Genseren er til ei jente, hun bruker str 122-128, da strikker jeg str 8? Er det flere alternative oppskrifter på denne? Hvilken er å tilfelle å anbefale? Jeg har ikke strikket genser med mønster før. :cool: Og det viktigste: jeg vil ikke ha blå eller rød, har noen strikket i andre fine farger?
Jeg synes de fleste farger er fine på Mariusgenser. Jeg har en brun/beige/sand og en i offwhite/lysgrå/koksgrå, og er veldig fornøyd med begge. Drømmer om en i lyng/lilla/grått, og har en veldig strikkevillig mor. :knegg:
Jeg synes både barne- og voksenoppskriftene er store i størrelsen. Jeg synes fasongen er finest om man går ned en størrelse i vidde, men strikker alders/størrelsestilsvarende i lengde.
Jeg strikker til lille E i mørkrosa med hvitt mønster og grå halskant. Og ribb.
Kjøpte heftet fra Sandnes som bare kan kjøpes med garn, et nøste holdt.
Nei, den der er med rund sal, den andre med påmonterte ermer.
Jeg har vage planer om marius både til meg og ungene, men vi får se om det noen gang blir, men da altså tenker jeg på rund sal, i alle fall til meg selv og henne, vaaaaaagt usikker på om det kan se litt feminint ut, på en måte. Men jeg liker ikke dette med påmontering av ermer.
To.... vel, nei, det er flere enn som så, det finnes et helt hefte, ja, ei hel bok (men da ikke bare gensre da, kjole, tunika, pute, mobillomme, whatever...
Men altså, genser med ribb, og en modell som er langt med "slim" enn den vanlige, og den vanlige, og rund sal og, ja. Det er mange måter å strikke mariusgenser på, så lenge det er mariusmønster på er det jo en mariusgenser, men det er mange måter å lage den på.
Tanta min er ikke bre bunadnazi, hun er også mariusnazi og mener at rundsal og andre løsninger enn den originale ikke egentlig er marius. I don't care, jeg har kjøpt heftet med oppskriftene (til voksen, til barn har jeg mange i ei bok) og det er mariusgenser, så det så!
Den med rund sal mener jeg du strikker jo ermene hver for seg, men så setter du dem inn på samme pinnen og feller det til på et vis, jeg har ikke studert mønsteret, men litt sånn tlsvarende raglan i oppsettet, bare at fellingen er annerledes, mener jeg.
Jeg synes det er finest, og lettest, og for mariusmønsteret er det definitivt finest synes jeg, jeg synes de påmonterte ermene ser noe rare ut. Det blir så heftig mye mønster.
Jeg har selv en i brun, natur og svart som jeg er veldig glad i. Da Snuppa var liten hadde hun en med mørkegrønn bunnfarge og lyserosa og lilla mønster. Den var veldig kul.
Nå datt jeg ut..
Je ghar kun strikket gensere der man strikker bolen først og klipper opp til ermer og syr de på.
Trodde raglan og rundfelling var det samme, jeg. Hva er forskjellen på det da? At man strikker ermene i selve genseren og slipper montering??
Som amylin skrev. Både raglan og rundfelling er slik at man strikker bolen opp til ermene, så strikker man ermene, og så setter man alt inn på en rundpinne og strikker det sammen oppover til halsen. På raglan feller man ved ermene hver eller annenhver runde, slik at det blir en klart synlig felling oppover (vanligst på ensfargete gensere) på rundfelling feller man flere masker på bestemte runder, vanligvis der det er ikke noe eller enkelt mønster.
Begge deler er veldig greit å strikke. Mye raskere og enklere enn den vanlige metoden der man enten strikker frem og tilbake ved ermene eller klipper opp til ermer. Det blir pent også, og behagelig å gå med fordi det ikke er så mange sømmer inne i genseren. De eneste sømmene blir rett under ermene der det er ett lite hull.
Åja, takk.
Da skjønte jeg det. Det blir en sånn stripe på skrått der fellingen er, mot halsen, ja. :o
Så begge måter gjøres altså likt bare at fellingen er på ulike steder på rundfellingen. Så da er det bare å finne ut hva man selv synes er penest da?
Ang hvor enkel den er å strikke: Jeg hadde aldri før strikket mønster før jeg heiv meg på tunika til Minstemor, og jeg klarte det med glans. :D Den er mellomgrå med mønster i hvitt og lys lilla.
Jeg synes rundsal eller raglan er lettere å kle på ungene også, ermene er liksom mer "naturlig vinklet" på kroppen, enn de påsydde, og ja, mindre sømmer.
Også HAAAAAAATER jeg å montere og sy, det er jo selvsagt sterkt medvirkende til at jeg ikke har planer om å strikke den standardløsningen da.
Sålenge du klarer mønster med to farger greit, så er genseren neppe vanskelig å strikke altså. Personlig har jeg funnet ut at jeg sliter med mønster, så jeg øver på det. For å si det sånn, jeg la opp et pannebånd til meg selv på anbefalte pinner. Pinnetykkelsen pleier å stemme med min strikkefasthet når jeg strikker ensfarget. Det ble... passe til min sønn. Jeg måtte opp TO størrelser (skulle være 3,5, jeg måtte ha 4,5 for å få det passe) uten at jeg skjønner hvorfor. Så jeg har store planer om å prøve meg på mer mønsterstrikk for å få det bedre til før jeg tar fatt på genser-prosjektene.
Rundsal blir helt klart finest, synes jeg. De siste Marius jeg har strikket, har vært i Alpakka, og det er bare fantastisk å strikke med og genseren blir myk, god og lett.
Og det klør vel ikke? Hvilken størrelse bør jeg ta? Regner med at hun er en 128-134 til høsten, bør jeg da strikke 9 år? Hun er lang i ryggen og bred over skuldrene.
Jeg strikket strl 8 år til min 5-åring som bruker strl 122 i klær. Da la jeg i tillegg på ca 3 cm både på bolen og ermene. Den kunne absolutt ikke vært strikket noe mindre.
Finnes det oppskrift på mariusgenser med ribbestrikk og raglanfelling for damer? Jeg finner en med glattstrikk og raglan og en med ribbestrikk og "vanlig" felling.
Jeg kombinerte ribbestrikk og rundfelling i den på bildet over her. Begge oppskriftene var i samme hefte så det var ganske enkelt, startet på den ene og gikk over til den andre når mønsteret begynte.
Jeg bare antar at maskeantallet er likt på begge mønsterbordene, siden mønsteret er som det er. Så om man må øke eller ikke før mønsterborden vil stå i mønsteret for ribbevarianten.
Jeg la opp etter rett str. til genser i ribb. Så gikk jeg over til ny oppskrift og måtte jeg øke eller felle litt for å få det til å gå opp med mønsteret. Husker ikke helt siden det er et par år siden ;) skikkelig hjelpsom i dag :knegg: