Her i huset er det full omlegging av ett fettrikt og for kaloririkt kosthold.
Men jeg er helt tom i hodet når det gjelder nye oppskrifter som har en høyere sunnhetsgrad, men som alikevel er god (og kansje også barnevennlig).
Så jeg ønsker inderlig at dere kommer med deres beste sunne oppskrifter.
Jeg ønsker meg både barnevennlige og noe som mannen og jeg kan kose oss med en lørdagskveld etter at ungene er lagt.
Gode snacksoppskrifter ønskes også.
Jeg VET at her inne er det et oppkomme av matkyndige mennesker, så :vilha:. Jeg trenger seriøs hjelp her.
Jeg har masse sunne oppskrifter, men det blir vanskelig å legge dem inn her!! Det er jo så mange! Og så hva som helst!
Men - jeg har god drahjelp av et frukt- og grønnsaksabonnement :jupp:
I tillegg har jeg faste kjøtt/fisk/kylling-råstoffer på fast ukedag. Da er det ikke så mye å velge mellom.
F.eks: mandag: fisk, plukke litt grønnsaker i kjøleskapet = fiskesuppe.
tirsdag: kylling. hm...hm..., plukke litt grønnsaker i kjøleskapet: ovnstekt kylling + grønnsaksmiks (løk, paprika, brokkoli)
onsdag: vegetar. hm.... jammen har vi det vi trenger til en god løksuppe gitt. (det skal ikke mye til :knegg: )
osv. Da kan man søke med de ingrediensene man har og med masse grønnsaker i hus er det lettere og mer motiverende å faktisk bruke dem også.
Snacks: grønnsaker med dip, nøtter uten salt og olje, litt gode knekkebrød og smøreost, bær, frukt i biter... kommer an på hva du liker
Hvis du skriver litt om hva dere liker å spise, så er det enklere å komme med forslag til endringer. Kanskje kan favorittmaten din gjøres sunnere?
Ellers så gjelder jo de vanlige tipsene - mye grønt, bytt ut kjøttdeig med karbonadedeig, spis rent kjøtt istedet for blandingsprodukter, bytt ut fint brød med grovt brød og knekkebrød, bytt ut lys pasta med grov paste osv.
Gode tips m^2.
Hva slags grønnsaker har du alltid i kjøleskapet? Jeg er (igjen) litt fantasiløs og har agurk, paprika, brokkoli og blomkål.
All snacsen du nevnte hørtes god ut! Sett vekk ifra nøttene uten salt og olje...:sparke: De få gangene jeg klarer nøtter må det være salt på. Jeg er ikke glad i nøtter.
Hmmm ja hva liker vi? Jeg er jo nesten altetende, men med kresen mann og barn blir det ikke enkelt.
Fint brød spiser vi ikke. Kun grove kornbrød og grove knekkebrød, så den er grei.
Bytte ut kjøttdeig med karbonadedeig ja, den hadde jeg glemt! Og fullkornspasta er jo supert.
Ungene sliter med å spise rent kjøtt. De er ikke glad i verken svin eller okse, og mannen liker ikke lam. ser for meg at jeg må lage 3 middager framover
Jeg går for frosne grønnsaker. Da er de tilgjengelige og enkelt å lage.
Rent kjøtt, både rødt og hvitt.
Fisk.
Jeg har en fordel fordi jeg ikke er så glad i sauser og dressing og slikt.
Jeg spiser heller grønnsaker enn potet/ris/pasta, men tar alltid litt på fatet for syns skyld. Jeg vil ikke at ungene skal få det for seg at det er greit å kutte ut ting.
Omelett med alskens grønnsaker er kjekt
Matmuffins for voksne kan bestå av egg, grovmel, bakepulver og grønnsaker.
(Til ungene funker ikke grønnsaker, bare skinke og ost...)
Tja, vi har jo det som kommer med grønnsaksabbonnementet da...
Men sånn typisk: agurk, tomat av ymse typer, paprika, salat, bønner av noe slag, løk/vårløk/selleri, noe kål-greier (knutekål, grønnkål, kålhode, rosenkål), kålrabi, brokkoli/blomkål, gulrøtter, persillerot/pastinakk/nepegreier, mais kanskje.
Ingefær og hvitløk.
I tillegg til å bytte ut fine produkt med grovare og feite produkt med magrare, er det lurt å måle opp fast storleik på porsjonen av det som er kaloririkt og spise seg mett på grønnsaker. Det hjelp og å forsyne meg på kjøkkenet, måle opp ein porsjon og spise akkurat det eg har forsynt meg med, ikkje veldig mykje meir.
Viss vi har kyllingwok, for eksempel, forsyner eg meg med 150 gram ris (180 kcal) og 200 gram kylling (210 kcal), så fyller eg på med store mengder grønnsaker, slik at det blir grønnsakene eg spis meg mett på. Før kunne eg spise meg mett på ris og kylling, og ha litt grønnsaker ved sida av. Det same gjer eg viss vi har kjøttdeig og pasta. Eg begrenser mengda kjøtt og pasta og blander seleri, gulrot mm. inn i pastasausen og har salat ved sida av. Dermed spis eg litt av den same middagen som dei andre, men eg blir mett av grønnsakene. Det synest eg fungerer mykje betre, enn slike diettar kor ein skal spise bestemte sære ting.
Eg passer og på å spise jamnt utover dagen, slik at ikkje blodsukkeret faller og eg blir kjempesvolten. Ein yoghurt, ei banan, eit eple, ein liten porsjon nøtter eller tørka frukt (blir fort kaloririkt), eit knekkebrød med lett pålegg etc. før eg blir svolten, hjelp meg med å ikkje kjøpe "tøysemat" eller småspisemat på butikken.
Jeg er også som deg at jeg foretrekker maten uten saus og dressinger, så der vinner jeg mye.
Frosne grønnsaker ja...er det noen typer som er bedre enn andre?
Matmuffins har jeg aldri lagd, og det hadde jo vært lett å lage noen med grønnsaker til oss voksne og noen med skinke og ost til gutta. Har du oppskrift på det?
Gode tips Nokon! (Og takk for tips på prikk foresten. :klem: )
Jeg husker jeg gjorde det slik da jeg gikk på Libra (og gikk ned 19 kg).
I tillegg hadde jeg klibrød før hvert måltid for å få igang fordøyelsessystemet. Det skal jeg gjøre nå også.
Jeg er så motivert for dette og MÅ bare komme skikkelig igang.
Tusen takk for at dere tar dere tid til å svare skikkelig. Jeg setter stor pris på det.
De sier at frosne grønnsaker har samme næringsinnhold som de vi kjøper ferske, så jeg har bare støttet meg på det.
Jeg varierer mellom vanlig blomkålblanding og wokgrønnsaker fra Findus eller Coop.
Matmuffinsene jeg lager:
Ta utgangspunkt i 4 egg.
Hell oppi ønsket meltype+ 1 teskje bakepulver til røra er midt i mellom deig og røre. :knegg:
Rør inn revet ost og alt du ellers vil ha inni, hell i former, stek på 220 grader i ca 15 min.
Kan også røre inn litt tomatpure/pesto/våte saker for å få mer smak.
De kan fryses. :jupp: Og er egentlig best når de er tinet opp igjen.
For meg selv lager jeg de kun med grovmel. Det er ikke superstas, men noe å variere brødmaten med.
Hos ungene bruker jeg halvt om halvt med vanlig hvetemel/fullkornshvete.
Kan du knipe inn fett/kalorier på pålegget? Dropp hvitost/brunost (evt gå for mager-utgaver men fortsatt i begrenset mengde), spis magert kjøttpålegg (jeg spiser masse kalkunpålegg) og fyll på med tomat, agurk og paprika, dropp syltetøy (et par epleskiver er godt på brød hvis du vil ha noe søtt). Spis rent kjøttpålegg (kokt skinke, kalkun) istedet for blandingsprodukter (servelat, salami, fårepølse o.l). Egg er supert som pålegg :jupp:
Mange sverger til cottage cheese og skyr som alternativ til brødmat. Smoothie lagd av yoghurt, litt juice og frosne bær er god "kosemat". Det pleier å slå an hos ungene også.
Rett i koppen-suppe funker fint som mellommåltid på jobben. Lite kalorier og metter godt.
Men inneholder vel en del salt, så man bør ikke overdrive det heller.
Jeg er ganske mager i det jeg har på brødskiven allerede. Jeg bruker stort sett makrell i tomat, leverpostei eller magerost. Og mye paprika/agurk.
Jeg bruker også klibrød/fiberbrød mye med nevnte pålegg.
Cottage cheese klarer jeg ikke å få ned om det gjelder livet. :knegg:
Jeg merker at når dere skriver så kommer mer og mer tilbake til meg fra jeg gikk på Libra. Og mye av det praktiserer jeg enda.
Det som nok er det vanskeligste er å finne alternativer til pølser, spaghetti og kjøttdeig, fritert og stekt mat. (Fritert fra før av altså, jeg friterer ikke selv.)
Jeg elsker sunn mat og nå er vel helt klart cæsar salat favoritten med raw avokadodressing - barnevennlig kan man gjøre den også :)
Jeg er veldig fan av å gjøre vanlige retter sunnere fordi jeg har barn som ønsker "vanlig mat"
Taco - lager krydder selv og bruker isbergsalat som wrap
Lasagne lurer jeg inn litt grønnsaker og spiser salat med lasagne til ikke motsatt, grove pastaplater også
I tillegg har jeg funnet grønnsakslasagne som mini liker og squashlasagne med cottage cheese som han liker så da bytter vi på litt. :)
Jeg syns liksom ikke det er noe smak i de rett i koppen-suppene. Jeg hadde dilla på dem første gangen jeg var gravid dog, så det kan være derfor jeg holder meg unna nå. :knegg:
Hvis du, som meg, har hatt brød til frokost, lunsj og kvelds, sparer du inn mye på å bytte ut noen eller alle av brødmåltidene med knekkebrød.
Rugsprø og Family Crisp (?) har blitt favoritter her i gården. Med soft light og hva som helst av pålegg og gjerne tomater/agurk/purre/paprika for å få det litt smaksrikt.
Bytt alltid ut kjøttdeig med karbonadedeig/kyllingkjøttdeig. Dersom du skal ha karbonader/kjøttkaker e.l, så lag dem selv (av karbonadedeig), eller kjøp de som inneholder mest kjøtt.
Bytt ut all pasta med grov pasta, og reduser mengden av pasta (ihertfall til deg selv) og erstatt med diverse grønnsaker.
Om nødvendig (dersom barna ikke spiser rent kjøtt enda), kan du la dem få pølser/nuggets og så ha kyllingfilet/biff e.l til deg selv.
Jeg anbefaler karbonadedeig ja, og ta mindre pasta. Fritert mat ville jeg ha droppet eller minimert. Vi har fiskepinner ca en gang hver annen måned, da kun fordi ungene liker det, ellers dropper vi det.
Pølser forsøker jeg også ikke ha så ofte og kun spise 2 stk feks.
Dere kommer med veldig gode og nyttige tips her ja.
Som Løve sier så blir det nok en periode hvor jeg gir ungene fiskepinner/nuggets/pølser mens vi voksne spiser rent kjøtt. Heldigvis er ungene ganske glad i grønnsaker, så det blir ikke så stor utfordring å få brukt mer av i kosten. apan: Ja jeg MÅ minimere den stekte/panerte/friterte maten. Jeg er ikke engang så veldig glad i det! (Annet enn litt pommes frittes i ny og ne. :sparke: ) Kirsebær: Du gav meg en ny idé her med purre. Det har jeg aldri tenkt på å ha oppå pålegget. Det er jo knallgodt!
Jeg har et snackstips som jeg brukte mye under Libra-tiden min (siden jeg fikk vite at det er flere som følger med her i tråden, så kan jeg jo dele det):
Skjær opp et eple i relativt tynne skiver (jeg liker best de grønne for der er det mest smak, men det er jo smak og behag) ha oppå en liten dæsj vaniljekesam og strø over litt kanel.
Det er bare helt vanvittig godt! Og så metter det faktisk en del også.
Søk opp bloggen fraiva. Der er det endel gode tips. Synes også boken hennes har vært super lesing :)
Hun har inspirert meg og nå lager vi all mat fra bunnen av (unntatt saus som jeg må øve mer på) samt at vi spiser grovkarbo med mye grønt og frukt og bær. Bruker naturlig sukker som brunsukker, honning og lønnesirup. Mye fisk. Minst 3 ganger i uka. 1 vegetarmiddag.
Det er veldig enkelt å lage fiske"pinner" og nuggets selv som ikke blir så usunt altså :jupp:
Bare ved å lage fiskepinnene eller nuggetsene selv av rene råvarer, og bruke f.eks sesamfrø istedetfor brødrasp kommer du langt.
En enkel og grei hverdagsmiddag hos oss er hjemmelaget hamburger. Selve burgeren lages av karbonadedeig, og så får hver og en velge øvrig tilbehør (salat, tomat, agurk, osv.). Med hjemmelaget dressing og grove brød blir det både sunt og godt.
Vi har veldig ofte laks, ris og brokkoli. Laksefileter fra Rema, koker ris til, koker brokkoli som vi enten har fersk eller tar fra fryseren (har alltid ulike grønnsaksposer liggende). Serverer soyasaus og kesam til.
Det er også verdt å merke seg at også fullkornspasta er enormt energirikt. Nå er det jo likevel fint å bruke dette, det metter mer og gjør mer bra for kroppen, men det bør likevel i veldig stor grad begrenses.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.