Etter tråden om hestelasagnen til Findus så fikk vi konstatert at de færreste på FP kjøper frossen lasagne. :puh:
Men, jeg lurer på, hvilke produkter som er av farse/blandet kjøtt bruker du? Og gjerne også hvorfor om du har en grunn?
Jeg bruker Wienerpølser og magre kjøttpølser fra Gilde, karbonadedeig, kjøttdeig, elgkarbonader fra Smedstuen gård, servelat og salami som jeg kommer på i farta. Hyppigheten er varierende, men vi har nok minst en av disse tingene på bordet hver uke.
Vi bruker ellers veldig lite hel- og halvfabrikata fordi jeg er avhengig av å vite hva maten til enhvertid inneholder. Det er mest på grunn av allergihensyn, men nå har jeg holdt på med fra-bunnen i så mange år at det er mest av vane og smak at jeg oftest velger rene råvarer.
Jeg kjøper karbonadedeig og kjøttdeig fra litt forskjellige produsenter, inkludert en lokal som jeg kjenner. Og så har vi pølser en sjelden gang, kanskje en gang i måneden? Jeg prøver å se etter de med mest kjøtt og minst gugge, men siden vi ikke har det så ofte er jeg ikke så bekymret om de ikke er optimalt sunne. Jeg liker ikke pølser noe særlig selv, hvis ikke det er sånne grove med krydder og hvitløk. Men ungen liker det jo veldig godt. Han liker også servelat, så det har vi også av og til. Kyllingfarseprodukter har jeg litt avsmak for, så det kjøper jeg aldri.
Jeg får meg ikke til kjøpe verken kyllingfarse eller svinekjøttdeig av en eller annen grunn. Jeg har prøvd begge deler en gang og spiser det hvis jeg får det servert, men velger det ikke selv.
Jeg bruker nesten aldri priorkylling heller lenger.
Jeg er heller ikke noe glad i verken kylling- eller svinekjøttdeig. Lagde en gang noen kjøttboller som var blanding av karbonadedeig og svin, de var forresten gode.
Prior kylling er det mest tilgjengelige i de nærmeste butikkene her, så det kjøper jeg ganske ofte, selv om Stangekylling etc. er bedre.
Jeg syns f.eks. Den Stolte Hane har mye eklere og mer slintrete fileter enn Prior.
Vi kjøper karbonadedeig eller kjøttdeig innimellom, aldri kylling- eller svinekjøttdeig. En gang i blandt spiser vi pølser (Gilde kjøttpølser eller grillpølser), og så spiser vi gjerne ulike typer salami. Ellers ingen andre farseprodukter, og det er sjelden vi spiser hel-/halvfabrikata.
Vi kjøper wienerpølser og karbonader fra Gilde, og det er nesten utelukkende Poden som spiser det. Karbonadene stekes og brukes i hamburgerbrød som skolelunsj, og noen ganger som kjapp middag før speidermøte; pølser brukes også noen ganger som kjapp-og-lettvint middag til ham når mannen og jeg har andre middagsplaner. Stort sett spiser han karbonade eller pølse til middag omtrent en gang i uken. Kjøttdeig og karbonadedeig kjøper jeg aldri, men kyllingkjøttdeig bruker jeg til kjøttboller og pastasaus. Til taco bruker vi kyllingfilet i biter.
Av pålegg bruker vi ikke noe kjøtt som er blandet. Eller vi kjøper leverpostei, da. Det hender vi kjøper grove pølser av noe slag til oss selv.
Ferdigmat er det lite av, det begrenser seg stort sett til Dr. Oetker-pizzaer, som vi spiser sporadisk til kjappmiddag eller kvelds.
Det er vel egentlig bare karbonadedeig. Noe pølser også, spesielt i grillsesongen. Vi prøver å kjøpe grove, ferske pølser, de er utrolig gode og smakfulle. Spesielt lammepølsene. Målet er vel egentlig å lage pølser selv, vi har fått opplegg til Kenwooden i gave, men det var visst ikke så enkelt å komme i gang.
Alle typer farse-og kjøttdeig. Og pølser, men jeg sjekker kjøttinnholdet. Produkter som kun skal varmes opp kjøpes aldri (utenom pølser, da). Og leverpostei, det glemte jeg.
Vi bruker egentlig lite farse- og blandingsprodukter. Ungene spiser pølser innimellom, og så kjøper vi karbonadedeig og leverpostei. Og det er vel det.
Tidligere brukte vi kjøttdeig (av storfe, har aldri brukt svine- eller kyllingkjøttdeig). Til eldstemanns bursdag skulle jeg lage to pizza, så på morgenen stekte jeg opp to kjøttdeiger på 400 gram hver og satte det kaldt. Da jeg skulle lage fyllet på ettermiddagen, skulle jeg fordele kjøttdeigen slik at det ble ca. like mye på hver pizza og veide derfor kjøttdeigen. Da hadde 800 gram fersk kjøttdeig, blitt til 410 gram stekt kjøttdeig. :rolleyes: Halvparten er jo altså vann, salt og fett. Så etter det har vi kun kjøpt karbonadedeig. Innbiller meg at man sitter igjen med litt mer når det gjelder ferdig produkt, selv om det koster mer. Sunnere er det jo også.
Vi kjøper stort sett aldri kjøttdeig, men karbonadedeig fra ulike produsenter. De få gangene vi kjøper/spiser pølser, ferdige kjøttkaker/karbonader, så er de utelukkende fra Gilde. Pølser kjøper vi en sjelden gang også fra den lokale kjøttprodusenten, og da kun kjøttpølsene som har høy kjøttprosent. Frosne retter med kjøtt spiser vi aldri. Ungene kjøper en sjelden gang frosenpizza, men jeg husker ikke sist jeg spiste det. Fiskefarseprodukter kjøper jeg helst hos lokal fiskehandel, men Vesterålens fiskeboller blir kjøpt/spist en gang i blant.
Vi foretrekker rent kjøtt/fisk, men spiser nok farseprodukter til middag en gang i uken.
Ungene liker og spiser Salami, ellers går det mye i kalkun-/kylling-pålegg.
Vi kjøper karbonadedeig, salami, leverpostei/ baconpostei og noe pølser. Vi prøver å kjøpe pølser av god kvalitet, men det sniker seg nå inn litt ymse. Det hender at vi kjøper elgkarbonader, men helst lager vi slikt selv.
Jeg tror heller aldri jeg har smakt frossen lasagne.
Karbonadedeig fra Gilde eller Coop. Pølser med høyt kjøttinnhold (78%) fra Gilde eller mest Coop. Paté fra Finsbråten og Vossafår av og til. Har kjøpt Gilde kjøttboller i brune poser en sjelden gang. Kan ellers ikke komme på at vi bruker hel eller halvfabrikata med kjøtt.
Frossenlasagne var sånt vi drev med på 80-tallet :nemlig:
Vi kjøper karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, vanlige grillpølser og kylling- og kalkunpølser. I tillegg spiser vesla nesten utelukkende leverpostei, så det bruker vi også. Ellers er det lite ferdigprodukter - som Røverdatter må jeg ta allergihensyn, og det har dessuten blitt en vane å lage fra bunnen av for det meste.
Karbonadedeig. Det bruker jeg til wraps, vårruller, lasagne og pasta bolognese.
Av pålegg er det sjelden jeg spiser plandingsprodukter, men noen få ganger i året kan det bli litt leverpostei og påleggspølse. Det er helst når jeg er på besøk, på tur e.l.
Nesten ingen, bortsett fra wienerpølser, egentlig. Da kjøper vi enten gilde, grøstad eller oslowiener fra Mathallen. Det hender også jeg kjøper lammeboller og elgkarbonader på Bondens marked.
Karbonadedeig bruker vi, men det er vel ikke et blandingsprodukt?
Karbonadedeig fra Gilde samt kyllingkjøttdeig og wienerpølser fra Prior. Leverpostei spiser barna (Stabburet), samt at de spiser kyllingsnuggets fra Prior. Bruker vel egentlig ikke noen ferdiggreier. Jeg mister fullstendig matlysten hvis jeg støter på noe ulumsk når det kommer til mat og spesielt kjøtt, så da er det greiest å lage det selv.
Grunnen til at vi velger Prior er at de produktene smaker desidert best av de vi har smakt. Nordfjord karbonadedeig går også an faktisk, men kjøper vanligvis Gilde (eller i Sverige, og da kun den svenske).
Jeg fikk kjøttkvern til jul, så nå lager jeg mye kjøttdeig selv - det er gøy! :gladspøkels:
Men altså bruker jeg da også kjøttdeig av kylling, men da av kyllingfiletene til first price, eller kyllingfileter kjøpt i sverige.
Svinekjøtt hæler jeg ikke, uavhengig av form og bearbeiding. Bortsett fra pølse, da :sparke.
Jeg lager også alt av kjøttboller, kjøttkaker, hamburgere fra scratch. Kjøper av og til elgkarbonader og reinkarbonader, eller jeg får fatt i kjøtt og lager det selv.
Vi spiser pølser fra idsøe, jacobs eller nyoppdagede mathallen. Pølsene fra Grøstadgris har potetmel og noen av dem melk, så de kan ikke vi spise av dietetiske hensyn.
Ellers har vi salami og leverpostei uten melk.
Kjøttdeig og karbonadedeig. Av og til kjøttboller, karbonader og pølser. Fiskekaker. Det er vel det, tror jeg. Av pålegg er det servelat og leverpostei.
Av blandingsprodukter bruker vi leverpostei og løkrull,servelat, salami og løkrull av pålegg. Jeg spiser bare leverpostei selv og siden det står svinelever og storfelever på, så stoler jeg på det. Esellever fra Romania ville jeg ha styrt unna.
Av blandede middagsprodukter har vi en sjelden gang go' og mager-pølser, wienerpølser, vossakorv, pølser fra bondens marked, de håndstekte gilde-karbonadene eller elgkarbonader. Og sånne kjøttboller i kraft fra boks. Medisterfarse og medisterpølser til jul. Ellers lager vi alt selv av karbonadedeig, svinekjøttdeig eller kyllingkjøttdeig.
Vi bruker stort sett bare rene produkter.
Jeg visste ærlig talt ikke at frossen lasagne fantes. Vi bruker noe pølser, mest til tur. Ellers er det karbonadedeig vi kjøper. Fiskeboller på boks og fiskepinner, samt noen andre fiskeprodukter.
Her spiser vi fiskekaker, karbonader, pølser, hamburgere, salami, fiskeboller, leverpostei. Kvaliteten på dette varierer. Av og til fra Bondens marked og av og til fra Rimi. Jeg kan synes pølse er godt jeg. Til og med vanlig grillpølse fra Gilde.
Jeg er skeptisk til blandingsprodukter av kylling og kjøper det så godt som aldri. Ferdig pizza, frossen lasagne, frosne middager på poser generelt kommer jeg aldri på å kjøpe. Jeg kjøpte ferdig fjordlandgrøt til junior en gang for en stund siden pga vi skulle kose oss med sterk mat og han ønsket seg grøt. Ellers så har jeg ikke prøvd det heller.
Vi brukar alt, bortsett fra:
MUK-mat
Kyllingkjøttdeig (lagar sjølv)
Kylling/kalkunpølser (eg har liksom litt aversjon mot det)
Alt som er panert (nuggets, fiskepinnar etc)
Og elles alt som har gluten (ein del kjøttboller, lasagne, pizza).
Eg er ikkje spesielt restriktiv på kjøttdeig, pølser, karbonadar og fiskemat. Prøver å balansere det. Vi brukar elles mykje "reine" varer p.g.a allergi i familien.
I forhold til juks med innhold tror jeg egentlig ikke det er relevant at det er et ferdigprodukt. Om noen blander 15-20% hestekjøtt inn i karbonadedeigen ville neppe noen merket det. Sånn bare for å sette det i perspektiv.
Vi kjøper div pølseprodukter og leverpostei. Resten har jeg full kontroll på.
Jeg bruker stort sett hjortekjøttdeig fra fryseren. :stolt:
Men ellers går det i pølser og svenska kjöttbullar og en og annen fiskekake, samt salami og servelat, så de får sikkert lurt i meg ett og annet likevel.
Jeg spiser gjerne hest og hadde ikke hatt motforestillinger mot en karbonadedeig med en god del hest. Poenget er at jeg må vite om det. Hele kontrakten mellom forbruker og produsent er at man kjøper det man tror man kjøper. Det er jo derfor man fikk justervesenet, forbrukerrådet og forbrukerstyrte butikker som Coop, S-laget, slik det var i gamle dager. Forbrukerne var blitt lurt både hva gjaldt innhold (oppblandet mel, kaffe med store mengder tørket sikori) eller mengde (950 g på en kilo), kvaliteten var laber osv.
Jeg synes i stor grad at pris er blitt så styrende at norske forbrukere flest gir en god dag i kvalitet, etikk, produksjonsforhold og i det hele tatt. Jeg skjønner at pris var et brennhet tema den gangen varetilgangen var dårlig/varierende og norske forbrukere brukte 20 - 30 % av lønnen sin på mat. Men nå bruker norske forbrukere flest under 10 %.
Vi bruker karbonadedeig, en sjelden gang middagspølser/grillpølser (typisk fra Gilde, men handler med meg fra den lokale slakteren i hjembyen min som lager pølser selv med mye høyere kjøttandel enn vanlige pølser når jeg er der), salami, leverpostei, fiskekaker (de jeg finner med mest fisk, men også der kjøper jeg med meg fra samme by) og paté. Jeg liker ikke smaken på mange ferdigprodukter, så det utgår av naturlige grunner. Spedd farse lager jeg selv av karbonadedeig, så vet jeg hva utgangspunktet er. Uten at jeg er så veldig redd for fett, synes jeg ferdige farser har alt for høy fettprosent.
Har også kjøttkvern og mye selvskutt hjort som kan bli til hjorteburgere og hjortekaker.
Jeg lot meg overtale en stund av Priors egen godkjenning av MUK, og spiste kyllingwinerpølsene. Man skal i utgangspunktet kunne stole på hva produsentene sier, men har man noen gang fått se akkurat hva det er Prior sine "ny og forbedrede" maskiner gør? Jeg har i hvert fall vendt dem ryggen igjen, og bruker kun hel kylling, helst økologisk, men synes den er dyr som hverdagsmat. Spiser priorprodusentene pølsene selv? Det siste jeg hørte var at MUK inneholder tilsetningsstoffer som nødvendigvis ikke er listet blandt ingrediensene, fordi det er et produkt i seg selv og krever ikke full deklarasjon brukt i andre produkter.
Ellers bruker jeg karbonade og kjøttdeig som ser fin ut. Jeg foretrekker å male selv, og bruker gjerne flatbiff eller rundbiff men det blir ikke så ofte. Min far kjøper svinekjøtt og maler selv, og når min mor lager medisterkaker av det er de ganske gode. Jeg ser mistenksomt på karbonaden og kjøttdeigen som selges rundt om kring, i det siste reagerte jeg spesielt på Coops eget merke. Karbonadedeigen har i utgangpunktet 5% fett men dette var mist 20+% med hvite klumper, og om det ikke var fett var det sener og slintrer man hadde skjært bort om man malte selv. Kjøttdeigen var enda værre, de hvite klumpene i den nærmet seg 40% garantert (!!). Andre produsenter har både bedre og gjevnere kvalitet, standard Gilde blandt dem. Jeg stoler egentlig ikke på noen av produsentene, fordi jeg vet hvordan malt kjøtt blir når jeg gjør det selv. Både okse og svinekjøtt er noe helt annet. Unntaket er er et par butikker som har karbonadedeig som både lukter mindre og er uten de hvite klumpene (her er det Birkeland, Menybutikkene, og inntil nylig Safari). Den er selvpakket eller i løs vekt. Lager man kjøttdeig selv lukter den ikke som det gjør når man åpner en pakke kjøpt på daglivaren. Farse kjøper jeg aldri, og var aldri vant med det hjemme fra heller.
Svaret mitt er ikke helt i tråd med hva Røverdatter lurte på, men det er hvert fall betraktningene jeg har gjort meg i de siste; men ja vi bruker kjøttdeig og karbonade som ser noen lunde ut, selv om jeg foretrekker å male selv. Det er noen retter som stadig er etterspurt kjøttkaker i brun saus, spagetti bolognese og kjøttboller i tomatsaus, og utfordingen er vel å gjøre dem sunnest mulig. Pølser er også barnefavoritt, men det har virket helt uoverkommelig å lage selv fra grunnen av. :rolleyes: Selv var jeg vegetarianer i flere år, men det å ha familie har satt det helt til side.
I år har jeg latt meg inspirere av Berint Nordstrands innslag i ernæringsdebatten, og jeg liker det hun gjør.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.