Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Et oppgjør med drittmaten

#1

Tallulah sa for siden:

Andreas Viestad har i dagens Aftenposten en kronikk om hestekjøttskandalen. Problemet er ikke hestekjøttet, men at vi spiser mat som vi egentlig ikke vet hva er. Jeg kunne ikke vært mer enig.

mobil.aftenposten.no/meninger/kronikker/Oppgjor-med-drittmaten-7128730.html

Kronikken snakker nok litt til menigheten her inne, men verdt å lese allikevel. Hvorfor bryr mange seg så lite om hva de spiser?

Vil man ha hel- og halvfabrikata; kjøp det fra bondens marked og liknende, hvor ingrediensene er sporbart og identifiserbare!


#2

annemede sa for siden:

Norsk kjøtt kan for en stor del spores tilbake til den enkelte gård.

Slik jeg ser det er hovedproblemet de store matvaregigantene som mer eller mindre nekter mindre aktører å selge sine varer i kjedebutikkene.

Ja til lokal mat på den nærmeste dagligvarebutikken.


#3

Robyn sa for siden:

Jeg syns at uansett hvilken type mat jeg spiser, om det så er hest eller laks, så skal jeg vite at det jeg kjøper i butikken er trygge matvarer. At burgeren inneholder hest bryr meg ikke veldig (men det SKAL stå på pakka), men dersom hesten gikk på steroider bryr det meg straks veldig mye mer.

Jeg vil mye heller ta et oppgjør med disse matgigantene for å skjerpe rutiner og sørge for riktig merking enn å legge skylden over på de som spiser fiskepinner eller Findusburgere. Det blir for enkelt å si at det bare er å gå på bondens marked. De har ikke råvarer nok dersom alle plutselig skulle dukke opp for å handle der.


#4

frksnupp sa for siden:

Hør, hør!
Hest i seg selv er vel godt kjøtt, problemet er vel snarere hva som fins av medisinrester og ukjente stoffer.

Noe halvfabrikata vil det alltid være hos oss, men etter å ha fått svangerskapsdiabetes og jeg har vært nødt til å tenke nytt i forhold til inntak av sukker, stivelse og fint mel, har jeg for alvor oppdaget gleden ved å lage alt fra bunnen av. Tanken har alltid vært der, men i praksis er det lett å kjøpe halvfabrikata.

Litt lengre tid tar det, men det smaker mye bedre og er såre enkelt om en bare følger oppskriften. Hjemmelagde tortillas, salsa og guacamole er kanskje ikke så imponerende, men her i huset er det nytt- og det frister til gjentakelse. Hjemmelagd lasagne med hjemmelagde pastaplater er neste utfordring, uten hest, men med ferdigkvernet karbonadedeig. Neste steg må bli å få i hus en kvern til KitchenAiden :riktig:


#5

løve70 sa for siden:

Jeg er veldig enig med Robyn her. Selv bruker vi lite halvfabrikata, men det er det mange som gjør og ærlig talt forventer jeg at de matvarene jeg kjøper faktisk inneholder det som står i innholdsfortegnelsen.


#6

Tallulah sa for siden:

Jeg mener ikke at alle skal gå på bondens marked, men der finner man kjøttboller hvor hovedandelen faktisk er kjøtt, ikke soyaprotein. Jeg er enig med Annemede at utvalget på nærbutikkene må bli bedre. Jeg skulle lage lapskaus her om dagen, men det fantes ikke billigkjøtt. Alt var indre- og ytrefilet.

Og selvsagt må forbrukerne ta mye av skylden for at det har blitt sånn.


#7

Blåbær sa for siden:

"Billigkjøttet" er jo like dyrt som filetene også. Høyrygg og rundbiff koster like mye som fine biffer.

Enig i at det er forbrukerene som har skapt utvalget vi har, vi er opptatt av pris og enkelthet. Spesiellt når det gjelder kjøtt og fisk så får vi i stor grad det vi betaler for.


#8

løve70 sa for siden:

Som et lite apropos her er jeg iferd med å totalt bokoitte nærbutikken min (Rema 1000). Der har merkevarer blitt erstattet med utvanna kyllingfilet og blandingsprodukt som ikke engang heter kjøttdeig lengre.


#9

Carpe Diem sa for siden:

Dette har jeg også lagt merke til. Hvorfor har det egentlig blitt slik? Det var jo ikke slik tidligere :confused:


#10

løve70 sa for siden:

Gjør det egentlig det? Jeg kjøper ikke så ofte biff, men når jeg gjør kjøper jeg kvalitet og det har ikke samme pris som rundbiff for å si det sånn....


#11

Lavender sa for siden:

Det kommer nok av liten etterspørsel og store vrakkostnader. Og det er ikke prissensitivt for kjeden, ikke noe de får VG oppslag for hvis prisen pr kg er høy. Vi er på jakt etter slikt kjøtt når jeg er hjemme hos mamma og vi er mange til middag. Det får vi ofte billig pga dato.

Jeg er ellers helt enig med HI. Det er visstnok kun 10% av oss som leser innholdsfortegnelsen. Kanskje enda færre som bryr seg om hvor maten kommer fra. Og det er for mange som lar seg lokke av pris, selv om mange svarer nei på det spm når de blir spurt.

Vi bor i et vidstrakt land med høye transportkostnader og industriarbeidere som har en ok minstelønn og sosiale goder. Vi må regne med å betale litt for maten, kanskje heller spise mindre og mer vegetarisk. Vi bruker liten andel av lønnen vår på mat sammenlignet med andre europeiske land.


#12

Carpe Diem sa for siden:

Jeg synes det skiller overraskende lite prismessig.
Pris for entrecote (jeg liker den best til biffmåltider pga fettmarmoreringen) på de vanlige matbutikkene er noe av de samme som grytekjøtt, dvs ofte litt over 200,- kg. Kjøper jeg biff hos den lokale slakteren er prisen selvfølgelig høyere :jupp:


#13

C.D sa for siden:

Enig i denne :jupp:


#14

løve70 sa for siden:

Indrefilet jeg foretrekker til biff koster vel rundt 400,- så prisforskjellen er da ganske så stor. Men ja, forskjellen mellom entrecote og grytekjøtt er nok ikke så veldig stor.

Jeg synes ærlig talt ikke maten her til lands er så billig heller, om man ser bort fra billigvarer/billigbutikker.


#15

Meissa sa for siden:

Vi lager stort sett mat med gode råvarer, men det hender at vi gjør det enkelt og billig en dag også.

Bondens marked? Hør på dere selv da? Det har vi ikke her for vi bor visst ikke i Oslo. Jeg tviler uansett på at vi hadde hatt råd til å handle så mye der. Jeg er glad for billigkjedene jeg. Der kan vi handle grei mat til en grei penge og vi må faktisk tenke økonomi når vi handler. Selvfølgelig leser vi på pakkene og styrer unna verstingene og jeg forventer faktisk at selv den billige lasagnen i frysen på rema 1000 er trygg og ikke full av medisinkjøtt som ikke står oppført på pakken.


#16

Filifjonka sa for siden:

Jeg bor i en liten by, og det er Bondens marked her innimellom. Ikke hver lørdag, men ikke så sjelden heller. Det fins vel mange steder? Ikke at jeg handler noen stor del av maten der.


#17

polarjenta sa for siden:

Det finnes i Tromsø iallefall, men ikke her hvor jeg bor. I Tromsø var det ikke sånn kjempeofte, tror jeg, men en og annen helg.


#18

Meissa sa for siden:

Ja, i Tromsø var det, men de solgte mest bær, syltetøy, saft og grønnsaker. Vi handlet mye der tidlig på høsten. Her finnes det ikke. Eller Olgas mobile bakeri kommer jo innimellom og noen gamle damer som selger lefser med ferdig påsmurt margarin (oppdaget jeg når jeg kom hjem). Pføy.

Jeg tenkte egentlig på litt større markeder der de selger ulike råvarer. For jeg trur egentlig ikke at noen i distriktsnorge kan satse på å gjøre hovedhandel på markeder.


#19

Carpe Diem sa for siden:

Indrefilet er dyrere ja :jupp:
Jeg lager det meste fra bunn av, og spiser ikke slike produkter som ferdig lasagne etc. Er glad for det i disse dager :knegg:
Her er vi så heldige å ha både Bondens marked og lokal slakter i nærheten så jeg skal ikke klage på utvalget. Men det er ikke avgjørende for å ha et godt kosthold med mat lagt fra bunnen av. Til og med på Rema har de masse grønnsaker, og rene kjøttvarer (desverre mer og mer tilsatt salt/vann i kjøttet dog...)


#20

Tallulah sa for siden:

Herregud, ikke heng dere opp i bondens marked, da. Jeg skrev "eller liknende" og presiserte siden at jeg ikke mente at alle skulle handle alt på markeder. Men man kan jobbe for at utvalget skal bli bedre på nærbutikkene og at maten skal bli renere.


#21

Storm sa for siden:

Jeg tror det var HV som skrev en gang at halv-helfabrikataprodusentene har fratatt nordmenn (kvinner?) troen på at de selv kan lage god og sunn mat, og det tror jeg er et veldig viktig poeng. Som moren min, som har gått husmorskolen, som gang på gang anbefaler meg ferdigposer med havregrøt. Og jeg svarer gang på gang at det er da like billig og enkelt (og sunnere) med havregryn, melk og vann, så styrer man sukkermengden selv (hun er blitt helsefrik og veeeeldig opptatt av sukkerinnhold).


#22

Vianne Rocher sa for siden:

Men poenget var ikke medisinkjøtt, men det faktum at all ferdigmat inneholder ingredienser produsenten ikke vet hvor stammer fra og at man dermed ikke nødvendigvis kan stole på varedeklarasjonen fordi de som har trykket det på esken ikke har noen mulighet til å spore lengre tilbake en ett ledd og det leddet er til en annen fabrikk.
Skal få skikkelig mat, må man lage den selv. Jeg synes også at man skal få vite hva billiglasagnen på Rema inneholder, men det produktet kommer alltid til å være langt dårligere enn hjemmelaget lasagne, og det er heller ikke noe hokuspokus å få til hjemme på kjøkkenet sitt.
Det koster gjerne litt mer enn ferdigprodukter og halvfabrikata, men da er iallefall matvaretryggheten ivaretatt, og man slipper innholdslister lange som et vondt år med tilsetningsditt og smaksforsterkerdatt. For ikke å snakke om saltinnholdet i ferdigmaten.


#23

Tallulah sa for siden:

Ja, og jeg kjenner det på meg selv også. Det irriterer meg at jeg kan for lite om kjøtt og fisk, slik at jeg kan plukke gode stykker til en ok pris. Og det er søren ikke lett å lære det heller når alt man får presentert er ferdig skåret og vakumpakket.

Nettopp! Selv om jeg nå vet at grandiosakjøttet er mer soyaprotein enn kjøtt, så gjør ikke det produktet bedre.


#24

Meissa sa for siden:

Beklager, det var ikke meningen å henge meg opp i detaljer. :o Jeg er bare litt opphengt i økonomi for tiden og syns ren fisk, stangekylling og kjøtt er fryktelig dyrt. Vi kan rett og slett ikke spise dette hver dag. Jeg har også oppdaget at noen av ferdigproduktene er ganske greie. Lofoten fiskekaker med 80% fisk hadde ikke jeg greid å lage billigere på egenhånd og de er vel de dyreste i sitt segment.

Det hender vi har dager da vi er slitne eller har det travelt hvor en kjøpepizza eller en dolomio eller pytt i panne fra frysen kan finnes på vårt kjøkkenbord. Jeg bruker å lage litt salat eller annet tilbehør til og har tenkt at det får gå innimellom, men jeg har ingen som helst tvil om at jeg klarer å lage lasagne som smaker bedre enn findus sin altså. :niks: Det handler mer om hva jeg orker. Når jeg er alene med ungene, vi er seint hjemme og skal på barnegym klokken halv seks og tida flyr så er det noen ganger fristende å kjøpe noe som er ferdig og går fort å lage. Sånn tror jeg det er for mange. Jeg er mye flinkere å lage mat fra bunnen av i helgene. Jeg er også veldig glad for de nye produktene med laks, torsk og ulike gratenger som er kommet nå i det siste. Det er fint å kunne kjøpe noe som går fort og som også er sunt og godt, men det koster selvfølgelig. Så det er en avveining.

I det siste bladet "Foreldre og barn" tester de ulike typer havregrøt. Det synes jeg var kjemperart. Det er virkelig så enkelt å lage selv og jeg tror ikke det er noe annet i de porsjonsposene enn havregryn og sukker og de er jo svindyre i forhold til en pose med gryn liksom. :knegg:


#25

arrow sa for siden:

Jeg vet ikke helt reglene, men storfe har vært gangbart for både okse- og hestekjøtt i ulike spekepølser og slikt som tradisjonelt har en andel hestekjøtt i seg, uten at det alltid har vært presisert.

Et problem med industrien er at den er optimalisert for økonomi og inntjening, så og si hver minste trevl skal brukes i et eller annet spisbart produkt. Forbrukeren er i stor grad styrt av markedet om vi liker å innrømme det eller ikke. Vi ledes av reklame, trender skapt av industrien og utvalget i butikken. Så lenge man ikke er villig til å kaste større deler av slaktet vil det bli spist av noen. Ferdigmat og halvfabrikata er her for å bli, og det burde være mulig å vite hva man spiser uansett hva man velger i butikken.

Når det gjelder indrefileten er noe galt om den ikke er priset høyt, og om man får den til samme pris som rundbiff bør man lure på hvor den kommer fra og hvilke kvalitet det er. Den skal ikke være hverdagsmat per definisjon.

Jeg bor i Bergen og her er fisk ikke i nærheten som det var da jeg vokste opp. Fiskemottaket er redusert til å få fisk en gang i uken, og det er ikke sikkert fisken ble dradd opp av sjøen hverken dagen før eller samme natt. Jeg tror det er mer enn 20 år siden det var mindre småbåter som lå til kai ved Torget og solgte direkte fra båten. Alle "fiskemenn" som vil kalte dem er borte, mindre fiske handlere som slogte sin egen og naboers fangst. Man må langt ut på landet før man får fersk fisk. Det som er såkalt ferskfisk er minst en uke gammel. I teorien skulle frossenfisk være god kvalitet med det er det ikke. Fisken fra havet er fanget, frosset hel, sendt til Kina, tint opp, sløyet og filletert, så pakket og frosset på nytt før den sendes tilbake til Norge. Det vi kjøper i butikken som Findus eller Lærøy er dårlig kvalitet.

Det aller største problemet er at det urbane liv, livet i byene og på landet er basert på storindustri. Det er veldig få av oss som har kontakt med primærnæringene i noe form. Det er ikke mange av oss som en gang har en en hageflekk til grønnsaker og solbærbusker lenger. Vi er helt avhengig av storskalaproduksjon av mat om det er ferdigmat eller ferske matvarer som grønnsker, bønner, kjøtt og fisk.

Jeg har forlenge siden innsett at alle ledd fra åker til hvilke som helst produkt i butikkene ikke er fri for fjusk, sprøytemidler, medisinbruk, syk laks, unnlatt informasjon m.m. Jeg antar at flere ansatte ved mattilsynet også i Norge bare har ventet på at saker som hestekjøttskandalen ville dukke opp i media, og andre. Ingen er spesielt åpenttalende ovenfor offentlige medier, spesielt ikke før der er håndfaste bevis. Man vet vi gjenvlig kjøper frukt og grønt med forhøye rester av sprøytemidler, og antakeligvis også en god del genmodifisert mat som mange av oss ville valgt bort om vi kunne. Slik jeg ser det, er det har man større kontroll om man kjøper primære matvarer man tilbereder selv fra grunnen, men om man prøver å se det hele i et større pespektiv er det ikke bare et skille mellom ferdigmat, billigmat, drittmat eller annet. Det er nok så grunnleggende som å klargjøre for forbrukeren hva de kjøper og hvordan varene er laget, og hva det er laget av.


#26

Meissa sa for siden:

Ja, det irriterer meg også altså. Vi fikk tilbud om å få kjøpe kjøtt fra en hel rein i fjor og jeg måtte ringe mamma og spørre hva slag kjøtt man lager finnbiff av. :knegg: Fisk er et kapittel for seg selv. Der kan jo ikke de i disken ofte hjelpe heller.

Er ikke kjøttet på grandiosaen kjøtt? :what:


#27

Nip sa for siden:

Jeg vil gjerne vite hva maten jeg kjøper inneholder, bruer helt bare råvarer og lager maten fra bunnen av, men noe annet blir det også.

Før handlet jeg masse kjøtt i sverige uten å tenke på at kyllingfileene var tilsatt salt og vann... handler fortsatt i sverige, men sjekker alltid og kjøper det som er mest naturlig :) Dyrere - helt klart, men samtidlig så slpper man saltvannet og får mer kjøtt og det føles bedre.


#28

Vianne Rocher sa for siden:

Nei. Det er vel 40% kjøtt resten soyaprotein? Blandet sammen i en farse.

Jeg blir litt overrasket over at folk virkelig tror at det er kjøtt. Det ser jo ikke ut som kjøtt og det smaker heller ikke kjøtt :knegg:.

Jeg har ganske greie kunnskaper om fisk. Iallefall spotter jeg glatt en fisk som ikke er fersk i disken :humre:. Rochermannen jakter jo og da må de jo partere sine egne slakt, så han har ganske grei oversikt over hvilke deler som kan brukes til hva.


#29

løve70 sa for siden:

Jeg tenker også at vi må kunne ha to tanker i hodet på en gang! Selvsagt er det best å lage mest mulig mat fra bunnen av, med renest mulige råvarer. Samtidig så mener jeg at vi faktisk kan forvente at også ferdig/halvfabrikata inneholder det som står oppgitt.

Jeg irriterer meg over ost som ikke er ost, kyllingbryst som er tilsatt vann og andre idiotiske måter å lage billig mat på. Er det virkelig det norske forbrukere vil ha?


#30

Meissa sa for siden:

Jeg fortalte det nettopp til mannen og han utbrøt: "Hva, er det ikke bare skinke?" Han er sjokkert, han som nekter å spise soyaolje. "Som om mennesker noen gang har levd på olje som er presset ut av små frø med hydraulisk kraft! Det er ikke meningen vi skal spise sånt." :lol:


#31

Kanina sa for siden:

Ha ha, kan de ikke bare droppe kjøttet og kjøre full soya-skinke-vegatar-grandiosa, like godt..? :humre:

Men til dette med merking og sporbarhet: så klart må vi kunne stole på at produsentene har kontroll på hva de selger oss. Det er sikkert fint med sporbare råvarer, men det er jo heller ingen garanti. Jeg kommer neppe til å troppe opp på en eller annen gård og konfrontere bonden med om dette kjøttet virkelig er fra hans ku. :vetikke:


#32

løve70 sa for siden:

:knegg: Da kan kanskje til og med veggisene spise grandis (ihvertfall om all osten erstattes med palmeoljeost....)


#33

Tallulah sa for siden:

Nja, vi er avhengig av det fordi vi har gjort oss avhengig av det. 57,1% i norge bor i enebolig, 20,9 % i rekkehus/tomannsbolig. De aller fleste av disse har mulighet til å ha en kjøkkenhage, men få har det. I Danmark, hvor lønningene er lavere og prisene høyere er det helt vanlig å ha kjøkkenhage bak huset, og folk i byer har parsell. Problemet i her er at siden man har hatt råd til å kjøpe alt så har slike ting gått i glemmeboka.


#34

arrow sa for siden:

Her i byen er det kø for de få parsellene som er. Dyrker man grønnsaker selv er det i hvert fall ikke for å få dem billigere, ikke i Danmark heller. Egentlig er jeg ikke sikker på om man burde dyrke annet enn blomster som man bor i byen, med alt det støvet og forurensingen som regner ned. Likevel gjør jeg det og håper det ikke er noe som dukker opp i gulerøttene. Det koster å holde en parsell, alt må fraktes og betales for. Man skal ha en stor hage for å holde seg selv med kompost. Kunnskapen er ikke gått i glemmeboken, det er massevis av entusiaster og når noen melder sin interesse mangler der ikke på råd og veiledning.


#35

Tallulah sa for siden:

Jeg har parsell, jeg vet alt om det. :) Og det kan helt fint være lønnsomt matauk om man vil. Det er ikke nok parseller til alle, men siden det kun er 17% av menneskene i Norge som bor i by, så kan faktisk svært mange forsyne seg selv med en del mat. Selvsagt er ikke det noe som løser alt, men det er en del av bildet på at vi har mistet en god del kunnskap på veien. At noen vet hjelper lite når en hel drøss ikke gjør det, og heller ikke er særlig villig til å lære.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.