg er vokst opp med feteboller på fastelavn. Og heitevegger, i følge min mor. Men ikke som du forklarer det her, Missa. Hun forteller at en baker på bygda vår lagde digre, flate boller til fastelavn. Med en liten fordypning i midten, som jeg er usikker på hva vi gjorde med. Kanskje vi hadde kremen oppå? Jeg husker ikke annet enn navnet, og at de var store.


#14

Tallulah sa for siden:

Hva er feteboller?


#15

Miss Norway sa for siden:

Ja, de skal være gedigne, og flate, litt kompakte og ikke så søte. Ganske kjedelige svamper.


#16

Pepper Lemon sa for siden:

Feteboller er boller med ekstra mye smør i deigen. Og så pensles de med smeltet smør og rulles i sukker etter at de er stekt. Jadda, jeg er vestlending. :flau:


#17

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg har en venninne med svensk far, og de spiste det der i stedet for fastelavensboller. Tradisjonen fra det stedet han kom fra i Sverige, var at det skulle ligge en marsipanklump inne i bollen, også helte man den varme fløtegreiene over.


#18

Syrinx sa for siden:

Jeg synes det hørtes kjempegodt ut.


#19

Bomull sa for siden:

Nytt for meg ...

Her er det boller med og uten rosiner som gjelder, men med vaniljekrem. :jupp:


#20

Robyn sa for siden:

Eh, nei takk. :hehehe:

Gjærbakst skal være fersk og fluffy uten rosiner. Helst uten krem også.


#21

Syrin sa for siden:

Grandonkelen min, som ville vore 120 år om han levde nå, åt heitevegger kvar veke. Det var bolle med fløye på ja. Eg har aldri smakt det, men syns det høyres godt ut!


#22

daffy sa for siden:

Heitevegger høres nydelig ut. Jeg elsker melkefett i alle variasjoner. Har du en mer nøyaktig oppskrift?


#23

Filifjonka sa for siden:

Hvis han hadde levd til han var 120, så kunne han jo sagt at heitevegger en gang i uka var nøkkelen til et langt liv. :)


#24

Blå sa for siden:

Jeg er vokst opp med heitevegger (kanskje ikke så overraskende). Jeg er likevel mer glad i vanlige fastelavensboller og det spiste vi i går, for da hadde vi gjester. Mine barn har aldri smakt heitevegger.


#25

Filifjonka sa for siden:

Hva kommer navnet av egentlig?


#26

daffy sa for siden:

Hva heter det på tysk mon tro?


#27

Storm sa for siden:

Det høres litt likt ut som engelsk bread and butter pudding, og det er jo veldig godt.


#28

Lhi-My sa for siden:

Jeg kjenner Heisse Wecken fra Tyskland, men det ligner i grunnen mer på rosinboller/julekake enn på det som beskrives her. Men det kan godt tenkes de har brukt gamle slike og bløtt de i varm fløte.


#29

Miss Norway sa for siden:

Jeg har alltid tenkt at det het "heite vegger" fordi mange graver ut innmaten slik at bare veggene i bollene (og lokket) står igjen. Og blir varme av fløtesausen. :vetikke:

Her er et gammelt NRK-klipp hvor de lager Heitevegger. (Fra ca 32 minutter ut i klippet)


#30

Appelsin sa for siden:

Jeg er vestlending og har forbindelser til Sunnfjord, Nordmøre og strilelandet, og har aldri hørt om det.


#31

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg syns det høres helt utrolig kvalmende og ekkelt ut, men hva vet jeg.


#32

daffy sa for siden:

Å himmel, hvor har heitevegger vært hele mitt liv ...? Det var utrolig godt! :takker:


#33

psnp sa for siden:

Heitevegger kommer opprinnelig fra Tyskland , men er en gammel skikk fra Bergen som er i bruk den dag idag. Men ikke på fastelavenssøndag men mandagen, altså dagen etter. Spises bare engang i året :)

Heitevegg, fastelavnsboller servert på gammel bergensk manér, varme med kokt fløtemelk, sukker og smeltet smør.

en stor hvetebolle, lag et hull i midten, tøm oppi litt smeltet smør sett lokket på igjen over hull, tøm over varm fløtemelk med sukker og kanel i melken. Obs, kanel piskes inn i melk rett før servering..Nyt!!


#34

Harriet Vane sa for siden:

Heitevegger er kjempegodt!
Men det som er enda bedre er å grave ut innmaten av bollen, blande med krem, bringebær og marsipan og ha tilbake i bollen.


#35

gnuri sa for siden:

Hm- dette hørtes ikke noe godt ut, synes jeg, men om jeg får det servert en gang, skal jeg gi det en sjanse :humre:


#36

Miss Norway sa for siden:

Jeg har ikke kanel i da, det er helt FEIL i min verden. Kardemomme!

Igår laget jeg på ca 4 dl fløte (1/4 var lett kremfløte) og en halv dl H-melk som jeg kokte på lav varme et kvarters tid. Tilsatte 70-100 G (?) smør, kokte et par min til sammen med 4-5 ss (?) sukker og en liten ss kardemomme. Dette går til 4 boller. Nam!



#38

Karamell sa for siden:

Jeg har aldri smakt dette, men jeg har hørt om det ja. Jeg aner ikke om foreldrene mine har smakt det heller, det var ihvertfall ikke tradisjon for dette hjemme hos meg da jeg vokste opp.


#39

Divine sa for siden:

Jeg har aldri smakt det, men synes det høres fantastisk ut.
Neste gang dere baker det, så inviterer dere meg, altså. :jupp:


#40

emm sa for siden:

Mulig det minner noe om Semla, som min bestemor i Sverige lagde til fastelaven. Den hadde varmt fyll med mandelmasse og litt syltetøy. Jeg fikk alltid uten krem, for jeg er ikke så glad i det, men disse smaker himmelsk!

Fra wiki:
En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.


#41

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er oppvokst med noe lignende på Fastelavn, morfar kalte det Bergensboller og hadde en litt egen vri, tror jeg. For det var ikke veldig soggy og vi spiste dem ikke med skje, men han snudde bollene på hodet så bunnen lå opp, skar lokket av bollen slik at veggene skrånet nedover i bollen, og hadde en slags fløte- smør- og kardemommeblanding i og stekte det i ovnen. Kjempesnadder.


#42

Susse sa for siden:

Det hørtes himmelsk ut !

Her er det rosinboller med revet marsipan, rørte jordbær og krem som gjelder.


#43

DM sa for siden:

Da har jeg sett klippet som er lagt ut. Jeg har aldri sett noe slikt før. – Men jeg ble inspirert av beskrivelsen tidligere i tråden her. Jeg forsøkte å lage glutenfrie sjokoladecroissanter nå i uken, men det ble mer scones-aktige bolle-horn. Ungene digget dem ("men mamma, det kan jo være godt og vellykket selv om det ikke ble akkurat det du hadde tenkt å lage"), men jeg liker ikke bolle med sjokolade. Så inspirert av beskrivelsen din her, så lagde jeg en slags saus av smør, sukker og kanel som jeg bløtla dem i, og de ble himmelske! :D


#44

Spoon sa for siden:

Semlor er min mann vant til også, han bodde i Sverige til han var 7 år. Ble ikke noe i helga, men han bakte i går kveld, og skal nok kose seg med disse i ettermiddag. Jeg kan styre meg for mandelmassen, synes det blir litt vel søtt.... Men klarer kanskje en halv?


#45

Karamell sa for siden:

Jeg har beatemt at vi skal feire fastelavn denne helgen i stedet da forrige kom litt brått på. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.