Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Middag med allergiutfordringer

#1

Filifjonka sa for siden:

Vi skal ha noen venner på middagsbesøk om et par dager, og har totalt følgende allergier å forholde oss til, fordelt på egen familie og besøkende:

Egg, melk, fisk, skalldyr, nøtter.

I tillegg er sønnen min allergisk eller har ihvertfall vært det før, mot noe frukt og bær, og vil derfor ikke spise noe i den kategorien.

Jeg vil gjerne lage noe alle kan spise. Selve middagen er jo enkel å lage uten de ingrediensene. Så langt har jeg tenkt på enten kylling eller noe veldig godt og mørt oksekjøtt av skotsk høylandsfe som jeg har i fryseboksen, med ovnsbakte poteter og rotgrønnsaker og en god salat. Da er det jo igrunnen bare å passe på å steke alt i olje og ikke i smør.

Men dessert/kake er litt verre. Jeg kan kjøpe et utvalg av is og sorbet, sånn at han som ikke tåler melk kan spise sorbet og han som ikke spiser bær kan spise fløteis. Men jeg kunne godt tenke meg å bake noe også. Etter mange år med egen eggallergiker så er jeg litt fed up av å bake surrogatsjokoladekaker eller bruke kakemiks, så det gidder jeg ikke denne gangen. Melkefritt gjør det jo enda mer komplisert.

Kanskje noen her har et godt forslag som jeg ikke kommer på selv? :)


#2

annemede sa for siden:

Pizza med chips som topping i stedet for ost.


#3

kamp sa for siden:

Grunnoppskrift kake

300 g mel

200 g sukker
1 1/2 ts natron
3,5 dl appelsinjuice
70 g smeltet melkefri margarin eller olje

Mel, sukker, natron og appelsinjuice blandes. Rør så inn margarinen.

Stekes i stekeovn på midterste rille ved 200 °C til den er ferdig, det avhenger av formen.

Passer fint i en liten rund form.
Tilpass væskemengden litt, noen melblandinger trekker til seg mer/mindre væske enn andre. Skal bare være en normal sjokoladekake konsistens.

Dette er en grunn oppskrift så tilsetter man det man ønsker videre.

Kanelkake - 1,5 ss kanel
Kardemomme - 1 ss kardemomme
Sjokolade - Kakao eller smeltet sjokolade (litt mindre væske)
Eplekake - Revet eple (tilpass væske)
Sitronkake - Sitron

Jeg bytter appelsin juice mot eple juice eller ananas juice innimellom.


#4

Filifjonka sa for siden:

Takk. Vil denne oppskriften funke med vanlig hvetemel? Glutenfritt trenger det nemlig ikke være. :)


#5

kamp sa for siden:

Bare tilpass væske mengden slik at det blir en "vanlig" kakerøre.


#6

Erica sa for siden:

Spiser han bær som er stekt? Tenkte på Smuldrepai med melkefritt smør og is til. Is finnes i soyavariant uten melk, så det går an å kjøpe 2 bokser, en med melk og en uten.


#7

Filifjonka sa for siden:

Ingen bær dessverre, uansett hva som er gjort med dem.


#8

Acino sa for siden:

Kanskje lage den kaka du har fått oppskrift på og så lage en god smørkrem eller glasur med sjokolade? Planil sin sjokolade(finnes i de fleste butikker som har en liten del med allergivennlig mat) er uten både melk og nøtter. Har du kanel i røra(og kanskje bittelitt muskat) blir det litt som tropisk aroma. Dele kaka i tre og smøre på masse deilig smørkrem med sjokolade.


#9

Erica sa for siden:

Epler da? Stekte er det vel sjelden allergiske reaksjoner på det?


#10

Filifjonka sa for siden:

En sånn type kake med sjokolade kan jeg kanskje prøve.
Han tåler sikkert stekte epler, men etter å ha klødd i munnen og halsen av diverse frukt og bær da han var liten, nekter han å spise det. Jeg prøver stadig å finne noe som kan friste, men det er vanskelig.


#11

Erica sa for siden:

Det skjønner jeg jo godt. Den kløinga er ganske ekkel.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.