Vi har avtalt en tegnetime med en kjøkkekonsulent, og jeg tar gerne i mot tips om hva som er viktig å huske på for at kjøkkenet fungerer best mulig. Det avhenger jo selvfølgelig av rommet og gangarealet vårt, men helt sånn generelt?
Hvordan bruker dere kjøkkenet/hvordan er dere som familie? Spiser dere alltid ved spisebord eller kunne en barløsning fungere til kjappe frokoster? Hvor mye og hva slags oppbevaring trenger dere? Tell over antall hyllemeter dere har i dag til servise; glass og tallerkner - er det nok/for mye? Ukehandler dere eller er dere i butikken hver dag? Er kjøkkenet et allrom eller kun til matlaging? Trenger hvert familiemedlem et eget skap på kjøkkenet til tegnesaker/symaskin/leker? Tilbyr leverandøren sokkelskuffer som kan brukes til påske-/jule-/festpynt? Liker dere levende lys eller skal det være flombelysning?
Hvor mange kontakter trenger dere på kjøkkenbenken?
Jeg har varierende erfaring med kjøkkenplanleggere, noen har mye erfaring og kommer med gode forslag, mens andre er mer opptatt av hvordan det ser ut - uten å tenke så mye funksjon.
Jeg er nok litt preget at jeg er i dialog med flere kjøkkenleverandører for tiden og er mer eller mindre oppgitt over kunnskapen. Noen er proffe, mens andre kun tenker på dette som salgsjobb.
Stor vask, lang sammenhengende benk, benkeplate på begge sider av både koketopp og vask, skuffer, skaper opp til taket (evt foring) slik at du slipper å vaske oppå, benk ved siden av eller nærme kjøleskap/fryser.
Det er så vanskelig å gi tips når man ikke vet om dere har et langt, smalt kjøkken, åpen løsning til stue, egen spisestue osv osv..
Vi valgte å åpne opp et langt, smalt kjøkken, og laget en u-formet kjøkkenbenk med en "halvøy" mot spisestuen, på den vi har induksjonskoketopp(induksjon=must have!!) og ventilator over.
Til venstre har jeg bakebenken på ca 2,5 meter med fri benkeplass, hvor Kenwooden bor, og til venstre for der igjen er vask, oppvaskmaskin og kjøleskap(har kjøleskap med isbiter og vann, derfor måtte det nesten være i nærheten av vasken). På veggen ved døren, og uavhengig av benkeplaten har vi et høyskap med innebygd stekeovn og microbølgeovn. Vi har massevis av skuffe- og skapplass, både over og under benken.
Kjøkkenet er smykket i huset, og jeg elsker det!
Anbefaler egentlig å prøve å tegne selv, last ned f.eks kjøkkentegneren til IKEA, og prøv selv, sånn at man har en viss ide om hvordan man vil ha det uten å bli påvirket av ivrige selgere! :)
Mange gode tips her. Sier som de andre at dette vil jo avhenge av smak og behag. Selv var vi opptatt av å ha to store kummer i vasken i stedet for en liten og en stor. Uttrekksslange på blandebatteriet for å unngå for mye sprut på kjøkkenbenken. Kolonialskuffer fremfor skap da plassen utnyttes bedre (men selvsagt noen skap til kjøkkenmaskiner, etc som blir tunge å løfte ut av en skuff for min del i alle fall). Vi investerte også i et uttrekkbart høyskap (et slikt hvor innredningen følger med) til tørrvarer for å kunne utnytte plassen bedre. Jeg er mildt sagt lei av å rydde og sortere i skapene for å hele tiden holde meg oppdatert på hva som ligger bak. Videre anbefaler jeg komfyr i arbeidshøyde om du har mulighet for det - greit å slippe å bekymre seg for barn som kan brenne seg og ikke minst deilig å slippe å bøye seg for å sjekke maten/når man setter inn.
Dersom noen av dere er høye er det genialt med en skrå vifte slik at man slipper å stange hodet borti når man kokkelerer.
Fordi smulene alltid falt ned i skuffen eller skapet under.
Vi har spisebordet på kjøkkenet og det var viktig for oss at den/de som laget mat kunne være med på det som skjer ved spisebordet.
Kjøkkenet er lagt i en U med koketoppen mot spisebordet og god benkeplass på begge sider.
Ut mot spisebordet har vi skap(kjøkkenet er snart 14 år gammelt, og vi er fremdeles fornøyd med arbeidsløsningen)til dekketøyet vi bruker til hverdags.
Åh, kjølehjørne! Nå har vi side-by-side i kjøkkenløsningen fordi vi i sin tid fikk det i innflytningsgave fra svigers og jeg elsker isbitdispenseren. I spisskammerset, som ligger i direkte tilknytning til kjøkkenet, har vi imidlertid kjølehjørne og det er såå deilig å ha god plass til kjølevarer! Her kan jeg sette inn mange kaker og brett med smørbrød, og slipper å stue ved ukeshandling. I utgangspunktet skulle vi ha hele spisskammerset som kjølebod, men da måtte vi hatt kjølemotoren på utsiden - altså enten i hallen eller i kjøkkenet og den bråker visst litt - så da endte vi opp med kjølehjørne og det har vi ikke angret på. Dersom vi ikke hadde hatt side-by-sideskapet vårt hadde vi nok absolutt prøvd å fått til et kjølehjørne integrert i kjøkkenløsningen for det er virkelig praktisk :jupp:
Vi har kjølehjørne på kjøkkenet og hater det. Rommer mye ja, men det er ikke like kaldt som et kjøleskap, tar lengre tid å kjøle ned, og reparasjoner er grisedyrt. Aldri mer! Håper å få pusset opp kjøkkenet i løpet av et par år, og da skal kjølehjørnet ut.
-Nok skapplass
-Kolonialskuffer er bra til tørrvarer etc
-Nok sammenhengende benkeplass!! Ikke la benkeplaten bli oppdelt for mye av kum, komfyr, skap, etc.
-Pass på at skapdører ikke kolliderer sånn altfor mye..
El-søyle i nærheten av koketoppen, særlig hvis den er på øy. Underlimt vask og koketopp (80 cm hvis plass). Mange brede skuffer. Hvis dere er tedrikkere som oss, så er jeg veldig fornøyd med tidsbryter på kontakten slik at vannkokeren står i hele tiden. Den gjemmes bak en sjalusidør - også veldig fornøyd med. Da blir rot blir borte i en fei (nesten iallefall...). Lykke til!
Det som var viktig for oss var; nok sammenhengende benkeplass, mange skuffer, ingen overskap, stor platetopp, kjøl + frys (to skap), dyp vask, uttrekkbar søppelskuff med sortering, ovner i vegghøyde ( har vanlig + dampovn), mange stikk over benkeplaten. Kjøkkenet vårt er en U, med en liten halvøy på enden siden rommet var såpass bredt.