Her har ene gutten begynt å få med seg mattermos med varmt vann som han blander rett-i-koppen tomatsuppe og tømmer oppi kyllingbiter og fullkormspasta oppi!
8åringen vår vil og ha varm mat med seg!
Men hva kan man putte oppi en slik termos?
Han vil ha med varm potetstappe med varme fiskekakebiter! Men hva med bakterier osv dersom dette ligger halvvarmt i en termos fra 7.30-10.45?
I mattermosen til førsteklassingen har det vært: fiskesuppe, tomatsuppe, ulike pastaretter og gryteretter, omelett, og, ja, det var det jeg kom på nå. Stort sett middagsrester som har stått i kjøleskapet natten over, og som jeg lar koke noen minutter på morgenen før jeg tar de oppi termosen.
vi har i og for seg mattermos, men har aldri brukt den til slike ting - mest til pølser på utedager. Jeg tenker (mye) på bakterieutvikling i slike termoser når den blir liggende i timevis, vet dere noe om det, dere som har satt dere litt inn i det?
Jeg har ikke satt meg veldig inn i det, men hos oss ligger maten fra kl 8-10.30, og den er fortsatt rykende varm når hun åpner den. Og jeg er nøye på at maten er skikkelig gjennomkokt når jeg fyller den i.
Hvis maten er skikkelig gjennomvarmet og termosen helt ren, hadde jeg følt meg helt sikker på at det var trygt. Lite bakterier i utgangspunktet, lite tilgjengelig for nye bakterier, og uoptimal temperatur for bakteriene, iallefall en stor del av tiden.
Det kommer vel ikke så mye bakterier inn i en godt lukket, ren termos? blånn
Jeg har ikke tenkt over det før denne tråden, engang. Men nå spiser ikke mine varm mat på skolen.
Mine unger har varm mat med seg på skolen på ukentlig basis, og de er sjelden eller aldri syke. Vi bruker liten barnemattermos, og de har virkelig aldri falt meg inn at to-tre timer med bakterieutvikling skulle være et problem. (Det har det heller aldri vært.)
Dette er vel noe som i de aller fleste tilfeller vil gå bra. Men teorien er sånn at noe som har vært kokt og som ikke har vært i kontakt med omverdenen i nedkjølt form (altså man fyller veldig varm mat på en ren thermos eller lar det stå i gryta med lokk på) er sannsynligheten for bakterievekst veldig lav. Hvis man imidlertid varmer det opp fra kald tilstand til passe lunket og lar det stå noen timer, er det en perfekt bakterieinkubator. Og det skjer selvfølgelig ikke hver gang, men sauser og middagsretter som får stå og godgjøre seg i lunket temperatur er en kjent forløper for matforgiftningsepisoder. Men så lenge det holder en temperatur på 50grader+ og det ikke går vedig mange timer (grensa på mac donalds mm er vel 4 t) er sannsynligheten liten.
Hvor kjøper man mattermos - det vil jeg veldig gjerne ha :) Helst til barn, men trenger også voksen da vi ofte er på tur og det hadde vært veldig fint å ha med ferdig oppvarmet.
Kanskje det gjør at minsten vil ha med seg varmmat på skolen, det beste hadde jo vært om det funker med annet enn suppe da, for det tviler jeg på at han ønsker.
Jeg ville ikke bekymret meg så mye for bakteriene i en ren termos noen få timer, men jeg bekymrer meg mer for å skulle gi ungene mine tilsetningsstoffer og smaksforsterkere og alt alt altfor mye salt hver eneste dag. Rett i koppen-supper dekker jo ukesbehovet for salt pr. porsjon. Det er mel, salt og smaksforsterker og absolutt ikke noe jeg ville basert et barns kosthold på.
En skikkelig hjemmelaget suppe på termos, derimot.
Mattermoser har de på typ Jernia osv. Vi er veldig fornøyd med den til vårt bruk, men klart voksentermosene er ganske store. Fordelen er jo denne store åpningen/ bredden på termosen. Den jeg har kan man skru av toppdelen både for vask og for å gjøre åpningen enda videre (toppdelen er fin for å helle med, da).
Ellers har vi da KJØLING på matpakka! :knegg: Vi har minifryseelementer, men man kan da også ha mat som er frossen. f.eks. kjøper vi noen ganger svenske kjøttbullar og deler dem opp i porsjonsposer med 4-5 kjøttboller i hver, da kan en sånn pose være både kjøleelement og snacks i matboksen (tint til lunsjtid).
Frukt og grønt egner seg ikke nødvendigvis til frysing, men f.eks. sandwich med ost og skinke kan fryses ferdig pakket, og burde være tint til lunsj.
I min barnehage er det slik:
All varmmat skal varmes til minimum 75 grader før den serveres, da drepes alt av bakterier. Mat som skal på tur må fylles på ferdig oppvarmet termos og spises innen to timer.
Siden man ikke vet hvordan maten er behandlet før den kom i hus, er oppvarming over 75 grader viktig.
Min datter fikk en slags mattermos/boks til bursdagen nå nylig. Jeg lurer litt på hva i all verden jeg skal ha oppi den? Den har flere rom. Vet den er kjøpt på Traktøren, merket kan jeg finne ut av. Bakterievekst høres skummelt ut!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.