Jeg syns Hobbiten var en strålende leseopplevelse for meg og 10-åringen. Godt språk og godt fortalt historie.
Anne fra Bjørkely syns jeg alle småpiker burde få lese eller bli lest høyt for av. :nemlig:
Brødrene Løvehjerte er en klassiker som danner bakgrunn for mye senere Fantasy. Advarsel om tårer i første kapitel!
Harry Potter er det vanskelig å komme utenom. Gode bøker og et fenomen i seg selv. Masse referanser i annen litteratur kommer og kommer til å komme herfra.
En Pingles dagbok er kanskje ikke en "bør lese"-bok, men de har i hvert fall vært populære "lese selv"-bøker her i huset.
Jeg tenker at det er ingenting man MÅ lese. Men når man først er på lesegaleien, som i seg selv er positivt både når man leser selv og når man blir lest for, så prøver vi hjemme hos oss å kombinere gamle klassikere med nyere litteratur. Vi har kost oss med både Brødrene Løvehjerte og Det suser i sivet, Hobbiten og nå smaragdatlaset. Vi har lest første bok om Harry Potter, og selv leser han Rampete Robin og mysteriebøkene om LasseMaias Detektivbyrå. Bøkene i Dragetemmer-serien har også vært poppis for både liten og stor.
Er enig i at Roald Dahl står langt opp på lista over barnebøker som er verdt gjenlesing, det er ikke alle bøker som holder seg gjennom flere generasjoner.
Du skriver ikke noe om for hvilken alder?
For barneskoletrinnet:
Bøkene til Roald Dahl og Ole Lund Kirkegaard.
Veldig mye av Astrid Lindgrens bøker.
Av nyere norske, er serien om Kunstdetektivene til Bjørn Sortland fine.
Bøkene om Pym Petterson er fine for mellomtrinnet.
Maria Parr sine bøker! Tonje Glimmerdal, samt Vaffelhjarte
Endre Lund Eriksen har mye fint. Jeg likte spesielt godt "Super"
Dette er ikke noe "må lese", forsåvid, mer litt fra hodet som jeg har likt og som barna også har likt.
Jeg syns det er viktigere å tilby et bredt utvalg sånn at alle finner noe de har lyst til å lese enn å definere hva de må lese. Jeg tror at de som finner sin indre leser i barneskolen kan ha glede av bøker resten av livet, mens de som ikke finner noe som fenger kan risikere å aldri ta i en bok.
Jeg har måttet bite i meg mange leseønsker. Jeg var et ekstremt lesende barn selv og har fått en som riktignok leser mye, men som stort sett bare vil ha fantasy, og av og til krim eller historiske romaner. Og en som har vært ganske treg til å ville lese selv. Jeg dømmer nok litt strengt, i følge læreren er hun en sterk leser, så det er mest at jeg sammenlikner med meg selv og med søsteren.
Men jeg tror på å tilby mange ulike bøker og å være positiv til det de faktisk har lyst til å lese. Og nå har jeg fått lese Anne fra Bjørkely høyt for storesøster. :lykkelig:
Ellers har lillesøster funnet lesegleden med"Regnbuealvene" (tror det er det de heter på norsk). En litt suppete serie, men tydeligvis veldig fascinerende, for hun leser og leser, og jeg er så glad.
Støtter de som trekker frem Roald Dahl, jeg ville også føyd til Dr. Proktorbøkene.
Jeg elsker å tanke ungene opp med referanser, men sånne det-MÅ-du-ha-med-deg-bøker leser jeg alltid høyt. For det de leser selv, er det fritt fram, jeg er bare superhappy over å ha endt opp med to frivillig lesende døtre, og skaffer dem villig vekk alt de har virkelig lyst til å lese.
Jeg synes bøkene om Tsatsiki er fantastiske, og vil nok fenge barn på de fleste barneskoletrinn. Mens min sønn (7) leste bok nr 1 i julen satt fetteren (14) ved siden av og leste bok nr 5. Litt barnslige for sistemann, men ikke verre enn at han lo høyt flere ganger.
Nå ser det jaggu ut som om de er utsolgt fra forlaget. :gruble: Da håper jeg de kommer med nytt opplag snart.
Ingen må lese noe som helst, men jeg vil gjerne ha anbefalinger fra dere på bøker som fenger og som dere selv kanskje har hatt gode leseopplevelser med.
Jeg synes vel generelt at lista er barnslig? Bukkene bruse på badeland og Gruffalo leser vi for lillesøster som snart er 3. Torbjørn Egner har ikke storebror vært interessert i siden han var 5. Roald Dahl og Doktor Proktor har vi lest her hjemme siden storebror var 4. Det fenger ennå, men jeg synes ikke det er opplagt for mellomtrinn.
LasseMaia er vel også småtrinn?
Det gylne kompasset-serien av Philip Pullmann er fin, burde kanskje passe for ungdomstrinnet. Og Hunger Games. Og Ringenes Herre. :jupp:
Bøkene til Ole Lund Kirkegaard skulle ellers være midt i blinken for mellomtrinnet - Otto er et neshorn, Gummi-Tarzan og Vesle Virgil er de tre titlene jeg kommer på, men det er vel flere.
apan: Roald Dahl fungerer over en ganske stor aldersgruppe, synes jeg. Noen av bøkene er temmelig dystre og kanskje ikke noe for de yngste, og jeg vil tro de fleste av dem er morsomme langt opp i skoleårene selv om de naturligvis også kan leses for 4-5-åringer. I tillegg er jo unger veldig forskjellige når det gjelder modenhetsgrad for bøker - og ikke minst er det forskjell på å lese selv og å bli lest for.
Hva som fenger og hva de greier å lese er jo to litt ulike ting. Min snart 7-åring synes Charlie og sjokoladefabrikken er superspennende, men å lese den selv kan hun se langt etter.
Det finnes derimot en del fine nybegynnerlesebøker. Også vil jeg anbefale Den Vesle Vampyren, da. Til mellomtrinnet.
Jeg har nok barn som er forholdsvis barnslige i litteratursmaken, i hvert fall lillesøster. Hun hørte riktignok på Dr. Proktor da jeg leste for storesøster for mange år siden. Men hun synes den er kjempemorsom nå, når jeg leser den for henne.
Og bukkene bruse i badeland leste vi sist om igjen i fjor, da var hun 8. Den er jo så morsom at jeg har glede av den (og jeg er 41). Roald Dahl synes jeg også at man kan lese i alle aldersgrupper.
Jeg synes ikke at det er nødvendig å være redd for å holde på barnebøkene, selv om det selvsagt også er fint å gå videre til nye ting.
Vet ikke om jeg vil kalle det for "må-lese"-bøker, men Cornelia Funke falt veldig i smak hos 12-årigen. Hun har lest Blekkhjerte-trilogien og Reckless (likte ikke denne like godt som Blekkhjerte-trilogien).
Jeg ser ingen nynorsklitteratur - jeg har kjøpt Drakeguten av Asbjørn Rydland, men ikke lest den enda. Fantasy på nynorsk. Planen er å få ungene til å lese den, for å få nynorsktrening.
Percy Jackson er også populært blant gutter og jenter.
17 bud for et grenseløst lykkelig liv av Jon Ewo - anbefaler 12-åringen her i skrivende stund.
Selvsagt kan man holde på bøker lenge, og jeg er helt enig i at bøkene som er nevnt kan være aktuelle langt opp i alder, fra alle trinn, barna må selvsagt gjerne lese Gruffalo til de er 15, for min del. Men jeg forstod hovedinnlegger dithen at hun var ute etter bøker som fenget, og jeg synes virkelig det er synd hvis barna på småtrinnet ikke skal tilbys det hun skisserer som mellomtrinnsbøker, men nøye seg medf Gruffalo og Kardemommeby, ikke noe galt sagt om disse selvsagt. Jeg tror umulig min gutt kan være den eneste som liker Roald Dahl før han er 10 liksom. Han ville ikke likt noe som helst av småtrinn-lista, og det kan han umulig være alene om.
LasseMaja-bøkene er jo veldig lettleste, og jeg vet om veldig mange som leser disse selv i 1.-2. klasse.
Jeg viste lista til rektor og hun ble kjempegira. Det vi tenker er at denne samlinga kan ligge som et forslag til lærere og så kan man samle undervisningsopplegg på nett.
Jeg har også tatt for meg norskverket vårt og delt inn tekster ift. tema. Har dere bøker/tekster som passer til temaene sorg, spenning, fantasy, oppdagelser, flukt, dikt mm. så blir jeg veldig glad.
Jeg er ute etter forslag. Om vi har elever som har glede av å lese Harry Potter i andre klasse så skal de selvsagt få det. Dette skal være en bank av bøker/tekster som kan brukes, og som jeg vet andre liker.
Fin tråd!
Guttungen på 10 leser ikke selv av ymse årsaker, men hører lydbøker i timesvis hver dag og blir lest høyt for i tillegg.
Favorittene nå om dagen:
Sigbjørn Mostue: Alvetegnet- serien (begynner med Gravbøygen våkner)
Rick Riordan: Percy Jackson-bøkene (er i ferd med å fullføre den siste boka)
Marit Nicolaysen: Svein og rotta-bøkene
Ei nydelig høytlesningsbok som passer til aldersgruppen 6-9 år er "Sølvrevene" av Julia Lossius Kahrs. Jeg har lest den flere ganger, den fenger og vekker mange tanker og følelser.
Jeg er enig med Apan at jeg generelt synes at man med fordel kan forskyve den foreslåtte lista av bøker nedover i alder. Min lesehest av en fjerdeklassing har lest/hørt alt så nær som to av bøkene som foreslås for mellomtrinnet. Selv andreklassingen min har vært gjennom omtrent halvparten av bøkene som nevnes for mellomtrinnet, men da som høytlesing. Sistnevnte er en ganske gjennomsnittlig andreklassing. Det er lite av det som nevnes for småtrinnet han ville funnet interessant. Så flytt mye av mellomtrinnet ned til småtrinnet og suppler mellomtrinnet med f.eks.:
Percy Jackson-bøkene
Bøker av Bjørn Ingvaldsen
Bøker av Arne Svingen
Bøker av Klaus Hagerup
Bøker av Maria Gripe
Det gylne kompasset og de andre bøkene i serien
Jørgen + Anne = Sant
Anne Franks dagbok
Dette er jo ment som en liste over bøker som kan brukes, hvordan de brukes blir opp til lærere og elever. Mange av bøkene på lista har jeg allerede lest for 4-åringen, men det betyr jo ikke at han ikke kan lese de selv om noen år.
Tsatsiki-bøkene og bøkene om Svein og rotta er jo herlige klassikere. Vi leste dem høyt for mellomste i fjor, da han var førsteklassing, men de funker jo også lengre opp i alder som egenlesing. Bjørn Sortland sine kunstmysterier funker sikkert også som egenlesing for mange av de yngste på mellomtrinnet/eldste på småtrinnet.
Bukkene Bruse på badeland og andre bøker for barn av Bjørn F. Rørvik. Da kommer selv mor ut på kjøkkenet når far leser for barna ved kveldsmaten. Rumpemelk fra Afrika av Erlend Loe falt hysterisk i smak hos de tre andre i familien, men da gikk mor ut i hagen og jobbet litt i stedet.
Heksene og andre Roald Dahl bøker er populær både å lese selv og bli lest for. Det samme er Ole Lund Kirkegaard og Dragetemmerserien.
Du har fått veldig mange gode tips allerede til listen, her er noen til :-)
For lesende førsteklassinger er bøkene til Helena Bross om "klasse 1B" og "klassen min" supre. Gjenkjennbare historier fra skolehverdagen, passelig med bilde og tekst.
Jeg tror også bøkene om Sigge av Lin Hallberg er fint å ha i et skolebibliotek, mange jenter i 7-10 årsalderen som liker hester vil bli glad i å lese av disse bøkene. For fotballinteresserte 7-10 åringer er bøkene om Kasper og FK Knoterud fine.
For de som liker skumlere bøker som er letteste så kan bøker i seriene "Grøsserne" og "Marg og bein" fenge godt.
For ivrige fantasylesere på 9-14 år ca så kan disse passe:
Ally Condie's bøker (matched, crossed, reached - eller på norsk)
Alyson Noel's bøker om Ever (serie på seks bøker)
-Stephanie Meyer's bøker i Twilight-serien
Rick Riordan's bøker om Percy Jackson, Gudene fra Olympos og Kane-krønikerne
Noen bøker for mellom- og ungdomstrinnet som jeg tror vil fenge og som tar for seg litt alvorligere temaer samt handler om følelser og kjærlighet:
Den flygende brasilianer (3 bøker) av Jon Michelet
Flere av ungdomsbøkene til Paal Leer-Salvesen, Ulf Stark, Kari Bøge og Aase Foss Abrahamsen (mange av dem ble utgitt i serien "ungpocket")
kabalmysteriet, Julemysteriet og Sofies verden av Jostein Gaarder
Noen klassikere for diverse aldere: Robinson Crusoe, Ivanhoe, Gullivers reiser, Skatten på sjørøverøya, Frendeløs, Onkel Toms hytte, Jorden rundt på 80 dager, En verdensomseiling under havet, Heidi, Alice i eventyrland, Den lille prinsen, Trollkrittet, Den hemmelige hagen, Momo.
Noen av klassikerne over kan man jo ha på engelsk kanskje? I tillegg til f.eks.:
Krimbøker av Agatha Christie. Spennende og letteste klassikere.
Coraline av Neil Gaiman
The fault is in the stars av John Green
Harry Potter, Narnia og Ringenes Herre på originalspråket gleder mange seg over:)
Arne Svinge bør inn på lista :jupp: Han har mange aktuelle bøker, kanskje særlig for mellomtrinnet og er en av de "nye" norske forfatterne. Han har skrevet mange grøssere (bla i Marg og Bein serien) men også andre sjangre. Boka "De tøffeste gutta" er jo bla. filmatisert og klar for kino ila året.
Som eksempel på bøker av Maria Gripe, som er levende klassikere kan du f.eks sette inn Tordivelen flyr i skumringen.
Av helt nye bøker, som er godt egnet for mellomtrinnet, kan nevnes krimserien til Jørn Lier Horst. Alle heter noe med "gåten" - Salamandergåten er vel den første. Det er vel tre-fire bøker som er utgitt så langt, men det skal bli ti stykker, tror jeg. Han holder også på med en enklere krimserie for de litt yngre og som sikkert kan leses selv av de fleste 3-4. klassinger. Første boka har kommet ut og flere er på trappene.
Tutomanen bøkene til Bjørn Rørvik.
Stian Hole sine bøker om Garmann: Garmanns sommer, Garmanns hemmelighet og Garmanns gate, er alle veldig fine og passer godt til skolestartere.
Stian Holt: Den gamle mannen og hvalen er fin, og Hole sin siste bok Annas himmel har fått fantastiske anmeldelser, og handler om barn og sorg.
Bøkene om Ella - Parvela
Bøkene om Hedvig - Nilsson
Sigge/Teddy serien
Taynikma-serien
Katakombens hemmelighet -Egeland
Maria Gripe
Marg og bein
Engelen i djevelgapet - Henriksen
Trilogien til Kristin Gier
Jobber i bokhandel og vet at flere bøker som er nevnt i trden er utsolgt fra forlaget.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.