Ok, så jeg har veldig lite grønne fingre. Men jeg har en stor hage og har lyst til å dyrke litt mat selv. Så tenkte det gikk an å begynne med urter. Eller er jeg alt for sent ute nå?
Hva bør jeg begynne med? Og hvordan gjør jeg det på en best mulig måte? Planter jeg inne først og så ta det ut? Uff, jeg blir helt flau altså, begge mine foreldre er hageentusiaster. Men jeg må si at jeg har fulgt svært dårlig med og ikke har mye kunnskap.
Jeg sådde Rosmarin, Timian og Oregano i går.
I følge pakken skulle de spire i løpet av 16-40 dager.
Det var litt lenge. Hadde jeg bodd i litt varmere strøk hadde jeg kjøpt ferdige potter.
De har en ferdig småplantepakke med urter på Zimtrade, den kan være grei å supplere med.
Urtene kan med hell forkultiveres inne.
Urter kan grovdeles inn i to typer, de som minner om salat (koriander, bladpersille osv) og de som minner om busker (rosmarin, timian osv). De som minner om salat skal ha mye vann, de som minner om trær bør ha en krukke eller et bed som er temmelig tørt og hvor du blander inn en del sand.
Jeg sådde koriander, kjørvel, persille og dill direkte i urtebedet. Persille vokser saaaaakte og burde vært forkultivert.
Jeg forkultiverte timian og oregano, men jeg tabbet meg ut og glemte å vanne dem nok, og flere av timianene døde av tørst. Noen få fikk jeg plantet utog det ser ut som det går bra med dem. Jeg plantet store ferdige planter innimellom.
Noe av det aller enkleste du kan gjøre, og som smaker knallgodt og er supert for barn å bli med på, er å dyrke hvitløksspirer! Det ser ut som gressløk, men smaker godt av hvitløk og kan plantes lett i en potte i vinduskarmen. Jeg har jord i en potte, dytter nedi 8-10 skrelte hvitløksfedd (den ene tuppen må vende oppover siden spirene vokser ut fra siden, så de må ikke ligge på tvers) nedi jorda så de er dekket, og så vanner jeg hver dag. Spirene kommer opp i løpet av dagen omtrent, de vokser UTROLIG raskt!! Bruk spirene på skiva, strø over middagen, salater, alt. Kjempesnadder.
Hvitløk, salatblanding og sukkererter er helt perfekt for unger. Garantert spiring.
Vi har hatt sukkererter innendørs i flere år, enten i stue eller kjøkkenvindu. Ungene elsker det, selv om vi hadde problemer med å få store nok et år -Knotten stjal dem så snart de fikk en liten belg. :knegg:
Basilikum, timian og oregano har jeg fått til, gressløk har jeg gitt opp.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.