Uansett, jeg har begynt på hagekalenderen, og i dag friserte jeg epletreet. :D Plommetreet skal til pers, men jeg tror jeg trenger litt proffhjelp til å avgjøre dets skjebne. Det har vært neglisjert i mange år og har veldig snåle greiner i dumme retninger. Må ta ting litt etter litt med det tror jeg.
Planen for våren er å vaske og koste plattinger, hagemøbler og så gress noen steder i hagen hvor vi ikke rakk i fjor. Så skal vi bygge litt mer på terrassen til lekehuset og fylle igjen noen hull i hekken med nye planter. Også SKAL jeg finne de fineste verandakassene. :)
:knegg: Noe kan man jo gjøre før snøen forsvinner, som å beskjære frukttrær. :jupp: Det var jo også en fordel at det var 1 meter med hard snø rundt stammen, så lett å komme til toppen av treet da gitt.
Aner meg at ripsbuskene skulle vært beskåret i høst.
Legger meg på minne at jeg enten må få svigermor til å bli enig med seg selv om veksten hun en gang sa var klematis og neste gang sa var ... ja, hva var det hun sa? Begge ganger med stor overbevisning om at hun visste hva det var, men altså ulike konklusjoner. finne ut hva det er og hvordan det evt skal temmes...
Nei, ute har jeg ikke begynt enda. Men i kjelleren (og på kjøkkenbenken, alt ettersom hvor langt det er kommet i spiringen) står det små frøplanter under lys og venter på vår!
Alle epletrærne er beskåret. Kan man ta plomme trær på våren? Jeg rakk bare 2,5 plommetrær i høst, og skulle gjerne ha fått ferdig det siste. I tillegg er både lønne treet og prydeple treet ferdig.
Jeg er usikker meisje, jeg trodde egentlig det, men nå var jeg ikke så sikker lenger. :knegg:
Ellers plukka mannen frem tre stoler fra spisegruppa ute på verandaen, så vi har noe å sitte på i solveggen før vi tar frem alt, og jeg kunne gledelig konstatere at under presenning på verandaen har utemøblene det finfint gjennom vinteren her. :)
Jeg har også beskåret epletreet og helt forsiktig tatt toppen på det største plommetreet. Så har jeg beskåret en ripsbusk veldig kraftig og helt kuttet ned en stor rosehekk. Planen er å grave den opp når det blir mulig å grave i jorden.
Planen for i år er, som sagt, å bli kvitt den rosehekken og erstatte den med jasmin og noen andre roser. Så skal jeg plante et epletre og se om det er mulig å gjøre den bratteste delen av hagen litt mindre bratt.
Om det gode været fortsetter skal jeg ta frem de siste pallekarmene jeg kjøpte i fjor. Jeg skal male to pallekarmer og erstatte et gammelt bed med dem. Da får jeg tre pallekarmer der hvor det er best vekstforhold, og satser på grønnsaksproduksjon. Er det noen som har prøvd rosenkål? Det har jeg så lyst på. Det ser så fint ut. :sparke:
Jeg er forresten superspent på hvilke av flerårsplantene som har overlevd gjennom vinteren i de uisolerte blomsterkassene. Blir nok litt prøving og feiling der, så håper det er noe som har overlevd.
Jeg skal ha rosenkål, Blå. Skal så rett ut i drivhuset når jeg får det ferdig.
-Jeg har et halvferdig drivhus i hagen. det er barfrost og iskaldt i Bergen, helt uvanlig klima til her å være. I fjor var det krokusblomstring for alle pengene fra slutten av februar. I dag var det 12 minus. :grøsser:
-Jeg har klippet ned en rips, veldig mye. Jeg sager ned en tuja bit for bit, den er helt enormt stor. I tillegg sager jeg ned absolutt alt av rufsete busker og kratt. Det er så mye rot på tomta.
-Jeg har køpt noen kubikk med jord og skjellsand som jeg fordeler i prydhagen og i pallekarmene mine. Mer kalk og mer lufttilgang er målet.
-Inne har jeg begynt å så. Flere frø er til stratifisering i kjøleboden, en del under vekstlys i vaskerommet. Har timer på lyset, så det lyser fra 07 - 23. Jeg sår litt og litt så jeg skal få lang sesong.
Vi har ingen hage mer, den forsvant etter drenering i 2011. I 2012 bygget vi på, så i 2013 er planen å starte med hagen. Har fått tegnet hage av landskapsarkitekt, så vi vet hva som skal gjøres. Bare litt usikre på hvor vi skal begynne. Den er detaljert med plantevalg, så det blir veldig spennende å se om vi får til dette.
Jeg er ikke motivert til å tenke så mye ute før snøen er borte. Men jeg skal snart så endel, og kose meg med at de vokser. Jeg gleder meg veldig til å se hva som kommer opp av løker i tillegg til endel flerårige jeg plantet sent i august.
Inne har jeg sådd litt som spirer i vinduskarmene. Utendørs hagearbeid består ennå av snømåking og snøfresing og det er nok enda godt over en måned til en spade når ned til bar jord.
Men vi spadde en nydelig snøhule nylig, og når vi satt inni og drakk kakao fant vi jammen toppen av et av ripstrærne under føttene.
Snørik del av landet? Oh, yeah!
Her er epletrærne straks ferdig beskjært. De har blitt neglisjert i flere år, og dette er vår første gang, så lurer på om det blir noen epler i år. :knegg:
Har mange planer, men vet ikke hva det blir tid til.
Har veldig lyst på et lekehus til snuppa.
Og grind og gjerde ut mot veien.
Det ble med tanken på beskjæring, det laver ned med snø. :(
Har fire store epletrær som skal tas. Vi skal også felle et 60 år gammelt morelltre som er godt over 8 meter høyt.
Denne våren blir litt for spennende for i løpet av vinteren har vi byttet vegger og tak utvendig. Derfor har vi hatt digre stillas rundt hele huset og i alle blomsterbed. Absolutt alt av busker,roser og planter er trampet helt ned. :( Hva som vil komme opp aner jeg ikke...
Siden jeg leste meg frem til at rips burde beskjæres etter frost, men før bladene kom, og det er er minusgrader jevnt og trutt, så har jeg latt det være enn så lenge, og andre ting vet jeg ikke om jeg bør beskjære i det hele tatt, så jeg... er litt vel novise på en del sånne ting.
Her kom det minst 5 cm nysnø i dag.
Det var jo neeeeeesten snøfritt før påske. Not any more.
Men, det er håp om at det kan bli borte, det er plussgrader på dagtid, og solen jobber med saken. Ungene fikk leke på verandaen i dag, så der er det nesten ikke snø lenger. (men der vokser det jo heller ingen ting.)
Jeg drømmer om drivhus jeg også, men enn så lenge er det ikke gjennomførbart helt enda (men lovet av min mann i vitners nærvær at det skal bli) så det kommer nok planter, i potter, på den verandaen etterhvert, dog er den meget vindutsatt vestvendt som den er, så det er langt lunere på andre siden. Bare det at østsiden naturlig nok ikke er den mest solrike...
Vi får prøve oss frem. Jeg gleder meg.
Jeg har en liten bunke med frøposer liggende som etter planen skal i jorden i påsken. Påsken går mot en slutt, så jeg får kanskje gå løs på det husarbeidet jeg må ha unna før jeg kan kose meg med frø og jord. Middagsgjester i morgen, derfor må nesten "brette sammen og legge bort den tørre klesvasken, rydde stuegulvet for leker og finne det angivelige salongbrordet under alle bøker, blader og papirer og puslespill prioeiteres over hage i kveld. Men i morgen.... kanskje?
Fortsatt tele i bakken og en god del is og snø. Store dammer av smeltevann rundt på hele plenen. Spent på hvordan dette blir når telen går! Huff, rar vår dette her.
Jeg har et 5-6 m2 fra Hageland i kanalplast. Ikke helt lett å montere, men det gikk. Nå er det ferdig og stauder som skal ha en tid i kulde først bor der nå.
Jeg tok inn noen greiner fra Forsythiaen og den blomstrer på spisestuebordet. :hjerter:
Det spretter opp tulipaner og krokus overalt i hagen som vi flyttet til i fjor sommer, det er veldig spennende å se hva som blir av dem. Har vært litt redd for at det er for kaldt og tørt + mye sol på dem, men aner jo ikke hva jeg skulle gjort evt. for å kompensere siden jeg er fullstendig hageidiot. :flau:
Jeg skal rydde rusk i hagen i april.
HV: Jeg hadde tenkt å beskjære rosebuskene i mai, men er det for seint for oss som .. bor omtrent her hvor vi bor?
Det er heller for tidlig, Appelsin, de risikerer å fryse tilbake siden det fremdeles er relativt godt med frost om natta. Vanligvis hadde dette vært en grei tid å gjøre det på, og roser som står inntil husvegg kan man nok ta nå. Mine roseforeldre har tatt den store klatrerosa utenfor soverommet, men ikke rørt resten.
Jeg har vannet i dag, mn er alt for sent ute. Den harde barfrosten har tatt knekken på den gedigne julerose mi, og mange store vintergrønne lider kraftig. Så irriterende, mn jeg kom ikke på at jeg kunne vanne selv om det er dyp tele fø en gartnervenn fortalte det.
Jeg venter på at det skal tine opp litt ute, slik at jeg kan gå løs med grensakser og ikke minst kompostkvernen! Har masse pinner, grener og kvister som har lagt siden i høst. :gal:
Jeg har beskjært pæretrær. :kry: Mulig det skulle vært gjort om høsten, men jeg gjorde det nå.
Husker første året jeg bodde sørpå med hage - jeg turte knapt å klippe noe som helst av skrekk for å drepe det. :nordlening: Jeg har blitt litt mer brutal med saksa etterhvert.
På blomstersiden er jeg heeelt på bar bakke. Hagen ble gravd opp i fjor, og alle bed ble ødelagt (ikke at de var så veldig fine). Nå er alt gruslagt, og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Noe må jeg ha langs veggen, men hva? En slags kasse? :vetikke:
Kasser anbefales varmt, de kan sikres mot snegler i større grad og det er lettere å jobbe og planlegge i kasser. lettere å få det dypt nok og bestemme hva slags jord man skal ha, fremfor å være prisgitt sur leirjord. :mumle:
Opp mot veggen vil du kanskje ha stokkroser? Eller klematis?
Stokkroser er så fint! Jeg har en veldig fin klematis som vokser i det ene bedet som ikke ble gravd opp. Den klatrer opp langs verandarekkverket. Eller - altan er det kanskje. :gruble:
Problemet er at det er drenert og gruslagt helt inn til husveggen, så jeg kan ikke bare plante i vei. Og det er ganske lave kjellervinduer, så de jeg finner på av kasseløsninger kan ikke være så dypt. Jjeg innbiller meg at større vekster trenger litt jordsmonn å vokse i?
Just nu er det en blanding av grus, snø og kattebæsj der de gamle bedene en gang var. Lekkert!
Jeg snekret en kasse i fjor, for å plante hekk for å hindre klatring på taket.
I år har jeg prøvd meg på lin og sukkererter. Jentungen har plantet noen røde/rosa blomster som vi håper skal spire om en stund.
Foreløbog er det frø som er satt inne i drivhuskasser.
Her er huset før vi begynte å grave. Det er forsiden og høyre side av verandaen (altanen?) som er tatt. På den andre siden har jeg altså enda en vidunderlig lillablå klematis.
Og her er gravinga i gang. Alt er radert vekk, og så er det fylt på med grus (som altså fungerer som alle nabokattenes do)
Meningen er å ha skifer (kanskje) på sitteplassen, og en skiferhellegang fra den og til fremsiden av huset. Mellom denne og veggen tenkte jeg å lage en form for bed/kasser.
Kanskje du skal la plattingen gå helt inn til huset og heller ha krukker nærmest huset. På yttersiden av plattingen kan du ha pallerkarmkasser som på en måte "gjerder inn" plattingen og gjør den lunere og avgrenset. Du kan også ha pergola med noen klatregreier.
Google potager så ser du mye fint.
Ellers kan du gå på Pinterest og søke på pallet collar garden.
Hva med sånne rundt en hellelagt plass, med blomster og grønnsaker?
Det tiner og tiner og tiner for hver time som går. :hyper:
Jeg har tatt i en rake for første gang i år og kan herved melde meg i denne tråden. Riktignok raket jeg bare i solsikkefrøene under fuglemateren, men en rake er en rake.
Jeg har sådd frø også da - og plantene skal etterhvert ut i pallekarmene - som er slike Harriet viser bilde av. Veldig lettvint og praktisk.
Jeg har begynt å blogge noe som gjør at jeg tar utrolig mange flere bilder enn før. Gleder meg til å kunne sammenligne både det ene og det andre i årene som kommer. Anbefales!
(De som vil ha bloggadresse kan sende meg PM - den er relativt anonym men jeg outer den ikke på åpent forum)
Her er det kommet sikkert 30 cm snø siden det begynte å snø i går kveld, minst.
Knerten spørr hvorfor det har blitt vinter igjen, nå som det var blitt vår. Mor innser at planen om å rake plenen neste helg (for da måtte nå vel telen ha gått, nå som snøen nesten var helt borte og det var mange plussgrader hver dag) ryker...
Her har det kommet mye regn og den siste snøen er i ferd med å slippe taket! :lykkelig:
Er veldig spent på hvordan det blir med løkene jeg satt ut i høst.
Jeg har luftet deler av plenen og gjødslet godt, nå lir det grønnere fra dag til dag. Moro! De fleste løkene jeg satte i høst har vist hvor de er, i det minste.
Ja, vips så er det isfritt i hagen. :) Deilig.
Da rakk jeg ikke å kalke da. Samme kan det være for den kalken vi kjøpte i fjor ble aldri løst opp og voffen dro den med inn i dagevis. Det var virkelig krise..
Men det kommer nok mer regn så det er nok håp fortsatt. :p
Må kjøpe noe som løses lett opp. Noen som har tips til kalk? :)
Må sjekke hvor bløtt det er, mulig trampo`n kommer opp snart..
Man trenger ikke kalke alle plener - det en myte og bare nødvendig hvis du har fått påvist at jorda er for sur. Jeg gjødsler og lufter plenen, men ikke før etter sesongens første klipping.
Det blir krukkehage et år til på meg. I sommer skal vi snekre ny trapp fra parkeringsplassen opp til hagen, lage stor, ny verandatrapp og fjerne den gamle, livsfarlige hønsetrappa, fjerne en ubrukelig platting og slipe og beise verandaer. Og kanskje male. Alt vi egentlig skulle gjort i fjor, med andre ord. Og så må vi grave opp en oljetank og få drenert sumpen av en plen vi har. Kanskje jeg kommer meg så langt som til å mure opp de bedene jeg har planlagt utpå høsten... Jeg får liksom ikke planta noe før vi har gjort unna alt grunnarbeidet.
Pjotten og jeg har sådd litt, da. Mest urter, men litt blomster også. Mens vi venter på muligheter til å få gjort litt ordentlig haging, er det nok løv å rake, ser jeg. :myser ut på elendigheta:
Jeg skal bare kvitte meg med all plen, jeg. Problem solved.
Jeg har ryddet masse, så det ser mer og mer skapelig ut for hver dag. Det er fremdeles tele i bunnen av pallekarmene, så jeg har ikke fått gravd og vendt på dem, sånn som jeg har tenkt. Men snart!
Jeg skal nok også kvitte meg med noe plen, men med vårt tempo tar det litt tid - og så har vi nærmere et mål av den. Det må uansett dreneres og/eller lages fall, for så fort det regner litt har vi basseng i hagen. De som bodde her var ikke akkurat hageinteresserte, så alt som finnes her foreløpig er et piletre, en rosebusk, noen spirea-busker og et par syriner. Og så er det visst litt solbær og et tuslete plommetre også, i tillegg til en sørgelig thujahekk. Der planlegger jeg å ha svartsurbær i stedet.
Jeg ser at vi først og fremst må rydde ute på tomta. Snøen ble borte på under en uke, og det ligger visst litt av hvert av byggematerialer og skrot både her og der. Godt vi ikke har innsyn så mange steder på tomta, og at den ene naboen som kan se det ikke har det så fint selv.
Vi har 300-400m2 tilsammen med plen og bed og det holder igrunn. Skulle gjerne flyttet i leilighet, jeg. Det skjer forhåpentligvis når gutta begynner på vg.
Villniss har jeg for så vidt en del av jeg også. ;) Det jeg kaller plen er gressområder rikt dekorert med blomster og ugress. Men under utvikling, og stadig finere.
Et stort bed skal ryddes i. Blomster og busker flyttes, noen nye skal inn. Det trenger et lass jord, men skuret til søppelbøttene, som blir ene enden, må ferdigstilles først.
Pallesofakroken nå fikses, det skal snekres benk til pallekarmene, og bord og benker må beises. (Det må visst to sider av huset og, men det orker jeg ikke tenke på engang..)
Luking er nedprioritert her, men jeg er veldig glad i blomster og planter i krukkene mine.
Og nå, våren er her!! Første steg mot sommer er påbegynt, med blomst i kassene! :lykkelig:
Kan jeg spørre her? Når jeg skal beise rekkverket på terrassen på nytt, må jeg først vaske eller først pusse ned den malinga som er blitt løs? Altså, hvor starter jeg?
Da ville jeg børstet av det løse med en stålbørste eller litt stiv børste. Så sprayet på husvask og skyllt. Vent en uke eller til treverket er tørt, og beis på.
Jeg skal også kose meg med beising nå utover. Rekkverk på terrassen, den ene langsiden av huset som er utsatt pga høyt oppe, og to kortsider. Om jeg hr mer ork så bør gjerdet males et strøk til også...
:gaah: Kalken vil jo ikke ned i plenen!!! Den ligger som et skolekrittlag og det griser og ungene og bikkja tråkker det inn... Min mann er ikke så nøye ned "spredningen" og det ligger fremdeles små restehauger fra fjorårets (!) kalkerunde. Han kalket i år oppå snøen, og da var det ikke så nøye å spre så nøye, duh. Særlig. Kittklumper blir det til okke som.
Om han kalket i fjor skal dere ikke kalke på et år eller to nå, og bare dersom dere faktisk trenger kalk.
Har lest om gressplenstell da jeg trodde vi måtte kalke, men fant ut at først skal man visst måle ph, og deretter bare kalke ved behov som er i alle fall 2-3 år mellom.
Og jeg har blomster i kassene! :glis: Husker ikke hva de heter, men det er noe løkgreier med hvite klokker på. Og alle de andre har vist seg med grønne stilker og blader. :)
Jeg må ut og kjøpe Stemor til krukkene nederst ved trappa.
Plantesentre har allerede begynt å selge sommerblomster jo..
Det står at Spansk Margeritt tåler litt kulde, noen som vet om de gjør det??
Jeg veit ikke ennå, jeg har ikke kommet så langt at jeg har gjort research ennå. :knegg: Foreløpig er hagen vår så blaut at det ikke blir verken bed eller planting før vi har fått sett på hva som kan gjøres med det. Jeg veit bare at jeg vil ha høybed, det er mulig vi går for tørrstabling. Hagen vår er for det meste flat, så det blir ikke sånne støttemurer med nivåforskjeller og sånt, jeg skal bare ha bedene litt opp i høyden. I alle fall kjøkkenhagen.
Det ligger minst en DIY-guide på tørrstabling på nett, har jeg sett, vi finner nok på noe. Jeg mener å ha sett på et eller annet hageprogram at de grov av plenlaget, la på duk, murte opp og fylte med jord, i alle fall. Jeg har jo bare hatt krukkehage før, så jeg holder meg til gigakrukker, liksom. :blond:
Jeg har et par skråninger også, da. Bare vi blir enige om hvilken vi skal ha garasje i, blir det ny støttemur og steinbed i den andre.
Om du vil ha det pent og rett etter en vinter med frost og tælehiv, så er det lurt å grave til frostfritt og legge feks sand i bunnen. Skal man mure litt høyde, vil jeg anbefale å legge en såleblokk i bunnen. Man får igjen for grunnarbeid, altså, selv om det er usigelig kjedelig. Det blir litt som å legge kantstein. Man kan godt bare grave den dybden man vil ha og legge litt sand i bunnen til å plassere dem i, men etter en vinter vil de se ut som en gjennomsnittlig boksers tanngard. Graver man dypt nok, står de som perler på en snor år etter år.
Jeg har kjøpt litt frø og et minidrivhus. :D
Skal så Heavenly Blue (Ipomoea tricolor), Ipomoea Split Second, markjordbær og stokkroser.
Også har jeg kjøpt Gladiol-knoller.
Månedsjordbær var det, type Rügen. Og etter hva jeg har lest på nettet skal jeg være glad for det.
Hadde kjøpt smådodre allure mix også (en kant-plante).
Jordbær og smådodre er i jorden, Ipomoea-frø ligger i vann over natten mens stokkrosene plantes rett ut i mai.
Så nå blir det spennende å se om det blir spiring her. :D
Vi har drenert og har det rimelig rett, så jeg håper det bare går an å bygge fra det som er nå. :lat: Litt av problemet er ganske lave kjellervinduer, så jeg kan ikke bygge bedet så fryktelig høyt. Kanskje duk eller noe i bunnen slik at ikke alt vannet forsvinner med en gang?
Takk HV, du er et hageorakel. Jeg får sprette ei flaske rødvin og sette meg ned og drive research en kveld.
Sommer`n kom i går. :D
Jeg raket i bed + den delen av plenen som får mest sol. Ble såå pent.
Tulipanbladene har kommet litt mer opp.
Og så fant jeg hestehov i grusen. Pluss en frosk, faktisk. Æsj. Jeg tok på den for jeg skjønte ikke hva det var... den var helt grå..
Jeg har lagt noe kvister/større grener bak søplekassene for det skal kastes på Grønnmo, så den har nok likt seg inni der...den stod helt musestille hele tiden så jeg lurte litt på om den var død. Må gå ut etterpå og se om den fortsatt er der..
Jeg og minsten skal på gartneri i dag og kjøpe litt blomster. Drar et sted hvor det er en fin lekeplass så kan han leke litt mens jeg glor.
Jeg hadde Ipomea, Heavenly blue ett år. De var langt oppover veggen før det ble på tide å plante dem ut. Dessverre ble det en iskald juni det året, og jeg fikk ikke mange blomstene. Stor skuffelse!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.