Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva slags skjærefjøl og når bytter du den ut?

#1

MegaMie sa for siden:

Jeg har en del av de tynne plastfjølene fra Ikea og nå synes jeg de begynner å bli litt ekle. Samtidig føles det feil å kaste dem, de er ikke så gamle. Hva er forventet levetid på slike fjøler? Og burde jeg kjøpe i tre isteden?


#2

Interference sa for siden:

Jeg har de der plastgreiene i forskjellige farger med symboler for kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker etc på. (husker ikke hva de heter.)
Og noen sånne hvite plastgreier som er litt tykkere enn dem fra IKEA. Skifter dem ut når de blir flussete/hakkete, men det tar fort noen år før de blir så slitt.


#3

Interference sa for siden:

Og ja jeg har en i tre til brødvarer. :jupp:


#4

Filifjonka sa for siden:

Jeg har både tre og plast, og bytter dem ut når de begynner å bli slitte i overflaten.


#5

Meissa sa for siden:

Vi har også sånne tynne med forskjellig farge til ulike ting. Den grønne bruker jeg hver dag og det tar noen år før den må skiftes ut. Vi har også en fjøl i bambus som vi skjærer brød på.

De tynne vasker jeg i oppvaskmaskinen etter bruk så de blir litt bølgete, men det gjør ingenting.


#6

Mirmell sa for siden:

Vi har disse:

Hadde de tynnge fra Ikea tidligere. Oppdaget plutselig at de luktet vanvittig surt (om man lukta tett på dem), selv om de ikke var spesielt gamle og ble vaska godt etter bruk. Så de gikk rett i søpla, gitt.


#7

kokosbolle sa for siden:

Vi har bare trefjøler. Mannen takler ikke de i plast.


#8

Chablis sa for siden:

Vi har Joseph joseph sin i forskjellige farger


#9

Puslingen sa for siden:

Me har trefjøl til brød og "tørre" ting, og plast til resten. Har ganske mange plastfjøler i forskjellig størrelse, så eg har dei ganske lenge. Vasker dei i oppvaskmaskinen, og har aldri opplevd at dei lukter eller ikkje blir reine.
Eg må vaske dei i maskin for kvart produkt som har vært på dei, synest det er uappetitteleg å til dømes berre skylle av dei mellom grønnsaker og kylling. Til middagen i dag brukte eg 3 forskjellige fjøler, sikkert bortkastet, men eg liker det best. Mine er ganske tjukke når eg tenker meg om, og eg har hatt dei i nokre år no.


#10

Nima sa for siden:

Jeg bruker alltid den i tre til brød. Ellers har jeg både plast og tre, men jeg er kjempestreng på at man bruker den lille hvite til løk. :)

Ellers ønsker jeg meg det settet fra JosephJoseph.


#11

meisje sa for siden:

Jeg har ca 6 stykker, de er noen år. De i tre er lite brukt og har sikkert passert 10 år. De i plast kjøpte jeg ca 2000. De blir vasket i oppvaskmaskinen etter hver bruk. De er fortsatt greie uten dype knivspor.

Fjølene kastes når det begynner å sette seg matrester i knivsporene. Jeg kastet svigermor sine fjøler i sommer, og kjøpte nye til henne.


#12

Trulte sa for siden:

Tre. Har vel hatt den i fem år? Vi skjærer ikke kjøtt.


#13

Fløyel sa for siden:

Jeg har en i herdet glass, ikke en eneste ripe i den, enkel å skylle i kokende vann.
Jeg vet enkelte syntes disse bråker veldig, men jeg tror det er en vanesak å kutte på glassplate, i begynnelsen syntes jeg det bråkte, men nå holder jeg kniven litt annerledes og plages ikke av lyden. Eneste er når man finkutter mandler.


#14

Skilpadda sa for siden:

Jeg har bare trefjøler og bytter dem ikke ut. Den ene er over hundre år gammel (den tilhørte oldeforeldrene mine; pappa slipte den på begge sider for å rense overflaten skikkelig etter at de fant den i skjulet bos bestemoren min) - den er i veldig hardt, solid tre. Den andre kjøpte jeg for drøyt tyve år siden, mens jeg var student, og så har jeg en stor en som jeg tror er omtrent femten år gammel. Jeg vasker dem ofte og skyller dem grundig i kokende vann innimellom.


#15

Malama sa for siden:

Vi har diverse i plast, noen fra ikea, noen fra andre steder, og putter dem i maskinen etter bruk. Byttet ut et par VELDIG tynne fra ikea, for de knakk i to, men ellers holder de koken.

Har en i tre til brød egentlig, men vi kutter nesten alt brødet i oppskjærsmaskinen, så da får den ta plass på benken i stedet for en fjøl.


#16

Cuyahoga sa for siden:

Har bare fjøler i tre. De slites ikke fort, akkurat.


#17

Filifjonka sa for siden:

Jeg har forresten også en fin en i glass, men den brukes ikke til annet enn serveringsfat. Det bråker for mye og er ikke behagelig å skjære på, syns jeg.


#18

gullet sa for siden:

Jeg har en stor i tre til brød og annet tørt, mange i plast. Blant annet en Joseph Joseph som kan brettes. Ellers er det mange av de tynne fra IKEA. Når de blir "myke" på toppen kaster jeg de.
Har også flere store trancheringsfjeler i tre i skapet som brukes når de store kjøttstykkene skal til pers.


#19

arrow sa for siden:

Jeg bruker ikke lenger fjølen i marmor (stein i hvert fall) til å skjære på, brukes kun til servering nå. Jeg må slipe kniver hele tiden om jeg bruker den til å skjære på.

Jeg har nylig skaffet meg et sett med tynne plastfjøler som er bøyelig og lett går i oppvaskmaskinen og tar ikke for mye plass. Det ser ut til at løklukt går av etter en omgang i maskinen. Jeg har lurt på om dette er den type plast med eftalater som helst ikke bør ha kontakt med fet mat? Veldig praktisk å ha flere å ta av.

Ellers bruker vi trefjøler til det meste og har dem i mange år før jeg bytter dem ut. Etter en test viste at de skumleste bakteriene dør etter sekunder i kontakt med treverk, og at de blir ren nok i varmt såpevann bekymrer jeg meg ikke for renholdet lenger. Jeg fyller vasken med riktig varmt vann og grønnsåpe, lar den stå noen minutter der og skrubber godt. Jeg har brukt dem til alt, både kjøtt og fisk, selv om jeg har en egen til å smøre brødskiver på. Man må selvfølgelig vaske dem skikkelig når der har vært kjøtt og fisk på dem, men det er uavhengig av materialet.


#20

Nessie sa for siden:

:jupp:


#21

Nessie sa for siden:

Vi har de på hytta, men jeg synes de er litt små. Derfor liker jeg de store fra IKEA i flere farger.


#22

ingling sa for siden:

Vi har nettopp fått de der i ulike farger, da kastet vi de gamle IKEA-plastfjølene. Til brød bruker vi trefjøler, de er vel fra Ikea de også, men de skal byttes ut så snart jeg får kjøpt nye, for de er ganske slitte og sprukne.


#23

ingling sa for siden:

Og ja, de vi kastet var ganske gamle, sikkert 4-5 år eller noe?


#24

Elise sa for siden:

Jeg får helt krupp av plastfjøler (sier fjæler) og har bare i tre. Har to like sett fra IKEA med to størrelser, og har hatt de siden jeg flyttet for meg sjøl, omtrent. :vetikke: 49 kr, ser de har de fortsatt. :jupp:

Har en glassfjøl og, som hører sammen med vasken, men har ikke tenkt på at jeg kunne bruke den som skjærefjøl. Kanskje begynne med det.


#25

Matilda sa for siden:

Vi har en i plast som brukes til kylling, og ellers trefjøler som brukes til brød og grønnsaker.


#26

millact sa for siden:

Har en i tre som brukes til brød og mange i plast som brukes til alt annet. De vaskes i maskin etter bruk, altså svært ofte.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.