Trenger tips og råd. Jeg ønsker å servere sunne middager, gjerne innen barna legger seg ( :knegg: ). Ting går litt hurramegrundt for tiden, og det blir ofte enkle løsninger. Og enkle løsninger dekker gjerne ikke de næringsstoffene vi trenger.
Disse rettene kan du hvertfall lage nokså fra bunn, og det går kjapt
Kyllingwok (google oppskrift) eller wok med svin, storfekjøtt eller laks, alle wokretter går rasende fort hvertfall Pasta med asparges og laks (asparges kan byttes ut med grønne bønner)
Stekt laks med ris, grønnsaker og rømme/saus
Jeg kutter laks i småbiter (gjerne kvelden før), blander med rømme og salt og pepper, og selleri, steker i pannen og serverer med salat og hamburgerbrød, pitabrød eller ris. Det er den raskeste hverdagsmiddagen vi har.
Raskeste middagen vi pleier å ha er lapskaus. Koker lapskaus kvelden før, og varmer den opp dagen etter. Vil du ha det superenkelt, så bruker du ferdig frossen lapskausblanding som basis. Noen ganger bruker jeg kjøtt fra salte knoker i, andre ganger (og barnas favoritt) er rett og slett kjøttdeigboller oppi :jupp:
Tomatsuppe med pasta/ egg/ minimais/skinke ol.
Suppen lages av en boks herm. tomat, en boks tomatpure, en finhakket løk, en finhakket gulerot, evnt finhakket selleri og/el. paprika. 6-10 dl vann med buljong (til ønsket tykkelse). Evnt. en liten dæsj matfløte.
Så bruker vi å legge tilbehør i ulike skåler, og tar oppi det vi vil i suppa.
Fullkornpita med stekt kylling, servert med salat, agurk, tomat, sopp, mozzarellaost eller hva man nå liker av grønnsaker og ost.
Tar ikke lang tid å steke opp kyllingbiter, under tiden er pitabrøden varmt opp og grønnsaker vasket og kuttet.
Gratinert fisk på grønnsaksseng. Jeg bruker frosne grønnsaker, torsk eller laks i passe stykker sig strør med ost over. Gratineres i ovnen. Steketiden avhenger av hvor kalde ingrediensene er når formen settes inn i ovnen. Serveres med ris/pasta/potet el.l.
Frossen lapskausblanding med vann til ønsket mengde - mye til suppe og mindre til lapskaus. Salt og pepper. Tilsett det du måtte ønske; kjøttboller, pølser, kjøtt, strimla svinekjøtt osv. Serveres som det er eller med rundstykker/brød/flatbrød.
Slenge noe på ett bakebrett i ovnen mens du forbereder resten:
Karbonader - med potetstapp, poteter(kutt de smått så koker de raskere), grønnsaker, erterstuing, løk, saus osv.
Panert fisk/nuggets(velg med hel filet inni) - med "Superstappe"(kok poteter og blomkål sammen og lag ellers som potetstapp) og salat/grønnsaker, båtpoteter(potene kan bare kjapt vaskes og kuttes i fire, krydder og olje).
Ikke alt tilbehøret på en gang da, kanskje ;)
Er ungene kresne på grønnsaker, slik som den ene min, så har jeg hell med å kutte tynne staver av ting å dandere i glass; gulerot, rød spiss-paprika, agurk. Stas å få forsyne seg selv!
Vi laget noe snacksent i går som gikk rett hjem hos både store og små:
Skjær poteter i strimler, legg i langpanne med olje og evt maldonsalt over. Stek på midterste rille i stekeovn på 240 grader i 15 min.
Skjær laksefilet i biter på nuggetsstørrelse. Ha over salt og pepper, dypp i mel så i vispet egg og så i griljermel med litt tacokrydder i. Stekes på middels varme.
Rasp gulrot og eple til råkostsalat og bruk pesto til å dyppe nuggetsene i. :nam:
Hos oss er det populært med fiskeburgere bestående av fiskekaker med mye fisk i og hamburgerbrød + det man ønsker av salat/grønnsaker/dressing/ketchup til.
Stekt laks slår alltid an her. Med brokkoli til, og pasta eller potetstappe, avhengig av hva vi har i skapet og hvor mye tid vi har. Potetstappe lager jeg alltid med gulrot og hvitløk i, og stor porsjon, slik at vi kan steke restene i stekepanne til middagen dagen etter.
En annen lettvint og både barne- og voksenvennlig variant: Laksestrimler marinert i en halv flaske teriyakisaus (kan helles i en skål om morgenen og stå i kjøleskapet) steker på ti -femten minutter i stekeovnen på høy temperatur.
Kyllingfilet i biter stekt sammen med cashewnøtter har vi også en del, og enten med blåmuggost som smelter på eller rød pesto eller ajvar rørt inn, og en skvett matfløte eller to. Samme type tilbehør som til det meste vi har - dampet brokkoli og pasta eller potetstappe, dessuten gjerne en skål cherrytomater.
Grove fiskekaker er godt, og ferdiggrillet kylling er veldig raskt å servere. Og karbonader servert som hamburger, med grønnsaker ved siden av.
Og en annen rask middag er fullkornspasta med stekt kjøttdeig (vi bruker stort sett alltid kylling) servert med kjapp, hjemmelaget tomatsaus og dampet brokkoli.
Det blir litt søtere, ja. :nikker: Poden liker gulrot bedre enn poteter, og jeg tenker det er sikkert sunnere for oss alle å erstatte en del poteter med grønnsaker. Jeg moser den ikke helt glatt, så det er klumper og gulrotbiter i, det er liksom sånn vi har blitt enige om at den skal være. (En gang glattmoste jeg gulrøttene med stavmikser og blandet dem i, slik at mosen ble lys oransje, men da ble Poden ordentlig skuffet, så det gjør jeg ikke lenger. :knegg: )
Hjemmelagd blomkålsuppe. Del to blomkål i biter og kok dem møre i ca 1 liter vann tilsatt grønnsaksfond/buljong. Når det er mørt tar du av noen buketter og kjører resten glatt med stavkiksereren. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Server gjerne med sprøsteikt bacon.
Det raskeste jeg lager, er:
Kutt opp og stek kyllingfilet sammen med egg, løk og litt hvitløk. Samtidig koker du ris (jeg bruker Tupperware risikoker - geniaaaal!!)
Så blander du kjøttet og risen med en pose råkost (ferdigposer fra grønnsaksdisken) og blander med litt buljong og litt soyaolje. Voila!
Vi har ofte stekte lakseterninger med feks bønner, linser og løk. Fullkornsris eller fullkornspasta. Grønnsaksmos er også noe vi har ofte til. Ungen her digger laks, heldigvis. Og blåskjell og krabbe...
Vi har ofte laks som jeg steker i ovnen, fullkorns couscous og salat. Laksen tar kanskje 15 minutter i ovnen og i mellomtiden har jeg god tid til å kutte opp til salat og couscous tar bare 5 minutter.
min hurtigste hjemmefavoritt er løvstek i pita. skjær opp løvsteken enten på tvers i to deler eller biter for å få plass. og ekstra digg med meksikansk salatblanding og ost såklart :)
Vi også bruker pitabrød med stekte kyllingbiter eller svinekjøtt. Salat, mais, agurk, ost, tomat, avokado.
Kjøttet deler jeg ofte i biter, putter i en pose med mel, salt og pepper, og rister på posen før jeg pisker et egg som jeg dypper bitene i, og ruller de i brødrasp til slutt før jeg steker dem. Høres kanskje tidkrevende ut, men det går ganske fort, og smaker veldig godt. :)
Legg tinte torskefileter i en form, med skivete tomatbiter på. Lag saus av to poser Knorr dillsaus, hell over i formen, og legg et lag med hvitost på toppen. Hiv i ovnen til fisken er ferdig, kok poteter og grønnsaker i mellomtiden. Raskt og veldig godt!
Man totalt hjernevasker de over tid med at det er fryktelig sunt og man blir supersterk av det, og "vips" halvannet år etter så bestemmer de seg for å like det. :knegg:
Vi har forresten fått dilla på steikt kjøtt, couscous, woka gr.saker og yoghurtsaus
Couscous:
1 kopp kokende vann med fond/buljong
1 kopp couscous
La stå under lok i 5 min
så: en dæsj smør, en dæsj olivenolje, litt sitronsaft og røre.
Grønnsaker i wok el. steikepanne:
sopp, paprika, auberguin og løk. En liten dæsj soyasaus, en ts hvitløk og pepper.
Soppen steikes lengst, løken minst.
Yoghurtsaus:
1 boks matyoghurt el tyrkisk yoghurt
en god dæsj majones
en halv finhakket purre
salt, pepper og litt sitronsaft
Dette ble testet her i dag (laget stappe istedenfor potetstrimler) og du snakker om suksess :tilber:
Ungene var så mette at de lå å stønnet i sofaen og lilletrollet lurte på muligheten for å få med rester på skolen :riktig:
Takk for super inspirasjon :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.