For et par dager siden fikk jeg tilsendt et kjedebrev til støtte mot en aldeles grusom sak som selvfølgelig engasjerer og gir lyst til å hjelpe. Problemet er at det ikke hjelper, det gjør som regel vondt verre.
I dette tilfellet handlet kjedebrevet om små barn som blir voldtatt i Sør-Afrika for å kurere HIV. Teksten inneholdt mengder av faktafeil, den var på norsk og man fikk beskjed om å sende kopi til en adresse i Sør-Afrika for hver 240 underskrift.
Etter enkel googling fant jeg ut at adressen tilhørte politiet i Sør-Afrika og var så vidt jeg kunne se en email-adresse man kunne melde fra om overgrep til. Når den blir overflommet med mailer, attpåtil på et fremmed språk skader man mer enn man hjelper. Innboksen blir full, viktige mailer kommer kanskje ikke igjennom og de går kanskje glipp av informasjon.
Hvis man virkelig vil hjelpe barn, støtt organiasjoner som Redd barna, UNICEF eller liknende.
Underskriftkampanjer på mail virker ALDRI og brukes ALDRI av seriøse organisasjoner.
Hver gang jeg får en slik mail pleier jeg å sende en link til breakthechain.org tilbake til den jeg fikk mailen fra, og alle andre vedkommende også har sendt mailen til. I tillegg legger jeg ved denne sjekklista:
Nå regner jeg med at alle her inne er oppegående og sikkert vet dette fra før, men informerer allikevel.
Men tenke selv, det kan vi... I mangel av egen rullestolsmily så får jeg bruke denne :heks:
Kjedebrev enten det kommer på mail eller i posten kastes umiddelbart her i huset. Når det gjelder underskriftskampanjer på nett må man huske på at om du blir googlet så vil det komme opp. Om det er en ordentlig sak som du brenner for å så er det sikkert ikke noe problem, men tenkt igjennom hva du legger igjen av underskrift for hvilken sak.
Takk for godt innlegg. Jeg har vist at det ikke hjelper noe og har derfor ikke sendt de videre, men aldri tenkt på at det kan gjøre vondt værre. Nå vet jeg, og skal opplyse alle som sender sånne mailer til meg.
Godt tips, google det, og man vil finne ut av det. Alt jeg skrev var "amnesty kjedebrev" og jeg fikk opp mange linker.
Siden jeg linket til, breakthechain.org har også et arkiv over en god del slike kjedebrev hvor du kan finne ut om de er falske eller ikke. Det samme har Snopes.
Jeg gjentar, en ekte kampanje, startet av en seriøs aktør vil aldri be deg underskrive en mail og sende videre. Hvis de ønsker din underskrift vil det ligge ved en link til en side hvor man kan skrive under, ikke i selve mailen.
Vel, ingen av dem ber deg sende et kjedebrev gjør de? :snill: De ber deg sende ett brev direkte til mottaker, ikke sende rundt en liste som blir underskrevet av flere.
Det er dessuten aktive kampanjer, ved å ha dem tilgjengelig på Amnestys hjemmesider ser du om de er avsluttet. Det gjør man ikke med et kjedebrev. Foreslår at du går inn på linkene mine og leser det som står der.
Vel, det blir fremdeles feil, for jeg snakker om å sende ting videre og på den måte samle underskrifter som man sender inn til enten den man vil støtte eller den man vil boikotte.
Jeg snakker om å signere en liste i et brev og sende den videre.
Jeg snakker om kjedebrev.
Ikke om individuelle mailer.
Uansett, det kan også diskuteres hvor effektive emailkampanjene til Amnesty faktisk er, men det var ikke det jeg snakket om i hovedinnlegget eller noen av de andre innleggene mine.
Beklager, da misforsto jeg deg. Jeg trodde du mente at Amnesty, som en seriøs aktør, brukte slike underskriftskampanjer som jeg advarte mot. Og det gjør de jo ikke.
Jeg trodde du var skikkelig treig nå som ikke skjønte poenget mitt, også var det jeg som var treig. :flau:
Jeg fikk akkurat en Madeleine-kjedemail.
Jeg tror noen liker å sende slikt videre for å vise alle at de er så "well connected" at noen har sendt den til dem først.
Nå er det forsåvidt en god sak, men hvis det er NOEN i hele verden som har en epostadresse men som ikke har fått det med seg ennå, så vil jeg gjerne møte dem.
Jepp. Og mens vi snakker om kjedemeldinger; hva med disse som flommer på sms hele tiden? Jeg synes det er forkastelig at telefonselskapene skal tjene seg rike på feks. Madeleine-forsvinningen. Jeg sender selvsagt ALDRI slike videre til "alle vennene mine" slik man blir oppfordret til, og jeg blir skikkelig irritert på folk som sender meg slikt.
Ja, også er det en lett måte å gi oss selv god samvittighet på. Vi bryr oss liksom, uten å egentlig trenge å ta et standpunkt eller faktisk gjøre noe som krever litt innsats.
Jeg liker heller ikke kjedebrev og sletter dem med en gang jeg får dem, men blir ikke irritert.
Men da mailen om Madeleine kom med tre bilder som vedlegg. Ja, da sendte jeg den faktisk videre. At folk kjenner ansiktet hennes synes jeg er en god ting.
SMS kjedebrev sletter jeg også, men blir ikke irritert.
Jeg må innrømme at jeg hadde blitt irritert hvis jeg hadde fått tilsendt en slik mail. Enhver som leser aviser, ser TV eller er på internett vet om saken og hvordan hun ser ut. Alle mine venner faller i den kategorien.
Jeg har ihvertfall ikke merket meg ansiktet hennes i den grad før jeg fikk mailen.
Jeg synes dette treffer meg så rett i hjertet at hvis familien ønsker at denne mailen skal gå rundt, må de få lov til det.
Enig. Jeg blir lett irritert over den type mail. For ikke å snakke om "send denne videre, hvis ikke vil noe fælt skje i løpet av kort tid..." varianten. :mad:
Den skjønner jeg. I tillegg så er ikke dette en underskriftkampanje, men en infomail som selvfølgelig kan være svært nyttig hvis den når ut til noen som ikke vet om saken, og har sett barnet. Det er ikke et støtteopprop.
Jeg tør påstå at jeg er oppegående.:rolleyes:
MEN det hadde ikke falt meg inn at slikt kunne skade en sak.
Jeg sletter alt som er av tullekjedemail.
Men jeg sendte faktisk den du henviser til videre.
Dette fordi jeg vet at Amnesty jobber på en aktiv måte i forhold til menneskerettigheter gjennom å oppfordre folk til å sende brev/mail til myndigheter. I andre samfunnssaker, hender det også at man blir oppfordret til å sende mail dit urett begås. I lokalpolitiske saker, ligger det også stadig underskriftslister til underskriving i butikker og lignenende.
Det er mao en temmelig vanlig og utbredt måte å vise engasjement på.
Jeg kan ikke for mitt bare liv se forskjell på ovenfor nevnte eksempler og den kjedemailen du henviser til.
Om alle 240 som har skriver under mailen hadde sendt hver sin klagemail til Sør-Afrikansk politi - DA ville det blitt fullt i innboksen.
Jeg blir litt småkvalm av påstandene om at man sender slikt videre med en overflatisk tilfredshet av å "lissom" ha vært litt til hjelp - uten egentlig å ha anstrengt seg.
Hva er forskjell på å sende et fardiglaget brev fra Amnesty til myndigheter et eller annet setd, og å skrive under på et slikt opprop for så så sende det videre?
Jeg lurer også på hva som var faktafeil i mailen?
For noen år siden leste jeg en artikkel i KK om akkurat den samme problematikken - og jeg kan ikke huske at den informasjonen jeg ble presentert for der var så annerledes enn den i den nevnte mailen.
En svært vesentlig forskjell er at de brevene blir sendt til rette vedkommende, mens den kjedemailen ikke blir det, og i tillegg er på norsk og dermed neppe vil ha noen positiv effekt i det hele tatt.
Zoë: Ang. Amnesty sine kampanjer så har jeg allerede sagt at jeg er skeptisk til effekten. Men det er et par viktige forskjeller.
Først som Skilpadda sier, i dette tilfellet blir ikke brevene sendt til rette vedkommende. I dette tilfellet "jammer" man en viktig informasjonskanal for misbrukte barn.
Det sør-afrikanske politiet skjønner ikke norsk.
En underskriftskampanje i form av en videresendt mail vet man aldri "ekteheten" av. Hvem som helst som får mailen kan legge til, fjerne eller forandre navnene. I tillegg vil mange av navnene gå igjen siden mailen blir spredt i en vifte-fasong. Når man sender en og en mail eller brev slik som i Amnesty sine kampanjer har man en avsender. Breakthechain sammenlikner det med underskriftskampanjer skrevet med blyant i samme håndskrift.
De som mottar mailene vil mest sannsynlig overse dem når de har mottatt et visst antall klin like mailer.
På Amnesty har man kampanjer som er aktuelle. Hvis en av dem ikke er aktuelle lenger blir linken tatt vekk fra hjemmesiden. Kjedebrev kan gå og gå i flere år, selv etter at en sak evt. er løst. Bare se på denne, hendelsene skjedde for flere år siden og gjerningsmannen er dømt.Ang, faktafeil. Jeg har slettet mailen, men så vidt jeg husker sto det om at seks menn hadde begått en voldtekt. Iflg. breakthechain var det én mann, og han har fått livstidsdom. Dette er riktignok ikke noe jeg har sjekket videre. I tillegg står det noen om en barnebeskyttelsesavdeling som er truet med nedleggelse. Det er den ikke og har aldri vært det. Dermed faller litt av vitsen med hele mailen bort. Man ønsker med andre ord å proterestere (på norsk) mot en hendelse som ikke skal finne sted.
Ang. følelsen av å gjøre noe og være til hjelp. Når man får historier som dette servert selvfølgelig ønsker man å gjøre noe. Det er grusomt og man får i samme slengen servert en enkel måte man kan bidra på. Man kan skrive under og sende videre. Man tror man har gjort noe bra, men det har man egentlig ikke. Man bidrar ikke til noe, i verste fall kan man gjøre ting verre. Det er ikke meningen å være arrogant, men jeg syns det er viktig info som jeg kommer til å gjøre mitt for å spre.
Så neste gang man får et kjedebrev, bruk 5 minutter ekstra på et lite google-søk, stikk innom breakthechain eller snopes og sjekk om det er en ekte kampanje før man sender videre.
I tillegg kan man gi en donasjon til f. eks. UNICEF som jeg vet jobber med barn i Sør-Afrika.
Jeg har til dags dato ikke fått en eneste underskriftskampanje i form av kjedebrev som har vært ekte.
Flott tråd, takk for nyttig link og nyttig informasjon. Sist, men ikke minst, takk for gode og vettuge argumenter, jeg sender ikke videre slike e-poster og liker slett ikke å få de i innboksen min.
Hver gang jeg får en "godhjerta mail" som skal spres klipper jeg alltid ut litt av teksten og googler det sammen med ordet "hoax" (engelske mailer - tar et navn eller adresse hvis det er en norsk mail). Utrolig ofte får man treff gitt.
Jeg videresender aldri, men sender info tilbake til avsenderen om at dette er tull, slik at de kan sende ny mail til alle så har kanskje alle lært litt. Pass it forward lissom.