Jeg ringte for å få regelen mer klart for meg for vårt eget tilfelle, men damen i andre enden klarte å tåkelegge dette om mulig enda mer.
Senarioet er at vi reiser mye til Sverige i sommerhalvåret, nesten hver helg. Vi har med hund. Denne hunden trenger EU-pass, dette forstår jeg. Men hvordan skal hunden behandles i forhold til nye regler?
La oss si vi reiser fredag ettermiddag og kommer hjem søndag. "Da får dere dra så tidlig at dere rekker veterinær i Sverige på fredag og dra hjem før fristen går ut søndag" sa hun hos mattilsynet. Men stemmer dette da? Det må da være en annen løsning for oss som nærmes pendler sommeren igjennom. :undrer: Håper noen er gode på å tolke lovtekster her. Ellers er det kroken på døra for sommeren slik vi liker den.
Det hørtes hårreisende ut!
Mine foreldre er i Sverige hver helg og i uker i sommerferien, de har aldri vært innom noe veterinær i Sverige.
Ring veterinærhøgskolen og hør ned dem.
Det har jeg gjort, samt veterinæren vår, men dette er så nytt så begge ba meg ringe mattilsynet. Planen hennes blir umulig å gjennomføre uten å ta barna ut av skolen fredag for å rekke veterinær, så det utgår jo. Dette blir en kjempe business for veterinærene da. 4-500 kroner for å stemple et papir å gi en pille.:rolleyes: Men det er uansett ikke de som har bedt om dette, så jeg skal ikke la frustrasjonen gå i den retningen.
Jøss.
Jeg har en på jobben som har hund som er med overalt de drar, de er ofte hos familien i Italia og jeg vet de skal til Danmark i sommer. SKal høre hva hun forstår utifra dette.
Ring til Landbruks- og matdepartementet og spør. Det essensielle er jo hva som ligger i begrepet "innførsel" - om det omfatter ferieturer med dyr man alt har skaffet seg.
Sånn behandling bør dere vel kunne fikse hos vetrinæren hjemme, så kan han/hun skrive en eller annen attest dere kan ta med? Og så gå til vetrinær hver fjerde uke her hjemme?
Jeg ringte Mattilsynet i sommer for å høre om regler for vi hadde tenkt å ta dagstur til Strømstad med båt og da var det en pille som skulle tas og et skjema som skulle følge med. Håper det fortsatt blir så enkelt da. :)
Vi har gitt pille selv hver 28. dag sommeren igjennom, og fylt ut et skjema selv, men nå kommer altså en ny regel som fordrer at veterinær ser til at det blir gjort.
Jeg tenker at det må vel være mulig å oppsøke veterinær i forkant av en Sverigetur og få medisiner man kan bruke til behandling både før og etter turen.
Det var der hun var så bestemt damen i telefonen, man måtte inn til veterinær. Men det har vel en tendens til å ordne seg. Før 1. mai gjelder dagens regel om å gi hunden pille og dokumentere selv ved å fylle ut et skjema at det er gjort.
Som alternativ til behandling 24 – 120 timer før innreise, kan hunder gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger med maksimum 28 dagers intervall før første innreise til Norge. Deretter behandles de minst hver 28. dag. Dette alternativet kan være hensiktsmessig for de som reiser ofte.
Den bruker du når du reiser ofte.
Da kan du fikse hos vetten her i Norge.
Med innreise mente Mattilsynet at denne metoden da fordrer besøk hos veterinær i Sverige. Det kunne virke som om de mente behandling i Norge ikke var nok, for å dobbelt sikre seg måtte man dokumentere behandling også I landet man kom fra (Sverige), det var dette som satt meg ut helt. For det får vi ikke til i praksis på en helg.
Som de skriver her. Så skal man behandle hver 28. dag. Og ikke oftere enn det, da må de gjøre om på teksten sin, for er jo det de selv skriver.:rolleyes:
Mine hunder kommer ikke til og bli med på denne overdoseringen av ormkur, så det er heller slutt på at de får bli med på svippturer til Sverige. Tenker ikke bli med på sånn overbehandling de oppfordrer til her.
Det kan umilig være bra å overbehandle heller. Nei, hva gjør man, jeg skal i alle fall få en kur hos vetrinær nå i vår, også får vi følge opp den med 28 dager som vi gjorde før.
Nå har jeg grublet meg frem til at jeg må finne tid til en vetrinærtime i Norge der hunden får ormekur, deretter oppfølgingstime i Sverige med en gang vi er der. Deretter følger jeg opp ormekurprogrammet hver 28. dag i Sverige sommeren igjennom. Kan ikke se at de kan "ta" meg for noe da, hverken den ene eller den andre veien. Jeg leste i Svenske aviser i fjor om barn som hadde fått dette svineriet (revens), og det er jo en sykdom som virkelig ikke er til å spøke med, kan ha dødelig utgang og man må gå på medisiner resten av livet. Grunnen til at de gjør dette er vel å få has på alle de som ikke tar det på alvor å dropper ormekur ved Sverigebesøk. Dette er jo ikke farlig for dyra, men veldig farlig for mennesker å bli smittet av.
Jeg tolker det slik at reise med hund til/fra Sverige har fått de samme reglene for ormekurbehandling som for andre EU land. Altså at hunden får en ormekur behandling i Sverige utført av svensk veterinær som dokumenterer dette i hundepasset. Deretter når hunden er tilbake i Norge så må det gjennomføres enda en ormekur utført av norsk veterinær som noterer dette i hundepasset.
For oss så blir det umulig å ta med hunden på spontanturer til Sverige med disse reglene. Vi har en time til veterinær, og Sverige ligger i andre retningen, så Kira får bli hjemme heretter.
For de som har reist med hund til andre land enn Sverige så blir det ingen endring. Det er Sverige som nå skal nnføre de reglene som resten av EU har hatt.
Nei, det er ikke noe tema for oss å ta med voffen over grensen mer heller.