~TM~ sa for siden:
Ja, det lurer jeg på. Hvem har ansvaret for barna i toget?
Jeg har alltid tenkt at det er skolen, men nå er jeg jammen ikke sikker.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
~TM~ sa for siden:
Ja, det lurer jeg på. Hvem har ansvaret for barna i toget?
Jeg har alltid tenkt at det er skolen, men nå er jeg jammen ikke sikker.
nolo sa for siden:
Foreldrene har ansvaret. Det er FAU eller skolekorps eller ett klassetrinn eller en blanding som har ansvaret for arrangementene, det er ikke skolen og lærerne.
Niobe sa for siden:
Her er det lærerene. Barna må "sjekkes ut" av læreroppsyn etter toget.
Input sa for siden:
Fintdethei! sa for siden:
Fau hos oss, sammen med trinnkontakter og øvrige foreldre fra det trinnet som er 17.mai komiteen.
polarjenta sa for siden:
Her er det foreldrene.
oslo78 sa for siden:
FAU har ansvaret. Jeg hjelper til (som lærer) de årene jeg går (i praksis får jeg som regel hele gjengen til odel og eie og ser ikke noe særlig til de foreldrene som skal gå).
amylin sa for siden:
Her i Oslo er det ikke skolen, men en blanding. Lærere kan jobbe 17.mai, men det er helt frivillig. Det er mange skoler i Oslo som ikke går i sentrum nettopp pga økonomi, og da ikke pga lærerlønning, men fordi det koster å leie inn busser og frakte elever og korps fram og tilbake til sentrum.
amylin sa for siden:
Og med blanding mente jeg at rektor har 17.mai-talen, lærerne øver med elevene i forkant av 17.mai, men FAU står for selve arrangementet på 17.mai.
Røverdatter sa for siden:
Her er det skolen og lærerne.
Strutsen sa for siden:
I teorien er det en blanding av FAU, klassekontakter og frivillige foreldre har ansvaret her. I praksis blir det FAU og kanskje klassekontaktene...
Engasjert sa for siden:
FAU har ikke ansvar hos oss, annet enn at arrangementsansvarlig for skolearrangementet sitter i FAU resten av året. Arrangementet som sådan er 3.trinns-foreldrene sitt ansvar, og barna i toget er trinnkontaktene sitt ansvar.
Lærerne har fri.
Hyacinth sa for siden:
Skolen. Dette kan anses som et skolearrangement. Får lærerne overtidsbetalt for å gå i tog, som de stort sett gjør, er de på jobb og har ansvaret. Jeg skjønner faus argumenter i artikkelen godt.
Njulaif sa for siden:
Er det sånn nå? Jeg har jo, som kjent, ingen barn, men jeg husker at da jeg var barn, så var alltid lærerne med i toget og passet på oss. Vi hadde opprop i skolegården og greier, så jeg tror lærerne passet på oss.
Og så var det skolekorpset som var ansvarlig for arrangementet på skolen hos oss, så de stakkars foreldrene som hadde barn i korpset hadde stort sett alltid tjeneste i pølseboden og med lekene og det der. (Foreldrene mine var VELDIG glad for at jeg sluttet den dagen jeg ble tatt opp fra notekurset til aspirantkorpset - jeg var sur fordi jeg ikke fikk spille trommer fordi jeg var jente (!!), men måtte spille klarinett i stedet, så jeg gadd ikke.)
Darth sa for siden:
Her er det ganske vanlig at lærerne følger ungene i skoletoget - men det er basert på frivillighet.
Snippa sa for siden:
Det er vel ulikt fra kommune til kommune.
Her vi bor, er det ikke lærere med i toget. Foreldrene, representert ved klassekontakter ++ har ansvaret.
I kommunen jeg jobbet tidligere, ble et visst antall lærere lønnet. De hadde da ansvar i toget.
Tuppen sa for siden:
Her er det foreldrene som har ansvar. FAU-representantene går med "sine" trinn. Skolen har ansvar for at trinnene har faner, går øvetog og øver inn sanger på forhånd.
De lærerne som evt. er tilstede får ikke betalt etter det jeg har forstått. Vi har ikke arrangement på skolen.
Katta sa for siden:
Foreldrene her, i praksis foreldrekontaktene. Bare foreldrekontakter og elever får gå i toget. Lærere får selvfølgelig gå om de vil, det er noen lærere som er med. Toerns lærer er alltid med i toget, så klassekontaktene i den klassen har en enkel jobb.
Input sa for siden:
Det er sånn her hvor jeg bor og der hvor kjærestens datter bor i hvert fall. Og moren min var lærer på barneskolen jeg gikk, og jeg husker at det var slik da også. Ingen lærer gikk i toget med oss, det var alltid de samme pappaene. Lærerne som ikke hadde barn på skolen jeg gikk, var heller aldri tilstede der på 17. mai.
Michelle sa for siden:
Slik er det hos oss også.
Hobbes sa for siden:
Der jeg jobber får lærerne overtidsbetalt for å gå i tog. Skolen ordner transport til og fra byen, og da er det påmelding. Foreldrene må enten komme og "sjekke ut" ungene i byen (Oslo), eller så må barna pent bli med den leide bussen tilbake til skolen. Men arrangementet på skolen er det FAU som står for.
Her vi bor er jeg litt usikker på hvem som har ansvaret for toget. Har ikke hørt noe om at foreldrene må ta den biten. Men FAU arrangerer det som foregår etter toget på skolen.
Guttemammis sa for siden:
Gamleskolen var det lærere, og på nåværende skole er det foreldre.
veobra sa for siden:
Det er skolen som har ansvar for toget og for barna i toget. Det er lærerene som følger og passer på elevene. Vi må melde dem på, levere og hente.
Skolen vil ikke ha med foreldre i toget. Erfaringmessig er de mest opptatt av å passe på eget barn, ikke kjenner de barna godt nok til å vite hvem de må ha et ekstra øye med ol.
Chablis sa for siden:
Foreldrene.
Husfruen sa for siden:
Her er det lærerne som går i toget sammen med barna. Ikke noe opprop og ingen transport.
Chanett sa for siden:
Jeg får betalt for å gå i toget og regner dermed med at jeg har ansvar.
Hyacinth sa for siden:
Tja, du skal ikke være sikker. Det kan hende du bare får betalt for å vise deg fram.
Njulaif sa for siden:
Ut fra alle svarene i denne tråden tror jeg det er rimelig trygt å konkludere med at hvordan barnetog og skolearrangement organiseres rundt om i landet er høyst variabelt. :knegg:
Chanett sa for siden:
Siden jeg er vakker i bunad skal du ikke se bort i fra det.
Bayone sa for siden:
Foreldrekontaktene går sammen med ungene i toget og venter med fanen i parken til alle er hentet.
Tallulah sa for siden:
Jeg sitter i FAU og googlet dette for litt siden etter en mail fra en forelder. Ulike skoler/lærere har ulik praksis så det kommer rett og slett an på kontrakten læreren har med skolen i forhold til jobbing på 17. mai. På vår skole er det frivillig, og noen ganger går lærerne, andre ganger er det klassekontaktene.
Syrinx sa for siden:
Jeg er lærer og har ansvar for klassen min. Siden jeg ikke skal feire dagen på samme sted som elevene mine er det mitt ansvar å gjøre avtale med et forelder (fau-kontakt).
Einhyrningur sa for siden:
Fau og trinnkontakter har ansvar for arrangementet, mens foreldre har ansvaret for ungene.
Syrin sa for siden:
Foreldra. Det er ingen tilsette som er på skulen den dagen - berre foreldre. Rektor og lærarar bur i andre bygder eller i annan kommune.
Carrera sa for siden:
I selve toget så har de voksne som er med ansvaret. Dvs stort sett foreldrekontaktene, og noen ganger er lærer med. Er flere år siden lærer var med i våre to klasser. De har fridag og har egne barn som skal følges i toget.
Før og etter toget så er det foreldre som har ansvar for egne barn. Vi må melde fra til de som er i toget ved henting.
Hjertensfryd sa for siden:
Her er det foreldra som har ansvaret for ungane sine. Dersom klassekontakten kan, så går den i toget saman med klassen.
Puslingen sa for siden:
Her i kommunen har lærarane fri på 17. mai, så i toget er det klassekontakten som har ansvaret for "sin klasse".
Arrangementet på skulen er det grendalaget som står for. Det er rett og slett fordi det er ein liten skule, og FAU har i grunn nok med alt det andre som arrangeres i løpet av året.
Spoon sa for siden:
Samme her, bortsett fra at det er foreldrene til 6.trinn som har ansvaret for arrangementet etter toget.
apan sa for siden:
Her har lærerne ansvaret, og jeg tipper de er overtidsbetalt. Jeg hadde ikke sendt barna ned i sentrum med foreldre som ansvarlig som ikke kan navnene deres en gang. Elevene tar banen ned, men må hentes i sentrum, krysses da ut av lærer.
Neket sa for siden:
Her går de fleste lærerne i "hovedtoget", sammen med noen foreldre, oftest klassekontakter. En eller to voksne holder, det er små klasser. I skoletoget har foreldrene ansvar, men der er det mye mer oversiktlig, så det er ingen krise om ingen går sammen med klassen (folketoget kommer bak skolen).
Foreldrene på to klassetrinn står for arrangementet etter toget.
zinatara sa for siden:
Her har FAU ansvar for toget. Så FAU representantene for klassen må hente fane og samle elevene i toget. Blant de minste barna på skolen er det veldig vanlig at foreldrene går sammen med dem i toget. I år er det første året tredjeklassingen min må gå alene med klassen, men det er kun fordi mannen jobber og jeg derfor må gå sammen med de to minste og barnehagen i samme toget. Lite og oversiktlig tog, så tror nok det skal gå helt greit.
oslo78 sa for siden:
Da jeg jobbet i Oslo, hadde vi betalt for å gå i tog og fullt ansvar (som lærer altså). Det var uaktuelt å sette foreldre som ikke kjente alle barna til å gå i det gigantiske toget der.
Katta sa for siden:
Men kjenner ikke foreldrekontaktene barna? Jeg skjønner vi har mindre forhold ja. Det var litt pes i første klasse med 40 førsteklassinger og plass nr 70 eller hva det var :gal:, men det gikk fint det også selv om det ble litt vel lang ventetid på toppen av vollabakken. Det er ventetiden som er utfordringen, når man står i en gate eller i et smug og venter på å få komme inn i toget.Man må ha litt pastiller og sånt på lur i lomma.
Elisabet sa for siden:
Her har vi ett stort skoletog i byen der alle skolene samles, og der er det skolen og lærerene som har ansvaret. Det er også et tog på lokalt arrangement på ettermiddagen for bare vår skole og barnehagene i omegn, og da er det klassekontaktene på hvert trinn på skolen som har ansvaret for ungene i toget.
Carrera sa for siden:
Mindre forhold ja, i landets tredje største by :p
På vår skole så har jeg inntrykk av at foreldrene i gruppa kjenner barna, og de har oversikt over de som er med i toget. Vi har i alle år vært minimum to voksne med i våre grupper på ca 20 elever. Begge klassekontaktene pluss evt lærer, og stort sett en mor eller far til en i rullestol, selv om de ikke har hatt noe ansvar.
Vi foreldre har da fulgt barna til møtested for skolen, noe som stort sett er i området bortenfor Leutenhaven. Her har jeg forsikret meg om at minst en voksen vet at mitt barn er der, og så har jeg gått.
Vi tår da borte i sentrum og ser på toget, og når vi ca regner med at våre grupper nærmer seg mål, så rusler vi dit, hvor vi da finner våre, varsler en voksen og så forlater vi stedet.
Til tross for at vi nå har bred erfaring i at det er kaos i byen, og at start og stoppsted kan være litt forvirrende, så har jeg ikke en eneste gang vært bekymret. Selv ikke da jeg dro alene med dem til byen og leverte en 1. og en 4. klassing på hvert sitt sted, var jeg bekymret. Bare en smule stresset for å rekke alt. Hehe.
Nå i år så er våre fordelt som nr 23 og 49 i rekka over skolene. Heldigvis er mannen hjemme i år, så en av oss får stå og se når eldste går fordi. Den andre må nok ut i kaoset for å finne minsten som nok da er ferdig.
emin sa for siden:
Foreldrenes ansvar her, men Størsta går sammen med de små sin barnehage i toget, sjelden sammen med klassen. Som den ene klassekontakten skulle jeg egentlig ha hatt medansvar for at fanen ble hentet på skolen og for plassen i toget, men jeg shippet det ansvaret elegant videre i og med at jeg er på jobb på dagvakt på 17.mai. :nemlig:
GinaK sa for siden:
Hos oss har lærerne fri den dagen, men læreren har gått i toget på 17mai da begge gikk i 1.klasse.
Det er foreldrekontaktene som har ansvaret for barna til vi henter.
I år skal skolen gå i toget i byen og det er med litt skrekkblandet fryd altså.
Vi må også dele oss for klassen til eldstemann er ansvarlig for arrangementet på skolen så jeg må tilbake igjen klapt for å rigge istand.
Ru sa for siden:
Her er det 3.trinn som står for arrangementet. :nikker:
Foreldrekontaktene og andre foreldre går gjerne med i tog for de minste, dog er fjorårets erfaring at foreldre gjerne overlater alt til foreldrekontaktene (stor overraskelse det, gitt ...). :himle:
Jeg vet at musikklæreren stiller, hvordan det er med de andre vet/husker jeg ikke.
Vår skole går kun tog i nærområdet.
amylin sa for siden:
Men det er fortsatt frivillig å jobbe på 17.mai, og om det ikke er nok lærere er det foreldre som går med klassen.
Dronningen sa for siden:
Foreldre anmodes jo om ikke å delta i barnetoget i byen her i Drammen, så der må vel lærerne som går med lister ha ansvaret?
apan sa for siden:
Nei, det vil jeg vel ikke si? Jeg vet hvem alle barna i storebrors klasse er, jeg tror ikke mange foreldre har like god oversikt, det har jeg ikke inntrykk av.
Uansett er det jo ikke sånn at alle voksne av seg selv og umiddelbart har oversikt over 20-30 barn i en kaotisk setting.
Tallulah sa for siden:
Jeg har vært med til byen med barnetoget to ganger, og oppfatter det faktisk ikke som særlig kaotisk. Hos oss går alle i samlet flokk ned til oppstillingsplassen, og der overlates barna til lærer eller de foreldrekontaktene som skal gå. De som er ansvarlige utstyres med en liste som barna krysses av på når de blir hentet på Rådhusplassen.
I første klasse flettet ungene et tau av kreppapir som de alle holdt i.
Jeg kan alle navn på barna i klassen, og det er jeg temmelig sikker på at klassekontaktene kan også. De som stiller som klassekontakter er som regel temmelig oppdatert og interessert i skolen generelt.
Blånn sa for siden:
Både her hvor jeg jobber og der hvor guttene går har skolen ansvaret. Der jeg jobber er det jeg som har det øverste ansvaret og så har jeg med meg lærere.Vi går i sentrum av Oslo.
Jeg skjønner godt at lærere ikke ønsker å jobbe på en fridag med mindre de blir kompensert for det økonomisk. Dermed vil det være forskjell fra skole til skole. De skolene som lønner lærere har med seg lærere, mens de andre ikke har det.
Nessie sa for siden:
Under selve toget er det lærerne her og. Det er mest fordi antall i toget skal reduseres har jeg skjønt. Som trinnkontakt har jeg ansar for at barna går i tog til toget (:knegg:), fra skolen.
apan sa for siden:
Tja.
Man kan jo fint være interessert i skolen uten at man er særlig god på navn. I tillegg: Jeg føler ikke at det er såpass rift om vervet at man kan regne med at de som stiller er mer oppdatert enn den gjengse forelder.
Tallulah sa for siden:
Da funker det heldigvis bedre på vår skole, Apan. :)
apan sa for siden:
Jepp. Det er ikke sånn at det alltid fungerer dårlig hos oss selvsagt, men jeg tenker bare at slikt er litt tilfeldig. Det er jo flott hvis alle klassekontaktene er superengasjert og inne i navn etc, men jeg tror ikke man kan regne med det.
løve70 sa for siden:
Her er det foreldrene som har ansvaret. Lærerne er ikke med og går i tog, men det er alltid (mer enn nok) foreldre som melder seg frivillig.
veobra sa for siden:
Det er 60 elever på trinnet hos oss. Jeg kjenner ikke alle ansiktene og på ingen måte alle navnene. De går i toget som et trinn, det er lite fokus på klasse hos oss. Jeg blir helt svett bare ved tanken på å være forelder med i 17. mai-toget.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.