Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lavkarbo

#1

SpetakkelRandi sa for siden:

Siden 7 april har jeg spist lavkarbo. Dt går overraskende bra. Jeg har alltid tenkt at lavkarbo ikke er bra, men jeg føler meg faktisk bedre. Jg har gått ned 5 kg så langt, og fordøyelsen er bedre, huden og håret mitt er bedre, negler og alt. Utrolig. Trodde aldri jeg skulle klare meg uten brød og pastaen men det går veldig bra.

Men er jo litt bekymret for dette fettet da. Prøver helst å velge fett fra sunne ting. Avokado, laks, makrell, olivenolje, nøtter ect. Men det blir jo mer smør, yogurt med mer fett osv enn før. Jeg kjenner at om jeg kutter ned på fettet så blir jeg trøtt og utslitt og nesten litt syk.

Snakket med fastlegen min på mandag og han sa han ikke anbefalte kostholdet pga fettet, og at de som levde på lavkarbo-høy fett diett ofte fikk hjertesykdommer. Jg ble jo litt nervøs.

Noen her som har erfaringer og som vet litt om dette?


#2

Señora sa for siden:

Legen din har ingen beviser for at de som lever lavkarbo/høyfett får oftere hjertesykdommer. Høykarbo høyfett- ja, men ikke lavkarbo/høyfett.

Be legen din om å ta prøver for å se hvordan du reagerer mht. kolesterolet. Totalkolesterolnivået er uinteressant, men det er sammensetning av det gode og det dårlige kolesterolet som er viktig. Dette finnes det mye om på nettet.

Klart, føler du det ok å velge "sunt" fett, så gjør du det.

Hilsen meg som har tatt av 28 kilo, blitt kvitt bihuleproblemer, magevondt, hemorroider, mindre kraftig allergi, mindre muskelsmerter i kroppen etc. etc. på lavkarbo de siste 3 årene ved hjelp av lavkarbo og trening.

Nå lever jeg en lavkarbo/lavfettvariant for å se om jeg klarer å ta bort noen pyntekilo.

Legen min advarte meg mot høyt kolesterol, men testene mine viste at alt stod flott til, så han sa: "bare kjør på".

Vil du lese en leges anbefalinger og om en del forskning, se www.kostdoktorn.se


#3

Flubby sa for siden:

Jeg har vært på et kurs med en klinisk ernæringsfysiolog ansatt ved UNN, og hun frarådet lavkarbo på det sterkeste, ikke pga av fettet, men pga av det alt for høye proteininnholdet i kosten. Det å bryte ned proteiner er veldig belastende for nyrene, og hun hadde til enhver tid pasienter innlagt som ventet på nyretransplantasjon etter langvarig lavkarbodiett. Noe å tenke på det også.


#4

Che sa for siden:

Her vil du jo ikke finne svar, omtrent, for det kommer jo an på hvilken fagperson som svarer! -Det finnes jo leger som "har sett lyset" med lavkarbo, mens andre støtter seg på den mer tradisjonelle meningen om at fett er ikke bra.

Jeg går og ned på lavkarbo, men for meg er det ikke noe jeg har lyst til å gå på resten av livet.


#5

Einhyrningur sa for siden:

Det er årsaken til at man skal passe på hvor mye protein man inntar, og min oppfatning er at de fleste som har lest seg skikkelig opp på lavkarbo gjør det. I min lavkarbotid var dette hvertfall et stort fokus.

Det kan være lurt å bruke diett.no for å få prosentandelen rett i begynnelsen.


#6

Che sa for siden:

Men hva med den miljømessige biten av å gå på lavkarbo?


#7

Señora sa for siden:

Man skal ikke erstatte karbohydrater med proteiner i lavkarbodiett, man skal erstatte karbohydrater med fett og masse grønnsaker som vokser over jorda. Proteinmengden skal være den samme.

Miljømessig? Man spiser mer naturlig ren mat som har mindre emballasje og man lar være å støtte gigantsukkerindustrien og maisbøndene.


#8

Garbella sa for siden:

Det skal ikke være noe høyere proteininnhold i lavkarbo enn i vanlig standardkost, da lever man ikke lavkarbo men høyprotein, en helt vanlig misforståelse.


#9

Pøblis sa for siden:

Hvordan ser fordelingssirkelen ut på lavkarbo hvis man ikke spiser høyprotein? Jeg lever på lavkalori fortiden og prøver å holde karboinholdet på lavt nivå - men hvis ikke andelen kalorier fra protein skal økes, og karbonivået skal være lavt, så må jo fettinnholdet opp? Og hva spiser man da?

Jeg strever med å gå ned i vekt, men kvier meg veldig for for stor andel av kaloriene i kostholdet mtt fra fett - jeg har et hjerteproblem og ønsker å være forsiktig med fett, nemlig.


#10

Bokormen sa for siden:

På lavkarbo spiste jeg kanskje to egg og en kyllingfilet/laksefilet og litt gresk yoghurt eller cottage cheese i løpet av en dag som proteinpåfyll. Det er ikke ulikt det jeg spiser ellers. :gruble:


#11

Pøblis sa for siden:

Hva spiste du i tillegg da?


#12

Bokormen sa for siden:

Jeg brukte mye blomkålmos, blomkål og brokkoligrateng eller dampede/wokede grønnsaker som tilbehør til middag, og det gikk mye i salat til lunch og egg/omelett til frokost. I tillegg bakte jeg knekkebrød og brukte en del cottage cheese, gresk yoghurt og slik til kvelds eller mellom-måltid. :jupp:

Noe av dette er ikke så ulikt slik jeg spiser nå, men jeg er altfor glad i brød og sjokolade. :sparke:


#13

Pøblis sa for siden:

Hm. Når jeg legger inn dette i kalkulatoren på vektklubb, så blir det jo over 50% av kaloriene fra protein - vet noen av dere hvordan det er i fohold til belastning på nyrene? Det er jo greit fettinnhold på et slikt kosthold (joghurt, cottage cheese, kylling og egg og blomkål etc.) men halvparten av kaloriene er fra proteiner, og jeg vet ikke hvor grensen går for når det blir for stor belastning på nyrer. Noen som vet?


#14

Garbella sa for siden:

Jeg vil anbefale å lese bloggen til espenrostrup.com, hjertelege på Haukeland. Der står det mye nyttig og lærerikt.



#16

liefje sa for siden:

Jeg skjönner ikke at det er saa vanskelig med lavkarbo, jeg. Jeg spiser omtrent samme mengde proteiner som för og masser av grönnsaker i tillegg. Grönnsakene tilberedes som salater (ofte med avocado, nötter og/eller ost i tillegg til alt det andre for aa faa opp fettandelen), smördampet eller med spröstekt bacon over, gratinert med ost paa, wok med ekstra olivenolje, raa med dip av ett eller annet slag, med en eller annen god saus til etc. etc. etc. Jeg synes det er uendelig mange muligheter som smaker saa godt (fett er jo smaksbaerer) og ser for meg at jeg kommer til aa spise saann for alltid.


#17

Madicken sa for siden:

Jeg har gått over fra lavkarbo til grovkarbo nettopp fordi jeg er skeptisk til hvordan et kosthold med mye proteiner (og mer enn anbefalt innhold av fett, selv om jeg ikke spiste veldig mye fett da jeg sverget til lavkarbo) påvirker indre organer.

I grove (tihi) trekk, innebærer grovkarbokostholdet mitt at jeg har kuttet ut poteter, fint mel, pasta og sukker, og spiser rene kjøtt- og fiskeprodukter og mye frukt og grønt. Og så skeier jeg ut innimellom, så jeg er ingen fanatiker i så måte.


#18

m|nken sa for siden:

Madicken; det høres Fedonish ut.


#19

Madicken sa for siden:

Det kan godt være. Det kryr av begreper, og jeg henger ikke helt med, så kanskje jeg nøyer meg med å si at jeg spiser sunt, og hverken går eller er på noe spesielt kosthold. Ja, sunt, er det jeg spiser. :nemlig: (Mon tro om noen har tatt patent på det begrepet. :hmm:)


#20

Lille meg sa for siden:

Jeg syns dette høres så veldig rart ut. For det første vil jeg tro at om dette faktisk var korrekt, så ville det blitt slått stort opp i både Dagbladet og VG. Der har man tross alt hatt artikler med "Hvorfor du bør begynne på lavkarbo" som avløses av "Derfor er lavkarbo farlig for deg". En "Lavkarbo ødelegger nyrene dine slik at du må inn i transplantasjonskø" ville passet helt utmerket inn i en slik artikkelrekke.

Jeg syns rett og slett ernæringsfysiologens påstand virker usannsynlig.

I tillegg er det virkelig ikke særlig vitenskaplig at en ernæringsfysiolog skal komme med påstander om hvorfor nyrene har sviktet hos hennes pasienter. Hvis man sjekker ut denne siden (espenrostrup.com/2011/06/10/klassiske-myter-om-lavkarbo-diett/) får man litt info om hva som er klassiske myter. Og denne Espen snakker i det minste om undersøkelser og forskning. Dette er ikke synsing fra leger og annet helsepersonell.


#21

Vianne Rocher sa for siden:

Bare så det er sagt. Denne Espen er høyst kontroversiell innenfor eget fagfelt, og på ingen måte noe sannhetsvitne på området. Det finnes mange leger som mener og er overbevist om ting som ikke nødvendigvis har bred faglig støtte innenfor eget fagmiljø. Jeg synes egentlig det er ganske kritikkverdi at han driver denne bloggen. Det er ikke slik at de fleste hjertemedisinere er enige med ham, tvert i mot.
Enn så lenge er det fremdeles en langt større del av forskningen som motsier det han blogger om og det er fremdeles slik at fettrik mat av mettet fett gir høyt kolesterol og at høyt kolesterol gir hjerte- og karsykdom. Et par metastudier og et par uavhengige studier som sier noe annet er ikke nok til å kunne brukes som motargument når det eksisterer mange tusen studier som viser noe annet.

Jeg ville droppet lavkarbo/høy fett om det er slik at du står i fare for å utvikle hjerte/kar-sykdom. Du må gjerne kutte karbohydrater, men ikke til fordel for mettet fett. Det er jo de generelle kostholdsanbefalingene for oss alle.


#22

Garbella sa for siden:

Rostrup er langt fra den eneste legen i Norge, Sverige, Norden eller verden som anbefaler lavkarbo. Jeg vet hva som er best for min helse og min hjertefeil og har full støtte fra legene som følger meg opp og føler meg helt trygg på den forskningen som har kommet frem.

Lavkarbo handler om kunnskap og har man utfordringer når det gjelder helsen synes jeg man bør få legeoppfølging av en som kan lavkarbo og ikke bare hive seg på uten å vite nøyaktig hva man gjør. Jeg har levd lavkarbo siden 2006 og for meg er det riktig, det betyr ikke at det er riktig for andre med samme feil i hjertet.


#23

Lille meg sa for siden:

Jeg ble litt usikker nå, Vianne Rocher. Du er vel ikke lege eller har en utdannelse som er tilsvarende?

Jeg har nemlig slett ikke helsefaglig bakgrunn, så jeg må rett og slett finne hvem jeg velger å lene meg på. Jeg har lest boken "Matrevolusjonen" av Andreas Eenfeldt, og må si at jeg er ganske overbevist. Jeg tror rett og slett at vi i stor grad er lurt ganske så opp i stry. Ja, man kan definitivt oppleve at boken er ganske så konspiratorisk, og i utgangspunktet rygger jeg når jeg ser konspirasjonsteorier. Med denne boken er det annerledes. Her underbygges påstander med forskning.

Som for eksempel en undersøkelse som ble publisert den 8. februar 2006. Da ble resultatene fra en rimelig stor undersøkelse - Women's Helth Initiative - publisert. Denne undersøkelsen hadde kostet 700 millioner dollar, og hadde pågått i åtte år. Man skulle blant annet bevise at fettfattig kost var det som var bra for helsa.

Nesten 50.000 kvinner ble tilfeldig delt opp i to grupper. Den ene gruppen - kontrollgruppen - fortsatte å leve som før. Den andre gruppen fikk intensiv hjelp til å redusere fettinntak og spise mer frukt og grønt. Og det fungerte - inntak av fett og mettet fett ble redusert med 1/3. De spiste mer frukt og grønt, og de mosjonerte også mer enn kontrollgruppen.

Ble gruppen mer sunn? Svaret var faktisk nei! Gruppen som levde på fettfattig kost hadde ikke fått mindre kreft, de hadde ikke mindre hjertesykdom og de var generelt sett ikke friskere enn kontrollgruppen.

Men dette var ikke det verste. Noen tusen hjertesyke kvinner var omfattet av studien. Disse kvinnene hadde blitt sykere av å spise fettfattig! Akkurat dette var nok såpass kontroversielt at det ikke engang ble nevnt i rapportens konklusjoner.

Så når du anbefaler å droppe LCHF for kvinner som står i fare for å utvikle hjerte/kar-sykdom, så håper jeg du i det minste har satt deg godt inn i denne undersøkelsen.


#24

Pøblis sa for siden:

jeg tenker at Vianne kanskje svarte meg, siden jeg skrev det om hjerteproblemene?

Anyhow - jeg er ganske vant til å lese forskning, og blir litt usikker av dette. Jeg kan selvsagt følge tett opp med kolesterolmålinger og slik hos legen min. Jeg har hjerteflimmer og er ikke interessert i ta sjanser som øker risikoen for slag ytterligere. Samtidig som jeg begynner å bli ganske interessert i å gå ned i vekt, jeg trener hardt 6 dager i uken og har levd på lavkalori siden januar og går veldig, veldig sakte ned i vekt, så jeg er litt desperat nå.
Jeg er mest interessert i hva som er riktig protein/fett-balanse når karbohydratene kuttes. Jeg bruker velktklubb, og når jeg ser på sammensetningen av hva jeg spiser, så blir fettandelen av de daglige kaloriene veldig høy, selv når jeg dropper fløte og bacon og sånn.

Jeg vet overhodet IKKE hva som er best for min helse og min hjertefeil - men jeg skulle veldig gjerne ha kommet meg ned til normal BMI som er 6-7 kg unna akkurat nå. Og lavkalori virker tydelligvis ikke. :gaah:

Unnskyld for at jeg kupper tråden, spetakkel-randi. :sparke:


#25

Bokormen sa for siden:

Jeg går ned mye lettere på lavkarbo enn ved å telle kalorier. Jeg skulle ønske det var motsatt, for det hadde vært enklere. :knegg:

Men det er utrolig frustrerende ikke bare å se at den ene med den andre går ned oppunder en kilo i uka ved å telle kalorier, og en selv går ned i snegletempo med samme kost. Og da sklir det ut for meg og jeg tenker at jeg like greit kan unne meg den sjokoladen. :o


#26

Anuk sa for siden:

Jeg ville heller valgt å legge på grove karbohydrater enn mer fett jeg da. Tror det gir samme vekteffekt, og er mye sunnere i lengden. Vi har ikke sett langtidsvirkningen av lavkarbo med høyt fett ennå.


#27

Vianne Rocher sa for siden:

Lille meg: du henviser til en (1!) studie som gir en indikasjon. Du må gjerne være overbevist, jeg er ikke det. En svale gir ingen sommer. Det finnes et overveldende antall dobbeltblinde randomiserte publiserte studier gjort over flere tiår som sier noe annet (og da snakker jeg om det å øke inntaket av mettet fett, ikke å kutte karbohydrater), deres resultater er fremdeles ansett som relevante innenfor faget (og nei, jeg er ikke lege, men det er det vel ingen i denne tråden som er?).

Å mene at LCHF ikke er noe optimalt kostholdsregime er jeg vel neppe alene om. Og nå var det ikke jeg, men legen til Spetakkel Randi, som avbefalte det i utgangspunktet. Og jeg trenger vel neppe mer fagkompetanse for å avbefale LCHF, enn de som går inn i tråden, helt uten noen annen kompetanse enn at de selv lever med dette kostholdet, og sier: "legen din tar feil, les denne boka/bloggen/hva har du om hvor bra lavkarbo egentlig er" ?.

At noen med medisinsk indikasjon går på spesielle dietter blir et sidespor. Jeg uttalte meg på bakgrunn av HI og der står det ingenting om at hun har hjerte-karsykdom.

De generelle kostholdsrådene fra FHI er min anbefaling, på samme grunnlag som vaksiner. Jeg har ingen grunner til å tro at jeg kan Google eller lese medisinsk forskning på egen hånd og få noe vettugt ut av det på dette området heller.


#28

Lille meg sa for siden:

Det vil kanskje være en god idé uansett? For å se hvor mye kostholdet har å si for kolesterolet ditt (og da spesielt på sammensetningen).

Når det gjelder sammensetning, så kan jeg ikke huske å ha sett en slik oppstilling. Matvarer deles jo gjerne opp i proteiner, fett og karbohydrater, og i et "vanlig" kosthold skal man ha 1/3 av hver. Jeg har ikke sett tilsvarende tall for lavkarbo.

Spiser du rett type fett, og spiser du nok? Det jeg har hørt er at om man spiser for lite fett, så tør ikke kroppen "slippe" kiloene. Det er dessuten viktig å spise riktig fett. Ikke margarin. Ikke rafinerte oljer (det er vel omtrent bare kokosolje ala cocosa som er OK, selv om kaldpresset raps og olivenolje er innenfor om jeg ikke tar feil). Ikke lettprodukter. Mettet fett er OK, dvs at for eksempel meierismør, kremfløte og seterrømme er innenfor.

Men jeg har altså ikke helsefaglig utdanning. Har du vurdert å prøve å finne en lege som har lavkarbo-kompetanse og som kan følge deg litt tett opp, pøbelsara?


#29

Vianne Rocher sa for siden:

Pøbel: det var ikke svar til deg, altså. Det var mer et generelt innlegg i.o.m. at flere her er virket så sikker på at legen til HI tar feil.


#30

Lille meg sa for siden:

Litt av poenget med akkurat den studien er at 1) det er en svært STOR studie, som har foregått over lang tid, og 2) man ønsket å bevise det motsatte av hva man fant ut.

I boken refereres det forøvrig til mange andre studier også. Dette var den studien jeg ble mest overrasket over.

Jeg har aldri hørt fanatiske vaksinemotstandere gjentatte ganger henvise til forskning. Jeg har heller ikke hørt at mange av vaksinemotstandere er leger. Men slik er det faktisk i lavkarbo-leiren. Så jeg føler din sammenligning blir merkelig.

Jeg tror det er såpass kontroversielt med lavkarbo at det vil ta årevis - kanskje vi rett og slett må ha et generasjonsskifte - før FHI kommer til å endre sitt standpunkt.


#31

Vianne Rocher sa for siden:

Hvorfor tror du at FHI på akkurat dette området er så motvillig til å endre standpunkt? Kanskje fordi de mener at den forskningen som foreligger så langt ikke beviser det lavkarbotilhengerene sier? Det er ikke noen hvemsomhelst innenfor kosthold som utarbeider kostholdsrådene i FHI. Jeg tenker at man skal være godt utdannet innenfor fagfeltet for å mene at man selv kan gjøre en bedre vurdering. Dette var også paralellen min til vaksiner- at det ikke er noen grunn til å anta at man selv vet bedre når man ikke innehar kompetanse på området. Jeg skjønner at folk anser dette som annerledes fordi det er snakk om mat og at man ikke skader noen andre av å leve på lavkarbo (sånn bortsett fra miljøhensynet som slettes ikke er så problemfritt som Busy sier over her). Det er jo et valid poeng det, men jeg synes ikke at man skal si at leger som ikke anbefaler lavkarbo tar feil, for rent forskningsmessig sett gjør de jo ikke det. De har mange seriøse forskningsrapporter å lene seg til når de kommer med en slik avbefaling. At man selv er personlig overbevist om at de tar feil er en annen sak.

Og, det du viser til er fremdeles en (1) studie, og den er gjengitt i en bok som har som formål å fremme lavkarbo. Skrevet av en overbevist lavkarbotilhenger som til og med tjener penger på dette. Ikke så veldig uavhengig i mine øyne. Hva vet vi egentlig om forarbeidene til studiene som er gjengitt i boka? En bok du selv beskriver som til dels konspiratorisk. Personlig ville jeg tatt sannhetene som ble servert i en slik bok (eller en hvilken som helst annen bok skrevet for å fremme et visst livssyn) med en stor klype salt. Denne ene studien endrer ikke på det faktum at det finnes et uttal studier som sier noe annet. Om man en vakker dag får like mye forskning som understøtter lavkarbo kan godt hende, hva vet vel jeg, men enn så lenge er det ikke slik.


#32

Garbella sa for siden:

Man kan ikke øke mettet fett uten å kutte karbohydrater, begge deler fungerer dårlig, enten spiser du karbo og fettfattig eller fett og lite karbo. Jeg spiser rundt 30 - 50 karbohydrater om dagen og rundt 70% fett. Hchf går ikke og det finnes massevis av studier som viser at det går dårlig.


#33

Vianne Rocher sa for siden:

:confused:
Jeg har ikke sagt noe om høykarbo/høyfett-kosthold.

Hvis det du sikter til er det som står i parantsen er det kun en understrekelse av at studiene jeg snakker om dreier seg om at høyt inntak av mettet fett gir økt kolesterol og at høyt kolesterol kan gi hjerte-karsykdom.
At man trygt kan kutte i karbohydrater er det vel ingen som er uenig i?


#34

Garbella sa for siden:

Jeg forstod deg slik at studien du viser til går på økt mettet fett uten å redusere karbohydrater, misforstod jeg?


#35

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg snakket generelt om alle studier som har vist at mettet fett gir økt kolesterol som igjen kan gi hjerte-karsykdom. Grunnen til at jeg satt det i parantesen var fordi jeg ønsket å understreke at det er forskjell på mettet fett og andre typer fett og at jeg ikke har noen motforestillinger mot lavt inntak av karbohydrater.


#36

Garbella sa for siden:

Aha, da misforstod jeg deg, dog så er det slik med de studiene at de øker fettet for å se om kolesterolet øker og det gjør det så lenge man ikke reduserer karbohydratene. Det er jo kombinasjonen mettet fett og karbohydrater som er farlig.

Høyt kolesterol = Hjertetrøbbel er da avkreftet for flere år siden? (Jeg har mistet alle lenker og sider med forskning jeg leste for noen år siden da pc'n min krasjet).


#37

Garbella sa for siden:

Andel Keys kolesterolteori viste sg jo å være juks, han utelot 14 av 21 land i studien fordi de ikke passet inn i teorien hans.


#38

nokon sa for siden:

Eg deler Pøbelsara og legen sin skepsis. Til tross for at eg har betydeleg overvekt eg bør kvitte meg relativt raskt med med av helsemessige grunnar, vurderer eg ikkje lavkarbo. Eg vil ha eit sunt og bærekraftig kosthold, så for meg blir det å kutte ut grove kornprodukt og rotgrønnsaker uforsvarleg miljømessig. Eg trur ikkje at det å erstatte karbohydrater med fett kan vere bra for kroppen på lang sikt, heller. Personleg har eg trua på grovare, meir fiber og meir grønnsaker, mindre halvfabrikata og meir grønnsaksbasert mat frå botn av. Etter at eg la om kosten i denne retningen har eg gått ned fem kilo på 2,5 månad. Det er ikkje like raskt som lavkarbo, men det er i alle fall noko eg personleg kan leve med.

Ein spis jo mykje mindre bærekraftig mat på Lavkarbo enn andre diettar. Viss det skal vere nok mat til alle folk i heile verda, må vi spise mindre animalske produkt, ikkje meir.

For meg blir det meiningslaust å kutte ut grove kornprodukter, rotfrukter, bønner, linser og anna bærekraftig mat med kjøtt og egg, slik den globale befolknings-, mat- og resurssituajsonen er nå. I tillegg til det som går på CO2-utslepp i kjøttindustrien, har vi mengden bærekraftig mat som går med for å fore kyr, svin og kyllingar til mat- og eggindustrien. Når vi spis kjøtt av dyr fora på korn, istadenfor å spise kornet, blir 90% av energien borte på vegen, ifølge Grønn Hverdag. Å kutte ut desse matvarene er i mine auge heilt uforsvarleg etisk, både med tanke på miljø og med tanke på den totale mengda matresursar som skal fordelast på verdas befolkning. Vi må spise mindre animalske produkt, ikkje meir, viss det skal vere mat nok til alle.

Det er henta frå denne artikkelen. Her finn du og ei lang liste med oversikt over korleis det er kjøttindustrien som har finansiert mesteparten av forskninga (det som var kjend fram til 2011) som støtter opp om dietten. Eg lar meg i alle fall ikkje overbevise av studier finansiert av ein industri med så åpenbare interesser. Eg trur FHI er meir objektive.

(Og med det betviler eg ikkje skadeverknadane av dagleg inntak av store mengder sukker, som av mange blir framstilt som alternativet til lavkarbokosthold. Det er ikkje enten halvannan liter cola til dagen eller lavkarbo, som er dei to alternativa ein har).


#39

Madicken sa for siden:

Såpass, ja. Men det støtter bare opp under min skepsis.


#40

nokon sa for siden:

Ja, min og for så vidt. Eg var skeptisk i utgangspunktet, men etter at eg las den aftenpostensaken for ganske lenge sidan, blei eg overbevist skeptikar.


#41

Dixie Diner sa for siden:

Kjempebra innlegg, tankevekkende. :ja:


#42

Garbella sa for siden:

En vanlig misforståelse er at lavkarbo betyr å kutte bønner, linser, rotgrønnsaker osv. Det stemmer at man gjør det på ketolyse som er en ren slankekur som varer noen måneder. Vanlig lavkarbo inneholder alt du nevner, for noen også litt grove kornprodukter.

Man skal ikke spise mer kjøtt på lavkarbo enn på vanlig kost, selv er jeg nesten vegetarianer. Man har et like stort ansvar for å være bevisst på hvor maten kommer fra som før man legger om og å strebe etter å spise bærekraftig mat gjelder alle. Dessverre finner man bevisstløse folk overalt og det er nok ikke slik at dette bar gjelder lavkarboerne. At noen står frem og har slanket seg 100 kg på egg og bacon så betyr jo ikke det at alle er slik, langt ifra.

Kortreist mat, økologisk mat og å utnytte maten fullt ut og kaste mindre gjelder for oss alle.

Jeg erfarer at folk som ser hva jeg (og mange andre "normale" lavkarbere) spiser så blir de overrasket, det er jo helt vanlig mat.

Hver og en må spise den maten som er riktig for sin kropp, det er ingen riktig eller gal vei. Det viktigste er kunnskap om hva man gjør og putter i kroppen.


#43

Bokormen sa for siden:

Er det så mange av de som lever på egg, bacon og fløte da?

Jeg spiste typisk litt omelett til frokost, salat til lunch, en kyllingfilet, fiskefilet eller kanskje en suppe til middag. Tilbehør var grønnsaker som var woket eller moset. I tillegg bakte jeg knekkebrød selv. Om jeg hadde hatt en brødskive sammen med omeletten eller egget til frokost, og laget potetmos i stedet for blomkålmos til middagen, hadde ingen tenkt over at jeg spiste annerledes tror jeg, de fleste la ikke merke til noe nå heller. Den største forskjellen var at det var null rom for snop, og det blir vel aldri hverken feil eller forurensende.


#44

Señora sa for siden:

Nei, bacon er festmat i lavkarboverdenen min, jeg spiser jo lavkarbo selv om jeg tyner kaloriinntaket akkurat nå.

Vitenskapelige studier i favør av lavkarbo:
www.kostdoktorn.se/vetenskap


#45

ElinM sa for siden:

Det er viktig å være klar over at begrepet lavkarbo favner mye. Det mange tenker når de hører begrepet lavkarbo, er lchf, men lavkarbo er mye mer enn det. Selv de som nå har begynt å snakke om grovkarbo snakker jo egentlig om lavkarbo, de har bare byttet ut begrepet fordi det er blitt belastende. Halverer man inntaket av karbohydrater i forhold til det myndighetene anbefaler, spiser man lavkarbo, men man er fortsatt langt unna lchf. Det er først når man kutter karbohydratene nesten helt, dvs til ca 5% at totalt energiinntak, at man kan tillate seg å spise "ubegrenset" med fett.

Lavkarbo for meg betyr i første omgang å bytte ut poteter med brokolli, bytte ut nudler med brokolli, bytte ut pasta og ris med grønnsaker, samt spise mer bønner. Det betyr å bytte ut "vanlig" grovbrød med hjemmebakt lavkarbobrød. Det betyr å bytte ut brødlunsjen min med en blandet salat. Litt mer omelett lager jeg også, som spises med grønnsaker til. Det betyr å lage mesteparten av maten fra bunnen av. Det betyr også at jeg ikke er redd for å tilsette fløte, creme fraiche etc. i suppene jeg lager. Det betyr å spise mer nøtter enn før, spesielt i tilfeller der jeg får lyst til å småspise. Og så betyr det å spise minimalt med godteri og sterkt begrense kakespising i forhold til det jeg gjorde tidligere.

Det blir lite karbohydrater til vanlig på dette kostholdet, men høres dette så usunt og farlig ut? Er fråtsing i grønnsaker, samt en liten økning i fettinntak, så ille?

I henhold til kostholdsanbefalningene som sier at man skal spise 50-60% karbohydrater sier det seg selv at når man kutter drastisk i karbohydratene øker andelen fett, selv i tilfeller der man ikke en gang spiser mer fett enn før. Men for at energiinntaket ikke skal bli for lavt, må man øke fettinntaket litt i forhold til tidligere. Slik er det bare.

Når det gjelder lavkarbo må man bare bestemme seg for hvem man vil tro på. Jeg var litt i tvil til å begynne med jeg også, på grunn av den massive skepsisen blant enkelte, men jeg merker jo hva dette kostholdet gjør med meg. Jeg har derfor valgt å tro på de som anbefaler kostholdet. Det høres helt logisk ut for meg at et kosthold med redusert inntak av karbohydrater er bedre for kroppen. Jeg har også sett flere eksempler på at såkalte fagfolk som er negative til kostholdet, faktisk ikke vet hva de snakker om da de kommer med feilinformasjon, og det gjør meg skeptisk. Jeg har også stor tro på at et kosthold som er mer likt det vi spiste i "tidenes morgen" er mer tilpasset kroppen vår enn all den foredlede maten vi spiser i dag.


#46

konsulenten sa for siden:

Rune Blomhoff har ledet arbeidsgruppa som har oppsummert verdens forskning på matvarer og helseeffekter, og samlet det i en foreløpig kostrådsrapport, og 13 kostråd til den friske norske befolkningen. Ifølge rapporten som nå er offentliggjort for innspill, er det usannsynlig at totalt inntak fett øker risikoen for hjerte og karsykdommer. Likevel anbefaler de foreløpige rådene å begrense mettet fett, og det totale inntaket av fett i kosten.

Det er fremdeles grunn til å begrense mettet fett selv om forskningen tyder på at det i seg selv ikke gir hjerte- og karsykdommer, mener Blomhoff. Han begrunner dette blant annet med at matvarer med mye fett ofte inneholder mye energi. - Matvarer med høy energitetthet øker risiko for overvekt og fedme.

Dette fant jeg her.

Slik jeg forstår det så anbefaler helsedirektoratet fortsatt at vi skal begrense fett i kosten, men altså ikke pga hjerte/kar sykdommer. Rådet består, men begrunnelsen er endret. Fett er energitett og kan gi fedme, derfor bør det begrenses. Det er ikke så enkelt som at fett gir økt kolesterol og økt kolesterol gir hjerte/karsykdom.

Det snakkes såvidt om ulike typer fett som kan være mer eller mindre bra for oss. Industrielt fremstilt transfett er vel eksempel på noe vi bør holde oss unna, selv om det ikke er nevnt spesifikt i artikkelen.


#47

konsulenten sa for siden:

Man skulle dermed tro at det ikke skulle være noe problem for mange å ha et høyere fettinntak så lenge de opplever å gå ned i vekt og ikke opp.


#48

konsulenten sa for siden:

Det virker som det er langt mindre skepsis mot lavkarbo i Sverige enn her. Der skal sykehus nå kunne begynne å servere lavkarbokost til innlagte pasienter som ønsker det av "medisinske årsaker."

Kalmar landsting vara på väg att bli först med att servera LCHF-mat på sina sjukhus. Efter klagomål från en patient med typ-1 diabetes (som fick svårkontrollerat blodsocker av sjukhusmaten) så kom ett potentiellt mycket viktigt svar. Landstinget – som har som målsättning att servera Sveriges bästa sjukhusmat – meddelar att patienter inlagda på sjukhus som av ”medicinska skäl” önskar strikt lågkolhydratkost ska kunna beställa det!

Fant det her.


#49

konsulenten sa for siden:

På samme måte som kjøttvareindustri finansierer forskning som de håper vil gavne dem så gjelder akkurat det samme for kornvareindustri. ;)

Klipper litt fra en kronikk i Ytring som jeg synes var fin:

Noreg er eit grasland. Berre tre prosent av arealet vårt kan nyttast til åkerproduksjon, medan heile 39 prosent er klassifisert som open fastmark – fjell, vidder og andre område med lav vegetasjon. Dette vert ofte nytta som argument for å ete kjøt i Noreg: Vi har lite plass å dyrke grønsaker, frukt og bær på, men store areal kor drøvtyggjarane våre kan gjere om gras, lyng og kratt til menneskemat. Vi har hardføre rasar av ku og sau som finn vegen opp bratte bakkar og set godt med pels til vinteren. Dyr med fordøyingssystem som er skapt for tunge karbohydrat.

Likevel et vi stort sett kjøt som aldri har sett eit grasstrå. Fjørfe (i hovudsak slaktekylling) og svinekjøt utgjer 72,3 prosent av kjøttkonsumet i Noreg i 2011. Kyllingforbruket er meir enn dobla på 15 år. Fôret gris og kylling omset til kjøt kjem så og sei berre frå innkjøpte åkervekstar; korn og soyabønner vi fint kunne ete som dei var. Produkta har inga tilknyting til garden, og bonden vert redusert til ein omformar av vegetabilsk til animalsk protein.

Kyr, geit og sau kan ikkje konkurrere med gris og kylling på verken tilveksthastigheit eller metanutslepp, men dei kan ete seg mette på røsslyng og fjellbjørk heile sommaren slik at vi kan sette poteter og plante kål i åkeren. Slik skundar dei seg passe sakte mellom jord og bord utan å gå i vegen for verken eplehagar eller solbærfelt. Men desse dyra er ikkje produktive nok. Så lenge kraftfôrprisen er låg, arbeidstimane dyre og kosthaldsråda hyller kvitt kjøt vert botnlinja fort raud for norske drøvtyggjarar.

Til slutt, før du les vidare, lukk auga og tipp kor stor del av den globale matproduksjonen som kryssar landegrenser. Klar? Ok. Svaret er ti prosent. Trass i multinasjonal agroindustri, landgrabbing, komparative føremon, handelsorganisasjonar og tollrestriksjonar – småskalajordbruket står for 80 prosent av matproduksjonen på planeten. Sjølv om vi sym i pengar her i nord kan vi ikkje lene oss på verdsmarknaden og forvente at den skal gjere oss mette. Vi har eit ansvar for å forsyne oss sjølv med mat, og norske gardar er eit riktig og viktig innslag i dette biletet.


#50

SpetakkelRandi sa for siden:

Datt ut av denne tråden for lenge siden jeg..
Den sporet litt av.

Flott med forskjellige meninger og råd. :)


#51

Salt sa for siden:

Jeg økte fettinntaket mitt betydelig da jeg la om til LCHF, og fikk BEDRE resultater på blodprøver, bl.a. på kolesterol. Jeg tar jevnlig blodprøver siden jeg må spise ganske ketogent, og de blir bare bedre og bedre. Good enough for me.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.