Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Forovervendte barnestoler

#1

Hønni sa for siden:

Jeg har nå anskaffet A et nytt barnesete og var i veldig mange butikker før jeg fant et som var smalt nok, det skal jo passe i baksetet mellom guttas seter, og som møtte mine nokså strenge krav. Det som overrasket meg var at det var så mange seter i kategorien 9 kg + som bare var forovervendt. At noen kan velge et sete som kun er forovervendt for meg uforståelig når man vet som skjer under en kollisjon med et barn somer under tre år i et forovervendt sete.

Setet jeg endte opp med, et Maxicosi sete, var et sete butikken ikke skulle selge lenger. Årsaken er at det kun er bakovervendt, og det vil ikke folk ha!


#2

~TM~ sa for siden:

Så rart! Jeg trodde de fleste var opplyste nok nå til å vite at bakovervendt er det sikreste.


#3

Maverick sa for siden:

Det er mange uopplyste mennesker, mange som tenker "dette skjer aldri oss", og noen som rett og slett ikke har plass i bilen til et bakovervendt sete. Tror de.


#4

Milfrid sa for siden:

Vi har hatt bakovervendt sete til minstemann, selvfølgelig, for det er jo sikrest. Men jeg tror ikke jeg hadde kjøpt et som bare kunne brukes bakovervendt likevel, felksibilitet er greit, og vi har kjøpt et som kan brukes til han er 4-5. I så tilfelle måtte jeg ha kjøpt et nytt nå, for minstemann her er blitt så lang at han ikke har plass lengre, og jeg begriper ikke hvordan han skal kunne sitte bakovervendt til han er tre år! Og vi har en stor stasjonsvogn, hvor passasjersetet er satt så langt fram som det kan når en person fremdeles skal kunne sitter der.

Nå har han nå sittet med beina under haken i et par mnd, siden det er sikrest, men i helgen måtte vi kapitulere og snu setet. Han blir bilsyk og spyr når han sitter bakover, og det er ikke så trafikksikkert med en unge som gråter sårt til han spyr :( .

Men selvfølgelig, jeg skulle ønske han kunne sittet bakover enda lengre, for jeg vet jo at det er best. Og 7-åringen vår sitter enda i sete med side- og hodebeskyttelse, og kommer til å gjøre det så lenge setet passer (som visstnok skal være til hun er 11....). Vi kommer nok til å ha et par diskusjoner med henne om det om et par år :rolleyes: .


#5

Tinka sa for siden:

I bilen vår så går det ikke med bakovervendt(som må ha støtteben etc), da vi ikke har forsetet nærme nok baksetet, vi har heis og rullestol inne i bilen mellom for og baksetet.

Så vi får ikke festet setet med støtteben etc, men det er bilen vår.

Men de setene som kan festes med base kan vi ha i bilen men det er jo den minste gruppen seter.

Hvordan andre gjør det er jo så forskjelligt.

En vennine av meg måtte snu setet i bilen da ungen ble spysyk etter to minutter i bilen.

Vil tro det kan være mange årsaker til at man velger sete det være seg forovervendt eller bakovervendt.

Men man leser jo at det er best for ungene å sitte bakovervendt i minst 4 år.


#6

mehmet sa for siden:

Det er utrolig mange som snur barna for tidlig, og like mange utrolige forklaringer og unnskyldninger for hvorfor de gjør det.

Jeg er forøvrig spent på hvilke svar "bilstoleksperten" gir på nettmøtet på vg.no i dag.


#7

Milfrid sa for siden:

Ja, vi burde nok bare latt ungen spy, gitt ham en bøtte før vi kjørte av gårde? :snill: Vi hadde nok fortsatt å la ham sitte sammenklemt der bak en stund til, om det ikke var fordi ungen ble syk av det.

Forvørig mente jeg det samme som deg, helt til jeg selv fikk en av de gode unnskyldningen for å snu setet for tidlig ;) .


#8

Hønni sa for siden:

Testen, some er full av forovervendte stoler...


#9

mehmet sa for siden:

Jeg skrev dette mens du postet, ikke som en kommentar til ditt innlegg. At barnet spyr er faktisk en av de få "unnskyldningene" jeg ser som en god grunn til å snu -til slutt kan det jo ende med at man må gi barnet så mye oppmerksomhet at man blir en fare i trafikken …

#10

mehmet sa for siden:

Det irriterte meg også, det er ikke et av setene der (for barn over 9 kg) som er bakovervendt!

#11

Milfrid sa for siden:

:dulte:

Søren, nå trodde jeg at dette skulle bli en heftig diskusjon der du sa at hadde man unger som spydde, så burde man ikke kjøre bil eller noe sånn :knegg: .


#12

Hønni sa for siden:

Jeg mener selvsagt ikke at et barn som spyr skal sitte bakovervendt.

Mitt poeng er at det er skremmende at det selges veldig mange seter som kun er forovervendt.


#13

Hønni sa for siden:

Hvis ikke barnet kan sitte bakovervendt får dere pinadø gå!

:knegg:


#14

Candy Darling sa for siden:

Jeg tror rett og slett at mange foreldre ikke er klar over hvor stor forskjell det er i risiko ved forover- vs. bakovervendt. Det er ikke alle som finleser nettet for informasjon. Et vennepar av meg snudde jentungen sin før hun var 1,5 år, fordi hun "ville se fremover". Jeg ymtet forsiktig om det var så lurt, men ble kort avfeid. Ville hun sitte fremovervendt, var det lite de kunne gjøre med det.

Og jeg synes det virker som om man får veldig dårlige råd fra forhandlere, selv om jeg heldigvis aldri har blitt utsatt for det selv. Men hvis man ikke har sett den typen info som de fleste her har, og forhandlerne anbefaler et sete med en tilsynelatende plausibel grunn, så er det nok lett å tro på dem.


#15

Adrienne sa for siden:

Og det er skremmende mange som jobber i butikkene som ikke har filla peiling på hva som er best av forovervendt og bakovervendt. Jeg har flere ganger vært på nippet til å bryte inn når en av disse brødhodene av en butikkmedarbeider står der og direkte feilinformerer en stakkar mor eller far.


#16

LaLuna sa for siden:

Vi la ut et barnesete på Finn.no da guttene hadde vokst seg ut av det, det var et sete for nyfødte og opp til 15 kg eller noe sånt.
Fikk mange henvendelser, men de aller fleste hadde ikke fått med seg at det stod "bakovervendt" i annonseteksten og dermed trakk de seg etter tur. For de kunne ikke ha bakovervendt sete til de små barna nei. :himle:


#17

Honda sa for siden:

om dere har iso fix så har britax et setet over babygrupen som passer i basen.

FixWay med IsoFix

Jeg gruer meg til snuppa må ha større bilstol for ser ikke hvordan jeg skal få plass til den bakovervent :rolleyes:
Når turbo satt bakovervent så satt han i midten. Men nå skal jo turbo og ha plass så om vi skal ha hun i midten så kan vi bare glemme å få plass til turbo sitt recaro sete og.. Og vi får værtfall ikke hendene i mellom for å sette han fast.:mad:
Å koble ut air bagen fremme , eller vi må ta bort air bagen. og det er uaktuelt for da faller bilen 30 000 i pris.

Skulle ønske fler i bilbransjen tok et "hint" og laget litt bedre plass inni bilene

Jeg tror jeg blir å kjøpe et rent bakovervent sete, for når de er så stor at de kan snuest så er beltebil stol tryggere en fremovervent sete der man bruker setets 5 punkt seler

Det er veldig mange ja som ikke er opplyst om at bakovervent er best.
På vår helsestasjon så gir de ut tryggtrafikk sitt hefte om bakovervent :)

Den testen er utført i tyskland, [for tyskalnd tror jeg] å der brukes det nesten bare forovervente bilstoler

Fra god morgen norge om bilstoler:
pub.tv2.no/TV2/magasiner/gmn/article1064479.ece

Vi måtte snu turbo da han var 2 år for at han begynnte å spy. Sprøvde å sette han bakovervent igjen men da begynnte han å spy igjen.
Og når han var 2 år så var han for lang for hts izi stolen sin, så da måtte vi ut å finne ny stol. Å det var ikke bare bare. Når man har en 2 åring som er like lang som en 4 åring og bare 12 kg hehe. Men det er nå en helt annen sak


#18

Tinka sa for siden:

Vi har ikke Isofix og kan ikke ha slikt støtteben da heisen går helt inn i bilen pluss en rullestol og med den ryggen hengende inn i bilen så må vi velge enten setet eller rullestol og heis og da er valget enkelt for oss, vi må ha heis og rullestol i bilen da mannen min er rullestolbruker.

Vi har vært hos mange forhandlere av bilseter med bilen og det finnes ikke et sete som er bakovervendt og som passer inn i vår bil desverre.

Til og med de som har bygd om bilen og driver med sikring av bla, barn med spesielle behov har ikke klart å finne et sete som passer.

Men nå er junior så stor at han sitter godt i det setet han har men det hender jo vi har med andre småtasser og da må vi ha et sete(som vi har stående) som er forovervendt til de.

Vi hadde ikke hatt junior som liten forovervendt etter gruppe en sete hvis ikke vi var nødt men vi har ikke noe valg, stol på meg når det gjelder det.

Bilen vår og måten den er ombygd på med heis etc stopper det.


#19

Honda sa for siden:

aaah ok. Jeg missforstod, eller eg leste litt fort:o så fikk ikke med meg alt.


#20

Tinka sa for siden:

Fort gjort Marianne og vi fikk forhåpentligvis oppklart det og det er bra.


#21

ElinM sa for siden:

Kombiseter som kan brukes forover og bakover vil aldri være like trygge som seter som rendyrker en retning. Kombisetene må alltid kompromisse for å passe begge veier. Dessuten fører slike seter til at flere tror det er greit å snu barnet forover for tidlig, tror jeg.

Så bra av helsestasjonen å gjøre dette! Dette burde være et ansvar helsestasjonene hadde, på lik linje med å informere om røyking, sikring av hjem osv. Jeg har hørt om helsestasjoner som glatt avfeier at de har noe som helst med å informere om sikring i bil. Helsesøstre er vel ikke mer opplyste om sikring i bil enn gjennomsnittet av befolkningen ellers.


#22

Isolde sa for siden:

Jeg blir rystet hver gang jeg er å ser på bilstoler og selgerene prøver å prakke på meg forovervendt fra 9kg.

Vi kjøpte et Acta Graco comfort XTP av en bekjent som ikke kunne bruke det lenger. Vi har ganske stort baksete så vi regnet ikke med det ble et problem. Monterte det i går for å ha niesen min med. oppdaga fort at det ikke skulle bli så lett fordi vi har for dype seter! får ikke montert det utenfor kanten og sitte skikkelig i passasjersete, men når det er montert sån er det kongeplass til beina til ungen da. ca 30cm mellom enden på barnesete og ryggen på baksete.

Så vi kan vel bare bruke sete opp til 11kg og så må vi kjøpe nytt :( og vi som har babysete som går til 13kg.. blir vel brukt i noen måneder da..


#23

Milfrid sa for siden:

:catfight:

:erte:


#24

Pelen sa for siden:

Virkelig overraskende!!

Jeg limer inn noe som jeg skrev på NM for ca et år siden:


#25

Maverick sa for siden:

Vi kjøpte nye seter til gutta i vinter, og selgeren på Babyshop skulle absolutt ha oss til å velge forovervendt til poden som da var ett år gammel. :mumle:


#26

mehmet sa for siden:

Nå kom jeg til å tenke på en venninne som snudde sin sønn da han var 1 1/2 år. Jeg sa til henne at det kanskje ikke var så lurt, men hennes kommentar var bare: "Det går helt sikkert bra, se så fint han sitter!"

Joda, så lenge man ikke har vært utsatt for en ulykke, så. :himle: Hun er sikkert fremdeles fornøyd med valget, siden han nå er snart 4 og ikke har blitt skadet …


#27

apan sa for siden:

Vi har HTS Besafe Kombi, kan altså brukes begge veier, brukes foreløpig bakovervendt til poden som er litt over 2 år.
Dette setet fungerer bakovervendt på akkurat samme måte som det tilsvarende bakoversetet (Izi Kid), med festeanordninger og alt. Når man snur det, fjernes støttebenet og man bruker en annen festordning.
Mener dere at Kombien brukt bakovervendt her er dårligere enn Izi Kid? Jeg synes ikke det kan se sånn ut rent logisk, selv om jeg er enig i at kombinasjonsseter gjerne blir dårligere.

Uansett tror jeg aldri vårt blir brukt forovervendt, jeg håper å bruke det bakovervendt til han tipper vektgrensen uansett.


#28

Stikka sa for siden:

Kombiseter er ikke dårlige seter totalsett men på noen områder. Samme med seter som går over flere grupper. Combisetet er et bra bakovervendt sete fra 9-18 kg. Det er godkjent fra 0 kg men egner seg ikke som nyfødtsete. Til det er setet for bratt og gir for lite støtte til de minste. Forovervendt er det heller ikke optimalt. Da bør man bruke bilens belter. Men som bakovervendt stol i gruppe 1 er det et bra sete. Like bra som Kid-varianten. :)

Slik er det med de fleste seter som kan brukes til flere ting. De er ofte veldig gode til noe og mindre gode til noe annet.


#29

polarjenta sa for siden:

Vi har et rent bakovervendt sete til lille på snart 2 og har tenkt å bruke det så lenge som mulig. Så får vi heller vurdere hva vi gjør den dagen han er for lang til å bruke det.


#30

Elin sa for siden:

Jeg legger merke til at mange nevner hva Trygg Trafikk sier om sikring av brn i bil. Hvor ofte gjennomfører Trygg Trafikk sine tester? Jeg lurer litt på det etttersom testen noen hadde linket til, så svarer forbrukerrådet dette:

"I Norge anbefaler Trygg Trafikk sterkt bakovervendt. De hevder sjansen for skader er fem ganger mindre med bakovervendt enn forovervendt montering.
Våre tester tyder ikke på at "gevinsten" er så stor.
For tre år siden analyserte vi krasjresultatene grundig, og vår konklusjon var da at bakovervendt gir noe bedre sikkerhet ved frontkollisjoner. Men forovervendt montering med isofix-systemet ser ut til å gi enda større sikkerhet.
Ved sidekollisjoner ser det ikke ut til at bakovervendte seter får bedre resultater".

MEN: Det er påbudt med bakovervendt montering til barnet er 9 kilo/ca. 10 mnd- og ingen stoler på det norske markedet skal brukes forovervendt før barnet er over 10 mnd.

Om man skal velge forover eller bakover er altså en problemstilling fra barnet er ca. 10 mnd/9 kg. til barnet er 18 kilo.

Kanskje slike nye tester er årsaken til at det tilbys så mange forovervendte stoler på markedet?


#31

Guava sa for siden:

Jeg lurer på hvordan det er tryggere med forovervendt med isofix. Det er jo slengen på nakken som gjør risikoen så høy. Den vil vel bli like stor om det er isofix eller ikke?


#32

Pelen sa for siden:

Ja, det tenker jeg også. I tillegg viser andre undersøkelser (og det er også erfaringen til overlegen på barneintensiven oven) at veldig få barn dør eller får alvorlige skader i et bakovervendt sete i en morderne bil. Det skjer ca 50 % oftere ved fremovervendt sete. Jeg stoler faktisk mer på overlegen og den statistikken han viser til enn forbrukerrådet.

Det er sikkert mulig at det er slike undersøkelser som gjør at barnutstyrsbutikker selger fremover til små barn. I tillegg til at de gjerne vil selge et sete til.


#33

ElinM sa for siden:

:nemlig: Her må det være noen i Forbrukerrådet som ikke har gjort hjemmeleksa si.

Jeg kjenner forresten noen som frontkolliderte i 50 km/t nokså nylig. Begge voksne ble ganske mørbanket. Barnet deres på 2,5 satt bakovervendt og var overhodet ikke merket av ulykken, bortsett fra at hun ble litt skremt. Vel, dette var bare et eksempel, statistisk sett forteller det ingen ting, men logisk er det nå i alle fall.

Bakovervendt er til og med sikrest for voksne, men det er kanskje litt i overkant upraktisk for oss å sitte slik.


#34

Guava sa for siden:

I hvert fall for sjåføren :nemlig:

Apropos sikkerhet for voksne så er vel kanskje dette en grunn til at man i utskytbare livbåter må sitte bakovervendt (alle unntatt båtføreren). En slik utskyting blir vel som en frontkollisjon på et vis. Vet du noe om slikt ElinM?


#35

Adrienne sa for siden:

Eller er elendige i fysikk. Kan man litt fysikk om krefter og moment, så vet man også at ved en frontkollisjon er bakovervendt definitivt tryggest. Det er fordi man da får hele setet som støtdemper for hele kroppen. Dersom man sitter forovervendt, vil den delen av kroppen som ikke er festet fast (det vil si hodet, først og fremst) fortsette å bevege seg fremover, selv om bilen bråstopper. Da vil nakken få en enorm påkjenning. Dette gjelder både voksne og barn. Grunnen til at det er farligere for barn er at hodet deres er relativt mye større enn resten av kroppen, og nakken er ikke sterk nok til å holde tilbake for belastningen som blir påført kroppen.

Og så kommer argumentasjonen om at man kan jo også bli påkjørt bakfra. Men om det skjer så blir ikke belastningen så høy, fordi man gjerne holder noenlunde lik hastighet, og det er differansen i hastighet som avgjør kreftene i krasjet. Det er enkel og grei fysikk, rett og slett.


#36

ElinM sa for siden:

Nei, jeg vet ikke noe om dette. Jeg har ikke jobbet med livbåter, men det er det andre på jobben min som har gjort. Det går uansett mer på å identifisere lastene som virker på livbåten, ikke så mye på hvordan lastene påvirker menneskene om bord. Men det finnes garantert forskning på dette, for det er jo aktuelt for flere typer anvendelser egentlig.


#37

Candy Darling sa for siden:

Jeg tror Forbrukerrådet har enkelhet å montere som et kriterie i testen sin, og dermed kommer forovervendte med isofix naturlig nok bra ut. Han sier i svarrunden sin at det fremdeles er bedre med bakovervendte, men at de ikke har funnet like stor forskjell som TT.

Og så er et feilmontert sete selvsagt farlig å bruke.


#38

Mams sa for siden:

Tror nok de fleste foreldre i dag velger å la barna sitte bakovervendt.
Om man ser oen som ikke gjør det tenker man nok gjerne sitt, men samtidig vet man gjerne ikke grunnen til at de har valgt å snu.
Sitter ungen og spyr hele veien hjem f.eks.
VI snudde minste før han var 3 år, men det var rett og slett fordi det ikke var plass til bena hans lengre, og da hadde han allerede sittet med bøyde ben en god stund. Men han var også lang for alderen da.


#39

Ru sa for siden:

Jeg har sluttet å være på nippet, og begynt å blande meg inn. De som er best på bilstoler i Bergen er faktisk BilXtra på Vestkanten, av alle de jeg har vært innom. De som jobber der har veldig god peiling på bilseter.

Det hjelper ikke at babysetet går til 13 kg; som regel vokser de ut av det lenge før de passerer 10 kg. ;)Du får helt sikkert brukt det andre setet litt.
Men det kommer du uansett til å se selv.


#40

Nessie sa for siden:

Men uansett så kjenner jeg at jeg blir irritert, når vi blir oppfordret til å følge med på tester for å holde oss oppdatert som forbrukere, og så er så og si alle setene som testes forovervendt :himle:.
Norge bør vel utføre egne tester da, om det er sånn at forovervedt er mer ok i Tyskland.
Jeg sleit iallefall veldig med å finne gode tester da jeg skulle kjøpe stol til Hannah når hun var ferdig med "babystolen". For jeg fant veldig få tester som sa noe om bakovervendte stoler for de som var over 9 kg.

:sur:


#41

Tøtto sa for siden:

Jeg har en datter som spyr etter 5 min hvis hun sitter bakovervendt. Til slutt valgte jeg å snu henne. Jeg håper virkelig ikke at alle som ser inn i bilen min tenker at jeg er uopplyst av den grunn. Det finnes de av oss som har gode grunner til å gjøre det slik.

Bare så det er sagt så er ikke dette et valg jeg tok lett.


#42

Sokk sa for siden:

Jammen, de gjør jo ikke det! Etter at babysetet er fravokst er det veldig mange som snur barna. Noen kjøper tydeligvis kombiseter og har dem bakover en liiiten stund før de snus. Av dem jeg ser daglig f.eks. utenfor barnehagen vår, som for øvrig er ressurssterke og oppegående foreldre, er det meget få bakovervendte seter å se i bilene. Jeg synes rett og slett det er litt rart at så mange kjører med toåringene sine framovervendt. Jeg blir nesten dårlig når jeg tenker på videoklippene fra kræsjtester med framovervendte testdokker...

Vi har ikke kjempestor bil, men treåringen vår sitter bakovervendt i midten i sitt izi kid-sete. Hun er gjennomsnittlig lang, og sitter med bøyde bein. Vi har kanskje vært heldige, for hun har aldri klaget på å sitte sånn, og er heldigvis ikke bilsyk. Jeg synes ikke det har vært noe vanskelig i det hele tatt å ha henne sånn! Hvis vi skal kjøre langt tar vi av skoa, da blir det litt bedre plass. Hun kommer nok til å sitte sånn til lillesøster vokser ut av babysetet om 1/2 - 1 års tid.

(Men hovmod står for fall - vi skal se at lillesøster sikkert blir en som spyr og jeg må spise i meg disse ordene...) :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.