Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

The accidental gardeners - hva skal gjøres akkurat NÅH?

#1

Candy Darling sa for siden:

Etter forrige runde skjønte jeg jo at det er mange som meg. :rørt: Sånne som gjerne vil ha liv og røre i hagen, men som aldri kommer til å prikle og drivhuselisere og planlegge linjer og tenke gjennom hva som skal komme når. Som bare blir lykkelig når det plutselig spirer en liten snøklokke i plenen:

  • Oi! Plantet jeg det i fjor? Ja visst, det gjorde jeg, jo - da kommer det snart masse, masse mer! :lykkelig:

Så, for oss uten plan, vi må jo også henge med på hva som absolutt må gjøres til riktig tidspunkt - og veldig gjerne også få lure tips fra Planleggerne.

Etter mange år med rosebusker, har jeg endelig lært meg at de skal beskjæres når bjørken spretter. Det er ikke ennå, ikke her, i hvert fall, men hvis været snur, skjer det vel plutselig. Så jeg følger med med argusøyne på museørene.

I dag fikk jeg plutselig for meg at plenen vel burde kalkes og gjødsles, og i stedet for å løpe til plantasjen, så kom jeg på at jeg kanskje kunne sjekke garasjen. :stolt: Og jaggu, der sto det en pose fra i fjor. Og en fra i forfjor. :knegg: Så nå har jeg gjort det.

What's next? :hyper:


#2

Toffskij sa for siden:

Hvis jeg hadde hatt hage, Candy, ville jeg vært akkurat som deg. :hjerter:


#3

Pøblis sa for siden:

Så fin tråd, Candy! :følger med:

Vi klipper hekk og rydder vekk døde planterester fra i fjor i dag, vi. Hunden har gjenoppdaget Hagen og løper rundt som en liten virvelvind.


#4

Stompa sa for siden:

Jeg tenker jeg venter med å gjøre noe til det ikke ligger 30 cm snø over størsteparten av hagen. :nemlig:


#5

Pøblis sa for siden:

Hos oss er det bart, så vi kjører i gang. :hyper:


#6

Bille sa for siden:

:juhu: Vi har flyttet og fått tre ganger så stor hage. Aner ikke hva som dukker opp her nå. Trenger seriøst en Gardening 101 lesson jeg, har virkelig ikke peiling på hage. :sparke:


#7

M@M sa for siden:

Fin tråd! Her føler jeg meg hjemme. Jeg er en wanna-be-gardner, men hvert år kommer det like brått på: ÅJA, - jeg burde ha sådd for lengesiden, ja!!
I dag har mannen kostet av plattingen og rakt litt der det var tørrest. ( Jeg satt pent i en trapp og solte gipsen :D ) Kom på at vi bør slenge ut noen plenfrø der plenen er dårligst, men venter vel litt til.

Vi hadde forresten ei snøklokke i hagen, men jeg flyttet den... Og nå husker jeg ikke til hvor... :hmm:


#8

Palmen sa for siden:

Jeg er også litt accidental gardener, men elsker å pusle i hagen selv om den store Planen ikke finnes. :lykkelig:

Inspirert av deg tat jeg turen ut i garasjen for å se om jeg finner kalk og gjødsel til plenen! Spørs om ikke hekken min (rosespirea) blir klipt ned i løpet av helgen også. Rosene skal få vente litt til.


#9

Hobbes sa for siden:

Denne tråden er perfekt for oss! Vi tar ikke de store prosjektene i år. Det skal kanskje dreneres, og det skal byttes vinduer og panel her en eller annen gang (borettslag). Da kommer folk til å tråkke og grave i hagen. Så i år (i dag faktisk) bare klipper og luker vi bort det som er dødt fra i fjor, rensker opp litt, og venter og ser hva som dukker opp. Det er første vår i huset - vi flyttet inn i fjor sommer, så vi husker ikke helt hva som er her.



#11

~TM~ sa for siden:

Jeg og!


#12

Dali sa for siden:

Jeg har krokus i plenen fra i forfjor. :hjerter: løkene jeg kjøpte i høst kom aldri i jorda. I dag skal jeg kjøpe kost, og skru opp oppheng til kost og rive. Så ta en kaffe i sola. :knegg:


#13

Candy Darling sa for siden:

Klippe hekk, altså? Er det lurt?

Når skal vi så plen? Min er mest mose. :knegg:


#14

Teofelia sa for siden:

Jeg fant igjen plenen min for bare en liten uke siden, så jeg er fortsatt på raking av vissent løv fra i fjor. Kalking skal gjøres i regnvær, har jeg lært, og det har vi faktisk ikke hatt på over en uke (hvis jeg ikke teller med snøen som falt i natt).

Og jeg er akkurat en sånn gartner som deg, CD. :rørt:


#15

Candy Darling sa for siden:

... og jeg kalker på den første soldagen vi har hatt på en uke. Jeje. :knegg:

Det er så vått i mosen likevel, jeg tror det skal gå greit.


#16

Marit K sa for siden:

Nå passer det finfint å ruske opp litt i blomsterbedene - fjerne døde planterester, og luke vekk dødt ugress mens jorden ennå er fuktig, og før det begynner å spire igjen. Plenen kan ha godt av en omgang med riva for å få litt luft.


#17

Palmen sa for siden:

Men rake plen mens det fortsatt er vått altså?

Vi har også masse mose i plenen. Tror gjødSel er med på å knekke den? Vi må gå etter med plenfrø flere steder også men jeg tror det kan vente litt.

Klippe hekk ja Candy, pleier alltid å tA den tidlig, og da vokser den jevnt og f t utover sesongen.


#18

Marit K sa for siden:

Jada, det går fint an å rake på en våt plen. Det er også riktig at gjødsel er et godt middel mot mose. Visstnok er mose mest vanlig i næringsfattig jord, så får man mose kan det være ett tegn på at det trengs mere gjødsel.


#19

Serafin sa for siden:

Kalk og gjødsel altså.
Hva slags? Plantasjen har?
Bare slenge på, og håpe på det beste?


#20

Harriet Vane sa for siden:

Jeg raker og rydder og kaster ting. Kalke og gjødsle plen har jeg aldri gjort, så jeg bøyer meg i støvet for the accidental gardener. :tilber:

Det er direkte dødsgøy å forkultivere og prikle, det kan anbefales så til de grader! Store fine planter som kan enten omplasseres til større potter eller ut i hagen. For dem som ikke er koplett crazy, så går det jo an å så feks [img]http://www.clasohlson.com/no/Spirekasse/Pr406839000[/img]:

36 planter er jo sånn passe i vinduskarmen.

39,- på clas ohlson. Også trenger du litt så og kaktusjord og så kan du så noen fine lettestelte planter som gror godt.

Kommer du over til Bergen skal du selvsagt få noen av meg, accidental gardeners kan gjerne være receiving gardeners?

Eller du kan prøve disse garanterte suksessene:

  • Cosmos
  • Nicotiana
  • Dahlia
  • Primula
  • Ringblomst

#21

Elise sa for siden:

Klippe rosebuskene snart, altså? Vi har visst en hekk på hver side av hagen, men det bør kanskje være et samarbeidsprosjekt med naboene? :vetikke: Mon tro om borettslaget har hekkesaks. :gruble:



#23

ingling sa for siden:

Dette ser ut som en tråd for meg. Vi har hage for første gang, så vi har mildt sagt lite erfaring. Vi bør vel starte med å skaffe oss en rake, ser jeg. :humre:


#24

Teofelia sa for siden:

Du kan også sette på sprederen og vanne. Ikke at ikke det ser urteit ut på denne tiden av året da. :knegg:

Harriet: Jeg gjødslet plen for første gang i mitt liv i fjor sommer, og jeg ble helt sjokkert over hvor effektivt det var. Skikkelig magisk! Gresset ble tykkere, grønnere og veldig mye penere på under en uke. Og mosen ble helt borte under alt det tykke gresset. Fort og lett var det også. :hyper:


#25

Teofelia sa for siden:

Og lekkert hagetøy. :first things first: [url]www.gardengirl.no[/url] ::D


#26

Agent Scully sa for siden:

Rosene må ikke klippes for tidlig. Hvis det kommer frost på nyklippede roser er de fucked. Lessons Learnt 2012 ...

Skal plenen kalkes, gjødsles eller begge deler? Det har vært en tøff vinter for plenene på østlandet ...



#28

Teofelia sa for siden:

Jeg kjøpte en sekk med noe som gartneren kalte plengjødsel i fjor, som er en blanding av begge, hvis jeg forsto det rett. Effektivt var det i alle fall, selv om jeg på ingen måte skal hevde å ha mosefri plen.


#29

Teofelia sa for siden:

Løvrake, rive, gressklipper, krafse til ugress, liten spade til planting og smågraving, lang dingsespade til å ta opp løvetann med, hagesaks og hageslange investerte jeg i første året, og alt det har jeg brukt mye. Jeg kjøpte også en hekksaks, men det var bare tull, så året etter kjøpte jeg batteridrevet hekksaks, og det var vesentlig mer nyttig. (Jeg har mange meter hekk.)


#30

Matilda sa for siden:

Jeg har rakt plen i dag (iført bukse, genser og hansker fra GG), det er omtrent det jeg har tenkt å gjøre av hagearbeid i år. (Vi har sørgelig lite beplantning enn så lenge.) Jeg sår og prikler og kjøper planter og potter om, men det foregår jo på verandaen, ikke i hagen. :knegg: Strengt tatt burde plenen gjødsles, men. :gruble:


#31

Harriet Vane sa for siden:

Roser skal visst klippes når bjørka har museører. Jeg har klippet roser både nå og da, det har gått bra, men jeg har ikke fått noe særlig frost på dem. Roser er foreløpig noe herk jeg ikke har kontroll på.


#32

Matilda sa for siden:

Jeg dreper roser. Min hagegale mor påstår jeg klarer å holde liv i dem så lenge de står i bed og ikke i krukker, men jeg veit nå ikke...


#33

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er ikke førti år en gang, jeg kan da ikke forventes å ha orden på roser enda. Derimot har jeg snart sådd 20 sorter blomster.


#34

noen sa for siden:

Dette er tråden for meg! :hyper:

Hvis man har handlet for mye gjødsel opp igjennom årene og glemt å ha den på plenen, kan det hende at den er så gammel når man endelig får kastet den ut at den blir liggende som et lag hagl/snø gjennom sommeren. :nemlig: Det blir spennende å se om den har klart seg gjennom vinteren.

Jeg tror jeg burde gjøre noe med epletrærne i år. Det begynner å bli en stund siden forrige runde.


#35

noen sa for siden:

Skal jeg klatre i, beskjære eller hogge epletrærne? Hva gjorde jeg egentlig i forrige runde?


#36

Anda sa for siden:

Jeg får et sånt litt barnslig behov for å kaste HV ut av tråden; du er en sånn hageentusiast som jeg får et snev av dårlig samvittighet av. :knegg:

Vi har kalket. Inspirert av Candy skal jeg vurdere litt raking i bed i morgen. :nemlig:

Jeg har ekstreme mengder småstein i det ene bedet mitt, og mose, men ser ikke for meg at jeg noensinne blir kvitt det.


#37

Palmen sa for siden:

Jeg elsker rosene mine, det er nesten så jeg snakker med dem. :humre: i fjor plantet jeg og svigerfar en hel skråning med the Fairy, jeg er spent på hvordan de har klart seg i vinter. Rosene mine rører jwg ikke før om noen uker.


#38

noen sa for siden:

Kall det steinbed og ikke tenk mer på det. Det gjør jeg. :knegg:

"Naturtomt" gjør også at man slipper unna med det meste. "Ugress det der? Nei, vi har naturtomt, og en 1 meter høy tistel passer perfekt inn. :nemlig:"


#39

ingling sa for siden:

Takk, nyttig liste! Vi har litt da, jeg har fylt verandaen med ymse, men alle sånne store ting må vi kjøpe. Vi har ikke så mange meter hekk, så tenker en vanlig hekksaks duger for han som skal klippe hekken. :knegg:

Det er tydeligvis noen stauder i det ene bedet fra før av, men hvis jeg skal dømme ut i fra hvor nøye de har vært med ting i huset er det neppe særlig godt vedlikeholdt. Bør jeg vente og se hva som dukker opp, eller er det like greit å rive opp alt og plante nytt?


#40

noen sa for siden:

Jeg tror kanskje ikke jeg er accidental gardener en gang. Jeg tror jeg rett og slett er en sjuskegartner.


#41

Anda sa for siden:

Blir det om noen år. All grusen fra veien havner der. :mumle:

Jeg har i praksis ett mål naturtomt. Resten skulle jeg gjerne ha bittelitt skikk på. :sukk:


#42

Stellebord sa for siden:

Jah. Jeg har litt lyst til å rope.


#43

Mei sa for siden:

Ingling, du må vente en sesong før du begynner å grave og fjerne ting. Jeg satt på hendene mine første sommeren her. Det var så godt som ingenting som dukket opp, men da visste jeg i allefall det. Det tar også i allefall en sesong å bli kjent med hagen. Hvor vil du ha ting, hva vil du ha hvor - hvor smelter snøen først (her planter du løk) og hvordan bruker dere hagen. Len deg tilbake og legg planer for neste år.


#44

Anda sa for siden:

God plan, Mei.


#45

Anda sa for siden:

:grineler: Første våren vi bodde her, raket jeg i det som virkelig er naturhage. Teiteste ever.


#46

Teofelia sa for siden:

I dag testet jeg noe som var så effektivt og genialt at jeg lurer på om det kanskje må være en bakside også?

Jeg luket i et blomsterbed, fjernet gammelt løv, klippet vekk visne rester fra fjorårets stauder og var så flink atte, men da jeg var ferdig så det sjuskete ut likevel. Det så matt og vissent ut og ikke i det hele tatt nyluket.

Så da tok jeg like godt og dekket hele bedet med hagejord som jeg hadde til overs fra sist sommer, og plutselig så hele bedet aldeles strålende ut.

Kan man gjøre slik, eller er det fyfy av en eller annen grunn? :gruble:


#47

tink sa for siden:

:juhu:
Det finnes allerede accidental receiving gardeners i Bergen asså!

Forøvrig har jeg en mann som plutselig tar ned noen trær som må kvistes og kværnes. Og akkurat nå har jeg begynt med å skrape den sida av huset som må males i sommer. Man har slikt å gjøre.


#48

Mei sa for siden:

Det er ikke fy fy Teofelia, men tar du for mye og det blir for vått risiker du at ting råtner. I tillegg er gjerne slike åpne bed uten løv og rusk og rask en invitasjon som roper "kom og bæsj, her er en do" til alle kattene i nabolaget. Jeg fjerner så lite som mulig nå, og i fjor la jeg granbar over det største bedet for å holde kattene unna før det begynte å spire.


#49

Teofelia sa for siden:

:skremt:

"Noe" har begynt å spire allerede. Muligens er det "noe" relatert til alle de tulipan- og krokusløkene jeg satte ut i høst, men jeg er ikke sikker. I det hele tatt synes jeg at sånne hageting er magi for videregående. :knegg:

Jeg: "Hei! Se her! Her kommer det jo opp en hel masse nå! :hyper:"
Mannen: "Så fint da. Hva er det som spirer? "
Jeg: "Ingen anelse! Ehh ... Blomster?"

:knegg:


#50

Mei sa for siden:

Jeg vet heller ikke hva som spirer hvor alltid. I begynnelsen lagde jeg fine kart over hva som sto hvor. Nå planter jeg villt og blir overrasket stadig vekk.

Det beste i hagen er learning by doing. Man lærer noe ett år også husker man det (kanskje) til neste år. Også elsker jeg å få tips og råd og inspirasjon på mer eller mindre ambisiøse hageblogger.

(Og hvis dere tror dere kan starte en hagetråd uten at alle hageinteresserte dukker opp så er dere skikkelige optimister. :knegg: )


#51

Teofelia sa for siden:

Jeg synes det er fint med hagefolk i en slik tråd. Det er jo ikke noe videre poeng om alle hagenovisene skal drive og gjette på gode råd til hverandre. Jeg vil tross alt heller ha råd fra folk som vet hva de snakker om.

#52

Harriet Vane sa for siden:

Det er helt sant, faktisk.

Nå har jeg hatt hagen min i 4 somre og den 5. står for tur. Første året bare levde jeg med hagen og prøvde å finne ut hva som var hva. Jeg var helt ukjent med noen av typene blomster, busker og planter (hagen er bergensk og på H3, jeg er oppvokst med H7 på indre østlandet). Andre sommeren var jeg bekkenløs og elendig og kunne ikke gjøre så mye da heller. De to somrene bare rakte vi og fjernet det verste. Sommeren etter begynte vi skikkelig å rydde plantet en del her og der, og i fjor først tok det helt av med pallekarmer, skikkelig opprydning, nedklipping, 2000 blomsterløk osv.


#53

Blå sa for siden:

Jeg hører vel også mest hjemme her også. Jeg er veldig glad i å jobbe i hagen, men for meg er det avkobling og meditasjon. Jeg planlegger ingenting og bare jobber. Deilig.

Jeg er på vei inn i det sjette året med denne hagen og det er første året jeg har nok gress til at jeg kan kalle det en plen. :lykkelig: Så kanskje jeg skal gjødsle jeg også.

Jeg har beskåret rosene for lenge siden. Men jeg har gamle viltvoksende roser som det egentlig er litt for mye av, så det gjør ikke så mye om jeg skader dem. :flau:

Akkurat nå holder jeg på å grave vekk et gammelt unyttig bed, som skal erstattes av to pallekarmer. Den første er ferdigmalt og kan settes opp. Når begge er oppe skal jeg tømme de to gamle kompostbingene mine i dem og kaste bingene (som virkelig er utslitte) og få en ny fin en.


#54

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes det er supert med entusiaster her også, men du snakker for totalt tonedøve ører, HV. Jeg har nemlig hatt en sånn fin greie. Jeg priklet og sto i, og fikk masse nydelige små spiregreier. Ikke EN blomst kom opp av den jorden til slutt. Jeg bestemte meg der og da at det som ikke ble kjøpt ferdig spirt, det kunne bare være. :knegg:

Nå har jeg satt trehundreish løker, da. Én snøklokke så langt i år. :hyper:

Jeg tenker det er godt for omgivelsene at jeg ikke får til alt. :filer:

:knegg:


#55

Agent Scully sa for siden:

Jeg vurderer sykkelparkering hvor rosebeder står ... :flau:


#56

Madicken sa for siden:

Og jeg! :) (Abonnerer, altså.)


#57

Madicken sa for siden:

:nemlig: Vi kan ikke bare la tilfeldighetene råde.



#59

Madicken sa for siden:

Jeg og junior har sådd tomatfrø inne, og nå er det kanskje tid for å plante dem ut i krukker. Vi gleder oss til å plukke tomater på terrassen! :hyper:


#60

Elise sa for siden:

Litt optimistisk kanskje, å tro at vi vet hva du snakker om? :hehehe:

Vi har et tre (aner ikke hva slags) som ser ut som det har blitt klippet hvert år. Stammen og greinene er ganske tykke, frem til et visst punkt, der er det bare mange tynne små greiner til alle kanter. Når beskjærer man sånt, tro? :vetikke:


#61

Éowyn sa for siden:

Jeg har bukse mm. herfra. Jobber da ikke i hva som helst!


#62

ingling sa for siden:

Det høres egentlig veldig behagelig ut, to under to tatt i betraktning. :humre: Jeg sitter på hendene og nøyer meg med krydderplanter på terrassen.


#63

Serafin sa for siden:

Men det skal helst gjødsles når det er meldt regn?
Kan det gjødsles og kalkes, samtidig?


#64

Mei sa for siden:

Kalk er fullstendig unødvendig med mindre du har fått påvist sur jord i hagen. Å kalke unødvendig kan skade plenen. Gjødsling skal du vente med til du har klippet gresset første gang. Gjødsler man før det har våknet etter vinteren risikerer du å ødelegge røttene. Jeg pleier å gjødsle litt etter første klipp, og deretter litt gjødsel hver 3-4 uke frem til august.


#65

Harriet Vane sa for siden:

Norge (og alle andre geografiske områder) er inndelt i klimasoner. Klimasonene er fra 1-8 og H betyr Herdighet. Innenfor de grovdelte sonene kan man selvsagt ha mikroklima, slik at i sone H6, kan man foran huset, ved en varm mur, like ved rist som blåser ut varmluft osv kan ha planter som tåler H2.

Fra Egil Hansens "Prydbusker og trær for norske hager". Landbruksforlaget
Sone 1 - bare i spesielt godt tilrettelagte forhold i lune, varme hager.

Sone 2 - nær kysten, innenfor skjærgården fra Risør til Sognefjorden.

Sone 3- nær kysten i Oslofjorden og videre i et belte innenfor og utenfor sone 2 fra Risør til Sogn, og i et belte innenfor den mest værharde kysten nord til Kristiansund.

Sone 4 - de beste områdene i lavlandet på Østlandet, et bredt belte innenfor sone 3 fra Telemark til Nordhordaland, samt små områder i de indre fjordene fra Sogn til Nord-Trøndelag og kysten i Møre og Romsdal.

Sone 5 - det meste av lavlandet på Østlandet, de nedre delene av dalførene på Østlandet og Sørlandet, kyststrøk på Vestlandet og Sogn og Fjordane, de beste stedene i lavlandet i Trøndelag og lune områder i Nordland.

Sone 6 - midtre del av dalførene på Østlandet, områder i midtre og øvre del av dalførene på Sørlandet og Vestlandet, det meste av lavlandet i Trøndelag, og områder kysten i Nordland og Sør-Troms.

Sone 7 - øvre del av dalførene i Sør-Norge, Nordland, samt kysten og lavtliggende områder i innlandet i Troms og lune bygder i Finmark.

Sone 8 - fjellbygdene i hele Norge, Troms og Finmark.

Det er veldig lurt å finne ut hva slags herdighet man har, for hvis man kjøper frø og planter som tåler mindre, så klarer de seg ikke. Og da har man kastet bort penger.


#66

Harriet Vane sa for siden:

NB: Selv om jeg og alle andre i Bergensområdet liksom skal ha H2, så er det bare noen få veldig lune steder som har det. Jeg synes jeg har bedre suksess med å velge planter som er et par hakk over min herdighetssone, siden de da ikke trenger å streve sånn, men kan slappe av og vokse seg fine.


#67

Harriet Vane sa for siden:

Nei, vent, vent!

Tomater skal ikke ha det kaldt, de skal ikke ha under 10 grader om natten. De liker absolutt ikke regn, så de bør stå under tak. Snegler elsker tomater, så sett de langt unna svineriet. Husk å finne noe de kan klatre langs.


#68

Robyn sa for siden:

I'm fucked. :sukk: Beskjærte rosene i går


#69

Harriet Vane sa for siden:

Men hva kjøpte du da?
Plantet du de for tidlig ut?
Var det planter som sneglene elsket?

Jeg kjøper også en del ferdige småplanter fra Hageglede og Zimtrade. (Noen veldig gode tilbud på fine petuniaer nå.), jeg har ikke plass til å forklutivere alt og noen er ganske vriene å dyrke frem.


#70

Hondacrv sa for siden:

Så betyr det at jeg i sone 6 ca har høy herdighet, at alt vokser og gror her?


#71

Martis sa for siden:

Inspirert av denne tråden har jeg raket hele hagen, ryddet i blomsterbedene og funnet masse skudd så nå er det snart masse fine planter i hagen. :hjerter:

Og om litt skal jeg piske ut mannen slik at han tar hekken (alperips).

Jeg har et område i ene enden av hagen, som er nesten som en trapp. Der var det masse viltvoksende greier, noe som lignet på kål? og noen andre greier. Dette har jeg røsket opp og området har vært dekket med plast i 5 - 6 sesonger nå, og jeg vil gjerne ha noe lavtvoksende... Og litt farger. Noen som har noen gode ideer?

Utifra kartet er det nok H4 til H5 her. (Akershus).


#72

Harriet Vane sa for siden:

Eh, nei. Du har det kaldt og må være nøye med å ha planter som tåler en god del. Du må vente en god stund med å plante ting ut og kan ikke så før ganske sent. Du må passe plantene for nattefrost og vinterkulde.

Sjekk hva som står på plantene du kjøper, undersøk hva naboene har og høre med lokalt hagesenter, gartneri eller hagelag der du bor.


#73

Darth sa for siden:

Du och jag..


#74

carmenzita sa for siden:

Her hører jeg og hjemme. Vi er ute å reker i hagen i dag.
Jeg har vært på Plantasjen og kjøpt meg hagehandsker. Har en del løv som ikke ble tatt i fjor.
Ellers så er dette er ny hage for oss,og den er 100% mer beplantet enn det vi har flyttet fra,så dette kan bli spennende.
Masse roser er det her og,men jeg har faktisk fått med meg det med museører på bjørka,så jeg kikker etter de før jeg skal ta fatt på å klippe disse ned.


#75

Trixie sa for siden:

Men hvor langt ned klipper man roser?
Mine er sikkert minst en meter høye nå.
følger nøye med på bjørka


#76

Rug sa for siden:

Jeg må nesten ta mine før jeg ser museører, altså, i alle fall de som står lunt til. De e altfor godt i gang når bjørka spretter.


#77

Serafin sa for siden:

Jeg har fått raket i blomsterbedet på forsiden. Det bedet gir meg mye hodepine, for hun som bodde her før oss hadde grønne fingre. Jeg har det IKKE.


#78

Éowyn sa for siden:

Har bestemt meg for å kjøpe en skrivebok og notere ned det vi skal gjøre, hva som er plantet/skal plantes, tegninger av hagen osv.


#79

Pelen sa for siden:

Jeg har lest at man ikke trenger å kalke, men at man gjerne kan gjødsle. Plenen trenger ikke kalk og det var noe vi drev med i en periode men å viste et seg at det ikke ga noen effekt.

Je er veldig accidental gardener. Ikke syn jeg et er å gøy heller, men det er kanskje for at jeg toatalt, med hus og hytte har nærmere 6000 m2 som skal holdes orden på. Jeg rekker et ikke å da blir det ikke så gøy. Jeg tror at jeg må fokusere på et lite område på hvert sted denne sommeren.

Hjemme ha vi heldigvis mest bare plen, men det er mange trær og busker m det bør holdes orden på. På hytten overtok vi en hage der de tidligere to omgangene med eiere var pensjonister med et stort behov av å plante masse ting overalt.


#80

Madicken sa for siden:

Takk for advarsel og andre tips - de skal følges. Betryggende å ha deg her inne, gitt. :jupp:


#81

Madicken sa for siden:

Men margeritter kan man vel sette ut nå? Det meldes om nokså kalde netter her fremdeles, ikke mer enn et par-tre grader pluss, men det går vel bra, ja?


#82

Mei sa for siden:

Det eneste jeg har ute nå er løkblomster (som kommer opp selv) og stemor. Alt annet venter jeg med - klok av skade. Det er skikkelig bittert når plantene dør fordi man er for utålmodig. Tomater pleier ikke jeg å sette ut før tidligst 17.mai. Dersom det er varmt og fint i været før det får de stå ute på dagtid. Det er lurt å avklimatisere alt av blomster man skal sette ut på den måten - dagen ute (uten alt for sterk sol) og natten inne. Slik tåler de utplantingen bedre. Dersom man planter ut uten å venne plantene til utelivet risikerer man at de dør eller at veksten stopper opp.

(Og jeg bor i H3/H4)


#83

Madicken sa for siden:

Ja ja, ute er de, så jeg får bare ønske dem lykke til. :)


#84

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg har luket og fylt på med plantejord i bedet mitt i dag. Jeg må fylle på med jevne mellomrom, for det forsvinner så mye fra det bedet. Det eneste som var på vei opp var gressløk, og ugress. Får håpe det kommer litt mer etter hvert. Har glemt hva jeg har satt hvor.


#85

Anda sa for siden:

Det store spørsmålet er; hvordan blir vi kvitt gress fra bedene? Jeg luker når jeg orker. Men det er dritbratt, og jeg har dårlig kne.

Det ene bedet har vi spadd opp, og dekket til med duk før ny jord og gravmyrt. Der er det allerede mye gress (og markjordbær). :gaah:


#86

Ru sa for siden:

Jeg har vært en liten tur med riven i dag, og med greipen. Den ble brukt til å lempe jord ut av pallekarmen og over i bedet. Pallekarmen var full av kattebæsj, så det skal ikke noe spisende i den jorden! Skal uansett flytte den når telen går. Den var nemlig frosset i bunn. :gal:
Påskeliljene er på vei opp, krokusen har begynt å blomstre og snøklokkene er i blomst, så det ser ut til at våren faktisk er på vei.
Det sikreste vårtegnet må dog sies å være at all isen i sandkassen (plast, tett bunn) er smeltet. :knegg:


#87

Harriet Vane sa for siden:

Anda: I den hageboken jeg leser nå anbefaler forfatteren (Douglas Green) at når du lager et nytt bed er å begynne med aviser eller papp, før du legger på jord og sand og kompost. Han mener det er bedre enn ugressduk.


#88

Sol sa for siden:

Jeg har ikke hage, men veranda der ingenting overlever fra en vinter til den neste. I år skal jeg lage en levegg av klematis i kasse, og håper jeg treffer med timingen i forhold til å sette dem ut. :hører hjemme i denne tråden:


#89

Anda sa for siden:

Vi har hatt på aviser også, så jeg i går. Hjalp ikke. :sukk: Tipper dog det ikke er sand eller kompost, bare matjord.


#90

Pebbles sa for siden:

Skal man beskjære frukttrær er det lurt å ikke vente veldig mye lenger (ihvertfall på Østlandet).


#91

amo sa for siden:

Jeg har klippet hekk og beskjært rosetrærna i helgen. :kry:


#92

Harriet Vane sa for siden:

Noen typer gress har altså så lange røtter og er fantastisk voksevillige.

:skuffet:

Kanskje du bare må begynne på nytt, med tykkere avislag, mer sand og kompost.


#93

Anda sa for siden:

Men det er jo sånt vi ikke har nok interesse til at vi klarere å prioritere denne delen av hagen til å gjøre alt på nytt. :sukk:



#95

Mei sa for siden:

Jeg har verandahaget i flere år, og det er mye som overvintrer i kasse - og veldig mye som ikke gjør det. Du må velge svært tøffe og herdige vekster og gjerne tenke litt alternativt. Det er også viktig at pottene er store nok. Jeg plantet i søppelspann av aluminium fra IKEA. En potte bunnfryser på en helt annen måte enn når plantene står i bed med mye jord rundt røttene. Jeg dekket mine vekster til med striesekker og bobleplast om vinteren, og hadde mulighet til å ha dem under tak. Det gjorde at både mynte, rips, solbær, sukkulenter og flere stauder overlevde i mange år. Noen av dem ble med på flyttelasset og står plantet ute i hagen nå.

Jeg tror ikke alle typer klematis vil overleve i en kasse. Dersom du vil ha klatreplanter som dekker leveggen ville jeg gått for blomstererter som du sår hvert år. De vokser fort, og særlig hvis du planter dem i potte innendørs rundt mars. Blomkarse kan også være et alternativ.


#96

Mjau sa for siden:

Vi har fire mål tomt med opparbeidet hage og en igjengrodd grønnsakshage.
Mitt motto i hagen er foreløpig at det som ikke tåler minhåndtering kan ikke være i hagen.

Skal leie motorisert hekksaks og få tatt hekkene her så fort som mulig. Epletrærne er beskjært av ukyndig hånd nå i vår, og jeg er spent på hvordan resultatet blir. De har ikke blitt beskjært på noen år.

Og så har vi masse mose i plenen, så mannen skal sjekke om det kan kjøpes til plenlufter til plenklipperen og bruke den. Og så være flink å gjødsel og klippe i sommer. Vi skal være mest hjemme så det passer fint. Må vel kanskje så i litt frø her og der også.


#97

LilleRosin sa for siden:

Jeg henger med!

Tusen ting å gjøre, vi aner ikke helt hva eller hvordan. Men akkurat nå beskjærer vi frukttrærne og klipper tujahekken.

Vet ikke om det er lurt da.


#98

Sol sa for siden:

Takk for gode tips, Mei. Klematisen er allerede innkjøpt, så jeg prøver dem i år. Har også kjøpt sukkererter og Erteblomster til å sette på toppen av balkongtrappen jeg har gått til innkjøp av, slik at de kan få vokse oppetter veggen. Resten får bli etter innfallsmetoden, kjenner jeg. Balkongen/verandaen er ikke så stor, så store potter blir valgt bort for mer gulvplass, tror jeg.


#99

celebelen sa for siden:

Takk, jeg lurte på om jeg ikke burde sette i gang snart. Jeg har bitteliten hage hjemme, men tilgang til stor hage hos besteforeldre med gamle frukttrær, bærbusker og lov til å gjøre stort sett som jeg vil.


#100

Blå sa for siden:

Jeg var på Plantasjen i går og ble rådet til å kalke plenen nå og så og gjødsle om noen uker. Jeg har kjøpt kalk, men venter til i morgen når det skal regne.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.