Jeg lurer på om jeg skal innføre fast 17.mai-meny for familien. Har dere det? Isåfall hva?
Hjemmefra er jeg vant med rømmegrøt, spekekemat, eggerøre, flatbrød og Bergenske vannkringler. Kunne egentlig tenke meg å innføre denne menyen i egen familie. Selv om denne maten ikke akkurat er favorittkosten til barna. Jeg gidder ikke taco på 17. mai altså ...
Vi pleier å lage lapskaus, for det er enkelt å lage dagen før og varme opp. Det er ikke lange tiden vi rekker hjemme mellom to tog, da er det greit å ha noe som går kjapt. Til dessert har vi som regel iskake og kransekake eller ostekake pyntet med jordbær.
Vi inviterer venner eller familie på sen frokost/lunsj og har da minikoldtbord med rundstykker, laks, eggerøre, reker, kjøttboller, div.salater og spekemat. Ser at mange baker kaker til 17.mai, men det har vi ingen tradisjon for siden vi spiser kake og kaffe på skolen om ettermiddagen.
Det er pølser og grillmat hos mamma og pappa. Og is. Kake på skolen er ofte sjokoladekake og sånt, så hos mamma og pappa er det ofte andre type kaker, som ostekake, oreokake o.l. Mamma pleier også å lage sånne digge lefseruller med røkelaks og sånt. De siste par årene har hun spurt om jeg kan lage cupcakes også. Noe sier meg det blir mye kake - jeg skal lage muffins til skolen, cupcakes til mamma, mannen vil ha snickerskake og nevøene vil ha oreokake. Heldigvis kan både snickerskake og oreokake lages en stund i forkant. Ihvertfall snickerskaka, den skal jo være i fryseren.
Nei, og ikke vil jeg ha det, heller. Vi spiser alltid sammen med andre. Noen år har det blitt restaurant, noen år inviteres det til f eks. rømmegrøt, andre år har det vært fint nok vær til grilling.
Jeg skjønner ikke når den maten skal spises? Vi er på farten fra kvart på åtte til seks. Kort innom mellom tog og skolelek. Ifjor hadde vi pølser og kake med besteforeldrene da. I år kommer ikke de, og jeg tenker det blir noe rask mat i byen. Etter seks er vi stinne av pølser og is. Det nærmeste vi da kommer en tradisjon er øl og Grandis i pysjen utpå kvelden.
apan: Vi dropper galskapen inne i byen (prosesjonen) på morgenen og så går ikke toget her før i to-tiden. (Noe sånt, har ikke sjekket tiden i år...) Da får vi god tid til å spise. Å gå i to eller flere tog, høres jo helt vanvittig ut. :what:
Grillmat. Vi er alltid hos venner, de ordner maten, vi har med desserten.
Skulle jeg valgt noe hjemme ville det nok fort blitt rømmegrøt med spekemat. Jeg har forresten aldri hørt om komboen eggerøre og rømmegrøt? Begge deler funker med spekemat, men hadde dere alle tre på en gang?
Da vi bodde i Oslo, hadde vi det sånn også. Her er alt ferdig i tretida - så går vi hjem og møtes til grilling og kaker/is i femtida enten hos oss eller hos naboene.
Jeg tror vi har vært heldige med bydelens 17.maiopplegg! Hos oss starter toget fra skolen 10.30 (taler og sanger etc fra 09.30 - men det kan man jo strengt tatt skippe), og leker og salgsboder på skolen fra 11.30-15.00
Da er det middagstid og familietid før nabolaget setter ut bord og stoler og spiser kakerester og drikker kaffe sammen mens barna leker i 18-tiden. Litt styr er det jo alltid, men takk og lov at ingen forventer at vi skal stille noe sted ferdigpyntet i 7-tiden om morgenen.
Jeg er oppvokst med tre tog :sjokk: Barnetog om morgenen, russtoget ved lunsjtid og så folketog om ettermiddagen... Tror det er ganskevanlig med to ihvertfall, men det tilfører absolutt mer stress til dagen:(
Jeg er ikke vant med noen spesiell 17.mai mat. De siste årene har vi spist lunsj hos mor, men i år er hun bortreist, så vi får finne på noe annet.
Frukost når me aldri, men menyen gjentar seg stort sett kvart år. Når opplegget på skulen er ferdig så er alt ferdig, dermed har me god tid til å kose oss med middag. Og det er rømmegrøt med spekmat til. Det hender at det kjem fram litt laks og eggerøre seinare på kvelden. Så blir det av og til variert med noko anna enn berre rømmegrøt til middag. Det som er stor suksess her er kjøttboller med rotmos og eplechutney til. Det er godt det. Gjerne litt spicy kjøttbollder.
Vi har sein start på dagen så vi har alltid fin frokost med rundstykker og kakao og godt pålegg. Seinere er det vafler m.m. etter barnetoget.
Når vi da endelig er hjemme igjen har vi alltid pølser og potetmos. Pølser hører med på 17. mai. Etterpå har vi isbuffét. Syv-åtte forskjellige slags is, all slags sauser, strøssel, krem, iskjeks, frukt etc. Marsipankake hører også ofte med.
Vi pleier å ha kokt villaks, agurksalat, kokte poteter og Sandefjordsmør. Kaken varierer. Men i år satser vi på litt lettere mat; spekemat, eggerøre, salat og focaccia. Vi spiser nok en del is, vafler, pølser og kaker på skolearrangementet, så jeg tror ikke vi er veldig sultne når vi kommer hjem ca kl. tre.
Nei, ikke fast meny eller fast opplegg utover barne-og borgertog i løpet av dagen. Det varierer hvem vi er sammen med, som regel familie, og meny og opplegg er litt bestemt av vær f.eks.
Vi har ingen egne tradisjoner på 17. mai enda, men er oppvokst med rømmegrøt, spekemat og vannkringler, eller brennsnut (sunnmørsk lapskaus). I år blir det vel muligens det siste, aner ikke hva svigers pleier.
Nei, ingen fast tradisjon på mat. I fjor tror jeg det var lapskaus, i år skal vi ha noe koldbordaktig. Men vi har en tradisjon på hvem vi er sammen med på 17.mai.
Vi pleide å være på champagnelunsj mellom barne- og borgertog, spleisetapaslag. Men i år tror jeg vertskapet skal jobbe, så nå blir det mest sannsynlig grillings hos noen venner etter borgertoget. :jupp:
Vi spiser lunsj ute på restaurant-liknende sted. I år tror jeg det blir Egon, men tidligere har det gått i asiatisk kolstbord.
Den beste 17.maitradisjonen jeg har vært borti er noen vi kjenner som inviterte alle kjente og kjære til åpent hus med bacalao og kake. Kom og gikk som man ville.
DET kunne jeg tenke meg her hjemme, men det er lite gjennomførbart med barn.
Et år hadde vi koldtbord hjemme.
Syns det er veldig digg med grillmat jeg da. Lettvindt. Det ble det i fjor.
Vi har alltid smørbrød, og vi digger det :knegg: Det er den eneste gangen i året vi spiser smørbrød (utenom hvis det er begravelser da, men det er heldigvis ikke hvert år).
Vi har hatt det samme i noen år: diverse spekemat, røykelaks god salat, potetsalat, eggerøre, godt brød og slikt. Koldtbord, egentlig. Litt tilpasset antall gjester. Er det mange små har vi kanskje pølser også, hvis ikke alle er forspiste på det fra før. Også pavlova til etterpå.
Her er det alltid frokost i hurten og styrten.
Etter barnetoget (ca 11 - 11.30) er det lunch enten her eller hos mamsen bestående av laks, eggerøre, reker, spekemat og litt blandet salat + rundstykker.
Senere på dagen er det marsipankaka sin tur å bli fortært.
Vi har sjelden noe bestemt til middag...men er det vær til det tror jeg det blir grilling i år. Mulig vi innviterer noen venner hit også.
Pølser. Jeg tror det er det som er mest fast. Noen år rekker vi frokost med eggerøre og laks, ikke i år. Vi spiser gjerne pølser i byen, kanskje mellom tog og skolens arrangement og sikker på skolen til slutt. :knegg:
Jeg er vant til å spise biff hos mamma og pappa. I eget hjem at det ofte blitt biffstrimer, egentlig.
I år skal vi antakelig grille hos min bror, han har antydet helgrillet biff ovenfor mamma, jeg har bare fått "vi sikter på grillmat" så jeg vet ikke helt...
Hos oss har det blitt fast å ha spekemat og kransekake på 17.mai :)
Går i barnetoget i byen på formiddagen! Så blir det skolen på ettermiddagen med pølser, kaker etc. Ved 18.00 - 19.00 tiden blir det spekemat som "17-mai middag" og kransekake til kaffe! ;)
Tidligere år pleide jeg å gjøre istand koldbord. Etter hvert som gutta ble større og ville være lengre på skolen med lek og moro så har det blitt pølser, noen ganger karbonader og spekemat.
I fjor og i år skal vi være med og organisere så i år blir det også veldig lettvindt. Sikkert pølser og en kake når vi kommer hjem sånn ved 18 tiden.
Jeg kunne godt hatt en meny som den i HI som fast innslag på nasjonaldagen, men hadde da hatt pølser til ungene i tillegg. Og is i ubegrensede mengder, hehe.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.