Jeg har oppdaget et nytt begrep. Nemlig herdighetssoner. Jeg bor visst i herdighetssone 4.
Men hva betyr det sånn bortsett fra tallet angitt på plantene jeg kjøper? Er det sånn at hagen min kan ha alt med herdighetssone 4 og oppover? Altså fra 4 og mer hardføre sorter? Og hva hvis jeg har forelsket meg i en plante for herdighetssone 3? Bare innenfor min egen hage er det jo forskjeller. Noen steder er det lunt og sol hele dagen, andre steder er det bare morgensol. Jorda i hagen vår er kanskje annerledes fordi vi bor ved vannkanten også? Og hva med naboens gigantiske furu? Den påvirker vel litt hvor mye næring som er igjen i jorda i nærheten?
Noen som kan forklare litt for en novise? Hva mer må jeg finne ut om en plante enn akkurat herdighetssone?
Jeg bor også i H4. Sånn jeg forstår det så skal det gå bra med H4 og oppover. Men det er riktig som du sier at det kan være forskjeller innenfor egen hage, man kan ha lune kroker og forblåste steder. Du skal absolutt kunne prøve H3 (og mindre også) på et lunt sted. Det blir å prøve seg frem så jeg hadde kanskje ikke eksperimentert med en hel hekk. Men prøve en plante og evt. kjøpe fler om det viser seg å gå.
Når du skal velge planter så må du også se på om de krever sol eller trives i skyggen. Og forhold i jorda. Mange planter krever god drening. Hos meg er det det tung leirjord som holder på fuktigheten og da passer ikke det. Også er det noe med om plantene vil ha sur jord eller ei.
Jeg liker godt planteguiden til NRK. Der kan du søke opp planter du er interessert i og få vite herdighetssone, hva slags jordsmonn de trives med osv.
Spennende!
Vi har jo tilgang på en hytte innen samme herdighetssone, men akkurat der er det helt andre forhold enn her. Jeg tenker det er nærmere 6-7 der. Så det er jo variasjoner innenfor de store sonene også.
Det å vurdere jorden ante jeg ikke noe om før. Jord er jord, liksom. :blånn:
Ikke rart jeg sleit. Men så fikk jeg det tilfeldigvis til en gang. Det var så gøy og nå begynner jeg å skjønne litt mer. Jord er definitivt ikke bare jord. :niks: