Jeg skal bestille koldtbord til dåpsselskap. Det kommer 14 voksne, og 6 barn. Eller, barn og barn.. De er 1, 4 (2 stk), 8, 14 og 17 år gamle. Vi skal lage noen få, barnevennlige ting (som pizzasnurrer og pølsespyd) selv. Hvor mange skal jeg da bestille til? Det er, for all del, helt greit om det blir rester, men samtidig er det vel litt voldsomt å bestille til 20 personer?
Det ene barnet er en ettåring, og teller ikke en gang som "fratrekk" i mine øyne. Da har man trukket av for 5 barn/tenåringer, og bestilt til 14 voksne. Det holder mest sannsynlig lenge. Jeg trekker alltid i fra for de under 18, og det har alltid vært mye rester. Men da har vi laget noe barnevennlig i tillegg.
Hadde kun bestilt til de voksne om du har det du tenkte å lage i tillegg. Du skal vel sikkert ha spiralloff/foccacia eller annen type brød ved siden av også... + kaker vel...
Barn i vekst kan spise mye, er min erfaring. Min eldste på snart 14 ikke spist barnemenyer på restaurant siste årene. Mini på snart 11 gikk over til voksenporsjon i fjor. 1 porsjon er ikke det samme som 1 person. 1 porsjon ved f.eks. suppe er 2,5 dl.
Koldtbordposjonene er sikkert rause i utgangspunktet. Hør om det når du bestiller. Skjønner at du er nervøs for om det blir nok mat, jeg har vært der selv men er en listoman og skriver opp det aller meste av det jeg lager/kjøper når vi skal ha selskap... Godt å ha for neste selskap. :)
Jeg hadde også bestilt til 16. Vi har hatt mye rester igjen fra de fleste koldtbordene vi har hatt, men da vi bestilte fra en annen leverandør en gang, og trakk fra barn under 14 år, hadde vi nesten ikke mer enn vi måtte, og det ble skralt med rester (som jeg synes er veldig godt). Da var det ikke snakk om så mange barn, og vi hadde i tillegg laget et par fat med spekemat utenom.
Jeg hadde ikke bestilt til mer enn 16 voksne i alle fall, gjerne mindre enn det også. En 8-åring spiser ikke allverdens og de yngre spiser jo enda mindre.
Vi spurte de som leverte og de sa antall voksne over 14 år, også anbefalte de å ta ekstra karbonader tilsvarende antallet barn. "Alle" spiser jo karbonader. Det ble veldig passe.
Ja, det høres ut som en god løsning. Det ser uansett ut til å bli en sånn "selvplukk"-bestilling, så sånn sett kan vi justere mengde av hver enkelt ting som vi vil.
Sist vi bestilte noe slikt, var vi 22 voksne, vi bestilte til 15 - og hadde enorme mengder igjen. De leverer alltid store mengder "billig" vomfyll mat, så det er aldri for lite. Man kan gå tom for enkelte ting (feks spicy reker hvis de er gode, mens den litt kjedelige grønne salaten eller potetsalaten er det mengder til overs av), men det er jo et koldtbord der man skal forsyne seg litt av alt og det er ikke meningen at ALLE skal spise seg mett på den ene, samme tingen.
Så 14 holder i massevis, spesielt siden dere lager andre ting også - og dere skal vel kanskje ha kaker også?