Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har man "født" når man tar keisersnitt?

#1

rine sa for siden:

Har man?
Barnet har jo uten tvil blitt født. Man sier vel også at fødselen gikk greit og man er på en fødeklinikk med leger og jordmødre, men har man født selv? ;undrer:

Jeg sier "føder" om vaginal fødsel og "keisersnitt" om keisersnitt, men det er meget mulig jeg er sær når jeg henger meg opp i nyansene mellom disse to. Derav tråd i flisespikkerforumet. :nemlig:


#2

Blondie sa for siden:

Jeg bruker vel sjelden uttrykket 'har født', men jeg ville ikke tenkt på å skille på utgangen hvis jeg skulle gjøre det. Levert da, eller?


#3

Pebbles sa for siden:

Mine to kom begge ved k-snitt, og jeg tenker vel at jeg ikke har vært igjennom en fødsel, men et inngrep. Men begge gutta har blitt født, da. :jupp:


#4

Joika sa for siden:

Man har jo satt et barn til verden, så jeg vil si ja. Men jeg har ikke født selv nei. Ikke selv om jeg hadde rier i flere dager i forkant og 9 cm åpning når jeg måtte ha snitt.

Jeg kan liksom ikke si at jeg "keisersnittet en gutt i 2003"? :fnise:

En fødsel er en fødsel. :)


#5

Trulte sa for siden:

Jeg har født tre barn. Er det definert hvordan man skal føde et barn?


#6

Pøblis sa for siden:

Man har født. Enten føder man vaginalt eller så blir man forløst ved KS.


#7

Blå sa for siden:

Jeg vil si at man har født. Men samtidig har man hatt en operasjon. Så det er klart at man er dårligere etterpå. I hvert fall i min erfaring. Og jeg har fått barn på begge måtene.


#8

Trulte sa for siden:

Fødselviser til når eitfosterkjem ut fråmororganismen,*


#9

Pøblis sa for siden:

man snakker jo om hva slags fødsel man har hatt - barnet blir født, kvinnen føder - enten vaginalt eller med KS.
Hva mener du med født selv, egentlig? I begge tilfellene er det jo unektelig slik at et barn blir født?


#10

Mjau sa for siden:

Selvfølgelig har man født!
Født vaginalt eller født ved hjelp av keisersnitt.

Det er jo ikke slik at om man føder vaginalt så skjer det uten inngripen fra andre uansett. Om det skjer, har man ikke født da heller?
Jeg hadde ikke fått it snuppa uten hjelp, og hun ble draddut med vakuum. Jeg har jo allikevel født.

Det blir mer og mer snakk om hvordan man blir forløst. Syns kanskje det er et bedre ord å bruke enn å føde da, når dette blir et issue.


#11

shute sa for siden:

Computer says yes. :nemlig: Står ingenting om hvilken åpning man skal tilverdensette gjennom.

føde

[LEFT][/LEFT]

II føde v2 (norr f?'da) 1 sette til verdenf- barn / bli født komme til verden / hun er født i 1921 / være født og oppvokst i Bergen / være født blind / han er ikke født i går han er ikke naiv og uerfaren / hun er født Olsen / han er den fødte gjøgler har medfødte anlegg som gjøgler


#12

LaBanga sa for siden:

Jeg tenker at dersom man ikke har født så har man adoptert, evt brukt surrugatmor. Jeg har født med og uten keisersnitt, og siden keisersnittet ble hastekeisersnitt siden fødselen stoppet opp, så vil jeg absolutt si at jeg har født to ganger.


#13

Tjorven sa for siden:

Man skal i hvert fall ikke si "jeg har jo født" om smerter til en som har fått gjennomført keisersnitt. :erfart:


#14

Joika sa for siden:

Jeg fikk jo ha en lang fødsel + et keisersnitt på tampen. Syntes det blir feil å si at jeg ikke har gjort det selv da, på en måte. Jeg trykket ikke ungen ut musa, men gjorde jo resten av jobben. Er det å føde vaginalt, som i å presse ut barnet, det eneste som er synonymt med å føde? Jeg syntes ikke det.


#15

Røverdatter sa for siden:

Jeg sier iallefall at unger med keisersnitt har blitt født, så da antar jeg at jeg ser på keisersnitt som et fødselsalternativ/en fødselsmetode.


#16

Lykken sa for siden:

Jeg lå jo leeeenge i mange timer før det ble akutt keisersnitt første gang, og var knapt bevisst pga utmattelse, så akkurat at han ikke ble presset ut betegner ikke at jeg var i fødsel eller ikke.
Siste gangen tok jeg planlagt snitt, en ganske så annen opplevelse, vil kanskje ikke si jeg fødte da, men barnet ble jo født. :)


#17

Madicken sa for siden:

Jeg sier alltid bare at jeg har to barn når folk spør, ikke at jeg har født to barn, men selv om tvillingene kom med hastekeisersnitt, føler jeg i høyeste grad at jeg har født dem.


#18

him sa for siden:

Nå er det min tur til å flisespikke. Hvis det er et foster som kommer ut så tenker jeg at man har hatt en abort. Jeg tenker på barnets tilblivelse som eggcelle & sædcelle - embryo - foster - barn. Og det som blir født er et barn.

Jeg ville nok selv ikke ha brukt ordet født hvis jeg hadde tatt keisersnitt, tror jeg. Muntelig ville jeg ha sagt: Da jeg fikk endte det med keisersnitt. Eller det var en tøff fødsel som endte i hastesnitt. Fødselen var i gang og h*n måtte hentes ut med keisersnitt. Jeg tror i alle fall jeg ville ha formulert meg slik (de fleste som spør om fødsler vil jo ha detaljene - håper jeg! :humre: )


#19

Maverick sa for siden:

Jeg lar gjerne omverdenen slippe å få høre alle detaljer hvis noen spør "når fødte du barna dine?"

Det blir så omstendelig om jeg skal svare hver gang, "nei, altså, jeg har ikke født de, han første kom til verden i april 2003, og det var noen og tjue timer med rier, og så endte det i et hastesnitt, og jammen var det ikke reprise i januar 2006. Så de ble ikke født, altså. De ble keisersnittet."


#20

him sa for siden:

Var den til meg, Maveric? :confused:

#21

Maverick sa for siden:

Den var et innlegg i diskusjonen?


#22

him sa for siden:

OK. Jeg ble usikker ettersom det kunne leses som et svar på mitt innlegg og/eller som en helt frittstående kommentar. :)

#23

Palmen sa for siden:

Man har født, uavhengig om det var en vaginalfødsel eller et keisersnitt. Og hvorfor i huleste syns noen at det er greit å snakke om det? Jeg spør da aldri hva slags posisjon folk hadde seg i da barnet ble unnfanget? Litt kort lunte i dag kjenner jeg. ;)


#24

Avatar sa for siden:

Jeg velger å ikke uttale meg om akkurat den saken tror jeg. :humre:


#25

Input sa for siden:

Min sønn kom med planlagt keisersnitt, jeg har aldri hatt rier eller noe annet som kan minne om fødsel. Jeg føler ikke jeg har født nei, men i en diskusjon kan jeg godt si "da jeg fødte, bla bla bla" bare for enkelhetsskyld.


#26

Pøblis sa for siden:

Jeg holder med palmen. Jeg har to barn, og jeg har født begge, selv om de kom med KS. :nemlig:


#27

meisje sa for siden:

Alle som er kommet til verden har blitt født av sin mor, metoden er uvesentlig.

Jeg diskuterte en gang med en venninne med 3 snitt bak seg, og hun følte seg snytt for fødselsopplevelsen. Jeg sa at jeg med min erfaring fra fødestuen ikke hadde blitt lei meg om jeg hadde sluppet den erfaringen, og heller ville vært i hennes situasjon.


#28

Input sa for siden:

Men det er jo lett å si når du har opplevd det. For meg hadde det også vært sårt om jeg aldri fikk oppleve noen fødsel.


#29

Agent Scully sa for siden:

I de aller, aller fleste sammenhenger så vil jeg si at man har eller er født, uavhengig av metode. Hvis man nå ser seg nødt å diskutere forløp, metoder, stillinger, smertenivå, tidsbruk og lignende forbundet med fødeprosessen kan det vel være hensiktsmessig å presisere hvilket type inngrep man snakker om.

Dette er et innlegg i debatten "KS er ikke ordentlig fødsel", eller? :biterikkepå:


#30

trøtt sa for siden:

Man har født uansett hvordan barnet kom ut av mor.


#31

Kanina sa for siden:

Hvis det å føde kun gjaldt vaginalfødsel, så ville det vært overflødig å kalle det vaginalfødsel.


#32

nolo sa for siden:

:knegg: Godt poeng.

Jeg har to adopsjoner og ett keisersnitt bak meg, og føler meg overhodet ikke snytt for fødsel. Jeg har fått barn, og måten spiller liten rolle, selv om jeg er glad jeg fikk keisersnitt (på KK i Bergen) når det var det jeg ønsket.


#33

Karamell sa for siden:

Jeg føler ikke jeg har vært igjennom en fødsel, selv om jeg ble prøvd satt igang med både drypp og annen modning. Men guttene er likevel blitt født.


#34

Einhyrningur sa for siden:

Jeg sier født om de to store og tatt med snitt om minsten. Dersom jeg får spørsmål om når de er født o.l så trekker jeg ikke fram keisersnittet, det ser jeg ikke på som relevant.


#35

Neket sa for siden:

Who cares? Man kan vel si hva man vil. Det finnes jo de som mener man ikke har født på ekte hvis det ikke var hjemmefødsel med allsang uten smertestillende også. I takt med naturen lizzom.

Jeg mener at alle som har hatt et barn inni seg som har kommet ut på et vis har født. :nemlig:

Jeg har født vaginalt. Med og uten drugs, men uten allsang.


#36

Avatar sa for siden:

Uten allsang?! Da har du ikke født. :niks:


#37

emm sa for siden:

Hvis jeg ikke har født yngstejenta, så er vel heller ikke hun født? Er jeg da fortsatt gravid på niende året? :gruble: Dette var vanskelig..


#38

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg mener man føder ved keisersnitt også. "Jeg fødte ved hjelp av keisersnitt", og "jeg fødte vaginalt". Jeg er enig med Kanina at det er nettopp derfor man sier vaginalfødsel, for å presisere hvilket hull som ble benyttet for fødsel.


#39

Storm sa for siden:

:knegg:

Det er klart man har født. Man kan føde vaginalt eller med keisersnitt.


#40

Agent Scully sa for siden:

Husk, bare de som er vaginalfødt får feire vaginalbursta. :nemlig:


#41

Storm sa for siden:

:rofl:


#42

era sa for siden:

Jeg skulle likt å se den som torte å påstå at en kvinne etter 3 døgn i fødsel og hastekeisersnitt siste 3 min av fødselen ikke har født selv. Jeg tror kanskje en som ikke har født vaginalt og kun har hatt planlagte snitt selv kan føle at de har gått glipp av noe av fødselsopplevelsen, men å si at en ikke har født blir bare tull, litt som å si at en ikke har født "ordentlig" om en har fått smertelindring.


#43

mkj sa for siden:

Man har da født barnet åkke som i min bok. Jeg har to usramatiske vaginalfødsler, men tenker ikke annerledes om de som har tatt keisersnitt. I dramatiskhet tror jeg ikke mine fødsler kommer så høyt opp mot mange av de som har tatt keisersnitt.


#44

Input sa for siden:

Men forløsningsbursda er jo mer eksklussivt og kult. ;)


#45

him sa for siden:

Jeg tenker at hvis man skal diskutere fødselen så må det jo være for å snakke om den? Nå som jeg har to barn som er mine så er det jo opplagt at jeg må ha fått tak i dem på en eller annen måte. Så hvis det er interesse for å diskutere hvordan man har fått tak i de, må man vel ha med en eller annen form for detaljeringsgrad (med mindre folk lurer på om de egentlig tilhører noen andre? :humre: )

#46

Vianne Rocher sa for siden:

Nei. Ikke feirer man fødselsdag heller når man er forløst med keisersnitt. Man feirer operasjonsjubilæum.

:knegg:.

Poden ble nå født, men jeg føler ikke at jeg har født ham. Forstå det den som kan.


#47

Storm sa for siden:

Hvordan blir det hvis ungene ble halt ut av deg med tang og/eller vakum?


#48

shute sa for siden:

Da ble de nok født av noen andre. Lege eller jordmor eller noe. :nemlig:


#49

Storm sa for siden:

Det føltes i grunn sånn ja. :jupp:


#50

Pelle sa for siden:

Jeg har to ks uten rier i forkant å skryte på meg. Etter nr 1 følte jeg meg veldig snytt for fødselsopplevelsen (katastrofesnitt prematurt). Nr 2 valgte jeg selv å ta ut ved ks og følte meg ikke snytt.

Jeg føler på ingen måte at jeg har født. Jeg nikker ikke megetsigende når andre snakker om rier og fødsler - jeg synes det er helt uproblematisk. Jeg har vært spart for mye, samtidig har jeg jo også opplevd mye som "vanlig fødende" har sluppet. Jeg synes det er helt greit, akkurat som at jeg ikke har ammet. Hver barnefødsel er uansett unik - jeg tror mitt ks nr 1 var mye verre enn de fleste fødsler, og jeg tror svært mange fødsler er mye verre enn mitt ks nr 2.

Men begge barna har blitt født.


#51

Bille sa for siden:

Man har født uansett, mener nå jeg. Men som Maverick har jeg lite behov for å belemre andre med detaljer, hvor ofte er det behov for å utbrodert liksom? Jeg sier at "jeg har to barn", ikke at "jeg har født to barn". Sistnevnte variant ville vært veldig unaturlig for meg, med mindre jeg ble spurt direkte.


#52

tjolahopp sa for siden:

Jeg tenker at man har født uavhengig hvilken måte barnet kom ut på. Egentlig har jeg ikke tenkt noe over det før, men jeg kan ikke se hvorfor et keisersnitt ikke skulle være en fødsel? I følge bokmålsordboka er å føde det samme som å sette til verden, og det gjør man vel i det barnet kommer ut. :nemlig:

Jeg ville ha presisert at jeg hadde født med keisersnitt hvis jeg ble spurt i medisinsk sammenheng, hvis det var tilfelle. Jeg trykket ungen ut gjennom musa (:skremt:) som det så fint var beskrevet i en annen post her. :knegg:


#53

zinatara sa for siden:

Jeg regner keisersnitt som fødsel. Ellers er vel ikke jeg født.:confused:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.