Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvem har sydd dine klær?

#1

Mjau sa for siden:

En skofabrikk har kollapset i Kambodjsa. Ca 50 personer er innesperret.

Forleden kollapset en klesfabrikk i Bangladesh. Over 1000 menneskeliv gikk tapt.

Hva kan vi som forbrukere gjøre med dette? Skal vi bare godta at skapene våre er fyllt opp av billige klær som er sydd av arbeidere som jobber under uverdige forhold til en spøk av en lønn, uten mulighet for å påvirke sin egen situasjon?

Jeg handlet på HM i går. Klærne var produsert i Bangladesh og Tyrkia. Jeg ble kvalm og klistret navnelapper over produksjonslandesh.

Jeg ville gjerne betalt mer for klærne om jeg visste at de ble produsert under gode arbeidsforhold.

Hva kan vi gjøre?

www.nrk.no/nyheter/norge/1.11001923

I artikkelen står det en del om at vi ikke kan får garantier for dette. Men at en del gir ut informasjon om hvem som har produsert klærne man kjøper. Syns det virker som en håpløs oppgave å få dette til.


#2

Nabojenta sa for siden:

Har ikke både Zara og H&M inngått noen nye avtaler nå? Jeg skal ikke påstå det med sikkerhet, men jeg tror jeg har sett noen overskrifter om dette.



#4

Mjau sa for siden:

Det blir understreket i artikkelen at det går ingen automatikk i at det blir forbedringer av at en slik avtale blir undertegnet. Så noen garanti for at arbeiderne har gode arbeidsforhold har man fortsatt ikke.

Personlig tror jeg dette ligge høyt oppe og langt fram, og det opprører meg kjenner jeg.
Klær må jeg nå en gang ha.


#5

Nabojenta sa for siden:

Dette er det stort fokus på nå, og jeg tror det er noe som kommer til å bedre seg. Med tiden. Det tar alt for lang tid, og det er for mange som ikke bryr seg enda.

Det er synd at det er slike stor ulykker som skal til for at det blir lagt vekt på arbeidsforholdene.


#6

Heilo sa for siden:

Jeg tror at vi må innse at så lenge vi kjøper klær som er så billige at det sier seg selv at de aldri i livet kan være produsert av noen som har fått anstendig lønn og arbeidsvilkår så er vi medskyldige i slike tragedier som fabrikk-kollapsen i Bangladesh og nå i Kambodsja. Det er kjipt å tenke på, kjipt å si høyt, men det er sant. Tekstilindustrien har i mange tiår flyttet produksjonen sin fra land til land ettersom arbeidsstokken i eksisterende produksjonsland har blitt mer organisert og stilt flere krav. Avtaler som inngås nå i etterkant av denne skandalen må jeg innrømme at jeg har begrenset tiltro til. Det er mye bruk av underleverandører og vasking av hender i denne bransjen.

Så hva gjør man? Syr klærne sine selv? Da er samvittigheten ren, men det hjelper ikke på lønnsnivået eller arbeidsforholdene i Bangladesh. Kjøper dyrere klær? Det siste er jo heller ingen garanti for at de som har sydd klærne faktisk har fått bedre lønn, det kan være designere og omsetningsleddet som har fått bedre betalt. Sannheten for mitt vedkommende er at jeg gjør for lite, og burde ha gjort mer. Ikke minst burde jeg av miljøhensyn kjøpt mer brukt og sydd om klær jeg allerede har, selv om det heller ikke hjelper arbeiderne i Bangladesh.

Jeg tror politikken er løsninga, og at effektive internasjonale reguleringer og avtaleverk på et mellomstatlig nivå må til. Arbeidere i alle land, foren dere!


#7

Nabojenta sa for siden:

Hva om man syr klærne sine selv, og kjøper alt av stoff på Stoff og Stil, kan man da være sikker på at de stoffene ikke er laget under dårlige forhold?


#8

slaraffen sa for siden:

Jeg syr jo mye selv, og har tenkt på dette. Ikke tror jeg det er nevneverdig hjelp i å kjøpe dyrere stoff heller. Selv om Vesten ikke lengre baserer seg på slavearbeid for å opprettholde livsstandarden sin, så er det ikke langt fra.


#9

Heilo sa for siden:

Nei. Problemet er jo relativt altomfattende, og befinner seg på systemnivå. Vi har et varebyttesystem i verden som fungerer sånn at veldig mye produksjon foregår i land med et mindre utbygd regelverk for vern av arbeidstakere enn det vi har selv.

Hvis man aler opp sine egne sauer og spinner garn av ulla begynner man kanskje å komme seg utenom dette...


#10

Nabojenta sa for siden:

Det synes jeg vi alle skulle. :nemlig:

#11

Heilo sa for siden:

Ja, nå har vi jo alle fulgt lamminga på web-tv så kompetansen burde være på plass.



#13

Nabojenta sa for siden:

Vi er proffe lammebønder nå, vi. :nemlig:


#14

him sa for siden:

Jeg tror ikke det. Jeg tror nok det sikreste er å velge klær som følger hele prosessen (feks av typen Gudrun Sjøden) . Når det gjelder H&M er vel også problemet at det ikke er H&M selv som er "skurken", men underleverandører? Jeg er usikker.

#15

Nessie sa for siden:

Det er ingen garanti for at dyre klær har gode arbeidsforhold heller, iallefall ikke i følge et program jeg så på tv. Da tenker jeg klær som produseres i utlandet spesielt.


#16

Mjau sa for siden:

Detstår også i artikkelen at dyre klær trenger ikke å bety noen ting i denne sammenhengen.

Det at man må godta at det er sånn er jeg ikke enig i. Men hva man får gjort med det er jeg veldig usikker på. Og uansett vil det ta mange år.

Jeg syns bare det er så fælt at vi sitter her og "trenger" alt mulig slags billig drit som veldig fattige mennesker jobber på slavekontrakter for at vi skal få tak i.


#17

Nessie sa for siden:

Det programmet jeg så påpekte forøvrig at det verste man kunne gjøre var å trekke produksjonen ut av landet. Det hjelper ingen. Det er vel arbeidsforholdene som må bedres. Og da må det nok opp på et annet nivå.


#18

Input sa for siden:

Akkurat dette tenker jeg mye på, for det plager meg veldig, og hva er alternativet? Jeg har prøvd å finne butikker/merker som kan garantere at klærne er produsert under gode forhold, men det virker ganske vanskelig. Nå velger jeg alltid Stormberg når jeg skal ha ute-/turtøy, de er i det minste åpne om hvor klærne produseres.


#19

Katta sa for siden:

Det er vanskelig å være helt sikker, men noen bedrifter er mer åpne enn andre på hvordan ting er produsert. Tidligere var Nøstebarn og Polarn slike steder og det er mye av grunnen til at vi kjøper mye klær der, men det er en stund side jeg sjekket nå.


#20

mkj sa for siden:

Det burde være noen form for sertifikater, at det er produsert under trygge omgivelser og med ordentlige forhold for de som jobber der.


#21

GeekyGirrrl sa for siden:

Finnes det fair trade for klær?


#22

mkj sa for siden:

Det gjør det sikkert? Men jeg kunne ønske at det ble tilgjengelig på f.eks HM eller en eller annen kjedebutikk. At noen grep det markedsmessige poenget som ligger åpent nå. Markedsføre masseproduserte klær under ordnede forhold, som koster mer.


#23

Kanina sa for siden:

Ja, det gjør det. Det finnes i egne butikker, som f.eks. Friends Fair Trade, eller i vanlige butikker også.

Klesmerkene skylder ofte på at det er underleverandører, eller fabrikkerierne som bryter loven, og at de ikke kan ha kontroll over det. Er det sant, da? Kunne ikke f.eks. HM eid fabrikker selv, som de selv styrte arbeidsforhold og lønninger til?


#24

Tallulah sa for siden:

Det finnes mange klesmerker som er fair trade. People Tree, for eksempel. I Oslo fører LiBe. dem og andre fair trade merker. LiBe har nettbutikk på miinto også.



#26

him sa for siden:

Ja, jeg tror det er viktig å være bevisst at klærne ikke nødvendigvis er "snøhvite" hvis de blir sydd sammen under ordnete forhold. (For all del, det er jo bedre at noe av produksjonen er OK, en ingen deler, men altså viktig å være obs, på alle leddene.)

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.