Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan står det til med filteret i hodet?

#1

Toffskij sa for siden:

I denne kronikken i Aftenposten hevdes det at Facebook-bølgen kommer nokså bardus på "oss over 25", fordi vi mangler de nødvendige filtrene i hodet i forhold til hva som er lurt og ikke lurt å legge ut åpent på nett.

Hvordan er det med oss inngrodde forumtravere? Har vi filtrene på plass, eller er det så uvant å operere med full identitet at vi kanskje legger ut mer enn vi bør, vi også?


#2

kisha sa for siden:

Jeg har filter i massevis. Ennå kjenner jeg bare igjen noe få stykker, og har ikke gått inn i noen grupper som kan stemple meg.


#3

Candy Darling sa for siden:

Jeg har veldig høyt filter på FB. Det er bare såvidt jeg tør å logge meg på. :fnise:


#4

Candy Darling sa for siden:

Men jeg blir veldig overrasket når jeg ser hvilke bilder en del unge jenter legger ut. Full kløft og føkkmi-blikk. :iiik:


#5

Sitron sa for siden:

Vel, jeg er ikke med på facebookbølgen og jeg legger ut bilder av ungene med fornavn. Iom at jeg bor på et veldig lite sted, kan de fleste sikkert finne oss om de virkelig vil.

Men jeg legger ikke ut mitt navn, eller bilde og håper vi ikke er så lette å finne likevel. Vel, jeg deler jo navnet mitt med de jeg handler av, men jeg tar sjansen på at de har vett nok til ikke å dele. Faktisk er noe av det verste jeg vet slike som bruker fornavnet mitt etter en slik transaksjon, egentlig burde de bare glemme det. :nemlig:

Når det gjelder facebook så ville jeg aldri blitt medlem der, nettopp pga fullt navn. Jeg fikk hetta da jeg så at høyskolen hadde lagt ut navnet mitt på listene sine, men heldigvis var jeg forutseende nok til å krysse av for at de ikke fikk bruke bilde. paranoid


#6

mehmet sa for siden:

Jeg har ikke filter, men et vanntett skott med et par bittesmå huller i. Jeg blir skjelven hver gang jeg oppdager at jeg har sluppet for mye gjennom hullene, det er utrolig hvor lite som skal til … Og jeg er ikke på FB.

Forøvrig har jeg heller den motsatte oppfatningen - at jo yngre man er, jo mer legger man ut på nettet. Jmf. kløft osv.


#7

Adrienne sa for siden:

Jeg har filter så det holder. Jeg er på Facebook, men profilen min er veldig hemmelig, har skrudd ned på det meste av privacy. Kanskje jeg er litt vel paranoid av meg, men det er lettere enn man tror å kjenne igjen noen, og kommer informasjon i gale hender så sliter man.


#8

Røverdatter sa for siden:

Jeg har i grunnen aldri vært i tvil om at det mangler filtre i mitt hode. :niks:


#9

Skilpadda sa for siden:

Jeg har brukt full identitet på nettet i over femten år (NM/FP er unntakene), og tror de nødvendige filtrene er temmelig fastgrodde. (Det henger kanskje også sammen med at jeg er ganske privat av meg og uansett ikke ville slengt rundt meg med fyllebilder eller annet utpresningsvennlig materiale.) Derimot er jeg overhodet ikke redd for at navnet mitt eller alminnelige bilder av meg skal bli publisert, hverken i jobb- eller privat sammenheng, og ingenting av det jeg har skrevet på Facebook ville det plage meg om "uvedkommende" (eller sjefen min eller familien min) fikk tak i.


#10

Toffskij sa for siden:

Mine filtre var muligens litt av en periode, men nå kommer de langsomt sigende. :knegg:

Jeg er forresten tilbøyelig til å være enig i teorien om at yngre folk har færre filtre. Det er mange snodige åpne profiler og ikke minst veldig drøye bilder å se rundt omkring. Og mye privat snakk om andre mennesker, som disse med letthet kan finne og lese.


#11

Hønni sa for siden:

Jeg har en passe mengde filter.
Venner ser hele profilen på FB, kolleger en begrenset profil, andre ser ingenting.
Her vet mange hvem jeg er og jeg har ikke så mye å skjule heller egentlig.
Jeg skriver jo som meg selv og står for det jeg skriver.

Jeg legger ikke ut bilder av barna nakne, eller skriver ting om dem som kan være belastende for dem senere.

Skjønner ikke hva som er så skummelt jeg da...


#12

Candy Darling sa for siden:

Jeg blir også forbauset over hva folk har liggende på wall'en sin. Det er jo fullstendig tilgjengelig for alle! Vet man ikke at det finnes en PM-funksjon? :naiv:


#13

Syrin sa for siden:

Eg har i utgangspunktet eit velutvikla filter trur eg. I starten, på NM var filteret så kraftig at eg til og med kamuflerte meg ved å skrive bokmål. Etter at eg begynte med datascrapping og lagar digitale produkt for salg over nettet måtte filteret justerast kraftig gitt. Nå ligg der bilder av både meg og ungane i fleire galleri. Eg har likevel sørga for at navnet mitt ikkje er blitt brukt nokon stad, men ved litt innsats trur eg at ein ville kunne google seg fram til kven eg er. So be it.

Facebook har eg ikkje engasjert meg i. Der er jo bekjentskap og gamle venner eg ikkje har kontakt med som sikkert er der, men eg savnar dei ikkje og har i grunn ikkje behov for den kontakten...


#14

mehmet sa for siden:

Det handler vel om hvor man setter filteret - jeg ville ikke likt at bilder av meg og mine lå åpent på nett. Men jeg er mer åpen på andre fora enn her, fordi jeg da møter mange av brukerne IRL.

#15

Røverdatter sa for siden:

Det har jeg også lagt merke til. Og så er det mange som rett og slett gjør meg flau med det dårlige språket sitt. Man kan da anstrenge seg litt når man skriver noe alle kan lese.


#16

Skilpadda sa for siden:

Det er jo en smakssak mer enn noe annet. Det er jo ikke farlig om fremmede ser bilder av en, men selvsagt synes jeg man selv skal kunne bestemme om man vil ha bilder av seg på nettet eller ikke. (Eller i en avis eller en bok, for den del.)


#17

DM sa for siden:

Jotakk, det står fint til med filteret i hodet mitt. Jeg er paranoid så det holder.


#18

Sitron sa for siden:

Jeg sier alltid nei til fotografer og de med kamera, fra aviser og tv. Vet ikke hvorfor det er bedre på nett, men jeg vil ikke ha ungene klistret opp for hele landet.

For ikke å snakke om turister som vil filme ungene, da får jeg hetta og de blir sure.


#19

mehmet sa for siden:

Enig. Problemet jeg ser er vel mest at idet bildene ligger på nettet kan hvem som helst kopiere, lagre og distibuere. Akkurat på det området har jeg endret syn det siste året.

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.