Jeg burde vite litt om dette, jeg er da tross alt bonde. :o
Men jeg har aldri hatt grønne fingre, eller særlig interesse for planter.
Nå bor vi på småbruk, jeg har en fantastisk hage som skal ha stell, og mer enn plass nok til å anlegge en passelig kjøkkenhage.
Mat-fra-bunnen interessen min har hatt en bratt kurve oppover, og særlig i lys av de siste ukers skriverier om hvor mye vi blir lurt, blir jeg motivert til å gjøre en innsats så vi i det minste kan dyrke noen av våre egne grønnsaker.
Søsteren min bestiller frø fra et Svenskt firma, husker i farten ikke hva de heter. Jeg har sett gjennom katalogen, og det er mye spennende.
Men jeg må planlegge litt. Lite vits å dyrke mye av grønnsaker vi bruker lite, eller som ikke vil vokse bra her. (sørøstlandet) Jeg vil heller ikke lage til en så stor hage at det bare blir pes og ikke moro, det må være overkommelig. Og jeg har lite kunnskap om oppbevaring av grønnsakene frem til de skal spises. Det vil være en fordel om en del av dem kan fryses kanskje?
Jeg har tenkt på gulrøtter, purre, rosenkål, stangselleri, gressløk og agurk.
Jeg begynner også å få lyst på drivhus, faktisk, slik at vi også kan få frem tomater og andre mer varmekrevende sorter.
Noen som har kjøkkenhage de driver med suksess, kanskje? Og kan fortelle meg litt om hvordan de gjør ting? Særlig med tanke på oppbevaring etter innhøsting.
Jeg glemte å nevne at det fra før av står en del frukttrær her som jeg også ønsker å utnytte mer enn det som er gjort til nå. Vi har flere epletrær, 4-5 plommetrær (både røde og gule plommer som er helt nydelige) to morelltrær og tre kirsebærtrær.
Har ikke snøring på kjøkkenhager, men sukkererter og cherrytomater i potte har funka veldig bra på mine små terrasser. Lett å dyrke (innrømmer at jeg kjøper ferdige tomatplanter da), og lett å bare plukke rett fra planta. Urter har vært vanskeligere, syns jeg.
Jeg holder på å planlegge 6 mål med hage. Endel skal bli jordbær/bringebær (storproduksjon), men vi skal ha poteter, rødbeter, neper, mais (et lite stykke), rips, solbær, stikkelsbær (helt glemt, nesten), rabarbra, løk, vårløk, sellerirot og gulrot.
I tillegg tenker jeg oregano, timian, rosmarin, løpestikke, mynte, og en del andre urter.
Jeg har et bittelite drivhus, og en bitteliten kjøkkenhage hvor jeg får utløp for mine bondeaner. Sukkererter må til. Prøver stadig på mais, for tredje år på rad, men har ikke fått kolber enda. Reddiker, plukksalat og ruccola er enkle å få til, og kan høstes raskt. Gulrot må jeg ha, men de blir aldri store. Tomater i drivhuset. Agurk og squash er gøy. Chilli også. Og urtebed. Purre får jeg ikke til.
Da jeg var liten dyrket vi løk, rosenkål, rødbeter, hodekål, blomkål, gulrøtter og tomater. Mamma syltet rødbeter selv, og de andre ble lagret kaldt i kjelleren.
Sukkererter. Enhver kjøkkenhage bør ha en hekk eller to med sukkererter. Brytsukkererter liker vi best, de knaser og er søte og gode og ungene elsker dem.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.