Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva slags melkefri "melk" er best i matlaging?

#1

Bayone sa for siden:

Vi har endelig fått påvist melkeallergi på guttungen og er igang med å finne alternative melkeprodukter. Han har funnet ut at rismelk er best å drikke. Hva er best å bruke i matlaging? Havremelk funket bra i muffins og kake i helga (bursdagsfeiring) Men vi har ikke brukt noe i middager ennå, hva passer best til f.eks. hvit saus, grøt osv? Noen som har prøvd litt forskjellig og funnet ut hva som er best? Tar også imot tips til sjokolade og annet godteri som er melkefritt. Han er mest glad i sjokolade selvfølgelig så det hadde vært fint med et alternativ der?


#2

annemede sa for siden:

Jeg har blitt veldig fan av gogreen havrefløte til sauser og i gryter, ellers er gogreen sin visp god til å lage krem til kaker.


#3

Kahlan sa for siden:

Jeg har brukt kokosmelk til risgrøt, det ble veldig godt


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liker best soyamelk, bruker den usøtede i sauser og supper. Kokosmelk er kjempegodt i grøt, men jeg liker best versjonen der jeg bruker soyamelk OG kokosmelk sammen.
Jeg og ungene elsker alt godteriet herfra og herfra (den første er norsk, men utvalget er mye bedre i den svenske foreløpig så jeg bestiller mest derfra, utrolig god service, fine priser og rask levering). De har melkefri Bounty, Snickers, Mars, Crispo osv, og melkefri sjokoladekalender til jul (jeg og ungene hadde det i fjor, nam) og masse annet snadder. :nam:
Verdens beste hvite sjokolade har de og (Vantastic), de er helt utrolig gode!


#5

ingling sa for siden:

Mens jeg synes soyamelk smaker herk, og bruker stort sett havremelk og havrefløte i det meste. Risengrynsgrøt har jeg begynt å lage med rismelk og kokosmelk, det er kjempegodt.


#6

Nooria sa for siden:

Soya ville jeg inntatt i svært moderate mengder, ettersom det oppfattes av kroppen som naturlig østrogen.

Mandelmelk er min favoritt. Sunt, ikke så mye karber og veldig godt.


#7

Snuppa sa for siden:

Ville også vært forsiktig med soyamelk, da barn med melkeallergi ofte også reagerer på soya. Slik var det her ihvertfall.

Bruker både ris og havremelk i matlaging. I mange retter kan man rett og slett bare bruke vann.


#8

arrow sa for siden:

Soya og havremelk funker til varm kakao, men for at den skal bli brukbar må man ha i litt vanlije. Med litt tilvenning godtar ungene den. Rismelk funker bra på musli og lignende, men ikke til kakao.


#9

trøtt sa for siden:

Vi foretrekker havremelk.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Både ferdig soya- og havremelk med sjokolade funker fint til å varme opp, og vips så har du kakao. Kjempeenkelt.


#11

Bayone sa for siden:

Takker. Soyamelk med sjokolade var visst ikke noe godt, det har vi prøvd før. Da satser vi på å fortsette med rismelk og bruke havre til kakao. Så skal jeg prøve soya og kokosmelk til grøt. Han elsker grøt så det må vi få til en god variant av.

Men er det noen som har opplevd at melkefritt smør er vanskeligere å bake med? Jeg skulle bruke det til en smørekrem i helga, men det ble bare harde klumper og ville ikke blande seg med melis selv om det hadde stått ute over natta. Det ble ikke noe suksess.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Hvilket brukte du da? Alpro må du ikke finne på å bruke, det smaker hoppetau og funker IKKE i bakst eller matlaging overhodet. Pjuk.
Jeg bruker Nutana, det er perfekt. Smaker ikke så mye da, eller ingenting faktisk. Men funker til bakst og sauser og sånt. Det aller beste er Soft Spesial, men det er ikke vegansk så da bruker ikke jeg det, men du kan jo bruke det. Det smaker godt og har svært gode bakeegenskaper.


#13

ingling sa for siden:

Var det Melange uten melk du brukte? Det er grusomt hardt, veldig vanskelig å jobbe med. Jeg har brukt Blå soft når jeg skal ha sånne deiger der mel skal blandes med smør, det funker fint.

Havredrikken med sjokolade er veldig god synes jeg, så det er et godt tips å varme opp den.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Hvis du vil ha en god pisket krem, anbefaler jeg virkelig denne på boks. Smaker litt frisk og søtt, et preg av eplejuice, men den er knallgod, og både jeg og ungene digger den. Soyavarianten smaker grusomt, fatter ikke at det er den de selger overalt, mens ris kun er å få tak i på nett i Norge (i Sverige tror jeg de har den overalt).
Ellers pleier jeg å piske krem av kokosmelk, rett og slett. Funker kjempefint i kakao. Om man liker kokos, vel og merke. Nydelig konsistens.


#15

Bayone sa for siden:

Det var Melange jeg brukte ja. Prøve Soft neste gang da kanskje. Den spraykremen der har vi faktisk prøvd. Fra tiden vi trodde det var laktoseintolleranse. Guttungen liker den, mens søstra synes den var helt pyton. Nå spiller vel ikke det noen rolle siden hun kan spise vanlig krem ;)


#16

arrow sa for siden:

Jeg hadde en periode hvor magen min ikke fungerte i det hele tatt, og det var en masse matvarer jeg ikke tålte. Heldigvis "vokste" jeg det av meg (jeg var i 20 årene), men det var flere år med ulike diettlister for å finne ut hva det var som forårsaket problemet. I lange perioder gikk jeg gikk helt bort fra meieri- og glutenholdige produkter og i stor grad over på disse melketypene av mandel, soya, ris, noen av listene inkluderte også havre. Disse diettlistene roet ned fordøyelsen min, men når jeg spiste ris- eller soyamelk daglig, det var ofte sammen med müsliblanding av korn som valset hirse, bokhvete, quinoa og amarant (standard glutenfrie alternativer) fikk jeg de rareste hudproblemer og jeg var utrolig (!!) trøtt. Tørr hud, sår grodde langsomt, stadig blødende sprekker langs kanten negleroten, akne... Fremdeles i dag ser jeg lett bekymret på rismelk og hirseflak, selv om jeg sikkert kunne spise det. Jeg har fremdeles forhøyede antistoffer mot melk og hvete i blodet, men jeg reagerer ikke på slike "rispetester" oppover armen. Poengen mitt er å observere hvordan gutten takler den nye maten, endringene påvirker utvilsomt systemet. Jeg gikk i flere måneder på "ris og hirse" før jeg oppdaget at jeg ikke fungerte noe særlig da.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Jeg synes havremelk og havrefløte gir best smak og best resultater i mat. bruker det i sauser og supper med stor suksess. I tillegg er blå soya helt ok i deiger.


#18

Acino sa for siden:

Planil er ett merke sjokolade som har noe melkefritt, finnes i matvarebutikker hvor de gjerne ligger sammen med "allergivennlig" mat. Meny og coop obs har iallfall. Bruker av og til i kaker/glasurer så gutten vår kan spise, han tåler melk men ikke nøtter/mandler/peanøtter - og heller ikke spor av som planil da er fritt for.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Plamil ja. Jeg synes de smaker hoppetau egentlig, men appelsin- eller mintsjokoladen går an. Har brukt den med appelsinsmak i appelsinmuffins med stort hell.

Jeg kjøpte en melkefri hvit sjokolade med cappucino på Vegetarmessa i Oslo forrige helg. Veganlife.se (og kanskje også den norske veganlife.no) har den i nettbutikken. Herreguud så god, smakte som iskaffe i sjokoladeform! Til og med ungene slukte den.


#20

frukt sa for siden:

Jeg liker best denne.

Den får man med sjokoladesmak og. Men om den er å få kjøpt i Norge vet jeg ikke.


#21

Bayone sa for siden:

Vi brukte denne til å blande i vaniljekrem til pavlova på 17. mai. Synes den smakte bra jeg. Pisket den med litt sukker.

Frukt: den der har jeg ikke sett her i området i alle fall.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Jeg bruker den over her til bløtkake, har servert den til både folk som vanligvis spiser melkeprodukter og veganere, alle har syntes det var veldig godt. Jeg tilsetter ikke sukker i den, synes den er søt nok. Den funker forresten veldig bra til å lage fromasj av og. Jeg blandet den med smeltet, litt avkjølt Piano-gelé og lot det stivne. Har også laget sjokolademousse av den, da blander jeg inn smeltet kokesjokolade, litt kaffeekstrakt, melis og vanilje, pisker godt og lar det stivne. Laget hvit sjokolademousse med bringebær med denne soyakremen nylig, kjempegodt.


#23

mkj sa for siden:

Kan du spise gelatin? Er ikke det et animalsk produkt? Bare lurer altså?



#25

Dixie Diner sa for siden:

Spiser ikke gelatin nei. Piano sine er, som sagt over her, gelatinfrie (og litt på siden, men jeg KAN spise alt jeg vil, men velger å la være av etiske årsaker). :)


#26

Carpe Diem sa for siden:

Har kjøpt denne noen ganger, vesla elsker den i varm kakao (laget på rismelk, kakao og litt vanilje) Den slutter bestandig å virke etter et par gangers bruk... Har jeg bare vært uheldig? :confused:


#27

Dixie Diner sa for siden:

Tror det kan være litt problematisk å få noe ut av den om den står kjølig, jeg må alltid ta den ut av kjøleskapet lenge før bruk. Og den blir fort brukt opp ja, så jeg kjøper den bare til "fest". I kakao er det godt med Tofuline sin vaniljeis. Mmm. Det er soya da. Ris-isen funker sikkert like bra (den er jo kjempegod).


#28

Carpe Diem sa for siden:

Har hatt den stående i romtemperatur et par timer før bruk, men uten nytte. Gir den et nytt forsøk, har nettop bestill varer fra Veganlife i kveld :jupp:


#29

Dixie Diner sa for siden:

Jeg savner sånn de nissesjokoladene de har til jul på Veganlife, de er helt fantastiske. Kanskje like greit de kun selger dem i jula. :knegg:


#30

Carpe Diem sa for siden:

Vesla elsker dem, takk for at du har tipset om denne siden tidligere :blomster:

Sjokoladedråpene var også veldig gode, men de fant jeg ikke nå...


#31

Amelie sa for siden:

Må bare spørre, Arrow, fikk du i deg veldig mye karbohydrater og andre sukkerarter da? Det er mye sukkerarter i rismelk. En kan bli veldig trøtt av mye karbohydrater. Du har kanskje allerede prøvd ut steinalderkost/LCHF?


#32

Dixie Diner sa for siden:

Så bra! Har dere prøvd de hvite sjokoladeknappene? De selger dem kun i 500 gramsposer, men herreguud så gode. De smaker akkurat som det hvite fyllet i Kinderegg! :nam: Vantastic-sjokoladene er de beste melkefrie sjokkisene jeg har smakt. Ofte kjenner man godt at en sjokolade er melkefri, men disse smaker som vanlig melkesjokkis synes jeg. Og finnes i utrolig mange sorter. Hvit sjokolade med kokos er til å dø for.


#33

Bayone sa for siden:

Noen som har et godt tips til hva jeg kan bruke som erstatning for rømme? Finnes det melkefritt alternativ til rømme?


#34

Dixie Diner sa for siden:

Oh yes. Tofutti sour supreme, selges i de fleste velassorterte butikker og står i melkefri/allergi-hylla. Liten rund, litt flat boks med gul og blå etikett.
Min bror liker den naturell, men det gjør ikke jeg. Jeg pleier å blande den ut med 1-2 fedd revet hvitløk, litt salt, pepper og sitron. Da blir den steikje god!

Den er dyr da, koster oppimot 40 kr for en liten boks, så jeg bruker oftere og oftere Alpro sin naturellyoghurt og blander den ut med forskjellige kryddere/kryddermixer eller lager feks. tzatziki av den (det er umulig å kjenne forskjell på tzatziki laget av den og av vanlig naturellyoghurt). :)


#35

arrow sa for siden:

Beklager det sene svaret, og ja, jeg fikk nok i meg en del karbohydrater og sukkerarter. Jeg tenkte ikke så veldig på karbohydrater den gangen, men holdt meg unna hvete og det meste tilsatt sukker husker jeg. En perioder ble det ofte hirse/bokhvete med ris- eller soyamelk, den gang ble jeg helt ekstremt trett etter noen dager med det. Til middag var det selvfølgelig noe annet. Problemet ser ut til å være over nå, jeg kan spise det meste uten at jeg flater helt ut. Det er mange år siden jeg har måtte vært så forsiktig med mat.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.