Jeg er en levende katastrofe på kjøkkenet. Jeg liker egentlig ikke å lage mat, jeg er best på å spise det! :glis:
Meeen, jeg har tenkt å imponere mannen min i helgen (det burde ikke være så vanskelig :knegg: ) og jeg trenger din hjelp. Hva kan jeg finne på å lage som:
*ikke tar for lang tid
*ikke er for komplisert
*ikke har ingredienser jeg ikke kan uttale eller har hørt om
Jeg kunne gitt deg noen spennende indiske oppskrifter, men da må du kjøpe litt krydder?
Eller dvs, oppskriftene ligger her inne allerede. De er av typen stek kylling, stek løk, bland i krydder og yoghurt, la stå 20min. Lag ris. Server med Naan-brød :D
En av mine absolutt minst arbeidskrevende middager, og da jeg serverte det til kjæresten vaklet han stappmett fra bordet etterpå (kanskje ikke det du vil hvis du vil ha noe annet også?):
Skjær vaskede poteter i båter. Bland med olivenolje, salt og kanskje litt urtekrydder (men det siste er ikke nødvendig). Legg i langpanne sammen med hvitløksfedd og hele sjalottløk. Oppå legger du en kylling som du har fylt med hvitløk.
Stek i ca. en time ved 220 grader. Ferdig. Server med salat, gjerne av tomat og avocado.
Helstekte kyllingfileter med portvinssaus er strålende!
Hovedrett: Lykkelige Stangekyllingbryst med sellerirot- og mandelpotetpure, med portvinsaus. (2 personer)
Beregn et kyllingbryst pr pers. stekes i panne med smør, frisk timian og et helt klemt hvitløksfedd. Salte og pepre brystene under stekingen. Når brystene er gylne legges de i langpanne/ildfast form. Skyll pannen mellom hver omgang med steking. Stekes videre i ovnen i 14 minutter på 200 C. Du kan godt bruke steketermometer. Kylling må ha kjernetemp på 80-85 C.
Kok 300 g mandelpoteter og 150 g sellerirot i små biter i usaltet vann. Når alt er mørt brukes moses alt sammen med 2 ss meierismør og 1 dl fløte. Smak til med salt og pepper.
Rødvin:
Castello di Farnetella Chianti Colli Senesi 2001 kr 115,20. Eller en annen Chianti.
Til sausen: Kok 3,5 dl god kraft eller buljong og 1 dl portvin inn til det halve, pisk inn 2 ss smør, strø i noe frisk timian og smak til med pepper og evt salt.
:tilber: Dette skal jeg jammen meg prøve! Men jeg må spørre om alt, grønn som jeg er... :sparke: Er sellerirot sånn som er i Waldorfsalat? Hvor får jeg tak i kraft? Som i potetkraft? :flau: Og portvin regner jeg med at jeg får på polet? :reddforåblitattforidiot:
Nei, det er stangselleri som brukes i waldorfsalat. Sellerirot ser sånn ut:
[url="javascript:showPic('fruktbil~17833904&erezpath=fruktbil%2Fj2005%2Fm10%2Ft20%2F0000636_2.tif','','Sellerirot%2C+knollselleri');"][/url]
Du kan bruke kraften fra kyllingen, eller hønsekraft (buljongterninger) som du får kjøpt i butikken.
Portvin får du på polet, ja.
Jo, den skulle vel stekes denne? Det blir noe kraft fra stekingen også, men muligens ikke nok - da kan du bare spe på med hønsekraft fra buljong. (Jeg er ikke eksperten her, så Mim får ev. korrigere meg.)
Selleriroten skal skrelles, ja. Hvis ikke kan nok den mosen bli noe trevlete. :knegg:
Er rene kinderegget denne tråden, 3 ting på en gang.
Ble sulten, fikk middagstips og jammen fik jeg meg ikke en god latter også
(potetkraft..... :D , unnskyld Sannemor)
Thank you! :elsker: Dette er jo bare supert! Endelig kan jeg få en oppskrift og faktisk finne ut hva de forskjellige ingrediensene er uten å måtte drite meg ut i butikken! :knegg:
Bare spør hvis det er noe i morgen. Send en PM hvis det er krise, hvis ikke er det sikkert noen som har mobilnummeret mitt. Husk å ikke salte vannet potetene og selleriroten skal koke i. Kutt potetene i ganske store biter og selleriroten (som trenger mer tid) i små biter. Da blir de ferdige samtidig.
Lag sausen ferdig i morgen formiddag, så det bare er å varme den opp. Husket jeg å skrive at det er fint å hakke et par sjalottløk og surre i smør til det blir blantkt før du har i kraft og vin. Husk å blande ferdig kraft (gjerne litt ekstra) i et litermål. Bruk kokende vann.
Vakker gammel herregård, stilig skolekjøkken, myke senger i sjarmerende rom, høye furutrær, utsikt mot høyfjellet, turmuligheter, deilig økologisk mat, vin, lære å lage godt brød, rundstykker, noe tradisjonsmat, en fancy treretter og spise maten.
Jeg spør igjen jeg : skal poteten og seleri-roten moses til en "potetogselerirot-stappe"?
Og kyllingkraft får man fra når man steker den i panna eller? :blånn:
Det matkurset hørtes fantastisk ut.
Jeg og Ingrid-lille kommer flybåren direkte fra Tromsø. :jupp:
Jeg laget forresten den retten du foreslo til middag i dag, og det var nydelig. Mine foreldre er her på besøk, og spesielt sausen falt i smak hos min mor. Det ble argentinsk rødvin (man tager hva man haver), men den fungerte fint.
Jeg hadde hatt en betalingsvillighet på ca 1500 kr døgnet for et slikt opplegg. For min egen del er jeg kjempeinteressert i matopplegget, men hvis jeg kunne velge ville jeg byttet ut unødvendig luksus (flatskjerm tv, damask sengetøy og designlamper på rommet), mot litt lavere pris slik at jeg faktisk hadde unnet meg et slikt opphold.
Jeg hadde gjerne betalt 500-1000 kr for et matkurs med Mim i Oslo.
Jeg skal prøve meg på kyllingbryst med portvinsaus i dag. Hvorfor må man skylle pannen mellom hver omgang når man steker kyllingbrystene? Tenker du da på hvis du steker til veldig mange, for to bryst får man jo plass til i stekepannen.
Vinen gir sausen både syre og sødme, det smaker ikke vin som sådan og portvin er jo mer som saft enn vin. Vin kan erstattes med eplemost av den litt syrlige sorten, litt balsamico, øl (jada) eller feks solbærsaft. Det kommer litt an på til hva.
Noe jeg synes er ektremt enkelt, og godt, er indrefilet av svin.
Kjøp en hel indrefilet av svin, og surr rundt spekeskinke eller bacon (fest gjerne med hyssing). Pensle litt olje på.
Del opp mandelpoteter i båter. Legg i langpanne med olje, salt og pepper. (gjerne hvitløk og). Sett alt i ovnen på 200 grader i ca 20-30 min.
Bruk det du liker av grønnsaker. Evt salat.
Vi er ikke sånn veldig sausmennesker, så vi bruker droppe det.
Men det er veldig kjapt og enkelt!! :nam:
Et tips til tilbehør kan være ratatouille.
2 ss olje
2 båt hvitløk
2 stk. løk rød eller gul
1 stk. grønn squash
2 stk. rød paprika
½ ts salt
½ ts pepper
1 boks hermetiske tomater
1 ss finhakkede friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)
1 stk. kjøttbuljongterning
Rens og del løken i båter, paprika og squash i litt store biter. Finhakk hvitløken.
Ha olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt før du tilsetter grønnsakene. La alt surre litt før du heller over de hermetiske tomatene. Rør forsiktig av og til mens retten småputrer i ca. 15 minutter.
Smak ratatouillen til med urtekrydder, salt og pepper.
guniss, så du meg på butikken i dag, eller? :paranoid: Jeg pleier jo alltid å lage Mims vidundergryte, men nå skal jeg ha besøk både fredag og lørdag, og kan nesten ikke ta det samme begge dager. Så jeg slengte med en sånn en og tenkte at jeg fikk "finne på noe". Og det er jeg jo god til. :lyve: Parmaskinke har jeg jo også liggende. Jeg kjøpte på impuls til og med squash og paprika. :skeptisk:
Kan det være godt å snitte opp indrefileten først og legge inn noe blåmuggost eller parmesan først, mon tro? Eller blir det litt smakkræsj? :gruble: Jeg har gjort det en del med kylling, og det pleier å bli strålende.