Litt i stil med det syltetøyet som før het Nora "100% frukt" som inneholdt 50% frukt / bær og resten vann etc. De fikk vel påpakning for nå heter det "100% frisk og fruktig" :dåne:.
Vi har et glass blåbærsyltetøy stående som det står "100% naturlig blåbærsyltetøy" på. Det består altså ikke av 100% blåbær, som man kanskje kunne tro, men av blåbær og sukker. Blåbærsyltetøy, altså - 100%. Ikke noen innblanding av majones eller geitost eller renset parafin eller andre unaturlige ingredienser, liksom, men 100% naturlig syltetøy. Ganske smart funnet på.
Jammen det er jo logisk! Du må jo lese hva som står (du som er flisespikker og alt...). Står det 100 % Blåbærsyltetøy - ja så er det 100 % blåbærsyltetøy. Ikke 100 % blåbær! Hvor fikk du den ville ideen fra?
Blåbærsyltetøy er et produkt som er fremstilt av ulike ingredienser. Akkurat som brød.
Naturlig - det kan jo være så mangt. Oftest brukt om "naturlige" råvarer i betydningen ikke kunstig framstilt. For eksempel er sukker naturlig, mens sucralose ikke er naturlig. Blåbær er definitivt naturlig.
Samt den giften som finnes i f.eks. spiss giftslørsopp, som to uker etter at du har inntatt soppen begynner å lamme sentralnervesystemet ditt sakte men sikkert.
Dette spørsmålet er faktisk veldig interessant, banana! I f.eks. Nederland og Belgia finnes det egentlig ikke kyllingkjøtt. De venter med å ta livet av den til den er et sted mellom kylling og høne, egentlig mer høne enn kylling derfor er kyllingfiletene der akkurat dobbelt så store som i Norge. Slik er de i ganske mange land, men likelvel kaller de kjøttet for kylling... eller de har et felles ord for kylling og høne. I Nederland heter kylling og høne KIP, dvs. kip er kylling, kip er høne.....
Jeg digger slik merking.... eller egentlig ikke kanskje. Det er akkurat som i USA (og forøvrig snart like ille i Norge), hvor alt snart merkes med 0% fett.... men at det inneholder f.eks. 50% sukker bryr produsenten seg ikke om å nevne.
Min svigermor hevder at en s.k. nederlandsk frokostkake (ontbijtkoek for de som har smakt det) er kjempesunt for barn fordi den inneholder så mye jern, samt at den er helt fettfri!! Oj, så bra liksom.... den inneholder i tillegg 46% sukker, men det hadde hun visst ikke lest. Da jeg foreslo at vi tar makrell i tomat på brødskiven til Amanda slik at hun får i seg jern, så bare rynket hun på nesen..... :knegg:
Eller som yoghurten som var merket med "95% fat free!!", noe som jo faktisk betyr at det er 5% fett i den og at den ikke er spesielt mager i det hele tatt.
Kylling heter faktisk "kuiken", men da snakker vi om de små gule nøstene. Kip betyr høne såvidt jeg har forstått, og dette førte til en del latter samt rynker på nesa da mannen hadde kjøpt en høne og skulle lage middag. Høne tilberedet som kylling er ikke særlig godt, høne egner seg best når den er kokt lenge og vel. Nå vet han at kylling og høne er like store i Norge - når de er pakket i plast og ligger i kjøttdisken. :knegg: Det vi kaller høne i Norge heter forresten "soupkip" i Nederland - suppehøne :ler:.
De spiser jo bare sukker og syltetøy på lys kavring (beschuit) til frokost også, intet annet. Jeg blir helt frynsete etter to frokoster der, null næring og masse sukker.
Men dette blir jo egentlig en kulturkræsjtråd kupper ... Kanskje bør vi ta den et annet sted.
Mer om merking: "46% mindre sukker" (et eller annet syltetøy det reklameres for på P4 for tida). Mindre enn hva? Enn før (når da?)? Enn andre syltetøy (hvilket?)? Enn i rent sukker (da blir det 54% sukker igjen)?
Hvis det er Nora sitt syltetøy du mener, "100% frisk og fruktig", så er det vel ikke sukker i det. Bringebærsyltetøyet vi har i hus inneholder 50% bringebær og er søtet med eplekonsentrat, en slags konsentrert eplejuice, antar jeg. Synes ikke det er så veldig villedende egentlig.
Veldig konkret, bare at det at de ikke mener 28 % mindre sukker enn før, slik man lett kan tro, men 28% mindre sukker enn en helt annen kjeks står ikke akkurat rett under, men med bitteliten skrift på siden. Godt gjemt.
Kuikens spiser de ikke! Den er jo nærmest fredet i Nederland. De spiser høne,og det er det jeg ville frem til at i Norge spiser vi faktisk kyllingen (kuiken) men i utlandet får man som oftest servert høne da man bestiller det man tror er kylling (for de oversetter høne til kylling, f.eks. kip=chicken=kylling selv om det da altså er høne man får servert.).
Det har jeg aldri opplevd å få servert til frokost der, men jeg tviler ikke på at enkelte spiser det til frokost. De spiser jo ontbijtkoek, som de tror er sååå sunt! (krydderkake med masse sukker). Det er nok kulturforskjeller innad i Nederland også. Derimot spiser min svigerfamilie så og si bare søtt pålegg ja (syltetøy, hageslag, vruchtenhagel, choco-vlokken m.m). De har blitt bedre etter at jeg kom inn i familien, og krevde å få ost og kjøttpålegg til frokost. Det verste med kostholdet der synes imidlertid jeg er all snoepingen de holder på med i mellom måltidene. Fysj og æsj som de småspiser dritt hele dagen!
Det bringebærsyltetøyet har vi også, og jeg er enig med deg der. Men blåbærsyltetøyet jeg nevnte er fra Hervik, og der står det "100% naturlig blåbærsyltetøy", og et annet sted på etiketten står det "28% mindre sukker". (Nederst står det "Uten konserveringsmidler", som antagelig er argumentet for betegnelsen.) Innholdsfortegnelsen sier at syltetøyet inneholder blåbær, sukker, vann, fruktpektin og naturlig melkesyre, som alt sammen formodentlig er naturlig nok til at syltetøyet som helhet kan sies å være "100% naturlig".
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.