Jeg kommer jo fra det pietistiske Vestlandet og har aldri hatt alkohol som en naturlig del av feiringen. (Bortsett fra når jeg var i ungdommen og karret meg hjem fra fest på morgenen 17 mai.)
Men jeg ser jo i media at det snakkes om sjampanje til frokost. Og om at man ikke må drikke for mye slik at man blir full sammen med barna.
Hvor vanlig er det å drikke på 17 mai? Og er der snakk om et glass for å skåle litt eller blir det mer?
Champagnefrokoster var pre barn. Nå er det tog på morgenen, lunsj/kaffe/kaker etterpå som regel, kanskje en tur på skolen, mer kaffe/brus, borgertog og middag senere. Da kan det gjerne vanke vin til maten, lunsjen også egentlig, og griller man ute i fint vær så er det for oss naturlig med kanskje en øl eller to eller vin. Men aldri noe fyll eller fest. Synes alternativene kunne ha med et valg for Av og til eller Når det passer sånn.
Jeg har aldri tenkt på å drikke 17. mai og har ikke opplevd at det har vært vanlig blant venner heller. Jeg drikker ikke sammen med barna uansett dag, forlvrig.
Jeg svarte nei, men det gjelder kun feiringen med barn. Når de små er vel i seng og eldste foran tv eller ps nede, tror jeg sannelig vi kommer til å skåle for dagen i noen bobler, for denne 17.maien er den siste vi er med å arrangere festligheter i regi av skolen. :tredjeklasseforeldre for siste gang: :jippi:
Det kommer helt an på opplegget den dagen. Jeg ville også svart av og til når det passer sånn. Noen ganger har vi vært invitert på lunsj/grilling med venner etter barnetog og skolearrangement, da er det gjerne litt vin og champagne i svært siviliserte former.
Drikker verken mer eller mindre alkohol på 17 mai enn på andre dager. Vi feirer ikke dagen noe særlig, kanskje vi inviterer barn og barnebarn til en lunsj hvis vi er hjemme, men ingenting utover det. I år drar vi på hytta som er en absolutt flagg-, bunad- og korpsfri sone.
Av og til og når det passer. Jeg har vært på behersket champagnefrokost med barn et par ganger, og jeg tar meg nok typisk ofte et glass bubblis om kvelden.
Vi har ingen tradisjon for det, men når kvelden er kommet og vi er ute av finstasen, skal du ikke se bort fra at jeg slenger beina på bordet og tar en øl.
Jeg "drikker" heller ikke på 17. mai. Det er en veldig feil måte å si det på for min del, det høres ut som en er full, og det er jeg aldri. Hvis jeg drikker to glass cava mens jeg spiser en lang lunsj eller middag så er jeg absolutt ikke det.
Ikke når jeg feirer med barna.
Annen hver 17.mai er de hos pappaen. Etter å ha sett jentene i barnetoget nyter jeg og kjæresten en bedre lunsj/middag med bobler :jupp:
Jeg er ikke vant med å nyte alkohol på 17. mai. Men om dagen er på en fredag eller lørdag, så kan jeg være vill&gal å ta et glass øl på kvelden, etter at barna er i seng.
Jeg er oppvokst i en familie hvor det aldri ble drukket alkohol, ikke fordi foreldrene mine var avholdsmennesker, men fordi det rett og slett ikke var viktig for dem, tror jeg, så jeg er ikke vant med det. Jeg prøver å tenke på om jeg har drukket alkohol på 17. mai i de siste årene, men jeg er jaggu ikke sikker. Vi har brukt å spise middag med naboene, men jeg kan faktisk ikke huske om vi hatt alkohol til eller ikke.
Fra kl 07.30-14.00 er jeg avhengig av bil for å frakte musikanter til ulike skoler, ingen champis-frokost her. Men når dagen er omme og roen senker seg, så kan det være godt med en kald weissbeer til kvelds, men som regel nei, ingen alkohol på 17. mai.
Nei, det har jeg aldri gjort. Vi er med barn hele dagen, og det framstår som unaturlig for meg å drikke. På kvelden er det rett i seng så tidlig som mulig etter en lang dag.
Jeg kan ikke svare, for jeg drikker ikke alltid alkohol på 17. mai, ei heller aldri. Det veksler også på hvor mange glass og på når på dagen. :vanskelig:
Jeg må bare slutte å svare i sånne tråder, de får meg til å føle meg som en alkis. :gal: At jeg kanskje har drukket to glass vin på to-tre av de siste 15 syttendemaiene betyr ikke at jeg "drikker", at jeg MÅ det eller noe som helst i den retning.
Nei, jeg har ikke vært vant til det som en del av feiringen. Nå har jeg måttet lage mine egne tradisjoner knyttet til dagen, da foreldrene mine feiret minimalt grunnet lamming. Er det ikke jobb dagen etterpå, er det jo deilig å avslutte med et glass vin eller to.
Ingen alkoholservering her i huset 17.mai. For meg er 17.mai-feiring en formiddags-/ettermiddagsgreie med barnetog og gjester og kake og leker og slikt. Vår 17.mai slutter ganske tidlig på kvelden, da er alle gjestene gått og jeg kan endelig slappe av og barna kan ta av seg bunader og stupe i seng, flaggene kan taes inn og da gleder jeg meg egentlig bare til å slappe av på sofaen. Jeg kommer til å være svimmel nok uten vin.
I år har vi russegutt forresten, og det aner meg at han ikke vil feire like edruelig. Men det er vel egentlig 16.mai som er greia for russ, er det ikke det?
Jeg tror nok det bare er en følelse ja. Det er da mange her som sier at de tar seg et glass vin eller to på 17. mai.
Jeg reagerer heller ikke på om andre drikker alkohol på 17.mai, jeg gjør det bare ikke selv.
Jeg har ikke drukket alkohol 17. mai siden jeg var ung og barnløs, i allefall ikke som jeg kan huske (har vært mamma i 17 år, så det er lov å ikke huske alle årene).
Nei, jeg tror ikke det, det har liksom aldri vært en del av opplegget. Mye bilkjøring og barneaktiviteter. Jeg kunne fint hatt et glass vin hvis det hadde passet, men det har det ikke gjort så langt.
Dersom vi skulle feiret 17.mai, skulle det være på Guttungens premisser, det være seg barnetog og påfølgende artigheter på skolen, ergo ingen alkohol.
Nå har jeg aldri vært i selskap i forbindelse med dagen, men om det skulle være at vi ble invitert i et slikt i etterkant av artighetene, og det ble servert vin til maten, ville jeg kunne tatt et glass, med god samvittighet, om selskapet var i gåavstand hjem igjen.
Jepp. 17. mai er dagen for den første utepilsen, hvis det er vær til det. :jupp:
Vi har årelang tradisjon om å innta lunsj/is/pils på en kafé i byen, rett etter barnetoget. Ungene får is, og vi voksne drikker pils. Da drikker vi én pils hver, og det er den beste pilsen i året, siden det nesten alltid er den første vi nyter ute.
Dette begynte som en tradisjon da vi studerte, og vi har aldri sett noen grunn til å kutte den ut. Sånn bortsett fra at vi ikke pleide å slutte etter den første pilsen da vi var studenter da, og det gjør vi nå.
Også blir det gjerne en flaske vin når ungene har lagt seg da.
Enig med Polyanna. Jeg synes at 17. mai er den eneste dagen i året som er blitt merkbart kjedeligere etter at jeg fikk barn.
mai prebarn var tidlig oppe, champagne før morgenprosesjonen (kl. 7 om morgenen), frokost, helst ute, før vi så på Hovedprosesjonen. Så en hyggelig tur gjennom byen og hjem for å hvile seg og middag før fakkeltog om kvelden.
Nå er det bare stress i byen som er alt for full og barn som ikke ser noen ting. Og så det uendelig kjedelige skolearrangementet. :gaah: Om to år har jeg sjetteklassing for siste gang (på skolen vår er det sjetteklasse som har ansvaret for arrangementet). Etter det er det ferdig for min del. Da skal jeg begynne å gå i morgenprosesjonen igjen, så skal jeg ha en rolig formiddag hjemme, eller gå på fjellet om det er vær til det, og så åpent hus og forhåpentligvis masse gjester om ettermiddagen/kvelden. :lykkelig:
Min yngste går i 5. klasse, jeg teller ned til vi er ferdig med barneskolen. :sparke:
Jeg bodde i utlandet 6 av mine barneår, og det var de fineste 17. mai-feiringene. Det er noe helt eget å feire hjemlandet i utlendighet. Det ble aldri det samme her hjemme etter det. (At vi bodde i et land med tropisk klima og var garantert godvær var jo ikke akkurat negativt heller, selv om det kunne bli litt varmt med svart bunad i ull. :knegg: )
Vi bor på bygda, der 17. mai betyr bunad, gamle tradisjoner, kjøring, korps, tog, leker, hotdog, is, suppe, barneleker og tut&kjør fra morgen til ettermiddagen. Og rømmegrøt med spekemat sammen med familien om ettermiddagen. Jeg følger strømmen. Mest fordi jeg må og også fordi jeg hadde ingen 17. mai-tradisjoner hjemmefra og har derfor adoptert andre sine.
Egentlig ville jeg samlet folk til frokost, men her er alle opptatt med forberedelser, så det er ingen å invitere. Jeg ville skålt i bobler, men da hadde vi ikke komt oss noen vei, her snakker vi avstander. Jeg ville ha samlet venner til lunch eller middag, men alle er på samme 17. mai-kjøret som jeg selv er, så det er ingen å invitere.
Men en gang - en gang skal jeg feire 17. mai slik jeg egentlig vil. Champagnefløyelsbrisen, i bunad, sammen med flotte mennesker jeg er glad i.
Vi har en veldig hyggelig og mangeårig 17-mai-ettermiddag-tidligkveld-tradisjon med venner. Etter at alle tog er ferdiggått og alle familiebesøk med pølser, lapskaus og bløtkake er unnagjort tar alle med seg et par koldtbord-retter hver og kommer til oss. Så bare spiser vi god mat, skravler og lander etter den hektiske dagen mens ungene leker i hagen og greier seg selv. Da tror jeg vi av og til har rødvin (faktisk husker jeg ikke helt om vi har det eller ikke) og jeg vet vi har øl. Ikke fyll så klart, men det er naturlig for oss å ha øl og vin til maten i godt selskap. Ingen blir fulle eller det minste beruset og alt er veldig familiekoselig.
Jeg drikker nok ikke noe selv siden alt går rett i fletta på meg og særlig hvis jeg er sliten og det er jeg oftest på kvelden 17. mai.
Jeg merker at vi har slitt litt med å lage en 17. mai tradisjon. Ingen av mine foreldre har noe hjemme hos seg, de går til andre. Da vi var barnløse hadde mannen og jeg våre egne tradisjoner, som stort sett bare var felles med andre om morgenen, og ellers oss to om ettermiddagen. Så fikk vi barn og skulle lage nye tradisjoner. Men alle vennene våre hadde enten familiearrangementer, eller langvarige tradisjoner med andre venner. Så vi har faktisk arbeidet litt for å prøve å lage noe som fungerer. Problemet er at det er jo alltid ett eller annet man må nå. :gaah: Prosesjonen i sentrum, toget ved skolen, ogsåvidere. Og det er litt begrenset hvor mye kveldsaktivitet det kan være med barn, siden det vanligvis er skole dagen etter.
I år skal vi ha stort familiearrangement, og det er fri dagen etter, så det blir litt annerledes.
Nei, jeg har mer enn nok med å overleve denne skrekkeligste av alle dager. Den kan godt hende jeg tar meg et par glass vin etter at barna er i seng akkurat denne gangen, da - i år faller jo nasjonaldagen på en fredag. Det kan jeg overhodet ikke se noe problem ved.
Må bare si at jeg kun startet tråden av nysgjerrighet, ikke fordi jeg dømmer de som tar seg et par glass vin eller en utepils altså. Var vel heller at det ikke er en kultur for dette der jeg bor og dermed er det noe fremmed for meg. Men jeg ser jo også at det er noe helt annet at barnløse eller de med voksne barn feirer mer med alkohol enn foreldre som skal følge barn rundt på masse arrangementer i løpet av dagen.
Vi sliter også litt med det å lage tradisjoner for denne dagen. Ofte er det beste med 17 mai når jeg kommer hjem og kan komme meg ut av bunaden. Her er det foreldrene til 5 og 7 klassingene som har ansvar for arrangementet på skolen og vi har altså fått 3 barn der det er 5 skoleår imellom yngste og eldste. Ser at vi får en god del år med kakelaging, kiosksalg og annet gøy etter hvert.
Vi drikker normalt ikke alkohol på dagtid nei. Vi er på middag hos mine svigerforeldre, og da får vi stort sett tilbudet om øl eller vin til maten, men av praktiske årsaker så sier begge nei. En av oss må kjøre hjem, og det er noen runder med kjøring etterpå også, så vi vil ikke låse oss på at bare en kan kjøre.
På kvelden derimot, når barna er i seng, bunaden av, og slitne og hovne bein er høyt plassert, da kan det godt komme en øl eller to på bordet.
Drikker ikke alkohol på dagtid 17. mai. Kan godt ta et glass eller to på kveldstid, men kan også la være. I år blir det nok, i og med at 17. mai er på en fredag og vi er skal på middag hos venner i gangavstand hjemmefra.
Nei, for meg er ikke alkohol noen naturlig del av 17.mai, verken nå eller hjemmefra i oppveksten. Det vil si, hjemme er det alltid bygdedans på kvelden 17.mai og der drikkes det nok i varierende grad blant deltakerne, men der er også aldersgrensen, fra gammelt av, "konfirmert", altså 15.
Det var egentlig litt vanskelig å svare uten et "noen ganger"-alternativ, synes jeg. Vi feirer ikke 17. mai likt hvert år, så det kommer litt an på hvor vi er og hva vi gjør. En kald pils smaker jo godt hvis det er fint vær, men de siste årene har det helst blitt alkoholfrit. I år er vi hos svigers, jeg kan levende forestille meg at det blir tilbudt øl og vin til middag på ettermiddag/kveld. Vi venter stort sett til ungene er i seng uansett. Det smaker bedre da.
Nope, eller ikke "fordi det er 17.mai" iallfall. Før jeg fikk barn ble det gjerne utepils eller noe i løpet av dagen, men jeg kan ikke huske at jeg har drukket alkohol på 17.mai siden jeg fikk barn. Det er ikke noen annen grunn til det enn at det er en veldig travel dag med mye fokus på barna, så det "blidde" som regel ikke sånn for oss.
Tar ett glass champagne med ca 20 naboer kl 08 presis. Samtidig som huseier heiser flagg og vi synger nasjonalsangen. Så følger vi barn til tog, ser på toget og er på leke og kake arrangement til kl 13. Godt mulig det blir et glass vin på sen kveld fordi 17. Mai er fredag i år.
Vi har tradisjon for 17. mai-frokost med venner, og da drikker vi champagne. I år vurderer vi å dra til sentrum for å se barnetoget, for første gang på mange år. Da rekker vi ikke champagnefrokost først, så da tar vi champagnen til kvelds i stedet.
Nei, men jeg drikker jo aldri ellers heller.
Champagnefrokost hadde jeg ikke hørt om før for et par-tre år siden. Er det ikke så vanlig her på vestlandet, kanskje?
Sånn var det her og, nå er det litt stress å få alle klare til barnetoget og så være på skolen etterpå og stå i lange køer for å kjøpe kaffe og kaker og is og pølser. :knegg: Noen ganger blir det vin eller øl til grillingen om kvelden, i år er det en fredag og da blir det gjerne grilling sammen med naboene, når det er en hverdag neste dag blir det gjerne ikke så mye ut av det som skjer om kvelden.
Jeg har fått korpsbarn, og det innebærer tidlig flaggheising og jobbing store deler av 17. mai arrangementet. Når tog og festligheter er over, har vi en tradisjon med middag hos naboer, og da spretter vi gjerne en flaske vin. Det er absolutt hyggelig.
Før LilleVenn begynte på skolen, i den tiden vi slapp å stresse med barnetog og sånn, pleide vi å være med på champagnebrunch. Fin tradisjon:) Nå blir det gjerne et glass med noe sprudlende til lunsj, men ikke akkurat mye, da det er kjøring til folketog etterpå. Om kvelden blir det gjerne grilling og da tar jeg gjerne et par glass vin.
17.mai er ikke lengre en festedag, slik det var da vi var unge nei;)
Ja, vi pleier å grille på ettermiddagen, og da tar jeg vanligvis en øl eller to, altså "flere enher". Hadde vi blitt invitert til sjampanjefrokost, hadde jeg garantert takket ja og tatt et glass. :jupp:
Jeg er enig med deg. Å svare "ja, jeg drikker" synes jeg får det ut til å høres ut som jeg super hele dagen.
Men jeg tar gjerne et glass hvitvin til grillngen på ettermiddagen om det passer.
Så også noen nevne at de ikke "tenker på alkohol" fordi de er så slitne. Jeg "tenker" heller ikke på Alkohol. Men synes en is er godt på dagen og et glass champagne senere. Om jeg får lyst på.
Jeg reagerer litt som filifjonka på denne tråden. Jeg MÅ ike drikke. Men hvis jeg er bedt til sjampis-brunsj eller til middag/grilling/hvahardu, så tar jeg et glas vin eller en øl eller noe. V har korpsunge og travelt program på dagen dn 17., så ikke noe sjampisfrokost i år. Vi kjører til hytta etter at vi er ferdige med feiring og tog. Det er godt mulig at det blir vin når vi kommer dit. Men jeg må ikke, liksom.
Jeg skjønner faktisk ikke hvorfor dere reagerer. Jo, jeg kunne skjønt det om det var sånn at vi som ikke drikker alkohol hadde sagt at vi syns det var ille at folk drakk alkohol på 17.mai. Men vi sier jo ikke det, vi svarer jo bare på et spørsmål. Jeg skjønner IKKE at dere må understreke at dere ikke må drikke, liksom, det skjønner jeg faktisk helt av meg selv. For min del må folk gjerne drikke alkohol, jeg legger meg ikke borti det, eller reagerer negativt. Jeg regner faktisk med at noen av de vi skal feire med tar seg en øl eller et glass vin, og det må de gjerne gjøre. Men jeg gjør det ikke likevel.
Jeg tror det er uttrykket "å drikke" som innebærer litt ulike betydninger ulike steder. For meg høres "å drikke" ut som en aktivitet, som å gå på fylla. Å "drikke alkohol" innebærer bare å drikke alkohol. På en måte.
Vi har hatt champagnefrokost helt frem til i fjor, da poden gikk i barnetoget for første gang. I år blir det flaggheising også, så det blir ikke champis før klokken 16.
Vi har også tradisjon for spontanfest i sameiet, så det regner jeg med det blir i år også.
Der er jeg også. Virker for meg som noen ikke tror det finnes en mellomting mellom 100 % avholds og snydens. :knegg: men det er vel sagt nuh!
Jeg drikker et glass eller to på ettermiddagen på 17 mai, om jeg ikke skal kjøre da. Champagne er nydelig, og særlig på en godværsdag etter noen timer med pilkast og sekkeløp. :nemlig: